Meny Stäng

Att göra i Swinoujscie i Polen – 7 tips

Annons

Vad kan man se och göra i Swinoujscie i Polen? Denna gång kom vi hit med färja, och vi hade en hel dag att sysselsätta oss innan vi skulle ge oss av på segeltur. Men vi har också varit här förut! Här hittar du våra bästa tips till denna polska kuststad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Swinoujscie i Polen

Swinoujscie är en polsk hamnstad, dit man ofta kommer med färja från Ystad eller Trelleborg.

Krakowresor
Göra i Swinoujscie

Swinoujscie ligger i nordvästra Polen, inte långt från gränsen till Tyskland.

En dag i Swinoujscie

Vi kom denna gång till Swinoujscie med färja från Ystad, och var framme 06:15 på morgonen. Eftersom vi kom fram så tidigt hade vi en lång dag att fördriva. Det var nämligen inte förrän på kvällen vi skulle gå ombord på den segelyacht som vi skulle segla med. Vi startade med att ta den kostnadsfria bilfärjan från hamnen till den delen av Swinoujscie där centrum ligger.

Swinoujscie färja

Vi var så tidiga i stan att ingenting öppnat ännu. Vad gör man? Vi hängde vid hamnen och jobbade vi datorerna.

Göra i Swinoujscie på morgonen?

Vad kan man göra i Swinoujscie?

Vi hade en hel dag på oss, och bestämde oss för att se vad man kan se och göra i Swinoujscie. Vi har varit här en gång förut, då vi främst upptäckte stränderna, semesterlivet och campingen. Den här gången bestämnde vi oss för att se vad man mer kan hitta på.

1. Sola och bada

I Swinoujscie finns en lång och bred sandstrand som är fylld av mjuk vit sand. Längs med stranden finns gott om strandbarer samt båtar och traditionella strandstolar att hyra. Strax ovanför stranden löper flera fina promenadvägar med små utsiktsplatser där man kan slå sig ner och njuta av utsikten över havet.

2. Upptäck Swinoujscie centrum

När man besöker Swinoujscie är det också intressant att upptäcka stadens centrum. Här finns många fina hus, som påminner om den tid som flytt. I centrum hittade vi också en fin utställning med foton från somrarna i Swinoujscie, sedan början av 1900-talet.

Det finns också flera hus med lite nyare men ändå intressant arkitektur, och några olika kyrkor.

3. Strosa i Park Zdrojowy

Vi promenerade till Park Zdrojowy, som är en fantastiskt fin och grön park, med promenadvägar, lövträd, rabatter och fontäner.

Park Zdrojowy

Vi gillade verkligen den här parken, som känns som en grön oas. Det enda som är lite tråkigt är att informationsskyltarna här, liksom på de flesta andra håll i Swinoujscie, bara står på polska och tyska.

Skyltar i Swinoujscie

4. Besök Fort Aniola

En av sevärdheterna i Swinoujscie är Fort Aniola. Det här fortet restes mellan 1854 och 1858, och idag finns ett museum här, bland annat med vapen och annan krigsutrustning.

Göra i Swinoujscie? Besöka Fort Aniola

5. Kolla in Fort Zachodni

Inte så långt från Fort Aniola ligger nästa fort, nämligen Fort Zachodni. Detta byggdes mellan 1856 och 1861, och även här finns ett museum med vapen och krigsutrustning. Mest populärt bland barn var nog den lite större krigsutrustningen på gården, som man kunde klättra omkring på.

Göra i Swinoujscie? Besöka Fort Zachodni
Göra i Swinoujscie? Beslka fort Zachodni

6. Ät polsk mat

Under en hel dag med massor av sightseeing blir man förstås hungrig, Vi åt lunch på restaurang Prochownia, som ligger strax intill Fort Zachodni. Här åt vi torsk med potatismos och surkål respektive fläskkött med pommes frites, svampsås och grillade grönsaker. Riktigt gott! Ännu mer specifikt polsk mat, som pierogi, finns på menyn för den som önskar.

restaurang
Göra i Polen? Äta polsk mat

7. Gör en båttur

I Swinoujscie finns flera hamnar, och gott om båtar och fartyg i alla storlekar. Det vi skulle göra i Swinoujscie var att vi skulle segla. Vi gick därför ombord på segelyachten The Wind, som är en Bavaria C50 och gjorde bland annat en segeltur genom Oderlagunen. Det finns också möjligheter till andra typer av båtturer, till exempel med färja eller katamaran.

Göra i Swinoujscie? Segla
segelyacht

Att göra i Swinoujscie – på film

Vill du få lite mer inspiration kring vad man kan se och göra i Swinoujscie? Spana in vår film!

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns många olika hotell och boendealternativ i Swinoujscie. När vi varit här med husbilen har vi bott på Relax camping, som är en ganska enkel men trevlig camping, med bra läge. Från campingen är det bara en kort promenad till den fina stranden, samt till restauranger och caféer.

Camping Relax

Mer att se och göra i närheten

När du rest till Swinoujscie kan du välja att följa den polska kustvägen österut, då du passerar massor av fina platser såsom Rewa och Łeba. Om du istället åker söderut kan du ta dig till Szczecin, som också har mycket att bjuda på. Vi kan också varmt rekommendera besök på ön Usedom, som delas mellan Tyskland och Polen. Om du klickar på bilden nedan hittar du alla våra tips till Polen.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev