Meny Stäng

Tropikariet i Helsingborg – exotiska djur från hela världen

Tropikariet i Helsingborg är en exotisk inomhuspark som visar upp fascinerande djur från bland annat Afrika och Sydamerika. Här kan man möta världens minsta apa, beskåda världens giftigaste djur eller kanske charmas av de nyfikna surikaterna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tropikariet i Helsingborg

Tropikariet i Helsingborg är ett spännande besöksmål för den som vill lära sig mer om alla överraskande och intressanta djur som finns i vår värld.

Tropikariet i Helsingborg
Strävsamma myror som gör sitt jobb!

Du hittar Tropikariet på Hävertgatan 21 i den norra delen av Helsingborg, mitt emot friluftsmuseet Fredriksdal.

Att besöka Tropikariet i Helsingborg

Vi passade på att besöka Tropikariet i Helsingborg under vårt besök i staden. Det visade sig intressant och vi lärde oss en del spännande fakta om olika udda arter i världen. Parken känns välskött och det märks att man lagt mycket fokus på snygga och inspirerande interiörer.

Tropikariet i Helsingborg

Vi spenderade en bra stund med att kika på alla intressanta, charmiga och ibland läskiga djur. Den som vill kan också stanna och fika på caféet, med utsikt över parkens lekfulla surikater.

Expedition Madagaskar

Den första utställningen man kommer in på är ”Expedition Madagaskar” som berättar om det unika djurlivet på den afrikanska ön Madagaskar. Här finns bland annat kameleonter, sköldpaddor och ”Madagaskars väsande kackerlacka”, som blir 5-7,5 cm lång, men som inte är ett skadedjur.

Här kan man också kika på de otroligt fina lemurerna, en sorts halvapa som bara finns på Madagaskar. I det vilda äter de ibland giftiga tusenfotingar. För att få bort giftet ”knådar” de tusenfotingen så att den ger ifrån sig så mycket gift som möjligt. Om lemurerna är slarviga med ”knådandet” får de i sig för mycket gift och blir alldeles groggy och höga …

Tropikariet i Helsingborg - lemurer

Livet i regnskogen

På våning två i Tropikariet i Helsingborg kan man bekanta sig med livet i regnskogen, genom utställningar om Sydamerika och Afrika. Först kommer man in i en avdelning som kallas ”Regnskogsnatt”.

Här har Tropikariet vänt på dygnet för att visa upp nattaktiva djur i svag ”månskensbelysning”. Detta är en intressant utställning där man kan bekanta sig med djur som egyptisk grottflyghund, uggleapa, rödknäad fågelspindel och tröglori.

Tropikariet i Helsingborg - regnskogsnatt

När man sedan kommer ut i ”dagsljus” kan man möta djur som krokodil, rödbent fågelspindel och pilgiftsgroda. Den senare är världens giftigaste djur. En fullvuxen phyllobates terribilis (en sorts pilgiftsgroda) har tillräckligt mycket gift för att döda runt 1000 människor!

Man möter också ett gäng olika apor och fåglar på det här våningsplanet, och många av dessa rör sig helt fritt bland besökarna. Här finns bland annat goeldisapor (cirka 20 cm stora), dvärgsilkesapor (världens minsta apa) och gyllenhuvad lejontamarin (ett av världens mest sällsynta djur).

WIFI.se

Freaks of nature

På plan tre väntar utställningen ”Freaks of Nature”. Här kan man spana in djur som på ett eller annat sätt är väldigt udda, till exempel genom att vara genomskinliga eller ha andra speciella funktioner som inga andra djur har.

Ett speciellt djur är till exempel kalråttan som är en gnagare, men som lever i kolonier där invånarna har olika roller: drottning, arbetare eller soldat. Lite som myror alltså! Filuren på översta bilden i inlägget tillhör också denna avdelning – den annorlunda salamandern axolotl.

Hajrev och klappdammar

När man sedan kliver ner på källarplanet på Tropikariet i Helsingborg kan man besöka hajrevet samt kolla in ”klappdammarna”.

Tropikariet i Helsingborg - haj

”Klappdamm” är kanske ett lite konstigt ord, för man får inte klappa eller ta i djuren i dammarna. Man får däremot sticka ner händerna (efter att man tvättat dem) och låta fiskar och räkor komma fram och ”putsa” på en.

Tropikariet i Helsingborg - klappdamm
Tropikariet i Helsingborg - klappdamm

Mer att se och göra i närheten

Besöket i Tropikariet var trevligt och intressant! Om du vill göra mer i Helsingborg här med 20 sevärdheter kan du till exempel besöka stadskärnan, stranden, Fredriksdals friluftsmuseum, Ramlösa brunnspark, Sofiero slott och slottsträdgård samt den pittoreska stadsdelen Råå. En annan trevlig stad i närheten är Landskrona med 12 upplevelser. Dessutom kan vi tipsa om att göra en utflykt till den natursköna ön Ven med hela 10 tips från oss.

Sofiero
Lummigt i Sofiero slottsträdgård
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Tropikariet i Helsingborg? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Tropikariet i Helsingborg

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommun: Helsingborg
 • Adress: Hävertgatan 21
 • Läs mer: Du hittar mer information på Tropikariets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: För närvarande (aug 2021) håller Tropikariet öppet tisdag-fredag 11-17 och lördag-söndag 10-17. För aktuella öppettider se Tropikariets webbplats.
 • Priser: För närvarande (2021) har Tropikariet höjda entrépriser, på grund av pandemilagens begränsningar i antalet besökare. Vuxna 240 kr, barn 3-12 år 120 kr och barn 0-3 år gratis.
 • Matservering: Café Masai Mara serverar mat och fika.
 • Butik: En souvernirbutik finns med mjukisdjur, leksaker och annat.
 • Regler: För djurens bästa ska man gå in till djuren tyst och försiktigt, inte springa, inte klappa eller mata djuren och inte fotografera med blixt.
 • Temperatur: De tropiska miljöerna har tropiska temperaturer. På vissa ställen är det 25-30 grader och luftfuktighet på 80 procent.
 • Guidningar och aktiviteter: Olika aktiviteter kan bokas såsom djurmöten, orm- eller krokodilklappning, guidning för skolor, upplevelsepaket, barnkalas och konferens.

Tillgänglighet

 • Inomhusmiljö: Det går att ta sig fram med rullstol eller rullator överallt, men stigarna genom djuravdelningarna är på vissa ställen ojämna, smala och lutande.
 • Toalett: Tillgänglig toalett finns på källarplan.
 • Ledsagare: En (1) ledsagare per brukare går in kostnadsfritt.
 • Parkering: Parkering för personer med rörelsenedsättning finns nära enrén.

Hitta till Tropikariet i helsingborg

 • Bil: Följ skyltning mot Fredriksdal. Tropikariet ligger mitt emot, i en stor tegelbyggnad. Kostnadsfria parkeringsplatser finns. Med husbil kan det vara lättare att få plats på Fredriksdals parkeringsplats, mot betalning via app.
 • Kommunalt: Ta buss 1, 7 eller 22 i norrgående riktning, från centrala Helsingborg. Stig av på hållplats Juelsgatan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev