Meny Stäng

Köpa husbil – 12 saker att tänka på inför köpet

Att köpa husbil har blivit mer populärt än någonsin. I dessa pandemi- och svemestertider har många upptäckt fördelarna med att resa runt med sitt eget lilla hus. Men det är ganska mycket att tänka på när man ska köpa husbil. Vi delar med oss av våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Många har köpt, eller funderar på att köpa husbil

Under vår husbilsresa på västkusten träffar vi många som är nya på detta med husbil. En del har precis köpt (och har ännu inte hunnit lära sig hur allt funkar) och andra har lånat föräldrarnas fordon – men överväger nu att köpa ett eget.

Köpa husbil

Några saker att tänka på när du ska köpa husbil

Här följer några punkter som är bra att tänka igenom när du ska köpa husbil.

1. Är husbil rätt för mig?

Den första frågan man kan ställa sig är förstås om detta med husbil är rätt. Om du känner dig osäker kan det vara ett alternativ att först hyra eller låna, för att känna på. Om du vet i hjärtat att du kommer älska husbilslivet, ja, vad väntar du på?

2. När planerar jag att använda husbilen?

Planerar du att använda husbilen året om i skandinaviskt klimat, eller bara på sommaren eller i varma länder? Om du också vill kunna använda husbilen på vintern är det viktigare att husbilen är välisolerad och har ett bra värmesystem, än om du bara tänker använda den i sommartemperaturer.

Köpa husbil

3. Ska jag köpa ny eller begagnad husbil

Om du ska köpa en ny eller begagnad husbil är förstås till stor del en prisfråga. Oavsett om du väljer nytt eller begagnat kan du vända dig till en husbilsfirma. Många säljer nämligen båda nya och begagnade husbilar, som till exempel Husvagns-Expo i Bromölla, som dessutom säljer husvagnar. Att köpa husbil är en stor affär och att köpa via en etablerad firma är tryggare för dig som kund.

4. Om jag köper begagnat – vad ska jag kontrollera?

Om du köper en begagnad husbil finns det förstås en hel del du bör kolla innan köpet. Provkör husbilen och kolla sådant som däck, rost, fukt (låt gärna göra ett fukttest), elinstallationer, gasolinstallationer, kyl & frys, värmesystem samt vatten- och avloppstankar.

5. Hur stor ska husbilen vara?

En viktigt fråga att ställa sig själv är hur stor man vill att husbilen ska vara. Det är naturligtvis skönt att ha gott om utrymme invändigt, men det kan också vara smidigt när man kör och parkerar att den inte är alldeles för stor. En mindre husbil är förstås enklare att parkera i städer, utanför mataffärer och även på ställplatser. Här måste man göra sin egen prioritering, genom att väga för- och nackdelar mot varandra.

Köpa husbil

6. Hur tung ska husbilen vara?

Ett viktigt beslut är om husbilen du köper ska ha en totalvikt (den maximala totala vikten fordonet tillåts att ha med full last inklusive passagerare) på över eller under 3,5 ton. Fordon med en högre totalvikt ger dig oftast möjlighet att lasta mer, men å andra sidan är det mer komplicerat att köra i Europa med en husbil som är tyngre än 3,5 ton. I vissa länder kan du till exempel bli tvungen att skaffa en kilometerräknare när du kör med tyngre fordon. Det är också viktigt att kolla att du har rätt körkort för den viktklass du planerar att skaffa.

7. Vilket märke ska jag välja?

Vi får då och då frågan om vilket husbilsmärke man ska välja, men det är svårt att svara på. Det finns massor av olika märken och alla har olika favoriter. Möjligen kan det vara bra att välja ett märke som är etablerat på den svenska marknaden, om du någon gång behöver hjälp med problem i bodelen.

Camping

8. Vilken modell ska jag välja?

Vill du ha en helintegerad husbil (byggd i ett stycke), en halvintegerad husbil, en alkovbil (med sängplats ovanför förardelen) eller en så kallad ”plåtis” (mindre van-liknande husbil)? Om du är ny i husbilsvärlden är detta kanske rena grekiskan för dig. I så fall rekommenderar vi dig att besöka en husbilsmässa eller en återförsäljare, där du kan bekanta dig med olika modeller för att se vad som kan passa dig.

WIFI.se

9. Vilken planlösning passar mig?

I en husbil har man begränsad yta, vilket ofta betyder att man måste offra något för att få något annat. Fundera över vad som är viktigast för just dig. Vill du ha ett stort garage? Stora förvaringsutrymmen inne i bilen? Långbäddar? Queen bed? En mysig plats där hunden kan trivas?

Hund

10. Var ska jag köpa husbilen?

Man kan köpa husbil på många olika ställen, men att köpa husbil är en stor affär och oavsett om du vill köpa nytt eller begagnat fordon kan det kännas tryggt att vända sig till en återförsäljare.

11. Vad får husbilen kosta?

Vad husbilen får kosta är det nog bara du själv som kan svara på. Hos en återförsäljare kan du få hjälp att räkna ut vad månadskostnaden blir. Tänk också på att alltför gamla husbilar kan kräva mycket underhåll, vilket också är en kostnad.

12. Var ska husbilen förvaras?

Redan innan man köper husbilen kan det vara bra att fundera över var man kan förvara den, både på sommar och vinter. Kan du ha den hemma på tomten, eller på någon parkeringsplats i närheten? Planerar du att ha den inomhus eller utomhus på vintern?

Köpa husbil

Har du några fler tips till den som funderar på att köpa husbil?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev