Meny Stäng

15 tips för att hålla nere kostnaden för stadsresan

Annons

Det är dyrt att resa, och samtidigt få förunnat att kunna betala för hela resan ur egen ficka. Av denna anledning är det viktigt att spara till sin resa, men du ska även se till att hålla nere kostnaderna på ett effektivt sätt. I den här artikeln upplyser vi dig om 15 sätt som du kan använda dig av för att minska dina kostnader när du gör en stadsresa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Åk till en stad du har råd att åka till

Det är billigare att ta en stadsresa till Tallinn jämfört med Wien. Om du har en liten budget ska du därför välja att åka till en stad som du inte behöver åka så långt för att besöka, och där levnadskostnaderna är låga eller åtminstone humana.

2. Besök inte turistfällorna

Ju fler turister per capita, desto dyrare är priserna för såväl boende som restaurangbesök. När du åker på en stadsresa ska du därför undvika att spendera pengar på ställen där många turister vistas, om du vill spara pengar. Det är förstås en bra idé att besöka de platser som är populära, men än ännu bättre idé att inte äta eller bo där. Gå fem till tio minuter bort, så kommer du märka att alla priser är betydligt lägre.

3. Res när det är lågsäsong

Om du genomför din stadsresa när det är lågsäsong finns det inga garantier för att alla butiker är öppna, eller att vädret är perfekt. Men du slipper dock att trängas, samtidigt som du sparar mycket pengar som du antingen kan lägga undan till nya resor eller spendera på resmålet.

4. Sätt upp en budget

Att planera sin ekonomi är a och o när det kommer till att spara pengar på sin stadsresa. Om du inte planerat hur du ska spendera dina pengar kan du bli tvungen att ta ett snabbt lån, som i regel har en hög ränta på mellan 10 och 40 procent. Att ta ett snabblån är dock en bättre idé jämfört med att inte kunna betala sin hotellnota, men undersök först om dina vänner kan låna ut pengar till dig i stället.

Hos Snabblånen.nu kan du jämföra snabba lån, som det är fullt försvarbart att ta om du inte har någon annan utväg. Men se till att betala tillbaka lånet snabbt, då det är dyrt att förlänga återbetalningstiden i efterhand på snabba lån.

Notera att du inte heller ska resa för lånade pengar då det kan stå dig dyrt i efterhand, om du inte har råd att betala av skulden när du väl kommer hem. SvD har skrivit en bra artikel där de uppmärksammat att ungefär var femte svensk lånar till sin semester.

5. Boka resan i god tid

Att boka en sista minuten-resa kan vara en bra idé, men om du både vill spara pengar och känna trygghet i att du verkligen kommer iväg, då är det bra att boka resan minst en månad i förväg. Resebolagen gillar förutsägbarhet, och belönar dig ofta med ett lägre pris om du bokar resan i god tid.

6. Beställ flygbiljetter på nätet

Det är enkelt att jämföra priser för flygbiljetter på nätet. Du fyller i ett formulär där du uppger när du vill åka till destinationen, och när du vill åka hem. Efter det presenterar jämförelsetjänsten erbjudanden från ett flertal flygbolag, med information som bland annat inkluderar vad biljetterna kostar och om du måste mellanlanda. Det är alltid gratis att jämföra flygbiljetter online, och du förbinder dig inte till någonting.

7. Flyg inte på helgen

Det är nästan alltid dyrast att flyga på en fredag, lördag eller söndag, så boka din flygbiljett mellan måndag och torsdag i stället om du kan få ledigt från jobbet. Din plånbok kommer att tacka dig om du väljer att flyga på en vardag.

8. Packa lätt men tillräckligt mycket

Du ska inte packa med för lite kläder, för då kan du bli tvungen att köpa mer kläder i den stad du åker till. Men du ska inte heller packa med för mycket kläder, för då kan flygbolaget ta ut en straffavgift. En vanlig maxivikt för en resväska ligger på 23 kg.

WIFI.se

9. Dela rum med någon du känner

Att dela rum med en kompis är en bra idé, om du vill spara pengar. Det du sparar kan du lika gärna lägga på en extra lyxig middag, eller på ett annat resmål lite senare under året.

10. Köp ett kontantkort

Om du åker till en stad i ett land som inte inkluderas i EU- eller EES-samarbetet ska du köpa ett lokalt kontantkort, för att slippa betala dyra pengar för roaming. Att titta på Netflix i 4K-kvalitet på en restaurang utan wifi kan kosta dig tusentals kronor, så tänk på att skaffa ett kontantkort som är prispressat. 

Ett bra tips är att en i resesällskapet skaffar ett kontantkort med fri surf, och delar det så att resten av sällskapet kan koppla upp sig. Det är förstås en fin gest att ge den person som köper kontantkortet en middag med några tillhörande drinkar för besväret, alternativt en slant.

11. Laga maten själv

Det är dyrt att gå på restaurang. I synnerhet i större städer, där många turister befinner sig. Att köpa råvaror och tillaga dessa på hotell- eller vandrarhems-rummet är därför en god idé, som du sparar mycket pengar på.

12. Kontrollera ditt bankkorts avgifter

En valutaväxlingsavgift på 1,75 procent och en uttagsavgift på cirka 2 procent är vanlig för såväl kreditkort som kontokort. Undersök vilka villkor som gäller för ditt kort, och använd det på rätt sätt. Om uttagsavgiften ligger på 2 procent och valutaväxlingsavgiften på 1,75 kan dina köpa bli 3,75 % dyrare om du tar ut pengar ur uttagsautomaten utomlands. Välj istället ett kort med lägre avgifter för att komma biligare undan.

13. Pruta ofta och mycket

Om du besöker lokala marknader ska du pruta på utgångspriset. Notera att vissa handlare vägrar att sälja produkter billigt till turister som inte är solbrända, då det är ett tecken på att de är nyanlända på destinationen. Om så skulle vara fallet, sola några dagar och köp de dyraste produkterna sist, precis innan du ska åka hem.

14. Gå i stället för att åka taxi

Slitaget på skorna är billigare än taxameteravgiften. Av denna anledning ska du välja att gå i stället för att åka taxi, för då sparar du pengar samtidigt som du får motion. 

15. Skaffa en bra försäkring

Med en reseförsäkring som är generöst utformad har du rätt till ersättning för bland annat bagageförsening, borttappat bagage, olycksfall, skada av hyrbil samt flygförsening. Att betala några hundralappar är värt besväret, då det ger dig en heltäckande försäkring mot oväntade utgifter som kan kosta mycket pengar som oförsäkrad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev