Meny Stäng

Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltidsborg

Glimmingehus i Skåne är Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Borgen började byggas i slutet av 1400-talet, när Skåne tillhörde Danmark, och var på sin tid ett exklusivt boende med allt från moderna uppvärmningslösningar till aggressivt försvar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Glimmingehus i Skåne

Glimmingehus ligger på Österlen i sydöstra Skåne, cirka 15 kilometer sydväst om Simrishamn.

Glimmingehus

Glimmingehus – en riddarborg med lyx och dödsfällor

Glimmingehus uppfördes mellan 1499 och 1505 av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand, på den tiden då Skåne tillhörde Danmark. Jens Holgersen var en av den danske kungens närmaste män och en av tidens störste sjökrigare. Han var mycket rik, och gifte dessutom in sig i mäktiga familjer för att få ännu mer makt och rikedom.

Glimmingehus

Tillsammans med sin andra fru, Margareta Arvidsdotter Trolle, ägde han en hel rad borgar och herrgårdar. Glimmingehus var dock något alldeles speciellt – en toppmodern riddarborg där paret och deras åtta barn levde ett liv i lyx och överflöd. Här fanns de senaste bekvämligheterna i form av varmluftssystem för uppvärmning och “toaletter”, där man gjorde sina behov rakt ut från de höga våningarna.

Den som blev inbjuden till fest kunde serveras i glas och exklusivt porslin från södra Europa. För den som inte var välkommen kunde mottagandet bli ett helt annat. Borgen var utrustad med skottgluggar för eldvapen, fällgaller och “skållhål”, där man kunde hälla heta vätskor över eventuella angripare.

Jens Holgersson levde under en tid som präglades av hårdhet och våld, och ändå var han känd för att vara hårdare och mer våldsam än någon annan. Han beskattade alla han kunde, ner till minsta fiskehydda, och lät fängsla alla som misshagade honom.

Glimmingehus

Ett försök att riva Glimmingehus

Efter Jens Holgerssons död bodde ättlingarna kvar i några generationer, innan de flyttade till mer moderna byggnader på borggården. Även om borgen blev omodern ansågs den under Skånska kriget, på 1600-talet, som ett av Skånes viktigaste fästen. År 1676 gav Karl XI gav order om att riva slottet, för att undvika att det föll i den danska kungens händer.

Glimmingehus

Johan Hintzke, som var överstelöjtnant i Sveriges armé, fick i uppdrag att riva borgen. Till sin hjälp fick han ett antal bönder med enkla redskap, och arbetet visade sig oöverstigligt. Istället fokuserade de på att göra borgen oanvändbar, genom att ta bort dörrar och fällgaller.

Glimmingehus

Som tur är lyckades man aldrig riva borgen, och den står kvar än idag. På bilden nedanför kan du se hur man tror att den såg ut i sin glans dagar.

Glimmingehus

Att besöka Glimmingehus

Att besöka Glimmingehus ger en intressant och spännande inblick i historien. För närvarande är det kostnadsfritt att besöka både området och borgen. Man bör dock kolla öppettiderna noga eftersom dessa kan variera, och eftersom det händer att man stänger för allmänheten när skolor är inbokade.

Ibland ges också visningar, men när vi var här var det bara fritt fram att gå runt och titta själv. Här är några foton från “Frustugan”, som är borgens mest utsmyckade rum.

I trapphuset möter man Jätten eller “Vildmannen” som den också kallas. Skulpturen höggs av Adam van Düren år 1500.

Vildmannen på Glimmingehus

På området utanför borgen kan man bland annat se en örtagård, med sånt som kan ha odlats vid Glimmingehus i början av 1500-talet samt en byggnad som använts i olika pedagogiska sammanhang.

Vid Glimmingehus

Museet

Det finns också ett litet museum på borggården och detta var intressant att besöka. Det består nästan bara av texter på väggar, och ändå lyckas de fånga en med berättelser om olika viktiga personer i Glimmingehus historia.

Museum vid Glimmingehus

Här kan man läsa om flera olika människoöden, som till exempel adelskvinnan Maria Sofia Skogh, som tillbringade 12 år i ett läger i Sibirien. Man kan också läsa om “Nådan på Glimmingehus” som var en ovanlig kvinna för sin tid. Hon anklagades för att missköta gården och djuren, men engagerade sig också i historien och månade specifikt om statyn av “Vildmannen”, som måste kyssas när den passerades.

Se mer i närheten

I närheten av Glimmingehus kan du passa på att besöka Simrishamn och Ystad. Missa heller inte de spännande Ales stenar eller de fina sandstränderna i och runt Sandhammaren. Om du vill se ännu mer av Skåne kan du åka norrut till fina och mysiga Åhus.

Ales stenar
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Glimmingehus? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i närheten?

Fakta om Glimmingehus

 • Adress: Borgvägen 6, Hammenhög
 • Kommun: Simrishamns kommun
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: Sydöstra Skåne, cirka 15 km sydväst om Simrishamn.
 • Byggherre: Jens Holgersen Ulfstand
 • Arkitekt: Adam van Düren
 • Byggstart: 1499
 • Färdigställande: 1505
 • Ägare: Statens fastighetsverk
 • Förvaltare: Riksantikvarieämbetet
 • Läs mer: Du hittar mer information på Riksantikvarieämbetet.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Visningar ges på vissa tider, och ibland även på engelska och tyska. Se webbplatsen för aktuell information.
 • Gruppvisningar: Gruppvisningar kan förbokas.
 • Museum: Museum finns som berättar om människor och människoöden i Glimmingehus historia.
 • Föreläsningar: Föreläsningar ges ibland. Under våren 2021 ges dessa via Facebook.
 • Aktiviteter: Exmpelvis anordnas sportlovsaktiviteter. Under pandemin arrangeras dessa digitalt.

Service och praktisk info

 • Öppettider: För aktuella öppettider se Riksantikvarieämbetets webbplats. Ibland är borgen stängd för andra på grund av besökande skolklasser.
 • Priser: Tills vidare, sedan mars 2021, är det gratis inträde till både området och borgen.
 • Butik: Museibutik finns med souvenirer, kaffe, glass med mera.
 • Matservering: För närvarande finns ingen som driver Café Borggården.
 • Toaletter: Toaletter finns.
 • Parkering: Gratis parkering finns.

Hitta till Glimmingehus

 • Bil: Kör till Hammenhög. Från Hammenhögs centrum är det cirka 5 kilometer. Följ skyltar.
 • Kollektivtrafik: Resa med kollektivtrafik måste beställas i förväg, via Skånetrafikens webbplats. Hållplatsen heter Glimmingehus Borgvägen.

Historia vid Glimmingehus

 • 1250-1360: Den danska inbördeskriget rasade, och under denna tid uppfördes troligen en första borg.
 • 1499: Glimmingehus började uppföras, av det danska riksrådet och riddaren Jens Holgersen Ulfstand. Stenmästare var Adam van Düren, som också arbetade vid Lunds domkyrka.

1500-talet till 1600-talet

 • 1523: Jens Holgersen Ulfstand dog.
 • Slutet av 1500-talet: Borgen slutade användas som bostad, och man flyttade in i nya hus på borggården.
 • 1600-talet: Borgen ansågs som ett av Skånes starkaste fästen, och under Skånska kriget blev den skånska kronan orolig att borgen skulle tas över och användas av de danska trupperna.
 • 1676: Karl XI gav under Skånska kriget att riva slottet, för att undvika att det föll i den danska kungens händer. Trots flera försök misslyckades man med att riva slottet. När en dansk-holländsk flotta siktades i Ystad övergav svenskana alla rivningsförsök.

1700-talet till nutid

 • 1700-talet: Borgen fungerade som spannmålsmagasin.
 • 1924: Borgen donerades till Vitterhetsakademin av agronom Nils Månsson.
 • 1935-1938: Omfattande restaurering genomfördes. Bland annat tömdes de gamla vallgravarna och de stenskodda kanterna återställdes. Under denna tid gjordes många fynd, av till exempel keramikgrytor, glaskärl, vapen, nycklar och olika verktyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev