Meny Stäng

Åhus i Skåne – semesterort med vodka och glass

Åhus i Skåne är en härlig semesterort, som bland annat är känd för sin Absolut Vodka och för sin egen glass. Vi hängde här en solig dag i maj, och hann bland annat kolla in den fina kyrkan och njuta av en glass på Glassbåten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Åhus i Skåne

Åhus är en charmig liten ort vid havet, i Kristianstad kommun. Vi kom hit en solig dag i maj, tillsammans med ett gäng andra resebloggare, på en dag arrangerad av Visit Kristianstad.

I bilen från Kristianstad fick vi frågan om vad vi kände till om Åhus. ”Glass”, svarade jag, för det är det jag associerar orten med. Det visade sig att jag hade lite rätt, men det hade varit ännu mer rätt om jag svarat ål, sprit eller tobak.

Åhus i Skåne

Ål på Ålakusten

Ålakusten är den kuststräcka som börjar vid Stenshuvud i söder och avslutas i Åhus i norr. Här har ålfisket haft en stor betydelse, och området är känt både för ”ålabodar” och ”ålagillen”.

Men är inte ålen fridlyst, kanske du tänker? Jo, det är den, men här vid Ålakusten har man specialtillstånd. Under en viss period under året är det tillåtet att fånga ål här.

Ålafiske

Tobak

En gång i tiden hade de flesta hushåll i trakten en egen liten tobaksodling för att dryga ut kassan. Idag är ett av minnena från den tiden en röd liten tobakslada mitt i stan.

Tobakslada

Sprit på Absolut Home

Tillverkning av brännvin har en lång historia i området runt Åhus, och orten är känd för tillverkningen av Absolut Vodka. Idag kan man besöka ”Absolut Home” och ta del av Absolut Home Experience – en guidad tur som avslutas med en workshop där man får göra en egen cocktail eller mocktail.

Absolut Home Experience

Charmiga kvarter

Några av kvarteren i centrala Åhus är riktigt charmiga. Orten har en lång historia, och många av de traditionella husen i centrum påminner om livet förr. Vi gissar att vi inte är de första som tagit foton i de här mysiga gränderna!

Åhus
Åhus kvarter

Sankta Maria kyrka i Åhus

Sankta Maria kyrka reser sig pampigt över orten, mitt i Åhus centrum. De äldsta delarna av kyrkan byggdes resan på 1100-talet, och det syns att denna vackra kyrka är riktigt gammal. Men även om kyrkan är gammal så verkar det vara en kyrka som idag är ovanligt aktiv, med både evenemang och välbesökta gudstjänster.

Åhus kyrka
Kyrkan i Åhus i Skåne

Allra mest imponerande i kyrkan är altaret, som är fylld av snidade bilder och ornament. Altaret stod första gången färdigt år 1636, och den konserverades 1996, för att få fram dess ursprungliga skönhet.

Åhus kyrka

Konst i Åhus och Sankta Maria kyrka

En av de saker som är speciell med Sankta Maria kyrka är att man samarbetar med lokala konstnärer och formgivare, och på olika sätt använder och visar upp bruksföremål och konst i kyrkan.

WIFI.se

Föremålen och konsten kommer till exempel från Blå Station, ateljé Lyktan och Studio Glashyttan, som alla är lokala företag. Glaskonsten på bilden är gjord av Vivianne E Rosqvist.

Sankta Maria kyrka

Promenad längs kajen

Efter besöket i centrum och i kyrkan promenerade vi ner till kajen. Vi hade tur och var här en solig dag, när människor fixade med sina båtar eller njöt av en glass i solen.

Kaj i Åhus
Kajen i Åhus

Äta glass i Åhus

Jag hade inte helt fel när jag associerade Åhus med glass. En gång i tiden fanns ett glassmärke som hette just Åhusglass, men det blev med tiden uppköpt. Det lokala märket heter nu Ottoglass, och folk i områdena runt om vallfärdar hit för att äta just den här glassen, och för att frossa i de hembakta våffelstrutarna.

Ottoglass säljs nästan överallt i Åhus, förutom på Glassbåten. Även om det hade varit intressant att smaka Ottoglass så lockade den härliga miljön på Glassbåten, så den vann denna gång. På Glassbåten säljs Engelholmsglass, och vi kan intyga att den också är riktigt god. Nästa gång vi besöker Åhus får vi prova Ottoglassen.

Glass i Åhus
Åhus glass

Vad kan man mer göra i Åhus?

Åhus ligger fint vid havet, och på sommaren åker många hit för att sola och bada. Man kan förstås också få veta lite mer om staden genom att besöka museet (det röda huset på näst översta bilden).

Strand

Mer att se och göra i närheten av Åhus

Kristianstad är en trevlig stad som har mycket att bjuda på. Här finns bland annat många riktigt bra restauranger som serverad vällagad mat gjord på lokala råvaror. Sveriges minsta restaurang och hög klass i Pia’s kitchen hittar du här. Om du vill uppleva både god mat och mysigt boende kan du testa Cocoon Meetings. Andra utflyktsmål kan vara Ivön eller Bäckaskogs slott. Det är också intressant att kolla in det pampiga qigongtemplet Yangtorp.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du varit i Åhus? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till platsen! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Åhus?

Fakta om Åhus

  • Lanskap: Skåne
  • Län: Skåne län
  • Kommun: Kristianstads kommun
  • Invånare: Drygt 10 000 (2018)
  • Turistbyrå: Stubbagatan 2, läs mer på Åhus Sweden

Resa till Åhus

  • Flyg: Det går bland annat att flyga med BRA flyg från Stockholm Bromma till Kristianstad Österlen flygplats. Flygturen tar cirka en timme. Att köra från flygplatsen till Åhus tar drygt 20 minuter.
  • Tåg: Det går att resa med tåg till Kristianstad eller till Åhus Glashyttan.
  • Bil: Att köra från Stockholm tar drygt 6 timmar, om man räknar ren körtid. Att köra från Göteborg tar drygt 3 timmar. Från Malmö tar bilresan cirka 1 timme och 15 minuter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev