Meny Stäng

På äventyr med husbil i Schleswig-Holstein

Vårt husbilsäventyr med sammanlagt sju husbilar, “Strandkorgsutmaningen”, har startat med en första dag i det tyska förbundslandet Schleswig-Holstein. Detta blev en intensiv dag med massor av intressanta upplevelser och goda smaker, som kanske slutade lite annorlunda än tänkt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stena Line Göteborg – Kiel

Vi fick en riktigt trevlig färjeöverfart med Stena Germanica från Göteborg till Kiel i Schleswig-Holstein i Tyskland. Det blev en fördrink i C-view och buffémiddag på restaurang Taste. Roligt att äntligen träffas och få lära känna varandra i Strandkorgsgänget!

Stena Line på väg mot Kiel i Schleswig-Holstein
Janne, Christer och Peter med en drink
Buffe Viking Line germanica
Middag i bufférestaurangen på Stena Germanica

Efter middagen fick vi chans att komma upp på bryggan och få veta mer om Stena Germanica, allt från vikt och storlek till hur hon klarar stormar (väldigt väl tydligen). Intressant!

Bryggan Stena Line
Intressant besök på bryggan ombord på Stena Germanica

Framme i Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein är Tysklands nordligaste förbundsland, som i norr gränsar till Danmark. Vi startade med en dag här, innan resan fortsätter i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern.

natur i Schleswig-Holstein i Tyskland

Lunch på restaurang Odin

Efter lite shopping på den stora butiken Citti i Kiel ställde vi in gps:erna på restaurang Odin vid vikingamuseet Haithabu nordväst om Kiel. Här provade vi någon av två typiskt nordtyska maträtter: matjesfilet eller “sauerfleisch”.

Vi var lite osäkra på vad vi skulle förvänta oss av de här maträtterna, men vi var supernöjda med vår matjes, och även de som vågade sig på kötträtten verkade positivt överraskade.

restaurang odin i Schleswig Holstein
matjes

Haithabu vikingamuseum

Efter lunch promenerade vi bort till vikingamuseet Haithabu som ligger strax intill restaurang Odin. På vikingatiden låg en livlig handelsby här, och man använde vattnet för att frakta varor. Idag har man byggt upp några hus för att visa hur det kan ha sett ut då för längesedan.

Vandring i skogen i Schleswig-Holstein
Vårt gäng, inklusive papegojan Curre, är på väg mot vikingabyn

Vi blev guidade på området av den fantastiskt kunnige guiden Jürgen Tröger, som med entusiasm tog oss med till vikingatidens glädjeämnen och vedermödor.

guidning i Haithabu i Schleswig-Holstein
Haithabu vikingamuseum i Schleswig-Holstein

På området finns också de djur som vikingarna hade på sin tid: får och väldigt ulliga och gulliga kor.

får
Långhåriga kor

Middag med sparris

Efter besöket i Haithabu rullade vi söderut i ungefär två timmar, för att komma till Gut Barsthorst, som också ligger i Schleswig-Holstein. Det här fina stället ligger på landet, och här fick vi chansen att smaka “det vita guldet”, det vill säga sparris. Sparrisen serverades tillsammans med lax, potatis och hollandaisesås samt skirat smör. Fantastiskt gott!

sparris

Whiskeyprovning på Mackmyra … i Tyskland

Precis intill restaurangen Gut Basthorst hittar man den svenska whiskeyn Mackmyra med ett litet showroom och en butik. Den svenska whiskeyn marknadsförs här i Tyskland för tyskar, men även svenskar väljer att komma hit för att handla whiskeyn till ett bättre pris.

Vi fick chansen att göra en liten whiskeyprovning – roligt! Eftersom vi efteråt skulle rulla vidare till en camping kunde tyvärr bara hälften av sällskapet delta i provningen och i vårt fall blev det ju jag (Helena) eftersom jag inte har körkort … Vilken whiskey som blev min favorit? Det blev den som heter Äppelblom!

Med husbil i Schleswig Holstein - besök hos Mackmyra
Med husbil i Schleswig Holstein - besök hos Mackmyra

Hur slutade kvällen i Schleswig-Holstein?

Planen för denna långa och spännande dag var att vi skulle stanna över natten på camping Güster. Vi hade fått information om att campingen skulle hålla öppet för oss fram till 22:00 på kvällen, men där måste ha blivit något missförstånd, för när vi kom fram var det så stängt som det kunde bli.

Som tur är så är husbilsmänniskor avslappnade och tar saker som det kommer. Så vad gjorde vi? Vi sov helt enkelt på parkeringen utanför campingen. Trots allt så har man ju det mesta man behöver i husbilen!

Med husbil i Schleswig Holstein - Swift Toscane
Med husbil i Schleswig-Holstein – Swift Toscane 794eb, som vi testar under denna resa
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev