Meny Stäng

Dalby söderskog – Europas minsta nationalpark

Annons

Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är fantastiskt fint – och mycket litet. Strax intill hittar man Skrylle naturreservat, Dalby kyrka som är Sveriges äldsta byggnad samt den populära badplatsen vid Dalby stenbrott.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dalby Söderskog nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark är en vacker och intensivt grön nationalpark med ädellövskog. När nationalparken bildades 1918 var det för att man ville bevara en ursprunglig sydsvensk lövskog. Senare har man insett att området varit både skog och betesmark. När bete förbjöds ändrades förutsättningarna och skogen började leva sitt eget liv.

Dalby Söderskog nationalpark - Europas minsta nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark ligger i utkanten av Dalby, en mil öster om Lund i Skåne. Tillsammans med naturreservatet Dalby Norreskog bildas ett område som kallas Dalby hage.

Att vandra i Dalby Söderskog nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark bjuder på vacker ädellövskog, med bland annat ek, bok, alm och ask. På grund av almsjuka dör dock almarna, och skogen förändras successivt. De fallna träden får ligga kvar och blir boplats för svampar och insekter, som till exempel bokoxen, som är en mindre släkting till ekoxen.

Nationalparken omsluts av en lite underlig jordvall. Man vet egentligen inte vad detta är, men det kan vara rester av en gammal fornborg eller kanske rester av inhägnaden till en medeltida kunglig jaktpark.

Naturen i nationalparken är intensivt grön, och den rika växtligheten beror på att det finns så gott om kalk i marken. På våren kan man också se många blommor här, som hålnunneört och orkidén Sankt Pers nycklar.

Peter i Dalby Söderskog nationalpark - Europas minsta nationalpark

Det är fint att vandra i Dalby Söderskog nationalpark, men eftersom parken är Europas minsta nationalpark (36 hektar) är vandringslederna inte så långa. Dessa leder finns att välja på:

 • Skryllestigen (3,5 km), går till Skrylle
 • Bökebackeslingan (600 m), tillgänglig med rullstol/barnvagn
 • Kroppekärrsrundan (2,3 km)
 • Raka vägen (600 m)

Vi gick både Kroppekärrsrundan och Bökebackeslingan. Vi gick inte bort till Skrylle, eftersom vi ville få med oss husbilen dit, för att sedan fortsätta resan därifrån. Båda lederna vi gick bjöd på fina naturupplevelser, och det fanns gott om informativa skyltar som berättade om djur och natur i området.

Om man vill vandra en lite längre sträcka kan man kombinera vandringen med det intilliggande naturreservatet Dalby Norreskog, eller fortsätta mot Skrylle naturreservat.

Dalby Söderskog nationalpark - Europas minsta nationalpark, nära dalby Norreskog och Skrylle

Skrylle naturreservat

Skrylle naturreservat är ett större naturområde som ligger strax intill Dalby Söderskog, och här hittar man många vandringsleder, lekplats, Naturum och även restaurang och café. Jag (Helena) som växt upp i Lund minns att jag varit här många gånger under skoltiden.

Vi startade vid Naturum, som för tillfället var stängt invändigt. Här kunde man ändå ta del av utomhusutställningarna, och till exempel lära sig om löv och djurspår.

Vi valde sedan att börja med att följa Vilsestigen, som är en 800 meter lång stig som lär barn hur de ska göra om de gått vilse. Vi läste alla skyltarna och sa gång på gång att det var en oerhört bra idé med en sådan här stig. Sedan började vi prata om andra saker, glömde hur vi gick och … gick vilse!

Vilsestigen i Skrylle

Men alltså, hur är det möjligt!? Vi irrade runt i cirklar ett tag, innan vi till slut hittade rätt riktning tillbaka mot Naturum. Under tiden kollade vi bland annat in ett litet vattenfyllt stenbrott och Skrylles ”naturlek”. I trädstammen på den lilla bilden nedanför fanns ett fågelbo, och därifrån kom ett intensivt pipande från de små ungarna.

Dalby kyrka – Sveriges äldsta byggnad

Det finns mer att se i området, så passa på när du är här! Dalby kyrka, eller Heligkorskyrkan, ligger i Dalby sydost om Lund. Kyrkan uppfördes omkring år 1060 och är därmed Sveriges äldsta byggnad och Nordens äldsta bevarade stenkyrka. Imponerande, eller hur?

veriges äldsta byggnad
Sveriges äldsta byggnad

Varför byggdes en kyrka så tidigt just här? Man kan läsa att Dalby vid stiftsindelningen 1059/1060 blev säte för biskop Egino från Tyskland, och att det troligtvis var anledningen till att kyrkan uppfördes. I närheten fanns en stor gård, som kan ha tillhört Danmarks kung Sven Estridsson.

Kyrkan har byggts om ett flertal gånger och var från början ungefär dubbelt så stor som idag. Mittskeppet och sidoskeppet i dagens långhus är bevarade från den ursprungliga byggnaden.

Dalby kyrka - Sveriges äldsta byggnad

Invändigt är kyrkan väldigt vacker. När vi kom hit möttes vi av två musiker som spelade. Väldigt stämningsfullt!

Dalby stenbrott

I Dalby hittar man också Dalby stenbrott, eller Knivsåsen stenbrott som det också heter. Stenbrottet ligger nämligen i naturreservatet Knivsås-Borelund. Knivsåsen är en av flera rullstensåsar i trakten och här möter natur med lummig bokskog och, under rätt årstid, fält med backsippor eller orkidéer.

Dalby Stenbrott, nära Skrylle

Stenbrottet som ligger här var i bruk fram till 1958, då man här bröt en rödaktig gnejs. Idag är det övergivna brottet fyllt med rent och klart vatten.

Dalby Stenbrott, nära Skrylle

Ett gäng ungdomar hoppade från klipporna och badade när vi var här. ”Vill inte ni också bada?” tyckte de. Nej, att bada när det är kyligt i vattnet är inte vår grej. Men utsikten gillade vi, fantastiskt vackert!

Dalby Stenbrott, nära Skrylle

Vi stannade för en skön paus i solen, och sedan var det dags att rulla vidare.

Dalby Stenbrott, nära Skrylle

Se mer i närheten av Dalby Söderskog nationalpark

Från Dalby Söderskog nationalpark är det inte långt till Lund där du kan besöka Kulturen friluftsmuseum, Lundapark, domkyrkan, botaniska trädgården och stadsparken. Det är också fint att göra utflykter till Skanör-Falsterbo med fantastiska sandstränder, Trelleborg och Ystad.

Kulturen i Lund
Friluftsmuseet Kulturen i Lund
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Dalby Söderskog nationalpark? Hur var din upplevelse av Europas minsta nationalpark? Kan du kanske tipsa om några fler fina naturområden i södra Sverige?

Fakta om Dalby Söderskog nationalpark

 • Kommun: Lunds kommun
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: Du hittar Europas minsta nationalpark i utkanten av Dalby, cirka 10 kilometer öster om Lund i Skåne.
 • Storlek: 36 hektar
 • Bildande: 1918
 • Läs mer: Du hittar mer information på Sveriges nationalparker.

Djur och natur

 • Natur: Marken består av kalksten och krita, vilket ger rik växtlighet.
 • Träd: Ädellövskog (ek, bok, alm och ask)
 • Växter: Vitsippa, gulsippa, vårlök, svalört, skogsbingel, kirskål, hålnunneört, vätteros, näsrot, orkidén Pers nycklar, svampar, mossor, lavar med mera.
 • Fåglar: Hackspett, stare, skogsduva, flugsnappare med flera.
 • Övriga djur: Ekorre, bokoxe, olika vedlevande insekter med flera.

Service i Dalby Söderskog nationalpark

 • Parkering: Parkering finns i nationalparkens södra del.
 • Toaletter: Torrtoalett finns vid parkeringen.
 • Rastplats: Två rastplatser finns.
 • Informationsskyltar: Det finns gott om informationsskyltar i hela nationalparken.
 • Tillgänglighet: Bökebackeslingan är en 600 meter lång vandringsstig som är framkomlig med rullstol eller barnvagn. Marken är hård, men på grund av att det sluttar på vissa ställen kan man eventuellt behöva hjälp med rullstolen. Längs stigen finns bord där man kommer intill med rullstol.

Aktiviteter i Dalby Söderskog nationalpark

 • Vandringsleder: Skryllestigen (3,5 km), Bökebackeslingan (600 m), Kroppekärrsrundan (2,3 km) och Raka vägen (600 m).
 • Fler naturområden: I närheten finns Dalby Norreskog naturreservat, Skrylle naturreservat och Dalby stenbrott i naturreservatet Knivsås-Borelund.
 • Naturum i Skrylle: Inte långt från Europas minsta nationalpark finns Naturum Skrylle med olika utställningar.
 • Dalby kyrka: I närheten ligger kyrkan i Dalby, som är Sveriges äldsta byggnad.

Regler i Dalby Söderskog nationalpark

Inom nationalparken gäller speciella regler. Här är de viktigaste reglerna för dig som besökare. Fullständiga föreskrifter finns vid entréerna.

 • Det är förbjudet att rida, cykla eller framföra motordrivet fordon.
 • Man får inte göra upp eld eller tälta.
 • Hundar måste hållas kopplade.
 • Man får inte bryta kvistar eller på annat sätt skada levande eller döda träd.
 • Det är förbjudet att plocka blommor, vedlevande svampar eller samla in insekter.

Hitta till Dalby Söderskog nationalpark

 • Bil: Kör av från väg 102 mellan Lund och Dalby.
 • Cykel: Man kan cykla till nationalparken från Lund på cykelväg eller via Hardeberga.
 • Vandra: Från Skrylleområdet kan du vandra via Skryllestigen.
 • Kommunalt: Närmaste busshållplats är Dalby Söderskog. Man kan också nå nationalparken från Dalby busstation, på 1,5 kilometers promenadavstånd. Se Skånetrafikens webbplats för tidtabeller.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev