Meny Stäng

Att göra i Trelleborg – våra 9 bästa tips

Vad kan man göra i Trelleborg? Sveriges sydligaste stad har gjort sig känd som ”Palmstaden”, med sin allé kantad av höga palmer i äkta Miami-anda. Trelleborg bjuder också på intressant vikingahistoria och vacker natur. Här hittar du våra bästa tips på saker att se och göra.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Trelleborg

Trelleborg är en trevlig liten sydsvensk stad, som kanske ibland hamnar i skuggan av andra orter på den skånska sydkusten, som Ystad och Skanör-Falsterbo. Vi har många gånger kört till Trelleborg för att sedan fortsätta med färja till Tyskland. Den här gången bestämde vi oss för att utforska staden lite noggrannare, vilket visade sig vara både intressant och trevligt.

Trelleborg ligger i sydvästra Skåne, drygt tre mil sydost om Malmö.

Vad kan man göra i Trelleborg?

Vad kan man då göra i Trelleborg? Så här på sommaren kan man framför allt njuta av de härliga miljöerna, men det finns också en hel del aktiviteter och utflykter att företa sig. Här är våra bästa tips.

1. Gör ett fotostopp vid stadens palmer

Trelleborg kallas ofta ”Palmernas stad” och palmallén längs Strandgatan är på somrarna ett populärt fotostopp. Det var 1984 som de första palmerna, från spanska Alicante, planterades ut i staden. För att klara vintrarna har man upprättat ett palmhus där det är runt 10 grader, och på vårarna plockas palmerna fram. Förutom de stora palmerna längs allén finns ett helt gäng mindre palmer på olika platser runt om i staden.

Göra i Trelleborg - palmstaden

2. Utforska Trelleborgen

En av de mest intressanta sakerna att göra i Trelleborg är att utforska ”Trelleborgen”. Den borg man kan se idag är en rekonstruktion av en tredjedel av den vikingaborg som fanns på platsen på 900-talet. Resterna av borgen hittades först på 1980-talet, och upptäckten var sensationell. Fyndet gav bland annat svaret på gåtan om stadens namn. En ”trelleborg” är på danska en ringborg, där ordet ”trelle” syftar på de snedstävor av kluvna stockar som stöttar palissaden.

Detta var den första ”trelleborg” som hittades i Skåne och är idag en av flera kända trelleborgar, varav de flesta finns i Danmark och ytterligare en i Skåne. Borgen i Trelleborg var cirka 140 meter i diamater, förbunden med havet via en å som man kunde segla på och genomkorsad av fyra vägar. Borgen var en del i det rike som styrdes av den mäktige vikingakungen Harald Blåtand.

Förutom själva borgen finns ett vikingamuseum, ett återskapat medeltidshus samt en vikingagård med ett tidsenligt inrett långhus. Sommartid arrangeras vanligtvis också många olika aktiviteter. När vi var här höll museum och liknande stängt, men det gick ändå utmärkt att besöka borgen. Vi kunde också titta på alla grodorna i dammen utanför.

Göra i Trelleborg grodor

3. Strosa i stadsparken

Trelleborgs stadspark är väldigt fin. I parken finns två dammar, de så kallade Svandammarna, och här är det verkligen fullt av fåglar. Vi stod länge här och njöt av den fantastiska miljön. I parken finns också höns, påfåglar, lekplats, skulpturen Irrblosset av Axel Ebbe samt konstverken ”Varelser” av Ralf Borselius.

4. Besök museer i Trelleborg

Det finns en hel rad museer att upptäcka i Trelleborg. När vi var här var några stängda på grund av pandemin, och en del andra hade väldigt begränsade öppettider. Några museer vi tror kan vara intressanta är Stenbäcks flygmuseum, Trelleborgs museum, Trelleborgs sjöfartsmuseum samt Axel Ebbes konsthall. Ytterligare ett museum som verkar charmigt är Borgquistska hattmuseet, som visar upp en hatt- och mössaffär som stängde 1978, och drivits sedan 1866.

Göra i Trelleborg - museer
Entrén till Trelleborgs sjöfartsmuseum

5. Beundra S:t Nicolai kyrka

I centrala Trelleborg ligger S:t Nicoali kyrka, som ursprungligen helgades åt Sankt Nicolaus, sjöfararnas helgon. Man vet inte riktigt hur gammal kyrkan är, men troligtvis är de äldre delarna från 1200-talet. Det utseende kyrkan har idag fick den på 1880-talet. Om du gillar kyrkor finns för övrigt ytterligare 31 (!) stycken att upptäcka i kommunen.

6. Spana in (eller fika vid) vattentornet

Trelleborgs vattentorn uppfördes 1912 och är ritat av Ivar Tengbom. Med sina 58 meter är detta Trelleborgs högsta byggnad, och lite av ett landmärke. Idag finns Vattentornet Café och Bistro på bottenplan, där man kan stanna för att äta eller fika.

Göra i Trelleborg - vattentornet

7. Häng vid Gislövs läge

Vid kusten, strax öster om centrala Trelleborg, hittar du Gislövs läge. Detta är en charmig liten hamn med småbåtar, veteranbåtsbrygga och café. Här är riktigt fint att hänga en solig sommardag.

Göra i Trelleborg - Gislövs läge
Göra i Trelleborg - Gislövs läge

8. Gör en utflykt till Smygehuk – Sveriges sydligaste udde

Drygt 14 kilometer sydost om centrala Trelleborg hittar du Smygehuk, med Sveriges allra sydligaste punkt. Här kan man fotografera sig vid utsiktsplatsen – 55 grader 20 minuter 13 sekunder. Här finns också hamn, matställen, glass, butiker med hantverk och flera konstverk. Bland annat kan man se Axel Ebbes konstverk ”Famntaget”, för vilket Uma Thurmans mormor ska ha stått modell.

9. Res med färja till Tyskland

De allra flesta gånger vi besökt Trelleborg har det varit för att fortsätta med färja till Tyskland. Mellan Trelleborg och Rostock kan man åka med StenaLine eller TT-Line. TT-Line kör även från Trelleborg till Travemünde, samt till Swinoujscie i Polen och Klaipeda i Litauen. Från och med våren 2023 kan du även åka med snabbfärjan FRS från Trelleborg till Sassnitz.

Stena Line färja
En tidigare resa när vi åkte Trelleborg – Sassnitz med StenaLine

Mer att se och göra i Trelleborg för dig som gillar natur

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Trelleborg, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar natur.

  • Albäcksskogen är ett naturområde med våtmarker, rikt fågelliv, äventyrslekplats, motionsspår och fågeltorn.
  • Cykla, till exempel längs Sydkustleden eller Sverigeleden.
  • Golfa, på Tegelberga golfklubb, Trelleborgs golfklubb eller Bedinge golfklubb.
  • Skåneleden bjuder på 130 mil vandringsled, uppdelat på fem delleder och 100 etapper.
  • Sälspaning är möjligt i naturreservatet Fredshög-Stavstensudde.
Göra i Trelleborg - naturupplevelser

Mer att se och göra i Trelleborg för dig som gillar kultur och historia

Här följer också några fler tips på saker att göra i Trelleborg för dig som gillar kultur och historia.

  • Jordberga slott kan bokas för bröllop eller konferens. Grupper och slutna sällskap kan också boka visningar.
  • Klosterträdgården ligger på Klostergränden, vid ett före detta franciskanerkloster, och rymmer bland annat kryddträdgård.
  • Kyrkor finns det gott om. Du hittar inte mindre än 32 (!) kyrkor i kommunen, så om du gillar kyrkor kan du få ditt lystmäte.
Jordbergs slott ligger vackert vid en sjö

Mer att se och göra i Trelleborg med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Trelleborg för familjer med barn eller tonåringar.

  • Sola och bada kan man göra längs kusten. Några av badstränderna är Dalabadet, Nybostrand, Pärlan och Skåre Skansar.
  • Generationsparken/skateparken erbjuder skateboardramp, lekplats och motionsredskap.
  • Hallongården är en gårdsbutik och halloncafé med egenodlade hallonprodukter och självplockning för besökare.
  • Trelleborg discgolf park erbjuder discgolf på nybörjarvänlig bana.
Trelleborg

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Trelleborg finns flera hotell, bed & breakfasts och lägenheter att välja på. Till exempel kan du ta in på mysiga hotell Dannegården.

Vi har besökt staden med husbil flera gånger, och har många gånger stått på en enkel men praktiskt ställplats vid hamnen. Som vi förstår det så finns denna inte längre kvar, men följande platser erbjuds:

  • Trelleborg Strand Camping har stugor samt platser för husbilar och husvagnar, på Dalköpinge strandväg 2.
  • Husbilsparkering Centrum erbjuder parkering/ställplatser för husbilar och husvagnar, på Fyrmästaregatan.
  • Nybostrand erbjuder camping och husbilsplatser på Hummervägen 2, vid Gislövs läge.
  • Trelleborgs golfklubb har ställplatser på Kämpingevägen 19.
  • Sörby har platser för husbilar och husvagnar nära Anderslöv, på Sörbyvägen 99.

Mer att se och göra i närheten av Trelleborg

Från Trelleborg är det inte alltför långt till de vackra sandstränderna i Falsterbo och Skanör. Det är heller inte alltför långt till Ystad och den intressanta sevärdheten Ales stenar. Om du istället åker norrut kan du besöka trevliga och intressanta Lund.

Alla våra bästa tips om semester i Skåne

Fler tips på saker att göra i Trelleborg?

Har du varit i Trelleborg? Hur var din upplevelse? Dela gärna med dig om du har fler tips på vad man kan göra i Trelleborg med omnejd.

Fakta om Trelleborg

  • Kommun: Trelleborgs kommun
  • Län: Skåne län
  • Landskap: Skåne
  • Invånare: Drygt 45 000 (2021)
  • Läs mer: Du hittar mer information på Visits webbplats.

Historia i Trelleborg

  • 1200-talet: Trelleborgs kyrka, S:t Nicolai kyrka, började byggas. Ett franciskanerkloster grundades också, troligtvis 1247.
  • 1257: Trelleborg nämndes för första gången i skrift.
  • 1260: Den danska prinsessan Sophia förde med sig staden som hemgift när hon gifte sig med den svenske kungen Valdemar Birgersson.
  • Sen vikingatid: En ringborg, en så kallad trelleborg, anlades.

1600-talet till 1800-talet

  • 1619: Trelleborg förlorade sina stadsprivilegier, men fortsatte ändå med ”illegal” fiskehandel.
  • 1749: Carl von Linné besökte staden under sin resa i Skåne.
  • 1881-1883: S:t Nicolai kyrka byggdes om kraftigt, under ledning av arkitekten Helgo Zettervall.
  • 1875: Den första järnvägen till Lund öppnade.
  • 1897: Reguljär trafik öppnade mellan Trelleborg och Sassnitz, med post och passagerartrafik.
  • 1899: Den nuvarande kontinentalbanan invigdes.

1900-talet till nutid

  • 1900: Runt sekelskiftet 1900 utvecklades stadens sjöfartsnäring och industrinäring, med bland annat Johan Kock.
  • 1905: Trelleborgs Gummifabriks AB, idag Trelleborg AB, grundades.
  • 1909: Första tågfärjetrafiken till Tyskland startade.
  • 1980-talet: Resterna av ringborgen (trelleborgen) hittades.
  • 2015: Sedan detta år trafikeras staden av regionaltågen Pågatågen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev