Meny Stäng

Absolut Home – ett besök i The Åhus villa

Annons

Vi har besökt Absolut Home och The Åhus Villa i Åhus i Skåne. Här har Absolut Vodka både sitt hem och sitt ursprung, och här tillverkas fortfarande den ädla drycken. Relativt nytt på orten är att man kan besöka Absolut Home och ta del av Absolut Home Experience.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Besök i Åhus i Skåne

Under våra första två dagar i Kristianstad besökte vi våra bloggvänner Daniela och Göran, och då hann vi bland annat med att besöka den fantastiska lilla restaurangen Pia’s Kitchen och det osannolika qingong-templet Yangtorp.

Därefter var det dags för en pressresa som arrangerades av Visit Kristianstad, vilket innebar att ytterligare sex svenska resebloggare dök upp. Roligt! Vi startade med ett besök i Åhus i Kristianstad kommun, där vi bland annat besökte The Absolut Home.

Åhus

Absolut Home i Åhus

Absolut Vodka tillverkas i Åhus i Skåne, och det är också i det här området varumärket har sin historia. Spriten tillverkas idag av ett dotterbolag till Vin & Sprit AB, och märket ägs av franska Pernod Ricard. Enligt vår guide har det franska ägandet dock inte inneburit några större skillnader, utan vodkan produceras på samma ställe och på samma sätt som den ”alltid” har gjort.

drink The Åhus villa

Mannen bakom Absolut vodka

Lars Olsson Smith var känd som L.O. Smith, och kallades även Brännvinskungen. L.O. Smith, som föddes 1936 i en by i närheten av Kristianstad, var en driven entreprenör och affärsman, som inte drog sig för att utmana etablissemanget.

Han lyckades utveckla sprit med ovanligt låg finkelhalt, vilken han kallade ”Absolut rent brännvin”. Spriten, som senare fick namnet Absolut Vodka, gjorde L.O. Smith både rik och mäktig.

Absolut grundare

The Åhus Villa

Idag kan man besöka ”The Åhus Villa” och ta del av ”Absolut Home Experience”, vilket alltså var precis vad vi gjorde. I villan finns också en restaurang, där vi åt lunch efter den guidade turen.

The Åhus Villa

Absolut Home Experience

”Absolut Home Experience” är en guidad tur, som avslutas med en workshop där man får göra en egen cocktail eller mocktail. Turen är väldigt välregisserad, med snygga animeringar på väggarna, och de 90 minuterna går försvinnande fort. Vår guide, Filip, var dessutom fantastiskt entusiastisk och medryckande.

Guidad tur i The Åhus Villa

Fabriken och spritkyrkan

När man är klar i The Åhus Villa får man ta på sig västar och gå till fabriken. Här fick vi bland annat titta in i ”Spritkyrkan” och höra om det exklusiva premiummärket Absolut Elyx. Inne i det allra heligaste var det dock fotoförbud, så du får nöja dig med ett foto på grinden och några bilder på samlingen av vodkaflaskor.

Absolut Home Experience

Mer om Absolut vodka

Turen fortsatte med att vi fick lära oss mer om tillverkning, ingredienser och smaker. Vi fick både smaka på höstvete och leta efter smaker (bröd? lakrits? citron?) i vodkan.

Absolut Vodka workshop i The Åhus villa
Daniel från FlyingDryden, Maria från Mariasmat.nu och Sanna från Sannarosell.se

Cocktail-workshop

Absolut Home Experience avslutades med att vi fick göra en cocktail eller mocktail, alltså en drink med eller utan alkohol. Peter valde att göra en Cosmopolitan (med alkohol) och jag, Helena, gjorde en Cosnopolitan (utan alkohol).

Vodka innan lunch kändes lite väl häftigt för mig, haha. Det var full koncentration i rummet när vi blandade våra drinkar, och först när vi kom till ”skak-momentet”, som ackompanjerades av musik, blev det lite ”vildare”.

Absolut Home The Åhus villa
Rummet är redo för cocktail-workshop
moctail
Ingredienser för mocktailen Cosnoplolitan
Workshop Absolut Home The Åhus Villa
Peter och Göran är djupt koncentrerade
Absolut home
Jag (Helena) och Eva från Rucksack är minst lika koncentrerade
Absolut drink
Peter ser ut att vara nöjd med resultatet: en Cosmopolitan
Och tydligen blev Peter godkänd på kursen! (Och jodå, jag också!)

Lunch på Absolut Home

Efter Absolut Home Experience avslutade vi med en lunch i villan. Restaurangen här är faktiskt listad på White Guide! Solen sken och även om det var lite kyligt kunde vi sitta ute på den fina uteserveringen – härligt!

Vi inledde med sillbuffé och därefter valde vi olika huvudrätter. För min del blev det en god fiskburgare med rödbetor och för Peters del blev det en sallad med rostad grissida, som han var väldigt nöjd med.

Sillbord på Absolut Home i Århus
Fiskburgare på Absolut Home

Se mer i Åhus

Vi måste avsluta med att säga att Åhus är en fantastiskt charmig liten stad vid havet. En solig vårdag, som den när vi var där, passar det perfekt att strosa runt i de mysiga kvarteren, och kanske njuta av en lokalproducerad glass.

Åhus

Fakta om Absolut Home

  • Adress: Vallgatan 5, Åhus
  • Hitta hit: Att köra från Kristianstad tar cirka 20 minuter.
  • Öppettider: Se bokningskalendern på Absolut Homes webbsida.
  • Aktiviteter: Absolut Home Experience, Flavour Tasting (provsmakning) och Cocktail Class (kurs för den som vill förbättra sina färdigheter i cocktailblandning).
  • Priser: Absolut Home Experience kostar 295 kronor för vuxna, inklusive cocktail med alkohol (2019). Samma tur med en alkoholfri mocktail kostar 245 kronor. Ungdomar (12-17 år), studenter och seniorer (över 65 år) har viss rabatt. Barn upp till 11 år går in gratis i sällskap av målsman. Lunch på restaurangen kostar 135 kronor, eller 175 kronor om man kombinerar sillbord, lunchrätt och kaffe med liten sötsak (2019). Observera att priserna kan förändras. Se webbsidan för aktuella priser.
  • Service: Restaurang Villan serverar lunch (måndag – söndag) samt middag (torsdag – fredag). Se webbsidan för meny och för eventuella ändringar.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Absolut Homes webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev