Meny Stäng

Att göra i Lund – 16 tips på sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Lund? Denna skånska universitetsstad präglas av studenter, forskning och ungdomlig stämning. Här finns också gott om historiska byggnader, intressanta museer, charmiga kvarter och fina naturupplevelser.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lund – ett reportage om Helenas barndomsstad

Lund är idag Sveriges 12:e största stad, och är en ort som framför allt lockar studenter som vill studera på det anrika universitetet. Under vissa perioder i historien har staden dock spelat en betydligt större roll än så. På 1100-talet var Lund den viktigaste staden i Danmark, och under samma århundrade blev staden också ärkebiskopssäte i Norden.

För min (Helenas) del spelar Lund rollen som min barndomsstad. På den lilla bilden nedanför till vänster ser du radhuset där jag växte upp. På den lilla bilden till höger ser du förskolan, där jag gick när jag var fem och sex år. På den stora bilden ser du Sankt Hans backar, som låg bredvid mitt hem, och där vi brukade åka skidor på vintern. Dessutom hängde vi väldigt mycket i Monumentsparken (punkt 11). Nu har vi besökt Lund igen, med husbil. Mycket intressant!

Lund ligger i Skåne, knappt två mil nordost om Malmö.

Vad kan man göra i Lund?

Vad kan man då göra i Lund? Även om Lund kanske inte är den typiska turiststaden, så finns det en hel del att se och upptäcka. Jag (Helena) spenderade nästan all min tid som ung i Lund. Nu har vi besökt staden igen och letat upp saker att se och göra. Här är våra bästa tips.

1. Strosa i charmiga kvarter

I Lund finns många charmiga kvarter med kullerstensgränder, korsvirkeshus och slingrande grönska. Kolla till exempel in området kring Adelgatan och Lilla Sigridsgatan i centrala Lund.

2. Se Lundagård och Universitetshuset

Ett område som du inte får missa i Lund är parken Lundagård, som ligger mellan domkyrkan och Kungshuset. Detta är Lunds äldsta park, och grunden till parken lades på 1700-talet. Kungshuset är ännu äldre och byggdes 1578-1584, men byggdes om både på 1700- och 1800-talet.

Göra i Lund - Lundagård

I Lundagård ligger också Universitetshuset, som är Lunds Universitets huvudbyggnad. Byggnaden invigdes 1882 och är ritad av arkitekten Helgo Zettervall, som var förtjust i antik design med pelare och kolonner.

Göra i Lund - Universitetshuset

3. Besök Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är byggd på 1100-talet och är därmed nästan 1000 år gammal. Det är med viss fascination och vördnad man kollar in den här historiska kyrkan. Dessutom finns flera intressanta sevärdheter inuti byggnaden.

När man kliver in i kyrkan kan man nästan direkt till vänster se det stora astronomiska uret. Uret kan dateras till 1422-25, då drottning Filippa var riksföreståndare i Sverige, Danmark och Norge. Det har dock restaurerats på senare tid, och idag fungerar det igen. För närvarande spelar uret två gånger om dagen (måndag-lördag 12:00 och 15:00 samt söndag 13:00 och 15:00).

När du besöker Lunds domkyrka ska du inte missa att kliva ner i kryptan. Den här delen av kyrkan har förblivit i stort sett helt orörd sedan 1123. Här finns många pelare och den mest kända är den som, enligt sägnen, omfamnas av jätten Finn. En del menar dock att kolonnen egentligen ska föreställa bibelns Simson.

WIFI.se

Adress: Kyrkogatan 6

4. Upptäck Kulturen i Lund

Kulturen i Lund är ett friluftsmuseum som sträcker sig över två kvarter, mitt i centrala Lund. Här kan man kika in i allt från torp till borgarhus, och det finns gott om både permanenta och tillfälliga utställningar. Detta är ett väldigt trevligt besöksmål – en sak att göra i Lund som du absolut inte vill missa.

Adress: Tegnérsplatsen 6

5. Kika in i Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan i Lund hamnar kanske lite i skuggan av Lunds domkyrka, men vi tycker att också denna kyrka är värd ett besök. Kyrkan började byggas 1887, i nygotisk stil, och invigdes 1891. Kyrktornet är 72 m högt och därmed Lunds näst högsta byggnadsverk (efter Ideon Gateway).

allhelgonakyrkan i Lund

Invändigt är kyrkan dekorerad i varma färger, och korets höga fönster visar scener från Kristi Himmelsfärd ur apostlagärningarna. Här hade jag (Helena) alla mina skolavslutningar mellan första och sjunde klass.

Adress: Bredgatan 34

Allhekgonakyrkan

6. Botanisera bland godsaker i Lunds saluhall

I Lunds saluhall hittar du kött-, fisk-, ost- och chokladdiskar. Här finns allt från lokalt bakat bröd till skånsk senap. I saluhallen finns också flera restauranger där du kan slå dig ner för att få dig en matbit.

Adress: Mårtenstorget 1

7. Lär dig om världen på Lunds museer

I Lund finns flera museer som kan vara värda att besöka. Vi kunde tyvärr inte besöka Historiska museet (Kraftstorg 1) som tänkt denna gång, eftersom det då fortfarande höll stängt på grund av pandemin. När du läser har det öppnat igen, i liten skala, och visar upp allt från domkyrkomuseet till kuriosakabinettet.

Historiska museet i Lund

Ett annat lockande museum är Skissernas museum (Finngatan 2) – ett unikt museum som visar upp den konstnärliga och kreativa processen, i form av skisser och modeller. I Lund finns också Livets museum (Lasarettsgatan 5B), som berättar om hur kroppen fungerar samt Lunds konsthall (Mårtenstorget 3), som varje år visar upp nya utställningar.

Lunds konsthall vid Mårtenstorget

8. Ät gott på mysiga uteserveringar

I Lund finns gott om mysiga restauranger och uteserveringar. Vi var här precis innan det blev sådär riktigt varmt, men man kunde ändå sitta ute. Härligt! Vi åt lunch på restaurang Stortorget, vid Stortorget, där vi fick varsin utmärkt halloumiburgare respektive fiskburgare. Gott och trevligt!

9. Promenera i stadsparken

Stadsparken i Lund är en härlig grön oas där man kan promenera runt eller njuta av lugnet med en picknick i det gröna. Man får inte cykla i parken, så man får antingen lämna cykeln utanför eller leda den.

Göra i Lund - besöka stadsparken

I den stora parken finns flera olika områden. Observatorieparken är en typisk 1800-talsträdgård med lummiga träd. ”Solens och skuggans trädgård” bjuder på stora fält av perenner. Den södra delen av parken har omvandlats på temat ”nordisk djungel”, med vattenfall, träbryggor och ormbunkar. I parken finns också lekplats, skatepark, utegym och café.

Adress: Gyllenkroks allé

10. Fascineras av artrikedomen i Botaniska trädgården

En annan fascinerande park i Lund är den botaniska trädgården, eller ”Botan” som den ofta kallas av ortsborna. Ända sedan 1600-talet har det funnits en universitetsträdgård i Lund. Till en början låg den i Lundagård, och på 1860-taket flyttades den till sin nuvarande plats vid Östra Vallgatan.

Idag odlas här över 7000 arter, och detta är en av Sveriges mest välbesökta trädgårdar. När vi var här promenerade människor bland blomsterprakten, hade picknick eller satt vid det lilla caféet.

I växthusen finns nio avdelningar med olika klimat, och växter från hela världen. Här hittar du exotiska växter som kakao, papyrus, köttätande växter och 150-åriga kottepalmer från tropikerna.

Adress: Östra Vallgatan 20

Göra i Lund - Botaniska trädgården

11. Känn historiens vingslag vid Monumentet om slaget vid Lund

Skåne, Halland och Blekinge var länge danskt, men efter 1658 tvingades danskarna ge upp områdena till Sverige. De förlorade därmed en stor del av sitt land och väntade på ett tillfälle att återta landskapen. Tillfället kom 1675, när Sverige var invecklat i krig med Tyskland.

År 1676 möttes svenskar och danskar i ett slag utanför Halmstad. Danskarna förlorade och drog sig tillbaka mot Skåne. Svenskarna följde efter, och plötsligt låg de mitt emot varandra i varsitt läger, strax norr om Lund.

Svenskarna led stor nöd, och bestämde sig till slut för att satsa allt vid ett anfall. Svenskarna leddes av sin kung, Karl XI, och danskarna av sin kung, Christian V. Trupperna möttes bland annat här, vid monumentet. Svenskarna vann, men båda sidor led stora förluster. Danskarna förlorade minst 6000 man och svenskarna förlorade runt 3000 man.

Mina (Helenas) minnen från den här parken är att vi många gånger, som barn, klättrat runt kanonerna. I parkens damm fångade vi grodyngel …

Adress: Mellan järnvägen och Kävlingevägen

12. Vandra i Dalby Söderskog nationalpark

Dalby Söderskog nationalpark är Europas minsta nationalpark. Naturområdet ligger utanför Lund i Skåne och är fantastiskt fint, även om det inte är mer än 36 hektar stort. Här möts man av vacker ädellövskog och det finns ett antal kortare vandringsleder. 

Adress: 247 51 Dalby

13. Upplev naturen i Skrylle naturreservat

Skrylle naturreservat är ett större naturområde där man hittar flera vandringsleder, men också Naturum, restaurang och café. För barnen finns Vilsestigen och Skrylles ”naturlek”.

Adress: Hardeberga 161, Södra Sandby

14. Imponeras av Dalby kyrka

Dalby kyrka, eller Heligkorskyrkan, ligger i Dalby sydost om Lund. Kyrkan uppfördes omkring år 1060 och är därmed Sveriges äldsta byggnad och Nordens äldsta bevarade stenkyrka. 

Adress: Lundavägen 5, Dalby

15. Bada vid Dalby stenbrott

Dalby stenbrott, eller Knivsåsen stenbrott som det också heter, ligger strax utanför dalby, sydost om Lund. Stenbrottet ligger i naturreservatet Knivsås-Borelund och bjuder på vacker natur med lummig bokskog. Framför allt är detta en populär badplats där många hoppar från de branta klipporna.

Adress: 247 94 Torna-Hällestad

16. Njut av atmosfären vid slotten runt Lund

Utanför Lund finns ett flertal fina slott i vackra miljöer, men observera att de flesta är privata och bara kan besökas i begränsad utsträckning. På Häckeberga slott i Genarp kan man, när det inte råder pandemi, boka övernattningspaket, fest och bröllop. Observera att slottet och Slottsholmen är privat område och att tillträde förbjudet för allmänheten. Vid Hjularöds slott i Harlösa, som ligger i Eslövs kommun, är man välkommen att promenera i trädgården runt slottet, dock endast utanför vallgraven.

Hjularöds slott i Eslövs kommun

Mer att se och göra i Lund för dig som gillar natur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Lund, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar natur.

  • Dressin kan man testa med start i den lilla byn Björnstorp.
  • Krankesjön, knappt 15 kilometer om Lund, lär vara en av Skånes bästa fågelsjöar.
  • Risens naturreservat bjuder bland annat på dovhjortar och orkidéer.
  • Torna Hällestad ligger en knapp halvtimme från Lund med bil. Här kan man vandra i Prästskogens naturreservat.

Mer att se och göra i Lund för dig som gillar kultur och historia

Här följer också några fler tips på saker att göra i Lund för dig som gillar kultur och historia.

  • Kino är en bio mitt i stan, som visar icke-kommersiell kvalitetsfilm (Kyrkogatan 3).
  • Tegnérmuseet visar korsvirkeshuset där Esaias Tegnér bodde med sin familj (Stora Gråbrödersgatan 11).
  • Universitetsbiblioteket imponerande byggnad är från 1907. Själva biblioteket härstammar från 1666, då det låg i Lundagård (Helgonavägen 2).
Universitetsbiblioteket
Det vackra universitetsbiblioteket i Lund

Mer att se och göra i Lund för familjer

Här följer också några fler tips på saker att göra i Lund för familjer med barn eller tonåringar.

  • Högevallsbadet är ett modernt badhus med ävetyrliga rutschkanor, djungelbad och motionsbad (Högevallsgatan 3).
  • Livets museum är ett interaktivt museum om kroppen och om hur den fungerar (Lasarettsgatan 5B).
  • Vattenhallen Science Center är ett center fyllt med upplevelser och experiment, med stark anknytning till forskningen i närheten (John Ericssons väg 1).

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Lund finns många hotell, bed & breakfasts och lägenheter att välja på. När man kommer med husbil eller husvagn är det inte lika enkelt. Det finns en camping, Källby camping, som ligger någorlunda centralt vid Källbybadet. Här finns plats för 20 husvagnar eller husbilar samt 25 tält. När vi kom i början av juni hade de dock inte öppnat ännu, utan i år (2021) öppnade de först den 7 juni.

Vi har inte kunnat hitta att det finns någon ställplats i Lund. Den första natten parkerade vi på en vanlig parkeringsplats i stan och den andra natten parkerade vi utanför Dalby Söderskog nationalpark. På flera platser intill naturområdena utanför stan finns parkeringsplatser där man förmodligen står bra över natten.

På en parkeringsplats vid Dalby stenbrott

Mer att se och göra i närheten av Lund

Om du vill kan du spana in det speciella bostadsområdet Jakriborg, mellan Lund och Malmö. Från Lund är det heller inte alltför långt till vackra Falsterbo och Skanör, med sina fina stränder. Du kan också passa på att utforska andra städer i Skåne som Malmö, Helsingborg, Landskrona, Trelleborg och Ystad. Eller varför inte göra en utflykt till den fina ön Ven?

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Fler tips på saker att göra i Lund?

Har du besökt Lund? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Lund? Berätta gärna!

Fakta om Lund

  • Landskap: Skåne
  • Län: Skånes län
  • Folkmängd: Drygt 125 000 (2021)
  • Distrikt: Allhelgona, Lunds domkyrkodistrikt, Lunds Helgeands distrikt, Sankt Hans, Sankt Peters kloster, Norra Nöbbelöv, Stora Råby, Torn, Östra Torn, Knästorp
  • Läs mer: Du hittar mer information på Visits webbplats.

Hitta till Lund

  • Flyg: Malmö Airport ligger cirka 25 minuter från Lund. På andra sidan sundet finns Kastrup – Copenhagen airport, som är Nordens största flygplats. Från Copenhagen Airport reser du vidare till Lund med Öresundstågen.
  • Tåg: Tågen stannar mitt i centrala Lund. Lund Central trafikeras bland annat av SJ, Skånetrafiken och Snälltåget.
  • Buss: Långfärdsbussar som kör till Lund är bland annat Nettbuss och Flixbus.
  • Bil: Från Malmö tar du E22 i nordostlig riktning. Från Göteborg tar du E6 söderut. Från Stockholm tar du E20 mot Södertälje, därefter E4 mot Helsingborg och slutligen E6 mot Lund.
  • Resa inom Lund: Du tar dig enkelt fram till fots eller med cykel. Du kan också ta dig runt med de gröna stadsbussarna, som ofta utgår från Botulfsplatsen. Det finns också en spårvägslinje mellan Lund C/Clemenstorget och stadsdelen Brunnshög, där forskningsanläggningar ligger.

Lunds historia

  • 990: Omkring detta år grundades staden, troligen flyttad från ett tidigare läge en halvmil söderut vid Uppåkra.
  • 1060: Lund blev biskopssäte, när Danmark organiserades i ett tiotal stift, från 1066 underställt ärkebiskopen i Hamburg-Bremen.
  • 1085: Katedralskolan grundades, vilket gör den till Nordens äldsta skola.

1100-talet till 1300-talet

  • 1103: Lund blev ärkebiskopssäte för Norden.
  • 1100-talet: Lunds domkyrka byggdes, liksom ett kloster och flera mindre kyrkor. Lund var vid den här tiden den viktigaste staden i Danmark.
  • 13o0-talet: Lund minskade i betydelse jämfört med Malmö, som anlagts som ärkebiskopens befästa färjeläge för resor över Öresund och som växte starkt. Lund behöll ändå positionen som kyrkligt, religiöst och bildande centrum.

1400-talet till 1600-talet

  • 1425: Stadium Generale inrättades i Lund, som Danmarks och Nordens första universitet.
  • 1536: Vid reformationen försvagades Lunds ställning, i och med att de kyrkliga egendomarna sekulariserades. Det fanns 26 stenkyrkor på 1500-talet och idag finns bara tvår kvar.
  • 1658: Vid Freden i Roskilde kom Lund i svensk besittning.
  • 1666: Lunds universitet anlades.
  • 1676: Slaget vid Lund hölls, under de skånska krigen, i ett område norr om Lund.

1700-talet

  • 1703 och 17011: Bränder härjade.
  • 1712-1713: Böldpest härjade.
  • 1716-1718: Karl XII residerade i professor hegardts hus på Södergatan, vilket gjorde att Lund de facto var huvudstad under dessa år.
  • 1721: Frihetstiden ledde inte till någon märkbar förändring för Lund, som för Sverige blev en obetydlig småstad.

1800-talet till nutid

  • 1856: Järnväg drogs från Malmö, och året efter byggdes järnvägen på vidare norrut. I och med detta hade den industriella revolutionen nått Lund.
  • 1900-talet: Universitet och sjukvårdsinrättningar växte och högtekonologiska industrier tillkom, som Tetra Pak och Gambro.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev