Meny Stäng

Disgusting Food Museum i Malmö – ett ”äckligt” besök

Annons

Disgusting Food Museum i Malmö är för dig som vill rysa lite och tänka ”Vilken tur att jag inte är bjuden på grillat marsvin i Sydamerika just ikväll”. Men det är också för dig som vill reflektera över dina egna matvanor … Kanske äter vi i Sverige saker som av andra uppfattas som ”disgusting”?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Disgusting Food Museum

Disgusting Food Museum startade som en tillfällig utställning 2018, och har funnits som ett permanent museum sedan 2019. Idag visar museet upp 80 av världens äckligaste rätter.

Surströmming på Disgusting Food Museum i Malmö
Surströmming kan älskas eller avskys. Vad tycker du?

Disgusting Food Museum ligger på Södra Förstadsgatan 2 i centrala Malmö.

Att besöka Disgusting Food Museum

När man kliver in på Disgusting Food Museum och betalar sin biljett får man samtidigt en kräkpåse ”för säkerhets skull”. Killen i kassan pekar på en tavla på väggen och säger att där står när någon kräktes senast. Två dagar sedan.

Vi tar med oss kräkpåsen och tänker att ”detta blir äckligt”. Sedan blir det snarare intressant än äckligt. Men å andra sidan, vi väljer mestadels att inte sniffa på luktburkarna och vi går heller aldrig fram till provsmakningsdisken. Om vi hade gjort det hade kräkpåsen kanske kommit till användning …

Disgusting Food Museum i Malmö

Vad är ”äckligt”?

Vad är ”äckligt” egentligen? Det är en fråga man genast ställer sig, och den frågan har museet också klurat över. Vad vi tycker är äckligt är ju delvis subjektivt, men också kulturellt – och kanske delvis universellt. Enligt en informationstavla på museet finns det sju kategorier av äckel:

 1. Mat som är rutten, förorenad eller möglig …
 2. Sjukdom/smitta
 3. Kropp och det som kommer ut ur denna …
 4. Stympning/missbildning
 5. Att bete sig som ett djur
 6. Sexuellt beteende som anses fel
 7. Moraliska överträdelser

Vi följer pilarna i golvet och kommer till den ena maträtten efter den andra. Vad är äckligt? En peruansk drink tillagad på mixad groda? Skotsk haggis gjord på lammhjärta, lever, njure och lungor? Eller kanske vitlöksstekta tarantellaspindlar, som blev vanliga i Kambodja under de röda khmerernas våldsamma styre, då det inte fanns mycket att välja på att äta?

Äckliga maträtter – jorden runt på Disgusting Food Museum

Marsvin äts i Peru och på museet kan man läsa att de under den årliga Cuy-festivalen i Cusco både kläs upp i modekläder – och grillas. Kombinationen känns ju lite konstig för oss, men kanske inte för dem. Vi återkommer till en sak vi diskuterat förut. Att vi helst inte vill ha ett namn på djuret vi äter. Med andra ord, vi vill inte ha en relation till det …

Disgusting Food Museum i Malmö

När vi tittar på den japanska blåsfisken ”fugu” handlar det om en annan sorts äckel. Här är problemet att fisken bär på ett gift som är 1200 gånger dödligare än cyanid, och om fisken tillagas fel kan ett enda exemplar döda 30 människor. Kockarna måste ha tre års utbildning för att få servera maträtten. De är säkert superduktiga … men vi föredrar torsk eller lax, om vi säger så. För säkerhets skull.

Blåsfisken Fugu

Jag (Helena), som bott på Island, tycker också att det är roligt att få se några isländska ”favoriter” (nåja), som exempelvis hákarl, det vill säga fermenterad haj. Läs gärna mer om isländska specialiteter i denna artikel.

Hákarl

Museet visar upp maträtter som har långa historiska traditioner, men också nyare maträtter, som kan anses äckliga på grund av ingredienserna företagen använder. Dessutom finns en rad hemska historier om livsmedelsskandaler, när företag av ekonomiska skäl valt att mörka att deras produkter faktiskt är farliga att äta. I vissa fall har detta lett till att människor blivit sjuka eller dött. Definitivt äckligt ur en moralisk aspekt!

Den ikoniska amerikanska burkskinkan ”SPAM” är inte farlig att äta, men man får stå ut med att den luktar som hundmat. Den har tydligen fördelen att hålla nästan ”för evigt” utan kyla och ska smaka bättre än den luktar. Intressant nog får man lära sig att det är denna skinka, som genom en Monthy Pyton-sketch, fått oss att använda ordet ”spam” för oönskad e-post.

Spam på Disgusting Food Museum i Malmö

Vad äter vi själva som är äckligt?

Det som är intressant att reflektera över är förstås att det inte bara är andra som äter ”äcklig” mat. Sådant som vi äter i vår kultur kan också uppfattas som äckligt av andra – och kanske ibland också av oss själva om vi tänker efter.

Smågodis, gjort av gelatin, är älskat lördagsgodis för många. Men visste du att gelatin görs genom att koka de rester som blir över vid djurslakt? Nu blir i alla fall vi mindre sugna …

Saltlakrits är också populärt i Norden, även om människor i andra delar av världen kan tycka att smaken är underlig, eller till och med ”smärtsam”. Och lite konstigt är det ju att smaksätta godis med ammoniumklorid, en kemikalie som annars används för att rengöra metaller.

Hummer, det är väl i alla fall en delikatess? På 1600-talet användes dessa otrevliga djur endast som fiskbete och som föda till fattiga människor, slavar och fängelsefångar. I Massachusetts var det till och med, av omtanke mot fångarna, förbjudet av servera detta skaldjur som middag mer än två gånger i veckan i fängelserna. Man kan konstatera att vår bild av vad som är äckligt, eller exklusivt, förändras över tid.

Smaken varierar ju också från person till person, och det är örtkryddan koriander ett utmärkt exempel på. Det sägs att man antingen älskar eller hatar smaken. Runt 10 procent av alla människor tycker att kryddväxten smakar tvål, vilket ska ha en genetisk förklaring, eftersom en specifik gen ökar känsligheten för ”tvåldoften”.

Koriander

Lukta, smaka … eller gå ut i friska luften

Den som inte nöjer sig med att titta och läsa, kan också skruva av locket på diverse burkar för att få uppleva ”doften”. Vill du smaka också? Då kan du gå fram till disken där personalen erbjuder en rad olika smakprover, allt från exotiska ”delikatesser” till hederlig svensk Kalles kaviar.

Om du inte känner ett starkt behov av att prova, då är det bara att promenera ut och njuta av den friska luften i Malmö.

Tusenåriga ägg på Disgusting Food Museum i Malmö
Kinesiska ”tusenåriga” ägg, som konserverats i lera, osläckt kalk, aska, salt och risagnar

Mer att se och göra i närheten

Malmö är en mysig och trevlig stad, där du kan uppleva fina stränder, kolla in street art eller besöka Malmöhus slott. Om du vill göra utflykter utanför Malmö kan vi tipsa om Jakriborg, nationalparken Dalby Söderskog samt Lund med det fina friluftsmuseet Kulturen.

Street art i Malmö

Har du besökt Disgusting Food Museum i Malmö? Skulle du våga dig på att lukta och smaka?

Fakta om Disgusting Food Museum

 • Adress: Södra Förstadsgatan 2, Malmö
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läs mer: Du hittar mer info på museets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Museet håller vanligtvis öppet onsdag-söndag 11-17. Under högsäsong kan öppettiderna vara utökade till alla dagar (se museets webbplats för aktuell info). Museet har alltid stängt på midsommarafton, 23-25 december samt 31 december.
 • Priser: Vuxna betalar 195 kr/person. Seniorer och studenter betalar 160 kr/person. Barn 6-15 år betalar 65 kr/person och barn 0-5 år har gratis inträde. (2022)
 • Guidade turer: Det finns möjlighet att boka en ”VIP-tur” på 1,5 timme med en av museets grundare, för grupper om minst 4 personer.
 • Butik: I museet finns en liten butik med bland annat T-shirts och speciella produkter (godis, såser etc.).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev