Meny Stäng

Ales stenar – ett forntida mysterium i Skåne

Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust i Skåne. Man vet att skeppssättningen daterar till någon gång mellan år 500 och 1000 efter Kristus, men mycket annat är fortfarande ett mysterium.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ales stenar vid Kåseberga

Ales stenar består av 59 stora stenblock som placerats till formen av ett skepp. Hela skeppssättningen är 67 meter lång och 19 meter bred, och varje enskild sten väger runt 5 ton. Men varför reste våra förfäder dessa enorma stenar? Det verkar man inte vara helt överens om.

Ales stenar ligger vid Kåseberga, knappt två mil öster om Ystad. Från Kåseberga är det bara en kort promenad upp till de imponerande stenarna.

Mysteriet Ales stenar

Vi vet alltså att de stora stenarna vid Kåseberga, för över tusen år sedan, placerades i formen av ett skepp av våra förfäder. Med tanke på att varje stenblock väger runt fem ton, och att man kunnat lokalisera stenbrottet till en plats strax söder om Simrishamn, kan det inte ha varit ett enkelt arbete att släpa hit stenarna. Men varför ansträngde man sig så hårt för att skapa detta?

Ales stenar

Mycket är höljt i dunkel när det gäller Ales stenar, och på det sättet kan man säga att stenarna ruvar på ett mysterium. Kan det vara en begravningsplats? Men varför har man i så fall inte hittat någon grav? Kan det vara en maktsymbol, en samlingsplats eller ett minnesmärke?

Ett förslag är att stenarna är ett gigantiskt solur, en urgammal astronomisk kalender från bronsåldern. Stenarna är nämligen placerade så att solen går ner vid det nordvästra hörnet på sommaren och går upp vid motsatta hörnet på vintern. Kritikerna menar dock att det krävs en hel del välvillighet för att modellen ska fungera, samt att kol 14-metoden motsäger tidsperioden.

När man närmar sig stenarna möts man av två olika informationsskyltar, en som beskriver de officiella teorierna och en som förklarar teorin om solårskalendern, utifrån amatörforskaren Bob G Linds idéer. Man får direkt vibbar av att vara på en spännande och omdiskuterad plats!

Men har man inte gjort utgrävningar och hittat några fynd då? Svaret är att man hittat väldigt lite. Ett av de få fynden är ett keramikkärl från 400- eller 500-talet efter Kristus, fyllt med brända människoben. Detta visar att platsen använts för begravning, men fyndet är troligtvis är äldre än Ales stenar.

Ales stenar

Att besöka Ales stenar

Att besöka Ales stenar är mäktigt. Det var hyfsat varmt den dagen vi var här, men på höjden vid stenarna var det ändå lite kyligt i vinden. Skeppsättningen ligger 32 meter över havet, och man har en storslagen utsikt över vattnet.

Våra förfäder valde en fantastisk plats för sitt byggnadsverk. Vi vet kanske inte vad de ville säga, men de blir aldrig bortglömda. Visst är det ändå svindlande att försöka föreställa sig historien?

Härlig natur

När du besöker Ales stenar ska du inte missa att uppleva den fantastiska naturen runt om. I närheten finns flera naturreservat: Hammars backar, Mälarhusen och Sandby backar samt Sandhammaren. Här passerar också Sydkustleden, 26 mil cykelled mellan Simrishamn och Helsingborg.

WIFI.se
naturen vid Ales stenar

Kåseberga hamn

När man besökt Ales stenar kan man också passa på att besöka Kåseberga hamn. Från stenarna är det bara en kort promenad ner till hamnen.

Nere i hamnen finns flera restauranger och butiker med fokus på fisk. Här kan man slå sig ner och exempelvis äta sånt som ”sillamacka”, räkmacka, varmrökt lax eller fiskburgare.

Man kan också köpa glass, eller kanske några trevliga presenter.

Ställplats

Reser du med husbil? Då är det smidigt att stanna vid Kåseberga ställplats. Detta är en stor ställplats på gräs, med promenadavstånd till Ales stenar. I år (2021) var priset 150 kronor för en plats utan el och 180 kronor för en plats med el. Antalet platser med el är begränsat och det är först till kvarn som gäller. Det finns toalett, dusch, vattenpåfyllning, utedisk och soptömning. Det finns däremot ingen möjlighet att tömma tankar.

Ställplats vid Ales stenar

Mer att se i närheten

Besök gärna den charmiga staden Ystad, som är full av historiska byggnader. Inte långt från Ales stenar finns också vackra sandstränder som Sandhammaren, och den historiska borgen Glimmingehus. Det är också fint att uppleva mysiga Åhus.

Mysiga gränder i charmiga Ystad
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du besökt Ales stenar? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i närheten?

Fakta om Ales stenar

 • Adress: 271 78 Löderup
 • Kommun: Ystad
 • Län: Skånes län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: På en höjd ovanför Kåseberga, 32 meter över havet, cirka 18 kilometer öster om Ystad.
 • Byggår: Cirka 500 – 1000 efter Kristus
 • Material: Granit och gnejs samt sandsten (mittblocken).
 • Läs mer: Du hittar mer information på Ystad kommun och Statens fastighetsverk.

Historia vid Ales stenar

 • Cirka 500 – 1000 efter Kristus: Skeppssättningen uppfördes under denna tid, vilket analyser med kol 14-metoden visat.
 • 1515: Fornlämningen nämndes för första gången i skrift, i en förteckning över Lunds stifts jordar.
 • 1624: Det äldsta belägget för namnet Ales stenar, eller Als stenar, är från denna tid.
 • 1684: Den äldsta avbildningen av skeppssättningen finna på Buhrmans kustkarta från detta år. Stenarna användes alltså som landmärke och navigationshjälp.
 • 1917: Skeppssättningen restaurerades en första gång.
 • Andra världskriget: Svenska militären byggde en byggnad för flygbevakning på skeppssättningens ena sida. Man grävde även ett skyddsrum mellan två av stenarna.
 • 1956: Skeppsättningen restaurerades en andra gång.
 • 2015: Ales stenar kom att förvaltas av Statens fastighetsverk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev