Meny Stäng

Se och göra i Swinoujscie i Polen

Vad kan man se och göra i Swinoujscie i Polen? Vi kom hit med färja från Ystad och hade en hel dag att sysselsätta oss i staden, innan det var dags att kliva ombord på segelyachten där vi ska spendera en hel vecka.

Swinoujscie i Polen

Swinoujscie är en hamnstad i nordvästra Polen, inte långt från gränsen till Tyskland. Vi kom hit med färja från Ystad, och var framme 06:15 på morgonen.

En dag i Swinoujscie

Eftersom vi kom fram så tidigt till Swinoujscie hade vi en lång dag att fördriva. Det var nämligen inte förrän på kvällen vi skulle gå ombord på den segelyacht som vi ska segla med en vecka. Vi startade med att ta den kostnadsfria bilfärjan från hamnen till den delen av Swinoujscie där centrum ligger.

Swinoujscie färja

Vi var så tidiga i stan att ingenting öppnat ännu. Vad gör man? Vi hängde vid hamnen och jobbade vi datorerna.

Göra i Swinoujscie på morgonen?

När vi började promenera in mot centrum upptäckta vi att Peters resväska var trasig. Det är värre än det ser ut på bilden – nästan hela hjulet är av. När butikerna öppnade gav vi oss av på jakt efter en ny väska, men vi hittade ingen. (Eller rättare sagt, vi hittade en som var alldeles för liten och en som var alldeles för stor.) Nu måste väskan helt enkelt hålla hela veckan!

Trasig resväska

Vad kan man göra i Swinoujscie?

Vi hade en hel dag på oss, och bestämde oss för att se vad man kan se och göra i Swinoujscie. Vi har varit här en gång förut, då vi främst upptäckte stränderna, semesterlivet och campingen. Den här gången bestämnde vi oss för att se vad man mer kan hitta på.

Upptäcka Swinoujscie centrum

Först och främst kan man ju passa på att upptäcka stadens centrum. Här finns många fina hus, som påminner om den tid som flytt. I centrum hittade vi också en fin utställning med foton från somrarna i Swinoujscie, sedan början av 1900-talet.

Swinoujscie förr

Det finns också flera hus med lite nyare men ändå intressant arkitektur, och några olika kyrkor.

Swinoujscie husfasader
Swinoujscie kyrka

Strosa i Park Zdrojowy

Vi promenerade till Park Zdrojowy, som är en fantastiskt fin och grön park, med promenadvägar, lövträd, rabatter och fontäner.

Park Zdrojowy
Peter Helena
Swinoujscie park
Göra i Swinoujscie
Peter i Swinoujscie

Vi gillade verkligen den här parken, som känns som en grön oas. Det enda som är lite tråkigt är att informationsskyltarna här, liksom på de flesta andra håll i Swinoujscie, bara står på polska och tyska.

Skyltar i Swinoujscie

Besöka Fort Aniola

En av sevärdheterna i Swinoujscie är Fort Aniola. Det här fortet restes mellan 1854 och 1858, och idag finns ett museum här, bland annat med vapen och annan krigsutrustning.

Göra i Swinoujscie? Besöka Fort Aniola

Kolla in Fort Zachodni

Inte så långt från Fort Aniola ligger nästa fort, nämligen Fort Zachodni. Detta byggdes mellan 1856 och 1861, och även här finns ett museum med vapen och krigsutrustning. Mest populärt bland barn var nog den lite större krigsutrustningen på gården, som man kunde klättra omkring på.

Göra i Swinoujscie? Besöka Fort Zachodni
Göra i Swinoujscie? Beslka fort Zachodni

Äta polsk mat

Under en hel dag med massor av sightseeing blir man förstås hungrig, Vi åt lunch på restaurang Prochownia, som ligger strax intill Fort Zachodni. Här åt vi torsk med potatismos och surkål respektive fläskkött med pommes frites, svampsås och grillade grönsaker. Riktigt gott! Ännu mer specifikt polsk mat, som pierogi, finns på menyn för den som önskar.

restaurang
Göra i Polen? Äta polsk mat

Segla

I Swinoujscie finns flera hamnar, och gott om båtar och fartyg i alla storlekar. Det vi ska göra i Swinoujscie är att vi ska segla. Vi har precis gått ombord på segelyachten The Wind, som är en Bavaria C50. Detta berättar vi snart mer om!

Göra i Swinoujscie? Segla
segelyacht

Video frå Swinoujscie

Prenumerera på vårt nyhetsbrev