Meny Stäng

Att göra i Ystad – 12 tips på upplevelser och sevärdheter

Annons

Vad kan man göra i Ystad? Vi har besökt Ystad flera gånger, men aldrig så länge och omsorgsfullt som under sommarens husbilsresa. Och oj vad vi blev förtjusta i den här staden! Vi har vi nu samlat våra bästa tips på upplevelser i Ystad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ystad

Ystad är en pittoresk och charmig liten pärla med korsvirkeshus, mysiga gator och massor av historia. Detta är en fin stad att upptäcka under semestern, oavsett om du vill gå guidade stadsvandringar, roa dig med familjen eller mysa på caféer.

Göra i Ystad
Göra i Ystad

Ystad ligger i södra Skåne, cirka 6 mil sydost om Malmö.

Vad kan man göra i Ystad?

Så, vad kan man då se och göra i Ystad? Denna pärla är en väldigt trevlig stad som bjuder på charmiga gränder, trevliga caféer och vackra sandstränder. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Ystad.

1. Promenera bland korsvirkeshus och mysiga gränder

”Hela Ystad är en sevärdhet!” Det svaret fick vi av vänner när vi frågade om vad man ska se och göra i Ystad, och vi håller med. Utan att sikta på några speciella sevärdheter alls så är det en trevlig upplevelse att strosa runt i Ystads charmiga kvarter, bland korsvirkeshus och historisk bebyggelse.

Göra i Ystad

2. Gå stadsvandring bland speciella hus

Om du är historiskt intresserad kan du specifikt leta efter hus som är extra intressanta. En variant är att gå en guidad tur. Ett annat sätt är att kika in på turistbyrån och be om en broschyr för stadsvandring. Då kan du hitta till alla de kända byggnaderna på egen hand. Här är några byggnader du inte vill missa:

  • Birgittahuset – med trappgavlar och utsmyckningar från runt 1500. Här bodde Karl XII när han besökte Ystad runt 1700.
  • Brahehuset – med utsmyckningar och originalmålningar från cirka 1500.
  • Garvaregården -från 1700-talet och byggd längs Vassaån.
  • Pilgrändshuset – Nordens äldsta korsvirkeshus från 1840.
  • Latinskolan – en medeltida tegelbyggnad, och ett av de äldsta skolhusen i Sverige.
  • Ystads teater – i originalskick från 1894, med en unik scenkonstruktion.

Ett av de mest utsmyckade husen i Ystad är det hus som kallas Änglahuset. Huset är byggt på 1500-talet, och namnet kommer från de änglalika träfigurerna under takfoten.

3. Besök Sankta Maria kyrka

Sankta Maria kyrka byggdes runt år 1200 och är stadens äldsta bevarade byggnad. År 1648 rasade tornet, och det torn man ser idag är från 1689. Varje natt året om kan höra en hög signal från tornet – det är Tornväktaren som enligt en flera hundra år gammal tradition förkunnar att allt är lugnt i staden.

Göra i Ystad - Sankta Maria kyrka

Inuti är kyrkan vackert dekorerad.

Göra i Ystad - Sankta Maria kyrka

4. Strosa vid Gråbrödraklostret

Gråbrödraklostret grundades av franciskanermunkar år 1267. I samband med reformationen 1537 fördrevs munkarna från sitt kloster. Idag ligger klostret i en vacker miljö omgivet av flera olika trädgårdar.

Här finns också Klosterdammen. En gång i tiden fungerade denna som en tvättdamm, och idag är det en avkopplande miljö full av fåglar.

WIFI.se
Göra i Ystad - Gråbrödraklostret

5. Ta en tur i Wallanders fotspår

En av de kanske allra mest populära sakerna att göra i Ystad är att upptäcka platserna i böckerna och filmerna om Kurt Wallander. Sammanlagt 44 filmer har spelats in i Ystad och Österlenregionen, och böckerna har översatts till lika många språk. På turistbyrån hittar du information och guide för att leta upp de olika platserna. Du kan till exempel kolla in:

  • Mariagatan 10 – Wallanders bostadsadress i böckerna.
  • Mariagatan 11C – En adress snett emot Mariagatan 1o, som av filmtekniska skäl användes som Wallanders bostad i de första 13 filmerna med Krister Henriksson i huvudrollen.
  • Fridolfs konditori – Wallanders favoritcafé, på Lingsgatan 3

Om du vill kan du också besöka Ystad Studios Visitor Center. Här kan man bland annat stiga in i Kurt Wallanders lägenhet och polisstationen i BBC:s Wallanderproduktioner.

Göra i Ystad - Studios visitor center

6. Upptäck Per Helsas gård

Per Helsas gård anses vara den mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelsen i Sverige. Denna handelsgård består av ett helt kvarter från 1600- och 1800-talet. När vi gick förbi hade det precis regnat. Under bättre väderförhållanden ser gården mycket inbjudande ut för en måltid eller fika på populära Grändens mat, som ligger här.

Göra i Ystad - Per Helsas gård

7. Fika på Bäckahästen

Restaurang Bäckahästen ligger i traditionella och fina korsvirkeshus mitt i centrala Ystad. Vid vackert väder kan man hänga på den fina gården. Smörgåsar och enklare maträtter finns på menyn. För vår del blev det en god glass.

8. Åk guidad tur med veteranbrandbil

Under högsäsong finns möjlighet att åka på guidad tur genom stan med veteranbrandbil. Man kan välja mellan stadsrundturer och Wallanderturer.

Göra i Ystad - veteranbrandbil

9. Sola och bada

Längs med kusterna utanför Ystad finns långa sandstränder med härligt finkornig sand. Vi var här strax innan den riktiga sommarvärmen, men en härlig sommardag kan vi tänka oss att det är fullt av soldyrkare här.

Missa inte att kolla in de charmiga badhytterna, som ligger precis överallt längs stränderna. Hytterna är privatägda, och här kan ägarna förvara sina strandstolar och annat de behöver för en dag vid stranden.

Göra i Ystad

Om du vill göra en utflykt till en extra känd och omtalad strand kan du ta dig till Sandhammaren. Observera dock att det kan vara trångt och svårt att hitta parkeringsplats under heta sommardagar.

Stränder på Österlen - Sandhammaren och Mälarhusen

10. Semestra på Ystad camping

Ystad Camping är en fin camping, som ligger strax intill havet, med cykelavstånd till centrala Ystad. På campingen finns både stugor och plats för husbilar och husvagnar, samt butik och pizzeria. Strax nedanför campingen ligger förutom sandstrand även Jaktens kiosk och minigolf.

11. Gör en utflykt till Ales stenar

Ales stenar är Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Stenformationen ligger storslaget på en höjd ovanför byn Kåseberga på Österlens sydkust i Skåne. Man vet att skeppssättningen daterar till någon gång mellan år 500 och 1000 efter Kristus, men mycket annat är fortfarande ett mysterium. I Kåseberga hamn finns restauranger som serverar fisk och skaldjur.

Göra i Ystad - Ales stenar

12. Res med färja till Polen eller Bornholm

Från färjeterminalen i Ystad går flera olika färjor söderut. Du kan åka till Swinoujscie i Polen med Polferries eller Unity Line. Om du istället vill uppleva danska Bornholm kan du resa med Bornholmslinjen.

Polferries Ystad-Swinoujscie

Mer att göra i Ystad för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Ystad, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

  • Balkåkra kyrkoruin och Sjörups Gamla kyrka, härstammar från 1100-talet.
  • Charlotte Berlins museum visar upp ett borgarhem från mitten av 1800-talet. Dammgatan 23.
  • Marsvinsholms slott är en vacker byggnad, men privat och ej öppen för allmänheten.
  • Militärhistoriska museet visar militärhistoria från 1773 till 1997. Nils Ahlins gata 19.
  • Ystads Konstmuseum har en betydande samlingar av sydsvensk och dansk 1900-tals konst. Sankt Knuts torg.
  • Ystads teater är inte bara vacker, utan har också program med kulturaktiviteter. Sjömansgatan 13.
Göra i Ystad - militärhistoriska museet
Militärhistoriska museet
Balkåkra kyrkoruin

Mer att göra i Ystad för dig som gillar natur

Här följer också några fler tips på saker att göra i Ystad för dig som gillar natur.

  • Fiske är populärt, både i havet och i insjöar.
  • Skåneleden passerar Ystad, för dig som gillar att vandra.
  • Sydkustleden är en cykelled som passerar genom Ystad sandskog.
  • Ystad sandskog är ett naturreservat som ligger längs med havet.
Skåneleden

Mer att göra i Ystad med familjen

Reser du med barn? Här följer några ideer om vad man kan göra i Ystad och omnejd med barn.

  • Dressincykling mellan Tomelilla och Fyledalen.
  • Glassmakeriet erbjuder egentillverkad glass i många olika smaker.
  • Lilla Tåget gör två olika turer, en i staden och en till Sandskogen.
  • Tosselilla sommarland är Skånes största nöjespark och ligger strax norr om Ystad. Svampakorset, Tomelilla.
  • Ystad djurpark är en park med exotiska djur. Gamla Lundavägen 514
Göra i Ystad med familjen

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Ystad. Centralt i stan hittar du till exempel Continental du Sud samt Stationen Ystad. Om du vill kombinera boende med spa kan du ta in på Ystad saltsjöbad, som ligger fint vid havet. En bit väster om Ystad, i Abbekås hamn, hittar du också mysiga Bongska huset.

Göra i Ystad - spa

Det finns också flera campingar i närheten att välja mellan:

  • Ystad Camping, Österleden 97
  • Nybostrands camping, Notvägen 2, Nybostrand
  • Löderups strandbads camping, Östanvägen 64, Löderup

Om du reser med husbil och letar ställplats finns också några olika alternativ. Fotot nedanför är från Ystad marinas långtidsparkering.

  • Ystad marina ställplats (med el, endast högsäsong)
  • Ystad marina långtidsparkering (ingen service)
  • Västerleden 129, väster om reningsverket (ej el eller vatten)
  • Kåseberga ställplats, vid Ales stenar (med el, ej latrintömning)
  • Löderup strandbad ställplats, Löderup (med el)

Mer att se och göra i närheten av Ystad

Inte långt från Ystad ligger den spännande medeltida borgen Glimmingehus. Det är heller inte långt till Sveriges sydligaste udde, Smygehuk. Vill du besöka fler städer kan du ta dig till Simrishamn, Trelleborg eller till den historiska studentstaden Lund.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Mer att se och göra i Ystad?

Vi hade verkligen fina dagar i Ystad och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit i Ystad? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Ystad?

Fakta om Ystad

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skånes län
  • Folkmängd: Cirka 31 000 (2021)
  • Distrikt: Ystads distrikt, Öja distrikt och Hedeskoga distrikt
  • Namnet: Staden omtalas första gången år 1244 som ”Viistatha”. Många förslag om ortsnamnets betydelse har framförts, bland annat att förleden ”vi” innebär att det varit en offerplats.
  • Läs mer: Du hittar mer information på ortens webbplats.

Historia i Ystad

  • 1100-talet: Fred uppstod kring Östersjöns kuster och den tyska Hansan uppstod, vilket gjorde fisket attraktivt. En fiskehandelsplats uppstod.
  • 1244: Ystad nämns för första gången när konung Erik och hans bror Abel besökte staden.
  • 1258 eller 1267: Ett franciskanerkloster anlades i staden. Under denna tid pågick en intrig mellan kyrkan och kungamakten.
  • 1410: Ett spetälskesjukhus omtalas för första gången.
  • 1480: Den södra delen av Skandinaviens äldsta korsvirkeshus, Pilgrändshuset, byggdes.
  • 1490: Tegelhuset ”Brahehuset” uppfördes.

1500-talet

  • 1500-talet: Flera av stadens viktiga hus byggdes under denna tid, såsom Latinskolan och Birgittahuset.
  • 1532: Ystad nåddes av reformationen och franciskanermunkarna kastades ut ur klostret. Klostret blev ett sjuk- och fattighus.
  • 1569: Rådhuset, med stadens arkiv, brändes ned av svenskarna.
  • 1572: S:t Nicolai kyrka revs och resterna användes för att bygga Gamla Rådhuset på Stortorget.
  • 1599: Staden fick ett privilegiebrev, enligt vilket den kunde fungera som exporthamn för oxar.

1600- till 1700-talet

  • 1648: Mariakyrkans västra del störtade under en svår storm. Tre år senare stod en ny utvidgad kyrka klar.
  • 1658: Ystad blev en svensk stad, och hade då cirka 2000 invånare.
  • 1676: Danskarna landsteg under general Cornelis Tromp och stridigheter pågick under tre år. Då avslöjades att tyska handelsmän hade smugglat för svenskarna.
  • 1678: Staden plundrades av danska trupper som straff för smuggleriet. Befolkningen, som räknades som danskar, varnades dock och tog sig till stranden innan plundringen började.
  • 1700-talet: Karl XII besökte och bodde i staden vid flera tillfällen, på väg till och från resor i Europa.

1800-talet

  • 1800-talet: Napoleon I:s Östersjöblockad innebar ett stort uppsving för Ystads handel genom smuggling. Många köpmän blev rika och lät uppföra stora hus.
  • 1829: Hôtel Continental du Sud invigdes, numera Hotell Continental, vilket är Sveriges äldsta hotell.
  • 1866: Järnvägen Ystad-Eslöv stod klar.
  • 1874: Grevbanan Ystad-Malmö invigdes.
  • 1890-talet: Staden blev en garnisonsstad.
  • 1894: Teatern på Storgatan brann ner och ersattes av en ny teater på Sjömansgaran, som idag är en av Sveriges bäst bevarade teatrar.

1900- till 2000-talet

  • 1907: Ystads Fornminnesförening bildades och klostret räddades åt eftervärlden.
  • 1900-talet: Staden fick konstmuseum och man anlade cykelstråk. Staden fick också färjetrafik till Bornholm och Swinoujscie i Polen.
  • 2004: Ystad Studios etablerades på det nedlagda regementets område.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev