Meny Stäng

Pia’s Kitchen i Kristianstad – en av Sveriges minsta restauranger?

Pia’s Kitchen i Kristianstad måste vara en av Sveriges minsta restauranger. Den lilla restaurangen ligger i en charmig liten stuga vid Ålakusten i Skåne och har plats för 8 gäster. Här får man en väldigt speciell upplevelse samtidigt som man kan njuta av kreativa 7-rättersmenyer lagade på lokala råvaror utifrån säsong.

En av Sveriges minsta restauranger

Pia’s Kitchen ligger bland tallskogarna i Nyehusen, vid Ålakusten. Det är först lite svårt att tro att man ska hitta en restaurang här, men sedan ser man den, skylten. Pia’s Kitchen har plats för 8 gäster och har öppet för middag fyra dagar i veckan, året om. Hit, till en av Sveriges minsta restauranger, kommer man för att uppleva kreativa menyer, tillagade på råvaror från bygden.

Pia's Kitchen

Pia’s kitchen i Kristianstad

Pia är kock med lång erfarenhet, och har jobbat med mat i nästan hela sitt liv. När hennes man fick jobb i Tyskland startade hon sin första lilla hemma-restaurang där. När hon sedan flyttade tillbaka till Sverige startade hon Pia’s Kitchen, som öppnade 2014.

Pia med en av Sveriges minsta restauranger, Pia's Kitchen

Mat lagad med kärlek

Pia brinner för god mat och har arbetat upp ett nätverk av lokala matproducenter. Hon åker själv runt för att hämta upp kött, fisk, grönsaker och drycker på gårdar och lokala bryggerier. Köttet köper hon ofta i form av ett helt lamm eller ett helt vildsvin, så att hon själv kan till exempel hängmöra, ta hand om olika styckningsdelar och koka egen buljong.

Pia driver den lilla restaurangen helt själv och tar hand om allt från inköp och komponering av menyer till tillagning, servering, diskning och städning. Den lilla restaurangen tar all hennes tid, och är också hennes passion.

Pia's kitchen, en av Sveriges minsta restauranger

Levande menyer med säsongens råvaror

På Pia’s Kitchen finns ingen fast meny. Pia skapar kontinuerligt nya 7-rättersmenyer utifrån inspiration och utbud av lokala råvaror, och menyerna byts var eller varannan vecka. När man bokar vet man inte vad man kommer serveras, och menyn blir därför en spännande överraskning.

Om man har speciella önskemål, på grund av allergi eller att man till exempel önskar vegetarisk eller vegansk meny, kan man säga till vid bokning för att få en meny som passar.

Pia's Kitchen

Spännande rätter på en av Sveriges minsta restauranger

Vi provade några av de rätter som Pia serverar just nu. Den första rätten var en tempura på ramslök och raps. Tempuran serverades tillsammans med Dorset lamm från Österlen, som hängmörats i fyra veckor och därefter saltats. Vi fick också ett smör som kryddats med maskrosor. Detta måste vara något av det godaste vi ätit på länge. Lammet var helt fantastiskt.

Tempura på Pia's Kitchen

Nästa rätt var spännande! Nu var det dags för ett 63-gradigt ankägg som tillagats två timmar i vattenbad. Ägget kombinerades med kirskål, crème fraiche från en lokal mjölkproducent, surdegscrunch, sotad purjolök, regnbågsrom, rostade senapsfrön och en buljong på trattkantareller. En väldigt intressant rätt som blandade mjuka och runda smaker med beska och sälta.

Nyhetsbrev
Ankägg på Pia's Kitchen, en av Sveriges minsta restauranger

Huvudrätten var gös från Ringsjön, som bland annat serverades tillsammans med kapris. Fantastiskt gott!

Gös

Mot slutet av middagen fick vi ett litet glas med rabarberdricka blandat med gin från Skånska spritfabriken. Efterrätten kretsade kring rabarber, vilket är en av våra favoriter. Supergott!

Efterrätt på en av Sveriges minsta restauranger

En speciell upplevelse på en av Sveriges minsta restauranger

Vi måste säga att det var en speciell upplevelse att spendera en kväll på Pia’s Kitchen. Förutom att vi serverades fantastisk mat, så blir det ju väldigt personligt när man besöker en av Sveriges minsta restauranger. Vi kan varmt rekommendera ett besök här om du har vägarna förbi – men glöm inte att boka i förväg!

Trevlig kväll på en av Sveriges minsta restauranger
Pia, Peter och våra resebloggkollegor Daniela och Göran från Discovering the Planet
Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Har du varit på en sådan häftig restaurang? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra runt Ålakusten?

Fakta om Pia’s Kitchen, en av Sveriges minsta restauranger

  • Adress: Snäckvägen 19, Yngsjö (Nyehusen) i Kristianstad
  • Ta dig hit: Lokalbuss från Kristianstad eller taxi. Inom promenadavstånd finns också Martins camping Nyehusen.
  • Öppettider: Onsdag till söndag kl. 18-24, året om (2019). Observera att restaurangen kan hålla tillfälligt semesterstängt.
  • Priser: En 7-rättersmeny kostar för tillfället 750 kronor, och vinmeny kostar från 650 kronor (2019). Observera att priserna kan ändras. Se restaurangens webbsida för aktuella priser.
  • Vegetariskt: Det går utmärkt att beställa vegetarisk eller vegansk meny. Beställningen måste göras vid bokning, gärna i god tid.
  • Läs mer: Du hittar mer information på restaurangens webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev