Meny Stäng

Smygehuk i Skåne – Sveriges sydligaste udde

Annons

Smygehuk i Skåne är Sveriges sydligaste udde. Här finns en liten hamn, några mysiga små serveringar och vacker natur. Framför allt finns ett antal skyltar som tydligt visar att man befinner sig på den allra sydligaste punkten i Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Smygehuk

Smygehuk ligger vid orten Smygehamn, öster om Trelleborg på den skånska sydkusten, och tillhör Trelleborgs kommun. Trots att platsen är liten så är den ett populärt besöksmål bland turister. Vem vill inte kunna säga att man varit vid Sveriges sydligaste udde?

Smygehuk - Sveriges sydligaste udde

Sveriges sydligaste udde

Vid vattnet i Smygehuk finns en utsiktsplattform som utgör den sydligaste platsen i Sverige – 55 grader 20 minuter 13 sekunder. Precis bakom finns en kompassros som anger avståndet till olika platser i världen.

Trots att vi var tidiga på förmiddagen, och trots att det ännu inte var riktig högsäsong, fick vi köa en liten stund för att ta den översta bilden. Först fick vi hjälpa några tyska cyklister att föreviga sig själva på platsen.

Helena i Smygehuk - Sveriges sydligaste udde

Strax intill finns fasta kikare där man kan spana ut över havet, och på de båtar som passerar.

Smygehuk - Sveriges sydligaste udde

Fridlysta huggormar

Det är inte bara människor som gillar att besöka Sveriges sydligaste punkt utan också huggormar. Det finns tydligen en unik population av huggorm här och ormarna är fridlysta. Vi såg inga ormar, men om vi ska vara ärliga så var vi lika glada för det.

Köpmansmagasinet och minnen av kalkindustrin

I Smygehuk finns en del byggnader och platser som påminner om historien. Här finns bland annat Köpmansmagasinet, som byggdes i början av 1800-talet och var en av fyra handelsgårdar i området. Idag hyser huset hantverkare och konstnärer.

Vi kunde också se en kalkugn, byggd på mitten av 1800-talet. På den här tiden var brytning och bränning av kalk, tillsammans med fiske och handel, en av de stora näringarna i området. Den brända kalken användes som jordförbättringsmedel och som byggnadsmaterial. Idag påminner magasinet och ugnen om tider som flytt.

Köpmansmagasinet vid Smygehuk

Hamnen i Smygehuk

Hamnen i Smygehuk är charmig, fylld av småbåtar och hamnbodar (hoddor) där fiskarna förvarar sina redskap. Här har ett litet fiskeläge funnits ända sedan 1600-talet. På 1920-talet byggdes hamnen, så att det blev enklare att lasta och lossa.

Hamnen i Smygehuk - Sveriges sydligaste udde
Båtar i Smygehuk - Sveriges sydligaste udde

Väster om hamnen finns också en fyr (som vi aldrig fotade). Smygehuks fyr byggdes 1883 och är ett 17 meter högt torn byggt i järn. Efter att ha varit släckt i 25 år tändes den på nytt år 2001 och leder nu fritidsbåtar och lokala fiskare runt udden. Intill finns en gammal fyrvaktarbostad, som idag används som vandrarhem.

Hamnen i Smygehuk - Sveriges sydligaste udde

Caféer, matställen och butiker

Det finns flera matserveringar i Smygehuk. Vi var här lite för tidigt på förmiddagen för att de skulle ha öppnat, men vi såg bland annat fiskrökeri, Café Smyge och glasservering.

Fiskrökeri i Smygehuk
Korsvirkeshus

Konstverk och (våldsam) historia

När man strövar runt i området vid Smygehuk stöter man på en del konstverk. På bilden kikar Peter in i en del av en installation som heter “Sinnenas eufori”, som handlar om mötet med havet.

Ett konstverk man kan se redan uppifrån vägen är en staty över en kvinna, som står utsträckt mot havet och vinden. Skulpturen är gjord av Axel Ebbe och har namnet “Famntaget”. Enligt ryktet var det skådespelerskan Uma Thurmans mormor som en gång i tiden stod modell för konstverket.

Vi kollade också in en sten med skylten “Smygestenen”. Vad kunde detta vara? När vi som bäst kikade runt passerade en man och sa att “vid den stenen har många män förlorat livet”. Och så var det tydligen, att denna sten använts vid en hel rad avrättningar, förr i tiden.

Se mer i närheten av Smygehuk

I närheten av Smygehuk kan du passa på att besöka Trelleborg med “Trelleborgen” och Ystad med sina charmiga historiska kvarter. Det är heller inte långt till Skanör och Falsterbo med sina långa vackra stränder, med mjuk finkornig sand.

Alla våra bästa tips om semester i skåne

Har du besökt Smygehuk och Sveriges sydligaste udde? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i närheten? Berätta gärna!

Fakta om Smygehuk – Sveriges sydligaste udde

 • Kommun: Trelleborgs kommun
 • Län: Skåne län
 • Landskap: Skåne
 • Läge: Skånes sydkust, nära Smygehamn.
 • Namnet: Förleden “Smyge” är skånska och betyder trång passage eller undangymd vrå. Efterleden ”Huk” är lånad från holländskan och betyder udde.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Trelleborg.

Service och praktisk info

 • Toaletter: Kostnadsfria toaletter finns i området. Det finns även möjlighet för tömning av latrin. Toaletterna är inte öppna dygnet runt.
 • Matservering: Det finns flera olika matserveringar, inklusive fiskrökeri och glass.
 • Turistinformation: Smygehuk turistinformation ligger i hamnen.

Djur och natur vid Smygehuk

 • Geologi: Djur och natur i området präglas av den kalkrika marken. Här kan man också hitta fossil av sjöborrar som levde för närmare 100 miljoner år sedan.
 • Växter: I den kalkrika jorden trivs bland annat backanis, väddklint och trifft. Norr om hamnen finns ett kärr där orkidéerna majnycklar och ängsnycklar frodas. 
 • Groddjur: Vid Smygehuk finns salamander, grodor och paddor, bland annat den starkt hotade strandpaddan.
 • Ormar: På strandängarna mellan Böste och hamnen i Smygehuk finns en unik population av huggorm. Ormarna är fridlysta.

Hitta till Smygehuk

 • Bil: Följ väg 9 från Ystad eller Trelleborg.
 • Buss: Skånetrafikens buss linje 190. Sommartid går även Palmbussen från Trelleborg till Sveriges sydligaste udde.
 • Cykel: Cykelväg finns längs med kusten.

Historia i Smygehuk

 • 1600-talet: Smygehuk och orten Smygehamn växte fram som fiskesamhälle, på grund av det rika fisket och den bördiga jorden.
 • 1800-talet: Fyra stora handelsgårdar byggdes varav Köpmansmagasinet var den största. Kalkbrytning, fiske och handel var de viktigaste näringarna i Smygehamn. I slutet av århundradet blev kalkbrytning och bränning en industriell verksamhet.
 • Början av 1900-talet: Smygehamn blev, tack vare järnvägen, en badort. Först byggdes Östra Torp Strandhotell och senare Hotell Smygehus.
 • Mitten av 1900-talet: Kalkindustrin var inte längre lönsam, och istället ökade antalet fiskare. Järnvägen höll igång handeln.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev