Meny Stäng

Yangtorp – qigong-tempel i Skåne som fått nytt liv

Annons

Yangtorp är något så ovanligt som ett gigantiskt qigong-tempel i Skåne. Mitt i det skånska landskapet, bland åkrar, kor och stugor, reser sig det pampiga och utsmyckade templet. En lång period låg templet i ruiner och rånades på allt av värde. Nu har det rest sig igen, och idag arrangeras här qigongkurser, retreats och konferenser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Yangtorp Sanctuary

Yangtorp är en Qigong-tempel som ligger i Hörby kommun i Skåne. Templet ligger mitt ute i det skånska landskapet, och om man inte är förberedd på vad man snart kommer möta kan man vara säker på att få en chock. Man kör i godan ro på en grusväg och ser inget annat än lummiga träd, stugor och kor … tills ett enormt kinesiskt palats dyker upp i synfältet.

Våra bloggvänner Daniela och Göran tog med oss hit för en visning, som de bokat i förväg. De berättade inte så mycket innan, utan sa “ni får se”. Jag (Helena) kunde inte låta bli att googla innan vi gav oss av, men Peter var helt oförberedd när templet dök upp …

Yangtorp, qigongtempel i Skåne
Yangtorp, qigong-tempel i Skåne

Qigong-tempel i Skåne

Yangtorp är ett qigong-tempel i Skåne på imponerande 12 000 kvadratmeter, och runt om templet finns dessutom en stor trädgård fylld av buddhistiska statyer. Här arrangeras qigongurser, reatreats och konferenser.

Drake vid qigong-tempel i Skåne
Yangtorp

Yangtorp – uppgång, fall och återuppståndelse

Sagan om Yangtorp är både sensationell och osannolik. Det är svårt att hänga med i svängarna när man läser på, och gång på gång tänker man att verkligheten är mer fascinerande än dikten.

Yangtorp

Den svenske buddistmunken Master Marcus började bygga Yangtorp 1998. Bygget blev dyrare och dyrare och efter ett antal år uppstod en konflikt med finansiärerna, Anni-Frid Reuss från ABBA och engelsmannen Henry W Smith.

Konflikten resulterade i en rättegång och Yangtorp lämnades därefter, utan finansiering, åt sitt förfall. Tidens tand slet ner det som hunnit byggas upp och dessutom stals allt som kunde stjälas, från koppartak till statyer.

Ingen trodde att Yangtorp någonsin skulle komma till liv igen, men där hade de fel. År 2013 köptes Yangtorp tillbaka av en stiftelse, med Master Marcus som ledamot. När templet nu byggdes upp blev det ännu större och pampigare än vad som var tänkt från början.

Yangtorp drake

Guidad visning

Vi blev inbjudna på en guidad visning, vilket var superintressant. Vår guide, som jobbar på Yangtorp, berättade om verksamheten idag, och visade oss de olika delarna av templet.

Yangtorp i Skåne
Yangtorp

Master Marcus Bongart

Efter en stunds rundvandring fick vi också träffa Master Marcus i egen hög person. Marcus berättade att han startade sin bana genom att lära sig kinesisk medicin i Kina. Han fördjupade sig i qigong och kom tillbaka för att öppna ett qigong-tempel.

Visionen är att sprida förståelse för den gamla kinesiska filosofin och hjälpa människor att förstå vikten av att ta hand om sin hälsa och ta ansvar för sina handlingar. Förhoppningen är att templets spektakulära fasad inte ska ta överhand över innehållet. Master Marcus vill att templet ska vara en plats dit människor kan komma för att hitta lugnet och varva ner.

Master Marcus Bongart

Chinese Health Center

I Yangtorp finns bland annat det som kallas “Chinese Health Center”. Här ställer Master Marcus en diagnos utifrån kinesisk medicin. Därefter kan man ta del av olika behandlingar och aktiviteter, såsom qigong, akupunktur och olika sorters bastu och bad.

Chinese Health Center
Bad Yangtorp

Retreats, Qigongkurser och konferenser

På Yangtorp arrangeras reatreats och qigongkurser, på allt från några timmar till en hel vecka. Deltagare kommer både från Sverige och från utlandet, framför allt från Danmark och från Polen, för att lära sig qigong eller för att komma ner i varv och må bra med qigong, meditation och vegetarisk mat.

Runda rummet på Yangtorp

Man kan också förlägga sina konferenser på Yangtorp om man vill, och kombinera med till exempel qigong. Det gäller dock att konferensdeltagarna är förberedda på vad de ska möta. Vår guide var tydlig med att det kan bli helt fel om konferensdeltagarna är inställda på en köttbit och några glas vin på kvällen …

Runda rummet
“Runda rummet” där man håller meditation eller andra träffar

Bo på Yangtorp

Man kan bo på Yangtorp i samband med retreat eller qigongkurs, men det går också bra att bara övernatta. På Yangtorp finns 32 hotellrum och två sviter. Alla rum är inredda efter feng shui, och alla färger och material är noga utvalda för att skapa balans och harmoni. Det finns ingen TV på rummet och alkohol serveras inte. Till Yangtorp kommer man för att hitta ett annat sorts lugn.

Bo på Yangtorp, Qigong-tempel i Skåne
En av de två sviterna på Yangtorp

Intressant besök på yangtorp

Vi tackar våra bloggvänner Göran och Daniela, från Discovering the planet, för att de tog med oss på detta intressanta besök på Yangtorp.

Göran, Helena, Daniela och Peter, foto: Göran
Alla våra bästa tips om semester i skåne

Har du varit på Yangtorp? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra runt Yangtorp?

Fakta om Yangtorp

  • Adress: Jönstorp 8123, 242 96 Hörby
  • Hitta hit: Yangtorp ligger 4,1 mil från Kristianstad och 7,7 mil från Malmö. GPS: Lat: 55.768971, Long: 13.916309
  • Hotell: På Yangtorp finns 32 hotellrum och två sviter.
  • Restaurang: Restaurangen på Yangtorp är öppen för deltagare på retreats och kurser, samt ibland för allmänheten (se webbsida för aktuella öppettider). Restaurangen serverar asiatisk, hälsosam vegetarisk mat, ingen alkohol.
  • Kurser och retreats: Ett stort utbud finns av qigongkurser, reatreats samt olika paket.
  • Konferens: Det finns möjlighet att arrangera konferens eller kickoff i lokalerna.
  • Öppettider: Restaurangen håller ibland öppet för allmänheten – se webbsidan för aktuell information. Telefontid är varje dag 9-17.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Yangtorps webbsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev