Meny Stäng

Att göra i Halmstad – 16 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Halmstad? Halmstad är en trevlig stad på västkusten, med fina sandstränder, härlig natur och dessutom en hel del konst och kultur. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Halmstad!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Halmstad

Halmstad är en västkustpärla och för mig (Helena) har staden en speciell betydelse. I stort sett hela min släkt, både på mammas och pappas sida, kommer härifrån och som barn spenderade jag alla somrar i Tylösand. Nu har vi rest tillbaka med husbil och både hittat gamla godingar och gjort nya bekantskaper. Håll till godo!

Göra i Halmstad

Halmstad ligger i Laholmsbukten i södra Halland, cirka 14 mil söder om Göteborg.

Vad kan man göra i Halmstad?

Vad kan man då se och göra i Halmstad? Det finns en hel del att upptäcka kan vi konstatera. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Upplev folklivet vid Stora Torg och Storgatan

Det första du vill göra i Halmstad är kanske att ta dig till de centrala delarna, runt Stora Torg och Storgatan. På torget hittar du bland annat Carl Milles fontän ”Europa och Tjuren”, det vackra värdshuset Tre hjärtan samt Rådhuset, vars klockspel spelar fyra gånger om dagen. Torget är också en plats för torghandel och kommers.

Strax intill Stora Torg löper Storgatan, som är en trevlig gata fylld av butiker och restauranger. Här hittar du till exempel Hotell Mårtensson som tagit emot gäster ända sedan 1858.

Göra i Halmstad

2. Spana in historiska sevärdheter: S:t Nicolai kyrka, Norre Port och Halmstad slott

I centrala Halmstad finns flera intressanta historiska sevärdheter. Strax intill Stora Torg ligger S:t Nicolai Kyrka. Denna kyrka är en av de få byggnader i staden som klarade sig under den stora branden 1619. Kyrkan uppfördes troligtvis på 1400-talet och är tillägnad de sjöfarandes skyddshelgon.

Halmstad på slutet av 1600-talet – från Sueciaverket

Genom historien har många fejder utspelats mellan Danmark, dit Halmstad tidigare hörde, och grannlandet Sverige. På 1600-talet såg den danske kungen Christian IV till att befästa Halmstad med en mur och fyra stadsportar. Endast en av portarna finns kvar idag, vilket är den så kallade Norre Port.

Här kan du också passa på att spana in 91:an Karlsson, som står staty precis intill porten. Den här seriefiguren skapades av Halmstabon Rudolf Petersson, som fick inspiration när gjorde sin rekryt på Hallands regemente I16 åren 1916-1918. Namnet 91 får man genom att vända 16 uppochner …

Halmstad slott uppfördes på 1600-talet, av den danske kungen Christan IV, som ansåg sig behöva en större och pampigare bostad vid sina besök i Halmstad. Idag är det landshövdingen som residerar här, och länsstyrelsen använder även slottet som kontor.

Slottet visas vanligen inte för allmänheten, men det händer att portarna öppnar upp för guidade turer. Övriga tider får man nöja sig med att kika in på borggården. Här händer det också ibland evenemang, som utomhusteater, musik eller julmarknad.

3. Promenera längs med Nissan

Nissan är den stora å som rinner rakt igenom Halmstad. Det är fint att promenera längs med ån, och för den som önskar finns en utstakad promenadväg som i sin totala längd är åtta kilometer. En karta över promenaden kan skrivas ut, tillsammans med olika intressanta stopp längs vägen.

4. Koppla av i Norre Katts park

Om man går från centrum och ut genom Norre Port kommer man strax till Norre Katts park. Detta är en härlig grön oas med färgstarka blomsterplanteringar med bland annat azalea, magnolior och rhododendron.

Göra i Halmstad - Norre katts park

Centralt i parken ligger ett gult litet hus med namnet Rotundan. Detta är ett klassiskt café, som dock inte var öppet när vi var här, där det ibland också arrangeras olika evenemang.

Göra i Halmstad - Norre katts park

5: Upplev konst: Konstmuseer och utomhuskonst

Om du gillar konst hittar du mycket att se och göra i Halmstad. Här finns flera konstmuseer och dessutom en hel del offentlig konst på gator och torg.

Mjellby konstmuseum ligger strax utanför centrala Halmstad och har framför allt en stor samling av den kända Halmstadgruppens konst.

Hallands konstmuseum, som ligger vid Norre Katts park och Nissan, visar upp en bred samling av konst, bonadsmåleri, textil och produkter från Halland.

Göra i Halmstad - museum

Halmstad konsthall ligger på entréplan i stadsbiblioteket, som för övrigt är intressant att se för dess speciella design. Detta är en liten konsthall som visar olika utställningar.

Göra i Halmstad - stadsbiblioteket

Offentlig konst hittar du på många håll i staden. Allra mest känt är kanske Picassos 15 meter höga verk ”Kvinnohuvud” i Figaroparken / Picassoparken.

Göra i Halmstad - Picasso

Street Art finns det också gott om i Halmstad. På bilden nedanför ser du Carolina Falkholts verk Pi, mitt emot Stadsbiblioteket. På Destination Halmstad kan du läsa mer om stadens street art och muralmålningar.

Göra i Halmstad - street art

6. Fika vid Söderpiren

Om du tar dig ner till Småbåtshamnen i Halmstad kan du hitta till den lilla fiket Söderpiren, som ligger idylliskt vid en fin strand. Förutom fika kan man här också boka badtunna med bastu. Strax intill finns också ett populärt hundbad, samt Prins Bertils stig som leder hela vägen till Tylösand.

Göra i Halmstad - Söderpiren

7. Njut av naturen på Galgberget

Galgberget är en grön oas i närheten av staden, dit många Halmstadbor tar sin tillflyktsort när de vill komma ut i naturen. Här kan man vandra på olika leder genom bok- eller blandskog, ha picknick eller ta med barnen till den populära lekplatsen Sagoängen. Det lite otäcka namnet? Jo, det syftar på den tid då berget användes som avrättningsplats.

På Galgbergets högsta punkt, Klyftehög, finns ett 13 meter högt utsiktstorn. Tornet är öppet för allmänheten och från toppen har man en storslagen utsikt över Halmstad och Kattegatt. Utsiktstornet byggdes 1896-1897, och fungerade till en början som bostad åt skogsvaktaren. (På den lilla bilden till vänster har Peter fotat uppifrån och ner på mig, Helena.)

8. Besök Hallandsgården

På Galgberget ligger också friluftsmuseet Hallandsgården. Detta är ett lite mindre friluftsmuseum där du kan se en rad äldre byggnader från Halland, såsom ett gammalt skolhus, en ryggåsstuga och en väderkvarn. Området håller öppet året runt, och på sommaren kan man även besöka byggnaderna invändigt. Här brukar också finnas sommarcafé och olika evenemang anordnas, såsom midsommarfirande.

9. Spela golf

Golf är en mycket populär sport i och runt Halmstad, och staden kallar sig till och med ”Golfhuvudstad”. Här finns sammanlagt åtta golfanläggningar, och det finns bland annat tre pay-and-play-banor där man kan spela på banan utan att ha genomfört en nybörjarkurs och fått grönt kort.

10. Beundra Snöstorps kyrka

Om du gillar vackra kyrkor kan du ta dig till Snöstorp i den östra utkanten av Halmstad. Här ligger den fina Snöstorps kyrka, som är ritad av den svenske arkitekten Emil Viktor Langlet och stod klar 1883. Kyrkan är inspirerad av romerska rundkyrkor och bysantinsk byggnadskonst, och röstades 2006 fram som Sveriges vackraste kyrka, av läsarna i tidningen Året Runt. Kyrkan var tyvärr inte öppen invändigt när vi var här.

11. Fascineras av vattenfallet vid Danska Fall

Danska fall är ett stort naturreservat, med bokskog, sjöar och flera vandringsleder. Bland annat går Hallandsleden genom reservatet. Det som framför allt lockar besökare är vattenfallet, som har en sammanlagd fallhöjd på 36 meter.

Namnet ”Danska Fall”? Enligt vad som berättas så kommer namnet från slaget vid Fyllebro 1676. En del av den danska krigshären flydde upp längs Fylleån medan svenskarna jagade dem. När danskarna sprang över en hängbro högg svenskarna av repen så att bron och danskarna föll i det forsande vattnet och omkom.

12. Se Slyngestenen

It´s only a stone.

Nederländska turister

Slyngestenen är ett 3,5 meter högt flyttblock, som utgör ett minne från istiden där den ligger ensam och majestätisk i det i övrigt platta landskapet söder om Halmstad. När vi kom hit hade två unga holländska killar hunnit fram före oss. ”It’s only a stone”, bekräftade de för oss och för sig själva.

Sedan berättade de om filmer och reviews de sett och läst på nätet, där människor berättar om magiska egenskaper som kan överföras när man rör vid stenen … Vi tog självklart tillfället i akt och kände på stenen, men väntar fortfarande på att det magiska ska hända …!

Göra i Halmstad - Slyngestenen

13. Vandra längs kusten på Prins Bertils stig

Prins Bertils stig anses vara Halmstads vackraste vandring. Leden är sammanlagt 18 kilometer lång och slingrar sig längs med kusten, från centrala Halmstad, ut till Tylösand och därefter vidare till Möllegård. Stigen är uppkallad efter prins Bertil, som var Hertig av Halland. Han tillbringade flera somrar här tillsammans med prinsessan Lilian i deras sommarhus i Tylösand.

Göra i Halmstad - prins Bertils stig

14. Sola och bada i Tylösand

En sak som du inte vill missa att göra i Halmstad är förstås en utflykt till Tylösand. Tylösand ligger en knapp mil sydväst om centrala Halmstad och är framför allt känt för sin långa sandstrand, men också för vilt festande om somrarna.

Tylösand strand är en drygt fyra kilometer lång sandstrand, som varma sommardagar kan vara fylld med folk. Om man vill ha lite mer lugn och ro kan man söka sig till den del av stranden som ligger mot Frösakull och Ringenäs. Utanför stranden ligger Tylön, med Tylöns fyr.

Tylösand

Precis intill stranden ligger Per Gessles Hotel Tylösand. Här kan man förstås bo, men också njuta av spa och på somrarna ta del av After Beach och uppträdanden. Hotellet är också läckert inrett med konst och fotokonst.

Hotell Tylösand

För den som gillar mindre sandstränder så kan man i Tylösand också hitta till stränderna med namnen Tjuvahålan och Svärjarehålan. Svärjarehålan fungerar idag som en tillgänglig strand med servicebyggnad, rullstolsramp ner i vattnet och många p-platser för personer med rörelsenedsättning.

Vid den här stranden finns också Hallands första snorkelled. Leden fungerar som en naturstig, fast under vattnet. Bojar på ytan och en lina under vattnet hjälper dig att följa den 200 meter långa leden, och längs vägen hittar du informationsskyltar som berättar om livet under ytan.

Tylösand handikappbadet

15. Häng vid den härliga Steninge strand

Steninge strand är en liten sandstrand omgiven av klippor och skär. Här finns bland annat en gång ut till en liten stenig halvö, där vi kan tänka oss att det är riktigt härligt att hänga en solig sommardag.

16. Klättra upp på Lynga sanddyn

Lynga sanddyn, i Haverdals naturreservat, är en av Skandinaviens allra högsta sanddyner. Sanddynen mäter 36 meter över havet och en trätrappa leder upp till toppen, där både utsiktsplats och fikabord väntar.

Mer att se och göra i Halmstad för dig som gillar shopping, kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Halmstad, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som är intresserad av shopping, kultur och historia.

 • Feldts tivolikiosk är en charmig butik med mycket färg och mycket glädje. (Nygatan 1)
 • Färjelinjen Halmstad-Grenå med StenaLine erbjuder möjlighet till mat, shopping och aktiviteter för barn, innan man är framme i Danmark.
 • Garnisons- och luftvärnsmuseet berättar om Hallands militärhistoria. Museet håller för närvarande (aug 2021) stängt.
 • Hallarna bjuder på shopping i fräsch miljö. Här ryms ett 80-tal butiker, restauranger och caféer under samma tak. (Prästvägen 1)
 • Halmstad stadsbibliotek är en vacker byggnad, där du förstås också kan låna böcker. (Axel Olssons gata 1)
 • Slättåkra Närproducerat är en gårdsbutik som ligger en bit utanför Halmstad. (Lya Gård, Slättåkra)
Göra i Halmstad - hallarna
Shopping i Hallarna

Mer att se och göra i Halmstad för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ytterligare några förslag på saker att göra i Halmstad här:

 • Haverdals naturreservat bjuder på möjligheter för bad, promenader, motion, picknick och svampplockning.
 • Rhododendronparken hittar du vid Tjuvahålan i Tylösand. Om du kommer hit på senvåren kan du se alla stora rhododendron blomma.
 • Simlångsdalen är ett naturområde som erbjuder möjlighet till vandring, äventyr eller lugn och ro.
 • Skallen är en utsiktsplats i den norra delen av Haverdal, med utsikt över havet, Haverdals hamn och norrut mot Glommen.
 • Virsehatt är ett populärt naturreservat med vandringsstigar, digital skattjakt för barn och fornlämningar.
Rhododendronparken i Tylsöand
Rhododendronparken i Tylösand (foto från ett annat år)

Mer att se och göra i Halmstad med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Halmstad med barn eller tonåringar.

 • Halmstad Arena erbjuder möjligheter till bad och skridskoåkning, men också olika idrottsevenemang. (Växjövägen 11)
 • Halmstad äventyrsland är en nöjespark med karuseller, vattenland, piratland, dinosauriepark med mera. (Gamla Tylösandsvägen 1)
 • Minigolf och äventyrsgolf finns på flera ställen. Dessutom finns discgolf i Sannarp och fotbollsgolf i Vilshärad.
 • Sagoängen är en fantasifull och populär lekplats på Galgberget.
 • Östra stranden ligger cirka 5 kilometer från Halmstads centrum och är en långgrund och barnvänlig sandstrand. 
Göra i Halmstad - arenan

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Halmstad. Centralt i stan ligger till exempel klassiska Hotel Mårtensson.

Om du reser med husbil kan du stanna på ställplatsen i Småbåtshamnen. Här betalar man 210 kr/dygn (2021) och har då tillgång till all service man behöver inklusive el. På promenadavstånd från ställplatsen finns café och hundbad, och det är cirka två kilometer till centrum. Några ytterligare alternativ där man kan övernatta med husbilen:

 • Citycamp Halmstad, Styrmansgatan
 • First Camp Karlstorp – Halmstad, Gamla Tylösandsvägen 200
 • First Camp Hagön – Halmstad, Hagöstigen, Sommarvägen 1
 • First Camp Tylösand – Halmstad, Kungsvägen 3
 • Grötvik Hamn, Grötviks segelsällskap, Grötviksvägen 35
Ställplats i småbåtshamnen, segelsällskapet
Ställplatsen i Småbåtshamnen, Halmstad

Att göra i Halmstad – mer att se i närheten

När du befinner dig i Halland kan du förstås passa på att besöka andra trevliga halländska städer som Falkenberg och Varberg. Om du istället åker söderut kan du besöka Mellbystrand eller ta dig till Båstad, där du till exempel kan besöka Norrvikens trädgårdar och Birgit Nilsson Museum.

Alla våra bästa tips om Halland. Klicka på bilden!

Fler förslag på saker att göra i Halmstad?

Har du varit i Halmstad? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Halmstad?

Fakta om Halmstad

 • Landskap: Halland
 • Län: Hallands län
 • Läge: I södra Halland, vid Nissans mynning i Laholmsbukten.
 • Distrikt: Sankt Nikolai, Martin Luther, Söndrum, Vapnö, Övraby och Snöstorp
 • Folkmängd: Cirka 104 000 i kommunen (2021)

Halmstads historia

 • 1000- till 1100-talet: På denna tid verkar området där Övraby kyrkoruin ligger ha bebyggts. Här låg Halmstad ursprungligen. Det kan också ha funnits en handelsplats vid Örjans vall, där man hittat fynd av en medeltida borg, mynt, keramik med mera.
 • 1231: Namnet Halmstad finns tidigast nämnt från detta år, i Valdemar Sejrs jordebok, då för att beskriva ett härad och en kungsgård.
 • 1200-talet: En dominikanerorden etablerade sig på platsen.

1300-talet

 • 1307: Det äldsta kända privilegiebrevet utfärdades av hertig Kristoffer, som var kung Erik Menveds bror och senare blev Kristofer II av Danmark.
 • 1320-talet: Staden flyttade till sin nuvarande plats närmare kusten. Flytten berodde troligtvis på att det nya läget tillät större båtar, samt att risken för överfall från havet minskat.
 • 1322: Samhället Broktorp upphöjdes till stad. Under en tid kallades den nedre staden Broktorp och den ursprungliga övre staden Halmstad.
 • 1327: Namnet Broktorp ändrades till Halmstad. Samtidigt fick den övre delen av staden namnet Övraby.

1400- till 1500-talet

 • 1400-talet: Sankt Nikolai kyrka byggdes.
 • 1430-talet: Engelbrekts trupper plundrade staden.
 • Slutet av 1400-talet: Franciskanerorden etablerade sig i staden.
 • 1534: Halmstad belägrades av svenskarna.
 • 1563: Staden belägrades under Nordiska sjuårskriget, och Övraby kyrka brändes ner.
 • 1598-1605: Kristian IV lät uppföra nya fästningar runt staden. Man uppförde en mur, grävde vallgravar och uppförde fyra stadsportar. Dessutom uppfördes sex bastioner och två så kallade katter, det vill säga uppställningsplatser för långskjutande artilleri.

1600-talet

 • 1619: Ett möte hölls på Halmstad slott, mellan Kristian IV och Gustav II Adolf. Senare samma år utbröt en brand som förstörde större delen av staden. Endast slottet, kyrkan och ett fåtal stenbyggnader klarade sig. När staden byggdes upp användes en stadsplan av fortifikationsingenjören Abraham de la Haye, som präglar dagens Halmstad.
 • 1645: Efter freden i Brömsebro blev Halmstad svenskt i 30 år, tillsammans med övriga Halland.
 • 1658: I samband med freden i Roskilde blev Halland definitivt svenskt.
 • 1676: Slaget vid Halmstad (eller slaget vid Fyllebro) stod under skånska kriget, mellan svenska och danska trupper. Svenskarna segrade, under Karl XI.
 • 1678: Riksdag hölls i Halmstad.

1700- till 1800-talet

 • 1734: Riksdagen beslutade att befästningarna i staden skulle rivas. Endast några rester bevarades, såsom Norre Port.
 • 1823: Stadens första större industri, Wallbergs Fabriks AB, anlades.
 • 1800-talet: Bryggeriet Appeltofftska (numera Krönleins) samt Östra Bryggeriet bildades.
 • 1837-1840: Halmstads hamn byggdes om, vilket fick stor betydelse för stadens kommunikationer.
 • 1850: Halländska ångfartygsbolaget bildades.
 • 1877: Den första järnvägslinjen, Halmstad-Värnamo, öppnades.

1900-talet till nutid

 • Början av 1900-talet: Flera större industrier startades, bland annat AB Malcus Holmquist, Nordiskafilt AB, Halmstads Järnverk, Lundgrens gjuteri och Waco. Staden fick också återigen fasta militära förband.
 • 2000-talet: Idag finns Halmstads garnison, med bland annat Luftvärnsregementet (Lv 6) och Militärhögskolan Halmstad.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev