Meny Stäng

Segeltur genom Oderlagunen – Szczecin Lagoon

Vi har upplevt en härlig segeltur genom Oderlagunen, som ligger på gränsen mellan Tyskland och Polen, nära Östersjön. Målet för segelturen var staden Szczecin i Polen, som vi snart kommer berätta mer om.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skepparmöte i South Coast Baltic Boating Rally

Vi deltar i en internationell segelresa som kallas South Coast Baltic Boating Rally, med runt 100 deltagare från sju länder, i 28 båtar. Vi anslöt i Swinoujscie i Polen och inledde med en dag med cykelturer på ön Usedom. På kvällen var det dags för skepparna att samlas för att diskutera rutt och riktlinjer för nästa dags seglats, så kallat ”skepparmöte”. Var mötet hölls? I ett gäng strandkorgar förstås!

Krakowresor
Strandkorgar
Strandkorgar

Oderlagunen

Nästa dags seglats gick genom Oderlagunen, eller ”Szczecin Lagoon” som lagunen heter på engelska. Detta vattenområde, som ligger mellan Tyskland och Polen, ser ut som en lagun, men heter kanske ännu mer korrekt ”haff”. En haff är en bukt med bräckt vatten, som är skild från havet av öar eller en smal landtunga.

Oderlagunen omfattar runt 635 kvadratkilometer och har ett medeldjup på 4 meter. I den östra delen, som kallas Grosses Haff, mynnar floden Oder. Mellan Oderlagunen och Östersjön ligger öarna Usedom och Wolin och tre sund som förbinder lagunen med havet: Peenestrom, Świna och Dziwna.

Piast Canal – Kanalen Kaiserfahrt

Sedan år 1880 finns Piast Canal, eller kanalen Kaiserfahrt som den också heter. Detta är en vattenled som förbinder lagunen med havet. Tack vare denna kanal kan stora fartyg komma in i lagunen och upp till hamnen i Szczecin. Kanalen är runt 12 kilometer lång och cirka 10 meter djup, och byggdes av det tyska kejsardömet mellan år 1874 och 1880.

TT-Line

Tidig avfärd från Swinoujscie

Vi startade tidigt från hamnen i Swinoujscie för att hinna ta några foton innan vi skulle åka vidare mot Szczecin. En snabb kaffe hann vi med innan det var dags för avfärd.

kaffe innan avfärd mot Oderlagunen
Peter och vår kapten Adam

Kort segeltur utanför Swinoujscie

Vi började med en kort segeltur åt ”fel” håll, eftersom South Coast Baltic Boating Rally ville ha ett foto på några av segelbåtarna vid fyren Stawa Młyny, som är ett känt landmärke för Swinoujscie.

Peter under resan i oderlagunen
Segling
Fyr Swinoujscie

Frukost ombord

Efter den första fototuren hann vi med en riktig frukost, innan det var dags att segla vidare. Vi har med oss danska Gita från Bornholm, som trollar fram fantastiskt goda måltider till oss ombord.

Frukost på båt

Segeltur genom Oderlagunen

Vi satte sedan av, tillsammans med de andra 27 båtarna, genom Oderlagunen mot Szczecin. Tidvis hade vi vind och kunde segla, och däremellan fick vi gå på motor. En riktigt härlig dag med sol och vind i ansiktet.

Tre segelbåtar i Oderlagunen
Bavaria segelbåt i Oderlagunen
Segeltur i Oderlagunen

Fartyg, skepp och båtar

Man möter en hel del olika sorters fartyg, skepp och båtar här i Oderlagunen. Det är allt från små motorbåtar till stora lastfartyg.

fartyg i Oderlagunen
båt i Oderlagunen

Fartyget på bilden nedanför pumpar ut stor mängder vatten längs sidan. Men vad gör den egentligen, vad är syftet? Någon som vet?

WIFI.se
fartyg vid Swinoujscie

Framme i Szczecin

Efter runt sju timmars färd kom vi fram till staden Szczecin i Polen, eller Stettin som staden heter på tyska. Detta är Polens sjunde största stad och just nu pågår festligheter med stånd, ljus, musik och massor av människor på gatorna. Fantastisk stämning!

Szczecin
The Wind har lagt till i Szczecin i Polen

En härlig dag i Oderlagunen

Vi upplevde verkligen en fantastiskt härlig dag i Oderlagunen. Vi slutar inte fascineras över hur många fantastiska ställen det finns i närområdena – vissa som man inte ens hört talas om tidigare. Hade du hört talas om Oderlagunen? Har du besökt någon av orterna i området?

Oderlagunen
Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev