Meny Stäng

Konstverket Nimis – vägbeskrivning och intressant fakta

Nimis är ett fascinerande konstverk på Kullahalvön i Skåne, skapat av konstnären Lars Vilks. Det är inte bara konstverket i sig som är spännande, utan lika mycket berättelserna och mytskapandet omkring det. Vi har samlat intressant fakta om konstverket och den “suveräna staten” Ladonien samt bjuder på våra bästa tips inför besöket.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Konstverket Nimis

Konstverket Nimis mäter nästan 200 meter på längden och tar den otillgängliga platsen i besittning på ett spännande sätt. Det olovliga bygget utmanar tanken, och ju mer man fördjupar sig i det desto mer fascinerad blir man. Verket ligger på en otillgänglig plats, men trots att det är utmanande och ansträngande att ta sig hit så har man uppskattat att platsen besöks av 40 000 människor årligen.

Konstverket Nimis av Lars Vilks

Nimis ligger i Kullabergs naturreservat på Kullahalvön i nordvästra Skåne, cirka 12 kilometer nordväst om Höganäs.

Ett konstverk och ett svartbygge

En första version av Nimis stod klar 1980. Myndigheterna kände inte till bygget förrän det var klart, och eftersom det uppfördes utan bygglov i ett naturreservat betraktades det som ett svartbygge. Detta ledde till en lång juridisk process mellan konstnären Lars Vilks och Länsstyrelsen i Skåne län. Vilks själv har beskrivit Nimis som ett konceptuellt konstprojekt, där rättsprocessen är en viktig del i konsten.

Nimis torn

Konstverket är byggt av drivved, plankor och grenar och utrustat med 15 meter höga torn. Verket har brunnit ett flertal gånger och därefter byggts upp på nytt, varför det idag inte ser likadant ut som det gjorde från början.

Konstverket Nimis av Lars Vilks

Strax intill Nimis står konstverket Arx, en skulptur byggd i sten och betong. Ett tredje verk, Omfalos, forslades bort år 2001 efter beslut i tingsrätten. Konstverken Nimis och Arx står däremot kvar, vilket fått Vilks att dra slutsatsen att han uppnått “permanent ockupation” av landet. För att ytterligare skydda konstverken utropade han 1996 platsen till ett suveränt land med en yta på en kvadratkilometer.

Intressanta fakta om “staten” Ladonien

Ladonien förklarades den 2 juni 1996 oberoende av Lars Vilks. “Staten” har en egen webbplats där man bland annat kan lära sig följande om landet:

 1. Ladonien har en egen flagga. Flaggan är grön, med ett grönt kors och känd som “The Glorious Green”.
 2. Landet har ett heraldiskt vapen, som används i administration, på mynt och på webbplatsen. Användandet av vapnet är regulerat i ladonisk lag.
 3. Landet har två nationalsånger.
 4. På ladoniska finns bara två ord “waaaall” och “ÿp”. Huvudspråk är latin, men även engelska, svenska, norska, danska, finska, tyska och franska accepteras.
 5. Landet har en egen valuta som heter örtug. 1 örtug motsvarar 1 euro.
 6. Ladonien har en regering. Regeringen består av drottningen, premiärministern, statssekreteraren och ministerrådet. Frans Brood är premiärminister och Lars Vilks är statssekreterare.
 7. Ladonien utesluter män från tronen. Det har aldrig funnits, och kommer aldrig finnas, en kung i landet. Drottningen heter Carolyn of Ladonia.
 8. Ladonien har en egen tidszon, vilken ligger tre minuter efter grannlandet Sverige.
 9. Medborgarskap i Ladonien är gratis. Vill man bli adlig finns rekommenderade summor att donera.
 10. Ladonien har drygt 22 000 medborgare, drygt 1000 adelsmän och 125 ministrar. Ingen är bosatt i landet.
 11. Landet har ett flertal egna högtidsdagar, såsom exempelvis National Day of the Great Fire (till minne av branden i Nimis 1996), Birthday of Queen Carolyn I och The Day of Artful Jumps.
 12. Ladonien har förklarat krig mot Sverige och San Marino.
Konstverket Nimis av Lars Vilks

Hur lång tid tar det att gå till Nimis?

Det är inte helt enkelt att svara på frågan om hur lång tid det tar att gå till Nimis. Det är heller inte helt lätt att tala om hur långt avståndet är, eftersom platserna inte går att mäta upp via Google Maps. Promenaden från parkeringen är egentligen inte speciellt lång, men terrängen gör att det tar lite tid ändå.

Husbil

Mot slutet av promenaden blir det brantare och brantare, och leden är fylld av stenar och rötter. Man kan behöva gå försiktigt för att inte ramla, och om det regnat kan det vara extra halt. Därför kan det vara bra att räkna med runt 40 minuter i varje riktning, även om en del kanske går fortare.

Vägbeskrivning till Nimis av Lars Vilks

Vägbeskrivning till Nimis

Med tanke på att vi själva hade lite svårt att hitta rätt på promenadvägen fram till konstverket Nimis, och eftersom vi pratade med andra besökare som haft svårt att hitta, kan det vara på sin plats med en vägbeskrivning.

Med bil till Himmelstop

Om du använder GPS kan du ställa in den på “Himmelstorp”. Från Helsingborg kör du cirka 40 kilometer nordväst. Kör till Höganäs och fortsätt därefter på väg 111 mot Mölle. Strax före campingen (First Camp Mölle-Höganäs) tar du av på Bränneslyckevägen mot Arild, och strax därefter tar du av på Himmelstorpsvägen. Kör antingen ända fram till den röda gården Himmelstorp eller parkera en bit ifrån och promenera till Himmelstorp.

Skog Kullabergs naturreservat
Eftersom vi parkerade lite längre bort började vi med att promenera till Himmelstorp

Promenad från Himmelstorp till Nimis

När du ser den röda gården Himmelstorp ska du passera till höger om byggnaderna (så som du ser dem på bilden). Du ska passera en kohage och en grind, och gå in på en stig i skogen.

Himmelstorp
Gården Himmelstorp, som en gång drevs av arrendebönder på Krapperups marker

Om du ser domarringen på bilden nedan (en grav från järnåldern som bland annat beskrivits av Carl von Linné) – då vet du att du har gått åt fel håll! Gå tillbaka till Himmelstorp och hitta stigen till höger om gården.

domarring

I skogen ser du många “ordentliga” skyltar som till exempel pekar mot “Kullens fyr” eller “Arild”. Det är inte dessa du ska leta efter. Leta istället efter gula “N” som är inristade i träd eller staketstolpar. Det är dessa som visar vägen!

Om du har en GPS på din mobiltelefon kan du också dubbelkolla att du går i rätt rikning. Google Maps visar inte promenadvägen till Nimis, men kartan visar var Nimis ligger.

Vägbeskrivning till Nimis

Du går mot havet, och med tiden sluttar det mer och mer nerför. Den sista biten är brant och stenig. Men till slut är du framme vid “ingången” till Nimis!

Vägbeskrivning till Nimis

Att besöka Nimis – säkerhet och annat att tänka på

Att besöka Nimis är spännande och intressant, men också förenat med vissa utmaningar. Vi hörde om en person som tog sig fram i flipflops (ej att rekommendera!) och många olyckor har inträffat i området.

Människor har ramlat, snubblat och kanske brutit något ben, och ibland har räddningstjänsten fått genomföra ganska krångliga räddningsaktioner, eftersom platsen ligger så otillgängligt till. Vi rekommenderar absolut att besöka Nimis, men det är bra att klä sig rätt och vara försiktig. Här är några tips:

Rätt kläder och packning

Ta bekväma kläder för en vandring i naturen och – framför allt – ett par bra skor såsom gymapskor eller vandringskängor. Packa med dig vatten att dricka och eventuellt lite frukt, fika eller en matsäck.

Besöka Nimis - Lars Vilks konstverk

Ta det lugnt och försiktigt

Ett annat tips är att ta det lugnt och försiktigt. Genom att vara noga med var man sätter fötterna kan man slippa att snubbla eller halka. Tänk på att det kan vara extra halt på rötter och stenar om det nyligen regnat! Själva konstverket kan besökas invändigt, men om man vill vara extra försiktig kan man förstås hålla sig på utsidan.

Konstverket Nimis av Lars Vilks
Man kan välja att gå inuti Nimis – men det är förstås säkrare att hålla sig på utsidan!

Barn då? Jodå, barn kan absolut uppskatta både den äventyrliga skogen och det spännande konstverket. Tänk bara på att ingenting är tillrättalagt, att byggnadsverket innehåller massor av spikar och att det inte finns några garantier för vad som håller. Man är här på egen risk helt enkelt.

Sist men inte minst kan det vara bra att tänka på att Nimis lockar många besökare. Om du vill slippa trängas kan det vara bra att undvika högsäsong, eller att komma lite tidigare på morgonen eller senare på eftermiddagen.

Vägbeskrivning till Nimis
På väg tillbaka upp, efter besöket vid Nimis

Konstverket Arx

Strax intill Nimis ligger konstverket Arx, som också är en skapelse av Lars Vilks. Konstverket byggdes 1991 och består av 150 ton sten och betong. Namnet Arx betyder på latin “fäste”.

Arx av Lars Vilks

Stenarna i konstverket är markerade med sidnummer och bildar den så kallade boken “Arx: en bok om det outsägliga”, vilken fått ISBN-nummet och finns katalogiserad i bibliotekskatalogen. Boken har 352 “sidor” och gavs ut på förlaget Nya Doxa 1993. Eftersom Arx är byggd utan bygglov dömdes Vilks av tingsrätten 1994 till dagsböter för bygget.

Arx av Lars Vilks

Mer att se och göra i närheten

Sammanfattningsvis måste vi säga att det var ett fascinerande och inressant besök vid Lars Vilks Nimis. Det finns så många aspekter av det här konstverket så trots att man åker härifrån så lever intrycken och tankarna kvar.

När du befinner dig på Kullahalvön finns det förstås också mycket mer att se och uppleva! Du kan till exempel besöka trevliga Höganäs eller charmiga Mölle. Du kan också upptäcka Kullabergs naturreservat, som till exempel bjuder på ett flertal grottor.

Om du tycker om vin ska du heller inte missa alla trevliga vingårdar i närheten, som till exempel Arilds vingård och Kullabergs vingård. Det är också trevligt att göra ett besök i slottsparken vid Krapperups slott. Dessutom kan du passa på att upptäcka Helsingborg med 20 sevärdheter, Ängelholm med våra 9 bästa tips och Bjärehalvön med 8 härliga upplevelser.

Höganäs
Bästa i Skåne
Alla våra bästa tips om semester i skåne

Har du besökt konstverket Nimis? Hur var din upplevelse? Gillar du den här typen av sevärdheter?

Fakta om Nimis

 • Landskap: Skåne
 • Län: Skåne län
 • Kommun: Höganäs
 • Plats: Kullabergs naturreservat
 • Konstnär: Lars Vilks
 • Namnet: Nimis betyder “för mycket” på latin
 • Byggår: 1980
 • Material: Drivved, plankor, grenar (160 000 spikar har använts genom åren)
 • Storlek: Konstverket Nimis är runt 200 meter långt och upp till 15 meter högt
 • Torn: Wotans torn och Vindarnas torn 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev