Meny Stäng

Norrvikens trädgårdar – fantastisk park utanför Båstad

Norrvikens trädgårdar, som ligger utanför Båstad i Skåne, uppfördes på slutet av 1800-talet av trädgårdsentusiasten Rudolf Abelin. Idag är detta en fantastisk park med en rad fascinerande stilträdgårdar, restaurang och även aktiviteter för barn. Ett härligt utflyktsmål!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Norrvikens trädgårdar

Norrvikens trädgårdar bjuder på vackra miljöer, exotiska växter och en hel rad upplevelser som är en fröjd för ögat. Mitt i parken ligger det fina huset med namnet Villa Abelin.

Villa Abelin

Norrvikens trädgårdar ligger utanför Båstad på Bjärehalvön i nordöstra Skåne.

Trädgårdsentusiasten Rudolf Abelin

Rudolf Abelin föddes 1864, som den ende sonen i en officersfamilj. I Rudolfs kretsar ansågs det inte fint nog att bli trädgårdsmästare och han påbörjade därför studier till jurist, men när han fick chansen avbröt han och utbildade sig till hortonom (växtbiolog) och pomolog (expert på trädfrukter).

Rudolf Abelin

Abelin kom till Båstad 1905, lockad av Ellen Key och barndomsvännen Ludvig Nobel, och här hittade han den perfekta platsen för sin trädgård. Här anlade han en av Nordens största fruktträdgårdar med mer än femtusen fruktträd och dubbelt så många hasselnötsbuskar.

Norrvikens trädgårdar

Runt bostaden, Villa Abelin, lät Rudolf anlägga en rad olika stilträdgårdar, inspirerade av olika kulturer och tidsperioder. Bland annat var parkens japanska trädgård en av de första asiatiska trädgårdarna i Sverige. Rudolf utvecklade ständigt sina trädgårdar och experimenterade med färg, vatten och växter som lockar fåglar och fjärilar.

Norrvikens trädgårdar

Villa Abelin vid Norrvikens trädgårdar

Villa Abelin är det vackra villa som ligger mitt i parken. Här hittar man idag restaurang Orangeriet, med rätter lagade på lokalproducerade råvaror.

Villa Abelin, Norrvikens trädgårdar

En park – många trädgårdar

Norrvikens trädgårdar är en stor park, fylld av olika trädgårdar och växthus. Här kan man uppleva de olika stilträdgårdarna: Japanska trädgården, Barockträdgården, Vattenträdgården, Renässansträdgården och nordtyska planteringen, Österländska terrassen och Romantiska trädgården.

Utöver dessa trädgårdar finns otaliga odlingar, växthus, skulpturer, utställningar och områden för barn. Här följer ett litet urval av foton vår promenad i parken. Ännu mer finns att upptäcka på plats!

Norrvikens trädgårdar

Japanska trädgården

Den japanska trädgården ligger i en brant ravin, vilket gör att miljön känns spännande och nästan vildvuxen. Här hittar man bland annat en lång rad exotiska träd, hämtade från Asien.

Norrvikens trädgårdar
Norrvikens trädgårdar
Unika ”Vresboken” som slingrar sig som en orm

Här och var kan man slå sig ner på en bänk, eller så kan man hitta en lätt exotisk viloplats med tillhörande tak.

WIFI.se
Japanska trädgården

Tors park

Tors park är en lite undanskymd del av parken som varit ett slags ”storskaligt fältexperiment” som ”hamnat i skymundan”. Här finns en lång rad unika träd och buskar och i ett nytt projekt, som startar 2021, ska denna del av parken utvecklas.

Tors park

Erikshus

Erikshus är ”Norrvikens gröna rum” – ett växthus där man bland annat arrangerar utställningar, utbildningar och event. Just nu kunde man se utställningen ”I gläntornas ljus – en levande saga”.

Victoriahuset och glaspaviljonger

Victoriahuset (som du också kan se på överstabilden) är kanske en av parkens vackraste byggnader. I huset arrangeras fester och bröllop. Strax intill ligger Norrvikens köksträdgård. Abelin menade nämligen att en trädgård inte bara ska vara vacker – den ska också vara nyttig.

Norrvikens trädgårdar
Norrvikens trädgårdar

Bigården

Ett annat intressant ställe i Norrvikens trädgårdar är Bigården. Här bor tusentals bin i snickrade små bikupor. I mitten ligger ett litet lusthus, där man kan låna skyddsdräkt om man vill stifta närmare bekantskap med bina!

Bigården

Vattenträdgården

Vattenträdgården var den sista trädgården som Rudolf Abelin skapade. Här rör sig vatten genom små forsar och fall, och längst ner finns en liten damm med asiatiska fiskar.

Vattenträdgården, Norrvikens trädgårdar
Vattenträdgården, Norrvikens trädgårdar

Aktiviteter för barn

Det finns också en hel del aktiviteter för barn vid Norrvikens trädgårdar. Här hittar man bland annat Hasses glada trädgård där det växer sånt som man kan äta och där man kan gå på skattjakt eller lära sig hur man odlar och skördar. Vart dörren går? Den leder till Skogsslingan, där biet Sally och hennes vänner bor …

Norrvikens trädgårdar

Att besöka Norrvikens trädgårdar

Att besöka Norrvikens trädgårdar var en fantastiskt fin upplevelse. En fin dag kan man lätt spendera många timmar, eller kanske en heldag, här. På trädgårdarnas webbplats kan du se vad som är på gång just vid ditt besök. Vi kan också tipsa om att ett nytt kulturhus, Ravinen konsthall, är på väg att färdigställas på parkens område.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Inte långt från Norrvikens trädgårdar ligger Norrvikens camping, som är en trevlig Caravan Club-camping. Här finns både campingtomter och ställplatser för husbilar.

Båstad med husbil - Norrvikens camping

Video ”Norrviken”

Mer att se och göra i närheten av Norrvikens trädgårdar

Från Norrvikens trädgårdar är det inte långt till Båstad, med restauranger och fina sandstränder. I närheten kan du också besöka det intressanta Birgit Nilsson Museum eller kanske göra en utflykt till Hovs Hallar eller Torekov och Hallands Väderö. Vi kan också rekommendera ett besök i trevliga Ängelholm med våra 9 bästa tips.

Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Norrvikens trädgårdar? I så fall, vad minns du bäst från träddgården? Och du som inte varit här, gillar du att besöka vackra trädgårdar?

Fakta om Norrvikens trädgårdar

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommun: Båstad
 • Adress: Kattviksvägen 233
 • Storlek: 14 hektar
 • Uppförande: 1906-1920
 • Ägare: Backahill AB

Guidningar och aktiviteter

 • Guidning: Trädgårdshistorisk guidning ges vissa tider (begränsat antal platser och separat avgift).
 • Utställningar: Utställningar och andra aktiviteter/event arrangeras. Se trädgårdens webbplats för aktuell information.
 • För barn: Hasses glada trädgård, skogsslinga för familjen med mera.
 • Möte och konferens: Lokalerna kan bokas för möten och olika event.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Maj-september dagligen 10-17, oktober ons-sön 10-17 samt november-december lör-sön 10-17 (2021).
 • Priser: Dagsentré för vuxen 150 kr (2021). Barm 0-18 har fri entré. pensionärer har 10 % rabatt.
 • Matservering: Orangeriets restaurang serverar a la carte. Enklare rätter, drycker och fika kan köpas i Salamander café & bar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev