Meny Stäng

FRS Baltic – från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme

Annons

FRS Baltic tar dig från Trelleborg till Sassnitz på under 2,5 timme, med sin snabbgående katamaran. Vi fick chansen att hänga med på en tur fram och tillbaka till Tyskland över dagen, och det var en trevlig tur som gick snabbt som ögat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

FRS Baltic

FRS är ett rederi som funnits med länge och som bland annat kör färjor i södra Europa, och som även förbinder Europa med Afrika. Nu finna FRS Baltic, med sin katamaran “Skåne Jet” som förbinder Skåne med Tyskland, och det på mindre än 2,5 timme.

Så här fort har man aldrig kunnat ta sig till Tyskland förut, om man nu vill ha bilen eller husbilen med sig. Vi blev av rederiet erbjudna att testa färjan på en tur fram och tillbaka vilket vi tackade ja till. Ett spännande och intressant äventyr!

Uppdatering 2023: När vi reste med FRS Baltic avgick färjan från Ystad. Rederiet har nu bytt hamn till Trelleborg, varför vi har uppdaterat information om färjans rutt.

Snabbast över Atlanten

Strax efter att färjan sjösattes 1998 visade fartyget upp hur snabbt det kan gå. På endast 2 dagar, 17 timmar och 59 minuter korsade hon Atlanten till Storbritannien. Fartyget slog därmed rekord, och tilldelades det prestigefyllda Blå bandet, som delas ut till det fartyg som tar sig snabbast över Atlanten. Medelfarten låg på drygt 41 knop, och rekordet står sig än idag.

Test för covid-19

Som bekant så råder fortfarande en pandemi i världen, och det innebär en hel del restriktioner när det kommer till resande. Vad som gäller när du reser med FRS Baltic från Ystad till Sassnitz kan ändras från den ena dagen till den andra, så vi råder dig att kolla rederiets aktuella reseinformation.

När vi reste gällde antingen vaccinationsintyg på engelska eller uppvisande av ett negativt covid-19 test. Eftersom vi inte kunde uppvisa det första, så gjorde vi ett test i hamnen strax innan avresa (vilket går snabbt och görs mot avgift).

Peter är glad över sitt negativa covid-19 test!

Från Trellebirg till Sassnitz på under 2,5 timme

Sedan var det dags för avfärd! FRS färja är lite mindre än flera av de andra färjorna, men trots detta slukar den mer än 200 personbilar. Även större bilar kan åka med förstås, och när vi åkte var det ett helt gäng husbilar, skåpbilar, minibussar och liknande ombord.

Vi tuffade relativt långsamt ut ur hamnen i Ystad (som från och med 2023 ändrats till Trelleborg), och sedan satte färjan fart. Vi kollade en stund på utsikten innan vi sökte oss till restaurangen.

Måltider och aktiviteter ombord

FRS färjelinje från Skåne till Sassnitz är nästan helt ny, och man har ännu inte riktigt landat i vilka menyer man kommer att ha i framtiden. När vi tog färjan kunde man i restaurangen välja mellan gulaschsoppa, dagens kött/fisk, smörrebröd eller tapas. Vi valde att mumsa på några smörrebröd tillsammans med varsin öl. Inte dumt!

restaurang på FRS Baltic

Om du undrar hur det fungerade med “coronasäkerhet” så var det skyltar om avstånd, markerade platser var man fick sitta och inte, samt uppmaning om munskydd medan man promenerar runt. Å andra sidan är ju alla testade innan de går ombord så det kändes nästan “dubbeltryggt”.

Ombord på FRS Baltic
Peter och Annabell från FRS Baltic

I den lilla baren fanns några olika smörgåsar och bakverk samt drycker och glass. På vägen hem blev det kaffe/te och en god blåbärsmuffins där. En trappa ner finns ett café som ännu inte hade öppnat. Där kommer troligtvis serveras sådant som currywurst, andra enklare grillrätter och bakverk.

Förutom att äta och fika så kan man shoppa i färjans taxfree-butik, där det är samma priser som i Bordershop i Sassnitz. Det finns också planer på att utrusta baren med lite spel, och när pandemin är över planerar man att öppna barnens lekrum. Dessutom finns gott om fåtöljer för den som vill läsa eller vila. Så mycket mer än så här hinner man faktiskt inte. Färjeturen tar ju inte ens 2,5 timme …

FRS Baltic
Restaurangdäck en trappa upp och café (som ännu inte öppnat) en trappa ner

Border Shop i Sassnitz … och underbara Rügen

Efter 2 timmar och 15 minuter anlände vi till Sassnitz i Tyskland. För närvarande, på grund av de restriktioner som råder i Tyskland just nu, får man bara uppehålla sig i landet i 24 timmar om man inte är på genomresa till annan destination. Våra planer var därför bara att gå av, handla på Border Shop, och därefter åka tillbaka.

Petere på FRS Baltic

Om man tar samma färja tillbaka har man 90 minuter på sig för att köra av och handla i Border Shop, vilket är mer än tillräckligt för att shoppa i lugn takt. Om vi gjorde några fynd? Jodå, ett och annat fick följa med i shoppingvagnen och i husbilen …

När det inte råder pandemi och restriktioner kan man förstås istället välja att spendera tid på vackra Rügen, med sina vita kalkstensklippor och populära semesterorter. Rügen är visserligen en ö, men förbunden med fastlandet med en bro, och den som vill kan därför därefter fortsätta för att upptäcka övriga Tyskland och Europa.

På bryggan på FRS Baltic

På hemresan från Sassnitz fick vi chans att besöka bryggan på FRS Baltic, och det är ju alltid spännande. Här träffade vi en stor del av besättningen på en och samma gång. Detta är ju i jämförelse en liten färja så stämningen ombord blir också lite familjär.

FRS Baltic
FRS Baltic

När vi tittade rakt fram kunde vi inte förstå hur fort det gick, men när kaptenen istället bad oss kika ut åt sidorna kunde vi se hur fort vi forsade fram över havet. Fartyget körde i 33 knop, en imponerande hastighet alltså, men ändå långt ifrån topphastigheten på 48 knop.

FRS Baltic

En härlig dag med FRS Baltic

Det blev en riktigt härlig dag! Man är ju inte så bortskämd med äventyr i dessa dagar, så det var härligt både att komma ut på havet och att nosa lite försiktigt på “utlandet”. Snart ska man väl ändå kunna resa utanför landets gränser och vara borta lite längre!

Helena på FRS Baltic

Tillbaka i Skåne samma dag

Eftersom färjan är så snabb så var vi tillbaka i Skån samma dag. Ställplatsen i Ystads hamn har inte öppnat riktigt ännu, den öppnar först den 1 juni, men vi parkerade på några långtidsplatser tillsammans med flera andra husbilar. Fin utsikt!

Alla våra bästa tips om semester i skåne

Har du åkt båt över till Tyskland? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på olika båtar till tyskland?

Fakta om FRS Baltic

 • Byggår: 1998
 • Längd: 91,3 meter
 • Bredd: 26 meter
 • Fordon: 210
 • Passagerare: 676
 • Besättning: 22
 • Restid: 2,5 timme
 • Hästkraft: 40 000 hp
 • Maxfart: 48 knop (89 km/h)
 • Motor: Ruston diesel x 4

Praktisk info

 • Avgångar och priser: Se aktuell information om turlista och priser på rederiets webbplats.
 • Husdjur: Husdjur måste bokas in. Hundar får gärna följa med ombord, men får inte vistas på restaurangdäck.
 • Tillgänglighet: Fartyget saknar hiss, men på övre bildäck finns en ingång till däck 2 som är försedd med en ramp. Restaurangdäck är endast tillgängligt via trappor.
 • Resa med barn: Barn upp till 3 år reser gratis och barn upp till 15 år betalar lite mindre. Det finns en lekhörna (stängd under pandemin).
 • Läs mer: Du hittar mer information på rederiets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev