Meny Stäng

Birgit Nilsson Museum – stjärnglans i skånska myllan

Birgit Nilsson Museum berättar historien om lantbrukardottern som blev världsstjärna. Ibland överträffar verkligheten dikten, och detta är ett sådant tillfälle. Gillar du fascinerande berättelser om speciella människor? Då är Birgit Nilsson Museum något för dig!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Birgit Nilsson Museum

Birgit Nilsson Museum är kanske extra intressant för den som har ett operaintresse, men ett besök här är också spännande för alla oss andra, relativt opera-ointresserade människor. Museet berättar inte bara om scenkonsten i sig, utan tar en också med på Birgit Nilssons fascinerande resa genom livet.

Man får inte fota inuti museet, bara utomhus och i stallcaféet, och därför varvar vi i detta reportage egna foton med pressbilder som vi fått av museet.

Birgit Nilsson Museum

Birgit Nilsson Museum ligger i Svenstad, strax utanför Båstad, på Bjärehalvön i Skåne.

En bondtös som älskade att sjunga

Birgit Nilsson växte upp på en gård i Skåne, som dotter till en lantbrukare. Gården hade varit i släktens ägo sedan 1700-talet och här växte Birgit upp under enkla förhållanden, utan elektricitet eller rinnande vatten.

Birgit Nilsson Museum
Svenstad från ovan, foto: Cesari Righetti

Birgit bodde på gården tillsammans med sina föräldrar Nils och Justina, ända tills hon var 23 år gammal. Här arbetade hon med sysslor som att gallra betor, plocka potatis, skörda hö och mjölka kor. Medan hon gjorde sitt arbete sjöng hon, och drömde om att bli operasångerska. Men hur skulle en enkel bondtös från Skåne få en sådan möjlighet?

Birgit Nilsson med pappa Nils och mamma Justina. Pressbild. Från Birgit Nilsson-samlingarna.

Operasångerska och världsartist

Sagan om Birgit Nilsson, för det får man nog kalla denna berättelse, är makalös. Inte nog med att Birgit på sångläraren Ragnar Blennows uppmaning sökte, och blev antagen, till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon blev också en världsartist och en av 1900-talets största klassiska sångerskor. Hon debuterade på Kungliga Teatern i Stockholm 1946 – som inhoppare med mycket kort varsel – och gjorde sedan en raketkarriär på världens operascener.

Birgit Nilsson sjöng allt från Mozart till operor av Richard Strauss, Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Allra mest känd blev hon för sitt kraftfulla och passionerade sätt att framföra Richard Wagners verk.

Birgit gjorde massor av stora roller, som Aida, Turandot, Tosca, Electra och Salome, och hon uppträdde på de stora scenerna i världens alla hörn. Hon sjöng på flera olika språk och lärde sig många timslånga operor, ibland med mycket kort förberedelsetid.

Utmaningar till trots visade hon att hon alltid kunde leverea – till och med när hon skadat sig och mot alla odds hastade till föreställningen från sjukhuset med armen i mitella. Hon blev så känd och eftertraktad att hon på operor världen över förhandlade sig till att hon alltid skulle ha samma gage som den bäst betalda artisten för närvarande.

Birgit Nilsson Museum
Tosca, Köpenhamn 1978. Pressbild.

Att besöka Birgit Nilsson Museum

Birgit Nilsson Museum består dels av en utställning, med ett tema som förnyas varje säsong, och dels av boningshuset, som endast kan besökas med guide. Eftersom museet kan ta emot begränsat antal besökare, och eftersom guidningar endast ges vissa tider, är det lämpligt att boka in sitt besök i förväg.

WIFI.se

Vi besökte museet på vinst och förlust och kunde därför inte se boningshuset. Vi hade däremot tur och fick möjlighet att besöka utställningen, som i år har tema ”Birgit Nilsson – på världens scener”.

Utställningen är inte stor – bara några få rum – men upplevelsen är desto större. Man får låna en ljudguide, som på ett mycket snyggt och pedagogiskt sätt tar en igenom utställningen, och de olika perioderna i Birgits liv. Ibland är det hon själv som berättar, och ibland är det roliga och humoristiska anekdoter från livet som superstjärna.

Birgit Nilsson Museum
Birgit Nilsson Museum. Pressbild.

Ingen av oss hade någon speciell relation till Birgit Nilssons sång, men när vi fick ”följa med” på hennes resa blev vi verkligen fascinerade. Detta måste ha varit en oerhört stark och begåvad kvinna. Det är inte enbart de konstnärliga prestationerna som imponerar, utan också hennes person, hennes förmåga att ta sig fram, hennes livsglädje, hennes kärlek till hembygden och hennes kärleksfulla relation till maken Bertil.

Birgit Nilsson på besök hemma i Svenstad. Pressbild.

Att besöka boningshuset

Eftersom vi inte bokat tid för guidning i förväg fick vi ingen möjlighet att besöka boningshuset, där Birgit Nilsson växte upp och levde sina första 23 år. Vi kunde däremot kika in på gården, där man ser både boningshuset och det tidigare stallet.

Birgit Nilsson Museum

Om man bokar in sig på en guidat tur får man följa med på en halvtimmeslång rundvandring i huset.

Fika på stallcaféet

En gång i tiden mjölkade en ung Birgit Nilsson kor i det här stallet. Tiderna har förändrats sedan dess, men stallets tegelgolv är detsamma som på Birgits tid och kornas bås finns fortfarande kvar.

Birgit Nilsson Museum - stallcaféet

Skillnaden är att stallet idag är varsamt renoverat till ett mysigt fik. En verkligt läcker miljö där både inredning och tavlor berättar om Birgits liv. Och nejdå, caféet var inte tomt, men när vi var här var det soligt och gästerna valde att sitta ute på gården!

Birgit Nilsson Museum - stallcaféet

På caféet serveras smörgåsar och hembakta kakor. En specialitet är den omtyckta Aidatårtan, som görs efter Birgits recept.

Birgit Nilsson Museum - stallcaféet
Birgit Nilssons Aidakaka. Pressbild

För dig som inte fått nog av Birgit Nilsson

Under vårt besök på museet lärde vi oss att det händer ett och annat i Birgit Nilssons namn. Här är några tips för dig som är extra intresserad:

 • Birgit Nilsson-dagarna är ett återkommande evenemang i augusti varje år. Under dessa dagar bjuds det på ”Master Class” för utvalda deltagare och en rad öppna konserter.
 • Birgit Nilsson-priset är världens största pris inom den klassiska musikvärlden. Det delas ut ungefär vart tredje år till en sångare, musiker eller institution som bidragit med viktiga insatser inom den klassiska musiken.
 • Birgit Nilsson-stipendiet ges till unga lovande sångare som verkar i Birgit Nilssons anda. 
 • Birgit Nilsson Sällskapet välkomnar dig som medlem till en förening som vill bevara minnet av La Nilsson.
 • Konserter och föreläsningar ordnas då och då av museet.
 • Museishopen erbjuder böcker, musik, film och souvenirer.
 • Vandring i Birgit Nilssons fotspår är en vandringsled som börjar och slutar vid sångerskans barndomshem. Längs vandringen, som är utmärkt med en G-klav, berättas historier ur hennes liv.

Mer att se och göra i närheten

Från Birgit Nilsson Museum är det inte långt till Båstad, med restauranger och fina sandstränder. I närheten kan du också besöka Norrvikens trädgårdar, som är fantastiskt vackra. Ytterligare tips är att göra en utflykt till Hovs Hallar eller Torekov och Hallands Väderö. Vi kan också rekommendera ett besök i trevliga Ängelholm med våra 9 bästa tips.

Norrvikens trädgårdar
Vid Norrvikens trädgårdar
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Tycker du om opera? Hur minns du Birgit Nilsson? Har du besökt Birgit Nilsson museet, eller skulle du vilja göra det?

Fakta om Birgit Nilsson Museum

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommun: Båstad
 • Adress: Birgit Nilssons väg 27, Båstad
 • Läs mer: Du hittar mer information på den officiella webbplatsen.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Under 2021 håller museet öppet tis-sön 26 juni till 5 september. För aktuella öppettider se den officiella webbplatsen.
 • Priser: Utställning med ljudguide 120 kronor för vuxna (2021). Guidad visning av boningshuset 80 kronor (2021). Barn under 16 år har fri entré.
 • Matservering: Stallcaféet har öppet samma tider som museet.
 • Butik: I entrén finns en liten museishop med böcker, musik, film, souvenirer och presentkort.
 • Regler: Fotografering är tillåten utomhus samt i stallcaféet. Rökning är endast tillåten vid skyltad plats vid parkeringen.
 • Tillgänglighet: Boningshuset har begränsad tillgänglighet och kan ej besökas med rullstol eller rullator. Övriga delar av museet är tillgänglighetsanpassade.

Hitta till Birgit Nilsson Museum

 • Bil: Museet ligger längs väg 115, som går mellan Båstad och Torekov.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev