Meny Stäng

Husbilen Swift Toscane 794eb – vi har testat

Annons

Vi har testat husbilen Swift Toscane 794eb. Vi körde och bodde i husbilen under en åtta dagar lång husbilsresa genom Sverige och Tyskland. Såhär tyckte vi!

Vi har testat en husbil från Swift

Vi har kollat på Swifts husbilar på flera mässor, och skrev bland annat ett inlägg om Toscane – smarta och säkra husbilar från Swift Group, när vi var på Elmiamässan 2016. Eftersom vi hela tiden varit förtjusta i märket var det roligt när Magnus på Swift i Jönköping undrade om vi ville testa en husbil på en av våra resor. Klart att vi ville!

Brittiska Swift Group

Brittiska Swift Group grundades 1964 och är en av Europas största producenter av fritidsfordon. Företaget satsar stort på säkerhet, kvalitet och trygghet även efter köpet. Ytterligare en sak som utmärker husbilar från Swift är att många detaljer, som till exempel ugn och micro, ingår i originalutförandet.

Swift är framför allt stora i England med många högerstyrda husbilar för vänstertrafik, men de vänsterstyrda husbilarna för övriga Europas vägar ökar.

Swift Toscane 794eb

Swift Toscane 794eb

Swift Toscane 794eb är en drygt 8 meter lång husbil som, trots sin längd, känns väldigt smidig. Husbilen är utrustad med 4 bältade platser och 4 sängplatser (varav två bäddas om i sittgruppen).

Swift Toscane

På resa genom Sverige och Tyskland

Vi testade Swift Toscane 794eb på en resa som startade i Jönköping och tog oss över till Tyskland via Göteborg – Kiel. Husbilen fick sedan följa med på en dryg vecka lång och intensiv resa genom Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern, innan vi åkte tillbaka till Sverige via Sassnitz – Trelleborg. Det var en fantastiskt rolig – men emellanåt också lite stressig – resa. Swiften fick helt enkelt visa vad den gick för!

husbilsliv
Swift Toscane i Tysklan
Swift Toscane 794eb

Att köra Swift Toscane 794eb

Peters omdöme är att Swift Toscane 794eb är lätt och smidig att köra, och nästan känns som en personbil trots att den är drygt 8 meter lång. Vi körde fort på Autobahn och husbilen kändes stabil, och utan större vindfång. Antagligen bidrar det att husbilen har ett speciellt system för stabilisering.

Swifts husbilar är inte automatväxlade som standard, men den husbilen vi testade var utrustad med automatväxel. Peter hade lite svårt att vänja sig i början, men han blev mer och mer förtjust. Han gillade också kameran med backspegel, som gör att man hela tiden ser bakåt.

att köra Swift Toscane

Kök med ugn och micro

Både ugn och micro är standard i Swifts husbilar, vilket är ovanligt i en husbil. Vi gillar att laga mat och är vana att ha ugn i husbilen, så vi tycker att detta är fantastiskt. Under vår resa i Tyskland åt vi mest på restaurang, men vi ville gärna värma bröd på morgnarna. Då var det perfekt att det finns en smal liten grillugn högst upp, ovanför den vanliga ugnen. Att grilla bröd här tar cirka två minuter. Smidigt!

I en husbil har de flesta fördelar en nackdel, och ugnen och micron innebär förstås att yta tas från sånt som annars skulle kunna användas till förvaring. För att kunna använda ugnen och spisen ordentligt behöver man förstås plats för kastruller, ugnsformar ocu skålar, och vi måste säga att det kändes lite trångt. Besticklådan kändes också onödigt låg, men det finns plats över så det borde egentligen enkelt gå att göra den högre. Kylskåpet är däremot högt och rymligt.

Trevlig sittgrupp

Sittgruppen är planerad precis som vi är vana vid, med två säten i bilens färdriktning, två platser på sidan samt två vridbara pilotstolar. Bordet kan tas loss, och det finns ett smalt skåp där det kan förvaras under färd, eftersom man sett att denna typ av bord kan utgöra en risk för de som färdas i de bakre sätena. Vi var ensamma i bilen under resan och lät bordet vara kvar på plats hela tiden.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
sittgrupp toscane

Badrum och separat dusch

Badrummet är riktigt fräscht och trevligt med skåp både uppe och nere. Möjligtvis är det lite trångt. Duschen finns på andra sidan gången, och också den är snyggt designad. Badrumsdörren kan användas antingen som badrumsdörr, eller så kan den öppnas utåt och stängas runt hela somrummet (inklusive badrum och dusch). Smidigt! Detta använde vi när jag (Helena) gick och la mig tidigare än Peter och ville kunna stänga om sovrummet.

badrum
Dusch Swift Toscane 794eb

Sovrum med olika sänglösningar

Den husbil vi testade var utrustad med två långbäddar. Vi vet att många älskar långbäddar och är säkra på att den här lösningen passar för många. Själva tröttnade vi efter några dagar och la oss på tvären som vi är vana vid, haha.

Om man nu inte gillar långbäddar så finns Swiften också med andra sänglösningar. Vi kikade in i en som har en queensbed. Såg supermysigt ut! En sak som jag för övrigt verkligen gillade i sängen var den lilla hyllan där man kan ladda mobilen. Smidig!

Sovrum Swift Toscane

Förvaring i Swift Toscane 794eb

I den husbil vi körde fanns ett stort garage bak, där man får plats med allt från cyklar till utemöbler. De största förvaringsutrymmena inuti bilen var en hög garderob bredvid sängarna, samt två djupa och rymliga luckor under sängarna. Sedan finns det förstås många små skåp, dock inte ovanför sängarna.

Garderob Swift husbil
Swift förvaring

Kontrollpanel med app

En av de saker som känns mest modern och ”hitech” med Swift Toscane 794eb är kontrollpanelen. Panelen sitter ovanför dörren, och dessutom kan man ladda ner den som en app så att man kan styra husbilen även när man inte är hemma. Det innebär till exempel att man kan be husbilen tömma spillvattnet – när man inte är där. Eller så kan man busa, och släcka och tända lamporna när den andra personen är i husbilen, haha.

Swift kontrollpanel

Tack för denna resa, Swift

Det var riktigt kul att få prova Swift Toscane 794eb under resan i Tyskland! Kanske får vi chansen att köra Swift någon mer gång i livet, det skulle vi inte ha något emot. Har du kört Swift någon gång, eller har du kanske funderat på en Swift husbil?

Swift Toscane 794eb vid Persköps ställplats utanför Örkelljunga

Fakta om Swift Toscane 794eb

  • Motor: 130 hk (150 hk finns som tillval)
  • Bältade sittplatser: 4
  • Bäddar: 4 (varav två bäddas om vid sittgruppen)
  • Längd: 8,11 meter
  • Bredd: 2,38 meter
  • Höjd: 2,76 meter
  • Lastvikt: 520 kg (920 kg vid tillval maxichassi)
  • Totalvikt: 3850 (4250 kg vid tillval maxichassi)
  • Möjliga tillval: 150 hk, dragkrok, maxichassi, automatväxel
  • Mer info: Läs mer på Swifts webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev