Meny Stäng

Se och göra i Szczecin i Polen

Vad kan man se och göra i Szczecin i Polen? Szczecin, som också kan kallas Stettin, är en hamnstad som utvecklats till en trevlig semesterstad med restauranger, småbåtsmarina och härliga festivaler.

Szczecin i Polen

Szczecin, eller Stettin som staden också kan kallas, är en hamnstad i norvästra Polen, och också huvudort i Västpommern. Staden är Polens sjunde största stad och har förbindelse till Östersjön genom Oderlagunen. Vi kom hit genom att segla genom Oderlagunen, och har nu sett oss om i den här superfina staden.

Sevärdheter i Szczecin

Szczecin har en brokig historia och har under åren tillhört Tyskland, Danmark, Sverige och även Frankrike under en kort period. Det innebär att det finns alla möjliga sevärdheter i Szczecin!

se och göra i Szczecin

Chrobry Embankment (Hakenterrasse)

Vid Chobry Embankment, eller Hakenterrasse som det heter på tyska, hittar man några av stadens allra mest ståtliga byggnader. Här hittar man också en terrass och en bred trappa, där man har fin utsikt över vattnet.

Museum
Göra i Szczecin? Ta en selfie!

Mieczysława Karłowicza konserthus

En annorlunda sevärdhet i Szczecin är konserthuset Mieczysława Karłowicza. Arkitekturen bryter av mot alla andra byggnader i staden och möttes först av en hel del kritik, men har därefter fått priser för sin design. Här ska också finnas två vackra konserthallar, som tyvärr inte var öppna för besökare när vi var där.

Frihetsstatyn

Frihetsstatyn i Szczecin påminner om en tragisk händelse som skedde i staden år 1970. Befolkningen protesterade mot regimen, och regeringen besvarade protesten med att skjuta mot folkmassan. Sammanlagt 16 människor dog, och de flesta av dessa var unga.

Frihetsstatyn

Szczecins slott (Pommerns slott)

Szczecins imponerande slott är från 1400-talet, men skadades svårt under andra världskriget. Nu har slottet renoverats och kan återigen ses i sin forna glans. Peter lyckades locka Martina, en av de pr-ansvariga för projektet, att ställa upp på foto som kung och drottning (ja, det är Peter på drottningbilden …). Vid slottet kan man också se klockspelet med de svenska lejonen. Szczecin tillhörde Sverige under 90 år, så det finns en svensk historia här.

Katedralen i Szczecin

Katedralen i Szczecin är den största kyrkan i Västpommern, och väldigt imponerande.

Se och göra i Szczecin? Kolla in katedralen

Vad kan man göra i Szczecin?

Förutom att kolla in stadens vackra och intressanta sevärdheter finns det mycket annat att göra. Först och främst kan man njuta av den härliga stämningen med alla restauranger och allt folkliv, särskilt om man är här på sommaren.

Göra i Szczecin
Göra i Szczecin

Strosa i Gamla stan

En stor del av Sczcezin förstördes under kriget, och det som var den gamla stadsdelen bombades. Nu har man byggt upp några av husen, så att de ser ut precis som de såg ut från början.

Göra i Szczecin? Strosa i Gamla stan
Museum i Szczecin

Prova lokala specialiteter

Vi besökte ett litet ställe som heter Pasztecik, som behållit känslan från socialisttiden. Här kan man betsälla specialiteten ”paztecik”, en liten friterad godbit, med olika fyllningar, som till exempel kött, ost eller grönsaker. Ett nostalgiskt ställe för många!

Pasztecik
Göra i Szczecin? Prova lokala specialiteter

Testa lokalt producerad öl

Vi provade lokalt producerad öl på bryggeriet Stara Komenda i Szczecin. Dessutom fick vi smaka lite typiskt polska tillbehör som hembakt bröd, inlagda gurkor, korvar och grisfett. Alltid gott!

Bryggeri i Szczecin

Uppleva en festival

Vi kom till Szczecin samtidigt som det var dags för Pyromagic festival. Fantastiskt! Massor av människor ute på stan och fullt av olika vattenaktiviteter och tävlingar.

Göra Szczecin
Göra i Szczecin
Göra i Szczecin

På kvällen var det dags för fyrverkerier. Jag (Helena) brukar tycka att fyrverkerier är relativt tråkigt. Nu, tillsammans med koreografi och musik, var det en häftig uppvisning.

The Wind
Göra i Szczecin? Uppleva en festival

Video från Szczecin

Seglingsresan fortsätter

Vi fortsätter snart vår seglingsresa med Bavaria C50. Vi kommer senare uppdatera detta inlägg med lite mer fakta. Det vi vill säga nu är att du inte ska tveka att resa till Szczecin. Det finns en mycket fin gästhamn för båtar här, och precis intill finns en lika fin ställplats för husbilar. Om du reser på annat sätt finns självklart hotell. Välkommen till Szczecin i Polen!

The wind

Prenumerera på vårt nyhetsbrev