Meny Stäng

Schwerins slott – sagoslott i norra Tyskland

Schwerins slott är ett vackert sagoslott med tinnar och torn, som du hittar i norra Tyskland. Förutom att slottet är fint att titta på, så kan du kika in i de dekorerade salarna och strosa runt i den härliga slottsträdgården.

Schwerins slott

Schwerins slott är ett populärt besöksmål bland både tyskar och utländska turister, och det är inte svårt att förstå.

Schwerins slott

Schwerins slott ligger på en strandnära ö i sjön Schweriner See, i staden Schwerin i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Staden ligger cirka en mil öster om Hamburg, i norra Tyskland.

Schwerins slott – med en tusenårig historia

Schwerins slott har en mer än tusen år lång historia bakom sig. År 965 uppfördes en slavisk befästning på en ö i sjön Schweriner See. Knappt 200 år senare erövrades och förstördes borgen, men den byggdes upp igen och år 1161 grundades staden Schwerin.

År 1358 köptes grevskapet Schwerin av hertig Albrekt II av Mecklenburg, som var gift med den svenska prinsessan Eufemia Eriksdotter och far till Albrekt av Mecklenburg, som var kung i Sverige 1364-1389.

På 1800-talet var slottet i dåligt skick och hertig Fredrik Frans II av Mecklenburg-Schwerin lät uppföra ett nytt ståtligt slott. Slottet, som är det du ser idag, stod färdigt år 1857.

Slottet fungerade fram till 1918 residens för hertigar och storhertigar av Schwerin, och är sedan 1990 säte för de styrande i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Dessutom välkomnar slottet turister.

Att besöka Schwerins slott

För oss blev besöket i Schwerins slott det allra sista stoppet i Tyskland på denna resa, innan det var dags att ta färjan till Sverige. Att vi nu var närmare Skandinavien märktes tydligt. Så mycket svenska och danska som vi hörde i slottet och slottsträdgården – det hade vi inte hört på länge.

Vid Schwerins slott kan man strosa i trädgårdarna, vilket är gratis och alltid öppet. Man kan också, mot avgift, besöka slottets salar, vilket vi också valde att göra.

Nyhetsbrev
Freedomtravel vid Schwerins slott

Att besöka slottets salar

I Schwerins slott får man lov att gå runt på egen hand, med eller utan audioguide. I rummen finns skyltar så att man kan läsa om rummen och dess historia.

Schwerin är ett vackert slott, men många fina salar och rum. Väl värt att besöka tyckte vi!

I slottet finns också flera rum med utställda målningar, föremål och presenter.

Kikar man ut från fönstren har man en fantastisk utsikt över slottsträdgården och sjön Schweriner See.

Slottsträdgård

Slottsträdgården

Slottsträdgården vid Schwerins slott är fantastiskt vacker, och då har vi ändå en känsla av att vi inte besökte hela. Att man hela tiden har vatten nära sig gör förstås miljön ännu finare.

I trädgården hittar du grönska och blommor, men också arkader, valvbågar, statyer, monument och grottor.

Pilträd
Trädgård vid Schwerins slott

Lunch i Orangeriet

När man promenerar runt i slott och slottsträdgårdar blir man förstås till slut hungrig. På sommarhalvåret finns servering i orangeriet och här valde vi att ta varsin schnitzel och varsin öl. Gott!

Mer att se och göra i Schwerin

Kan man göra något mer i Schwerin då? För vår del blev fokus helt på slottet, men strax intill slottet hittar du också ”Staatliches Museum Schwerin”, där du kan se konst.

Museum

Du kan också spana in Schwerins domkyrka eller kanske slottskyrkan, besöka den centrala marknadsplatsen, strosa längs med vattnet eller ge dig ut på en båttur.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och boendealternativ i Schwerin. Vi besökte staden med husbil, och fick köra runt ett tag innan vi hittade en ledig ställplats. På den ställplats som är närmast slottet fungerade elen inte, och därefter körde vi förbi två ställplatser som var fulla.

Till slut hamnade vi på Parkplatz Am Hauptbahnhof. Här betalade vi endast 10 euro/dygn och då ingår soptömning och tömning av grå- och svartvatten. El finns också, men det betalar man extra för. Vi promenerade från ställplatsen till slottet, så bra läge dessutom!

Ställplats i Schwerin

Mer att se och göra i närheten av Schwerin

Från Schwerin är det nära till den spännande staden Wismar, som är full av svensk historia. Andra fina resmål i närheten inkluderar Lübeck, Timmendorfer Strand och Hamburg.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden

Har du besökt Schwerins slott i Tyskland?

Har du besökt Schwerins slott i Tyskland? Hur var din upplevelse? Eller har du kanske tips på andra fina tyska slott?

Fakta om Schwerins slott

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Mecklenburg-Vorpommern
 • Adress: Lennéstrasse 1, Schwerin
 • Byggherre: Fredrik Frans II av Mecklenburg-Schwerin
 • Arkitekter: Georg Adolf Demmler, Gottfried Semper, Friedrich August Stüler och Ernst Friedrich Zwirner.
 • Färdigställande: 1857
 • Stil: Romantisk historicism
 • Ägare: Mecklenburg-Vorpommern
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Slottet håller vanligtvis öppet tisdag – söndag, 10-18 på sommarhalvåret och 10-17 på vinterhalvåret. Parken är alltid öppen.
 • Priser: Vuxna betalar 8,50 euro/person för att besöka slottet och den som har rätt till rabatterat pris betalar 6,50 euro/person. Lån av audioguide kostar 2 euro/person. Barn under 18 år har gratis inträde. (2022)
 • Guidade turer: Guidade turer ges, mot avgift, för grupper och bokas i förväg. Audioguide finns också på olika språk.
 • Matservering: På sommaren (april-oktober) finns restaurang i Orangeriet. På vintern (november-mars) finns ett slottscafé inne i slottet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev