Meny Stäng

25 fakta om hummer – visste du det här?

Annons

Har du koll på dessa fakta om hummer? Att äta hummer blir bara mer och mer populärt, inte minst på fester, högtider och skaldjursrestauranger. Visste du det här om hummern?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hummer

Humrar (Nephropidae) är en familj tiofotade kräftdjur, som beskrevs av James Dwight Dana 1852. Djuret har under vissa tider uppfattats som fattigmansföda, men är idag en exklusiv råvara som kallas ”Havets svarta guld” och gärna serveras på finare fester och högtider som Nyårsafton.

Fakta om hummer
Peter på NYårsafton för några år sedan

Fakta om hummer

Här har vi nu samlat en rad intressanta fakta om hummer. Som källor har vi bland annat använt Världsnaturfonden WWF och Livet i havet, men även Wikipedia och receptsajter. Håll till godo!

1. Humrar lever i saltvatten

Humrar lever i saltvatten, på 6-50 meters djup, på steniga bottnar. Du kan bland annat hitta europeisk hummer i vattnet från Tromsø i Norge och ända ner till Medelhavet. I Sverige lever den längs den svenska västkusten. På den amerikanska sidan om Atlanten finns närbesläktade arter, som liknar vår hummer, men har en tagg på undersidan av pannhornet.

Havet

2. Hummern är aktiv på natten

Hummern är aktiv på natten, då den jagar föda. På dagen gömmer den sig i sprickor och under stenar.

3. Hummern ömsar skal

Hummer har, precis som kräftan, ett hårt skal som den måste ömsa för att kunna växa. När hummern är ung ömskar den skal flera gånger per år, men efter könsmognad ömsar den endast skal en gång per år, eller vartannat år.

4. Europeisk och amerikansk hummer förväxlas ibland

Amerikansk och europeisk hummer kan lätt förväxlas. Man ser skillnad på de två arterna genom att titta under panntaggen, där den amerikanska hummern har en eller två små taggar.

Fakta om hummer

5. Hummern äter bottenlevande djur

Hummern äter alla slags bottenlevande djur, såsom musslor, kräftdjur, snäckor, havstborstmask och sjöborrar. Dessutom är hummern asätare.

6. Humrar blir gamla

Humrar lever länge och kan bli upp till 50 eller 60 år gamla.

7. Humrar kan bli stora

Humrar blir oftast runt 30 cm långa och väger omrking 1 kilo, men de kan bli större. Den maximala storleken ligger runt 50 cm och 4 kilo. Enligt havet.nu har man till och med hittat en hummer som var nästan 1 meter lång och vägde 9,3 kilo.

Fakta om hummer

8. En hummer blir könsmogen vid 4-8 års ålder

Ålder för könsmognad varierar, men oftast blir humrar könsmogna vid 4–8 års ålder.

9. Hummerns klor är asymmetriska

Hummerns första benpar inkluderar två klor (gripsaxar), varav den ena är betydligt större och den andra betydligt mindre. Den stora används för att krossa födan, medan den mindre är smalare och vassare.

Fakta om hummer

10. Hummern kan gå baklänges

En hummer går vanligtvis framåt, men den kan även gå baklänges. Det är de två bakersta benparen som är behjälpliga vid förflyttning.

11. Det finns blå humrar

Blåa humrar är väldigt ovanliga, men de hittas då och då. Färgen beror på en genetisk abnormitet som gör att hummern producerar mer av ett visst protein än andra humrar. Enligt en beräkning är sannolikheten att fiska upp en blå hummer beräknad till en på två miljoner.

Fakta om hummer

12. Hummerfisket i Sverige är begränsat

I svenska vatten får hummer fiskas från och med klockan 07:00 den första måndagen efter 20 september, till och med den 30 november.

13. Hummer fiskas med hummertina

Det enda tillåtna sättet att fiska hummer är med hummertina. Fiske med andra redskap, såsom ryssja, nät och kräftbur, liksom att handplocka hummer vid dykning, är förbjudet.

Fakta om hummer

14. Man måste själv vittja sin hummertina

Den som fiskar hummer måste personligen både sätta ut och därefter vittja sina hummertinor. Det är alltså inte tillåtet att sätta ut tinor och sedan be någon annan att vittja dem.

Hummertina

15. Levande hummer kan förvaras i sump

Efter fiske av hummer kan man förvara de levande djuren i sump (en bur som ligger nedsänkt i vattnet vid bryggan) i väntan på att humrarna ska ätas eller säljas. Sumpning är inte tillåten före hummerpremiären.

16. Honor med rom får inte fiskas

Det är inte tillåtet att fisk hummerhonor med synlig rom, och om en rombärande hummer fångas ska den omedelbart sättas tillbaka i havet.

17. För små humrar får inte fiskas

Humrar som inte uppfyller minimimåttet får heller inte fiskas. Minimimåttet är 9 centimeter, mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant, mätt parallellt med mittlinjen.

Hummertinor

18. Stränga regler gäller vid hummerfiske

Eftersom hummer säljs för dyra pengar förekommer tjuvfiske veckorna före hummerpremiären. Reglerna mot detta är stränga, och brott ger böter eller fängelse.

19. Hummer är en delikatess

Hummer är idag en klassisk delikatess. I Sverige serverar man oftas hummern kokt, antingen hel eller halverad, och eventuellt ugnsgratinerad, Hummersoppa är också en populär rätt.

Soppa

20. Förr ansågs hummer som fattigmansmat

Hummer har långt ifrån alltid setts som en delikatess. På 1600-talet användes djuren endast som fiskbete och som föda till fattiga människor, slavar och fängelsefångar. I Massachusetts var det till och med, av omtanke mot fångarna, förbjudet av servera hummer som middag mer än två gånger i veckan i fängelserna. Detta enligt Disgusting Food Museum i Malmö.

Hummer

21. Exklusiva butiker håller humrar levande

Exklusiva butiker, saluhallar och restauranger håller ibland humrar levande i akvarier, så att kunderna själva kan välja vilken hummer de önskar köpa – levande eller tillagad.

22. I Cajun-köket grillas hummer ofta

Hummer är populär också i cajunköket i USA. Där är det dock vanligt att man grillar hummern och kryddar den starkt.

Grilled lobster

23. Hummer är inte kosher

Hummer är inte kosher enligt judisk religion, vilket innebär att strikt troende judar inte äter hummer.

24. På västkusten kan du hänga med på hummersafari

På västkusten, framför allt i Bohuslän, har det blivit populärt för turister att följa med på hummersafari. På turerna kan man se när hummertinorna vittjas, samtidigt som man får lära sig mer om hummern och hummerfiske.

Bohuslän

25. Många äter hummer på nyår

På nyårsafton vill man äta lite extra festligt och idag är hummer en av de populära råvarorna. Det är till exempel vanligt att servera gratinerad hummer eller hummersoppa som förrätt. Så har det dock inte alltid varit. Långt in på 1900-talet var nyårsmaten en upprepning av julmaten.

Hummer

Fler spännande fakta om hummer

Vi avslutar med ännu några spännande fakta om hummer …

  • Hummer har serverats på Nobelmiddagen, bland annat 2007, 2008, 2009 och 2011.
  • Hummer kan serveras på kreativa sätt. Vad sägs om hummerpannacotta eller makaronilåda med hummer?
  • National Lobster Day firas i USA, och eventuellt i andra länder, den 15 juni varje år.
  • McLobster är en hummersandwich som serveras på McDonalds i Kanada och New England i USA.
McLobster
McLobster i Kanada 2012

Fler fakta om hummer?

Har du koll på några fler intressanta fakta om hummer? Eller kan du kanske dela med dig av några spännande hummerhistorier?

Flera av bilderna i artikeln är lånade från bildbankerna Pixabay och Unsplash

Prenumerera på vårt nyhetsbrev