Annons

I TV3:s lyxfällan klipps det kreditkort som om det inte fanns någon morgondag, medan det talas vitt och brett om hur dåligt det är med ett kreditkort. Detta axiom är dock inte nödvändigtvis förankrat i verkligheten. Sanningen är att ett kreditkort är en bra idé om du har en god ekonomi samt de kunskaper som krävs för att använda kreditkortet på rätt sätt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

I den här artikeln upplyser vi dig om hur du kan spara pengar på att ta med dig ett kreditkort när du gör en stadsresa, och vilket kreditkort som passar bäst för resor. Vi pratar även om hur du använder kreditkortet på rätt sätt när du reser, så att du kan maximera fördelarna med ett kreditkort för resor. 

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar ungefär som ett kontokort, och den största skillnaden är att dina pengar dras från ett kreditkonto i stället för ditt bankkonto, som är fallet när det kommer till kontokort. Med kreditkort kan du dessutom få ett flertal förmåner, som en kostnadsfri reseförsäkring samt bonus som du kan växla in mot gratis flygbiljetter.

Dessa typer av förmåner inkluderas aldrig hos kontokort, som även kallas för bank- och debetkort. Konsumenternas guide om debetkort är en bra resurs om du vill lära dig mer om hur ett kort utan kredit fungerar.

Vilket är det bästa kreditkortet för resor?

Norwegian kreditkort är det bästa kreditkortet för resor. Med det kortet får du en väl utformad reseförsäkring, samt en bonus på upp emot 20 procent tack vare Norwegian Rewards-programmet som du kan koppla till ditt Norwegian-kort. Utöver det har kortet ingen uttagsavgift, och årskostnaden ligger på noll kronor.

Om du använder det kortet på rätt sätt. Det vill säga om du samlar mycket bonuspoäng genom att köpa resor hos Norwegian Airlines och deras samarbetspartners, medan du betalar månadsfakturan till fullo varje gång, då blir det kreditkortet en riktig vinstaffär. 

Vad är haken med kreditkort?

Alla företag vill tjäna pengar, så även de företag som utfärdar kreditkort. Kreditkortsföretagen tjänar pengar på att den räntesats som tillämpas är relativt hög och ligger på cirka 15 procent. Utöver det kan en valutaväxlingsavgift, en årsavgift samt en uttagsavgift tillkomma, som ger än mer klirr i kassan för utfärdarna.

För att ett kreditkort ska bli en vinstaffär gäller till att vara smart och nyttja förmånerna och bonussystemen till max, samtidigt som du betalar månadsfakturan till fullo och därmed slipper alla ränteavgifter. Bara för att många använder sitt kreditkort på fel sätt, behöver inte du göra det.

Du ska även ha i åtanke att många kreditkort, framför allt de kreditkort som American Express utfärdar, har en hög årsavgift som ibland kan äta upp hela bonusintjäningen för kortet.

5 saker som ofta inkluderas med ett kreditkort för resor

  1. Bonus och/eller cashback. Ett bonussystem inkluderas ofta, där du antingen får pengar tillbaka (cashback) som du kan använda för att betala av på din månadsfaktura. Alternativt får du bonuspoäng som du kan växla in mot reseförmåner likt flygbiljetter eller hotellövernattningar. 
  2. Avbeställningsskydd. Om du betalar din resa med ditt resekreditkort inkluderas ett avbeställningsskydd, som i regel ersätter dig och medresenärerna med i snitt 20 000 kronor per person, om du eller någon medförsäkrad skulle skadas eller bli sjuk innan resan och inte kunna åka med.
  3. Concierge service och Fast Track. Vissa kreditkort för resor ger dig kostnadsfri tillgång till concierge service (en personlig assistent som du kan ringa när du vill) och Fast Track, som innebär att du kan borda flygplanet snabbare då du kommer förbi säkerhetskontrollen på ett snabbare sätt.
  4. Reseförmåner i försäkringen. Självriskeliminering för hyrbil, ersättning vid olycka samt ersättning vid förlorat eller försenat bagage är fyra delförsäkringar som nästan alltid inkluderas om du skaffar ett kreditkort för resor.
  5. Låga avgifter. Detta är inte typiskt för denna typ av kreditkort. Men ett riktigt bra kreditkort avsett för resande saknar årsavgift och har låga påslag för valutaväxling och uttag ur automat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev