Meny Stäng

Besök i den tyska staden Waren – vid sjön Müritz

Annons

Den tyska staden Waren är en pittoresk liten stad som ligger fint vid den stora sjön Müritz. Här kan man strosa i lugn och ro, eller kanske uppleva det naturhistoriska upplevelsecentret Müritzeum. För vår del blev det också fortsatta utmaningar i tävlingen ”Strandkorgsutmaningen”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Strandkorgsutmaningen fortsätter

”Strandkorgsutmaningen” är både en resa och en tävling för sammanlagt sju svenska husbilar i norra Tyskland, och igår var det dags för den tredje utmaningen på resan.

Efter den första utmaningen (bowling på Ostsee camping) och den andra utmaningen (kubb i Wismar) var det dags att rulla vidare mot den tredje utmaningen i #strandkorgsutmaningen2019. Det bar av mot Waren! På kartan nedanför kan du se hela dagens resrutt, från Ostsee camping till Waren, och därefter vidare till slottet Mirow och Camping Havelberge.

Husbilar på väg mot Waren
karta Waren

Waren i norra Tyskland

Waren är en fin liten stad i Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland. I den här charmiga lilla staden, fylld av vackra gamla korsvirkeshus, bor runt 21 000 människor. Här finns en ställplats för husbilar (där man får betala), och från denna plats är det bara en kort promenad in till centrum.

Sjön Müritz

Waren ligger strax intill den stora sjön Müritz, som är den näst största sjön som med hela sin yta ligger i Tyskland. Här var det semesterkänsla med turistbåtar och matstånd. För vår del blev det lunch med ”fisch brötchen” eller fish and chips. Vi behövde ju ladda med energi inför den kommande utmaningen!

Sjö Waren
Waren fish and chips
Hela gänget äter fish and chips (eller fisch brötchen) i hamnen

Museum Müritzeum i Waren

Müritzeum är ett naturhistoriskt museum eller upplevelsecenter i Waren som är riktigt fint. Museet är interaktivt på flera sätt och är intressant att besöka både för vuxna och barn. Här kan man lära sig massor om inhemska växter och djurarter och till exempel lyssna på djurläten eller kolla in fiskar i stora akvarium.

Det var också här vi hade utmaning nummer 3! Vi visste att det skulle bli ett quiz och alla lyssnade spänt under guidningen för att snappa upp viktigt information. Det hjälpte inte så mycket. Utslagsfrågan handlade om att gissa hur många fiskar som simmade i ett enormt akvarium. Svårt!

Museum i Waren
Muritzeum i Waren
Ett litet hörn av det stora akvariet … svårt att räkna!

Vinnare utmaning 3

Här är vinnarna i utmaning nummer 3 på Strandkorgsutmaningen! Vi säger stort GRATTIS till:

 1. Team Ixeo med Lars och Britt-Marie (3 poäng)
 2. Team Parrot med Lars och Maria (2 poäng)
 3. Team Aviano med Christer och Petra (1 poäng)

Total poängställning – just nu

Här kan du se den sammanlagda poängställningen för de tre lag som ligger i topp, efter tre utmaningar.

 1. Team Parrot med Lars och Maria (7 poäng)
 2. Team Ixeo med Lars och Britt-Marie (6 poäng)
 3. Team Aviano med Christer och Petra (4 poäng)
Team Ixeo i Waren
Britt-Marie och Lars (Team Ixeo) tillsammans med guiderna på museet

Slottet Mirow

Efter besöket i Waren körde vi till slottet Mirow, som ligger vackert omgärdat av vatten. Precis utanför finns en parkering för husbilar, väldigt smidigt! Här började vi med kaffe och bakelse i det lilla slottscaféet vilket satt perfekt. Även papegojan Curre verkade mycket nöjd och mumsade glatt på tårta. När han provade några droppar av coca colan ropade han högt av förtjusning.

Vi promenerade en stund i de vackra omgivningarna, och tittade bland annat på graven där en kung som tog livet av sig ligger begravd. Pelaren är kort för att hans liv blev kort och runt den slingrar en orm, för att visa att hans liv var pressat …

Man kan även se slottet invändigt och rummen ska vara väldigt vackra, men eftersom vårt tidschema blev lite pressat behövde vi köra vidare till campingen där vi skulle övernatta.

Mirow utanför Waren
Vackert vid slottet Mirow
Slottet Mirow utanför Waren
En grav över en kung som valde att själv avsluta sitt liv

Camping Havelberge

Vid middagstid rullade vi in på Camping- und Ferienpark Havelberge. Detta är en helt enorm camping med massor av platser för husbilar och husvagnar, och dessutom massor av stugor och villavagnar. Campingen ligger fantastiskt fint vid en sjö och här finns bland annat restaurang, underhållning och kanotuthyrning.

Likörprovning vid elden

På kvällen samlades vi vid lägerelden, och den lokala turistbyrån ordnade så att vi fick prova lite lokala godsaker i form av likör och choklad. Kul! Chokladen var riktigt god och kommer från K&C Chocolates i Waren.

Likörerna kom från Mecklenburgische Likörmanufaktur, Manufaktur Löwenzahn och Mürli. Favoriten blev nog den likör som smakade honung. Framför allt hade vi en trevlig kväll tillsammans vid lägerelden!

Vid lägerelden

Har du varit i den här delen av Tyskland? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Fakta om Waren

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
 • Kreis: Mecklenburgische Seenplatte
 • Folkmängd: Ca 21 000 (2011)
 • Läge: Vid sjön Müritz
 • Stadsdelar: Warenshof, Alt Falkenhagen, Neu Falkenhagen, Jägerhof, Rügeband, Schwenzin, Eldenholz och Eldenburg.

Sevärdheter i Waren

 • Kyrkor: St Georgen från 1300-talet och St Marien från 1200- och 1300-talet.
 • Museer: Müritzeum
 • Natur: Nationalparken Müritz och sjön Tiefwarensee
 • Aktiviteter: Båtturer med till exempel Weisse Flotte eller Blau Weisse Flotte

Boende i Waren

 • Hotell: Det finns gott om mysiga hotell i Waren. Kolla till exempel på Booking.com eller Hotels.com
 • Ställplats för husbilar: Stellplatz Zum Amtsbrink, Zum Amtsbrink, 171 92 Waren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev