Meny Stäng

Gekås Ullared – Sveriges största besöksmål

Gekås Ullared är idag Sveriges största besöksmål, med cirka 4,8 miljoner besökare varje år. Vi har nu för första gången någonsin kikat runt i detta omtalade lågprisvaruhus. Häng med oss på tur genom Gekås Ullared!

Gekås Ullared

Gekås Ullared grundades 1963 av Göran Karlsson (GK eller Ge-Kå) under namnet Ge-kås Manufaktur. Företaget har under decennierna sedan dess ökat explosionsartat och är idag ett besöksmål med enorma besöksparkeringar och busslaster efter busslaster med kunder.

Fenomenet har blivit så stort att det till och med skapats TV-serier som utspelar sig i och kring varuhuset: Ullared och och Ullared – Jakten på storsäljaren. Vi har aldrig varit här förut, men nog blir man lite nyfiken på vad det är som lockar så många. Till slut vår tur att göra ett besök!

Gekås Ullared

Gekås Ullared ligger i Falkenbergs kommun i Halland, 33 kilometer öster om Varberg.

Vad är Gekås Ullared?

För att beskriva varuhuset Gekås Ullared måste man ta till lite siffror. Allting här är nämligen gigantiskt. Vi börjar med några siffror som beskriver storleken på varuhuset. Siffrorna är hämtade från varuhusets egen webbplats:

 • 82 utgångskassor
 • 3500 parkeringsplatser
 • 7500 kunder ryms samtidigt
 • 9000 kundvagnar
 • 10 000 kundkorgar
 • 40 000 kvadratmeter butiksyta

Med andra ord helt galet stort! Det handlas förstås också en hel del i varuhuset. Här är några siffror som hjälper till att beskriva shoppingen som försiggår:

 • Över 100 000 unika varor finns i sortimentet.
 • 1,2 miljoner byxor (inkl. jeans) säljs per år.
 • 5,9 miljoner leksaker säljs per år.
 • 50 miljoner kronor är värdet på alla varor i varuhuset.
 • 100 miljoner bullformar säljs per år.
 • 135 miljoner varor passerar genom kassorna under ett år.
Gekås Ullared

För att verkligen förstå hur stort detta är väljer vi också att presentera några av varuhusets rekordsiffror:

 • Flest besökare/år: 4,9 miljoner kunder besökte Gekås 2019.
 • Flest besökare/dag: 29 900 kunder besökte Gekås den 30 juli 2019.
 • Bäst försäljning/år: 5,6 miljarder handlade kunderna för 2019.
 • Bäst försäljning/dag: 41,7 miljoner kronor spenderades i varuhuset den 9 november 2019.
 • Längsta kön: 1,4 kilometer kö uppmättes den 30 oktober 2010.
 • Flest bussar/dag: 127 bussar fulla med kunder anlände den 4 februari 2017.

Den genomsnittliga kunden är en 43-årig kvinna som bor i Götaland. Hon åker till Gekås över dagen och kör 23 mil enkel väg. Hon besöker varuhuset 2-5 gånger om året. Hon spenderar nästan fem timmar i butiken och handlar för cirka 3300 kronor.

Gekås Ullared

Att komma till Gekås Ullared med husbil (eller husvagn)

Som förstagångsbesökare var det en lätt chockartad upplevelse att komma till Gekås Ullared med husbil. Långt innan vi kunde ana något varuhus såg vi campingar, ställplatser, parkeringar … Var vi framme? Nej, det är bara att inse, detta är ett gigantiskt område. För husbilar finns:

Nyhetsbrev
 • Camping Gekåsbyn med plats för 300 husbilar och husvagnar, strax söder om varuhuset.
 • Ställplats Sönneräng vid centrallagret på väg 153, 1,5 kilometer öster om Ullared.
 • Ställplats Gekåsbyns reception, är förbokningsbar och håller öppet vid behov.
 • Parkeringar för husbilar, och även husvagnar, finns på flera platser vid varuhuset. Skyltar visar var husbilar respektive husvagnar kan parkera
Husbilar

Vi ställde oss på en parkeringsplats för husbilar, och sedan började vi förvirrat se oss omkring. Vart skulle vi gå? Var låg varuhuset? Det fanns inga skyltar mot Gekås och vi var alldeles för långt ifrån för att få en visuell bild, men så såg vi människor komma med kundvagnar fyllda med varor … i den riktningen skulle vi förstås gå!

Husbilar

Att shoppa på Gekås Ullared – våra erfarenheter

Vi hade turen att komma till Gekås Ullared vid ett ganska lugnt tillfälle – en måndagmorgon i slutet av augusti. Trots detta var det ett myller av intryck! Steg 1 var att hämta en kundvagn i (det enorma) vagnstallet. Så här många kundvagnar har vi nog aldrig sett på en gång förut!

WIFI.se
Gekås Ullared kundvagnar

Sedan tog vi oss in i varuhuset. Puh, var ska man börja? Här hittar man köksutrustning, hygienartiklar, städutrustning, kläder, sportartiklar, verktyg, leksaker och ja … det mesta.

Gekås Ullared handla

Kanske lite produkter för håret? En knädyna för trädgårdsarbete? En hatt? Jag (Helena) provade några klädesplagg och var nästan på väg att överväga ett köp, nej, det blev inget.

En t-shirt till Peter då? Haha, nej, den gick inte hem. Men hur är det med männen? Enligt Gekås Ullareds kundundersökningar är 64 procent av kunderna kvinnor och 36 procent män. Många män gillar säkert Ullared, men vi såg också män som föredrog att sitta i vilstolen utanför husbilen medan frun (gissningsvis) stod för shoppingen …

Gekås Ullared

En ny glad bagagetag då kanske? Nej, det blev inte en sådan heller faktiskt. Så vad blev det då? Jo, vi passade på att bunkra engångsartiklar och sånt. Vi tycker att det är väldigt praktiskt att ha tillgång till papperstallrikar och pappmuggar i husbilen, för snabba luncher när det är krångligt att stå och diska.

Bagagebrickor

Vi kikade också in i Outlethuset i Ullared (inte huset på bilden nedanför). Där hittar man välkända varumärken till ”Ullaredspriser”. Här var roligt att kika runt och vi provade en del, även om det inte blev något fynd denna gång. I huset finns för övrigt en butik som säljer sexleksaker också. Det hade vi inte förväntat oss! Men haha, nej, det blev inget shoppat där heller … Vi fick nöja oss med engångsartiklarna!

Gekås Ullared

Glass och annat att äta

Om man blir hungrig då? Jo, det finns självklart gott om restauranger både i och runt Gekås Ullared. Inne på varuhuset kan man parkera sin vagn utanför valfri restaurang/kaffebar medan man äter eller intar sin fika.

Gekås Ullared

Utanför varuhuset finns också restauranger, som bland annat serverar hamburgare, grillat, räkmackor och churros. Eller varför inte prova ”Ullaredsmålet”?

Gekås Ullared - Ullaredsmålet

Vi äter i husbilen så ofta det går, eftersom vi reser så mycket och så länge, men en glass unnar vi oss gärna emellanåt. Så även nu!

Glass

Det blev ingen ”Gekås Special”, men däremot varsin strut med hasselnöts- och punchrussinglass.

Gekås Ullared - glass

Gott och perfekt med lite ny energi efter en utmattande runda på Gekås Ullared. För även om det var en lugn dag, och även om vi handlade ganska begränsat, så är det ändå en lätt utmattande upplevelse att ta sig igenom varuhuset … Nu har vi i alla fall upplevt Sveriges största besöksmål och vet vad alla pratar om!

Glass

Mer att se och göra i närheten

Inte så långt från Gekås Ullared hittar du Grimeton Radiostation, som är ett Unesco världsarv och ett utflyktsmål. Det är också nära till både Varberg och Falkenberg, som båda är härliga sommarstäder med fina stränder. I Varberg kan du också upptäcka Varbergs fästning och i Falkenberg kan vi till exempel tipsa om den omtalade lilla pizzerian Lilla Napoli.

Alla våra bästa tips om Halland. Klicka på bilden!

Brukar du shoppa på Gekås Ullared?

Varför eller varför inte? Du som shoppar här – vilken sorts fynd är det du brukar göra?

Fakta om Gekås Ullared

 • Landskap: Halland
 • Län: Hallands län
 • Kommun: Falkenberg
 • Ort: Ullared
 • Adress: Danska vägen 13, Ullared
 • Läs mer: Du hittar mer information på varuhusets webbplats.

Om företaget

 • Typ av företag: Privat aktiebolag
 • Bransch: Detaljhandel, lågprisvaruhus
 • Grundande: 1963
 • Grundare: Göran Karlsson
 • Ägare: Thomas Karlsson

Service och praktisk info

 • Boende: Hotellet, Hotell Ulla, stugby, camping, motell, och ställplats.
 • Matservering: Restaurang, kaffebar, sportbar, sallad&matbar, hotellrestaurangen och Gekåsbyn bistro.
 • Shoppingbussen: Gekås shoppingbuss är en gratisbuss som går mellan varuhuset och Gekåsbyn. 
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev