Meny Stäng

Har du husbil? Häng med på ”Strandkorgs-utmaningen” i Tyskland!

Har du husbil och vill hänga med på en rolig och spännande resa till Tyskland i maj? Tyska turistbyrån arrangerar i samarbete med tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommerns turistråd TMV, norra Europas största rederi Stena Line och FREEDOMtravel ”Strandkorgsutmaningen”. Vi söker nu ett antal husbilar med besättning för att bli deltagare på resan. Vi är sååå glada att kunna presentera detta! Läs mer och anmäl intresse redan idag!

Vi söker deltagare med husbil

Vi på FREEDOMtravel söker, tillsammans med våra samarbetspartners, tre husbilsekipage (en eller två personer/husbil) som vill hänga med på en rolig och spännande husbilsresa i Tyskland 24 maj till 1 juni i år.

Tyska turistbyrån vill på ett annorlunda sätt visa upp de fina norra delarna av Tyskland (Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern) och söker därför deltagare som vill testa ”Strandkorgsutmaningen”. Vi på FREEDOMtravel kommer att vara en av de totalt 7 husbilarna på resan och vi ser verkligen fram emot detta!

husbilar

Vad är Strandkorgsutmaningen?

Strandkorgsutmaningen är en gemensam husbilsresa genom den norra delen av Tyskland. Vi kommer uppleva vackra vyer från den nordvästra till den nordöstra delen av landet. Resan går genom delstaterna Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern, längs med Östersjön.

Stralsund, Mecklenburg-Vorpommern © DZT e.V. / Francesco Carovillano

Vad är en strandkorg?

En strandkorg (Strandkorb på tyska) är en strandmöbel som används på många badorter vid Östersjön. Strandkorgarna är ofta gjorda av trä, korg och tyg och har plats för två personer. Bekvämt tillbakalutad i sin strandkorg har man skydd mot vind, regn, sand och solbränna.

Den allra första strandkorgen uppfanns i Rostock 1882, när en kvinna med reumatiska besvär beställde en strandmöbel som skulle skydda henne mot väder och vind, men ändå göra det möjligt för henne att vistas på stranden. Idag vill alla på Tysklands långa vita stränder ha en strandkorg, och strandmöbeln anses vara ett kulturobjekt som står för tyskt mys.

Strandkorgar på en av Tysklands långa vita stränder, foto: Pixabay

Vadå ”utmaning”?

Strandkorgsutmaningen kallas ”utmaning” eftersom flera roliga utmaningar kommer arrangeras längs vägen, där de deltagande 7 husbilarna kommer ”tävla” mot varandra.

Vackra Rügen i Mecklenburg Vorpommern, foto: Pixabay

Teman under resan (och för utmaningarna!) kan till exempel vara strandkorgar, bryggerier, stränder, cykling, pittoreska städer, slott och kulinariska upplevelser. Vi vet inte hur utmaningarna kommer se ut, men det kan handla om allt från skattjakt till ölprovning. Eller kanske något helt annat? Dessutom kommer det förstås bli en del sightseeing!

Tyskarna kan det här med öl! © DZT e.V. / Knut Plaumer

Detta är rutten

Resan startar på kvällen den 24 maj i Göteborg, där vi gemensamt tar Stena Lines bekväma färja till Kiel. Ombord njuter vi av en trevlig kväll tillsammans. Stena Line bjuder på middag och sköna hytter. En härlig start på vår resa!

Stena Lines färja Germanica, foto: Stena Line

Vi fortsätter sedan tillsammans genom Schleswig-Holstein, där de första utmaningarna arrangeras. Vi fortsätter därefter till delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där vi besöker både sjöområdet Seenplatte och Mecklenburgs Östersjökust.

Vi lämnar Rügen den 1:e juni och reser med Stena Lines färja från Sassnitz till Trelleborg. Innan avresa har vi möjlighet att handla billigt i Bordershopen. Ombord bjuder Stena Line på en god buffé medan vi tillsammans summerar våra upplevelser. Fyra timmar senare kommer vi fram till Trelleborgs hamn.

Detta blir ett perfekt upplägg för en roadtrip som även du som inte följer med på den här resan kan göra. Då bestämmer du själv reslängd, samtidigt som du kommer få massor av förslag och tips på saker att se och göra längs vägen!

Upplevelser på resan

Alla detaljer på resan är inte spikade ännu, men det som är säkert är att det finns mycket att se och göra längs rutten! I Mecklenburg-Vorpommern kommer vi besöka både sjöområdet Seenplatte (Mecklenburgische Seenplatte) och Mecklenburgs Östersjökust (Ostseeküste Mecklenburg). Dessutom kommer vi uppleva den vackra staden Schwerin och den härliga ön Rügen.

Sjöområdet Seenplatte © TMV / Thomas Kliem
Ostseekuste
Alter Strom in Warnemünde, Mecklenburgs Östersjökust © TMV / Felix Gänsicke

Schwerin

Schwerin är huvudstad i Mecklenburg-Vorpommern. Här hittar man bland annat Schwerins slott, som ser ut som ett sagoslott med alla sina tinnar och torn. Sagans makt blir inte sämre av att slottet bär på en tusenårig historia, som vi förstås planerar att upptäcka mer om!

Schwerin med domkyrkan ”Schweriner Dom”, foto: Pixabay
Slottet Schwerin, foto: Pixabay

Rügen

Ett annat område som vi planerar att stifta bekantskap med under resan är ön Rügen, som ofta beskrivs som en paradisö. Rügen ligger också i Mecklenburg-Vorpommern och är bland annat känt för sina vita kalkstensklippor. Ön är också känd för strandkorgarna och för de härliga pirarna och badhotellen.

Vita kalkklippor på Rügen, © Günther Bayerl /Lookphotos
Sellin i Rügen, foto: Pixabay

Vad ingår?

Tyska turistbyrån, TMV och Stena Line står under resan för campingplatser, måltider (förutom frukost) samt för alla utmaningar som arrangeras under resan. Stena Line står för färjeresorna inklusive hytt och måltid ombord (ej dryck utöver måltidsdryck). Deltagare står själva för husbil, drivmedel, frukost och övriga personliga kostnader.

Vi ser fram emot resan!

Vi ser verkligen fram emot den här resan! Vi har rest lite i norra Tyskland, men vi har till exempel aldrig varit i Rügen, som vi hört så mycket positivt om. Att dessutom få uppleva de här regionerna tillsammans med ett gäng husbilister – det ska bli sååå roligt! Några av deltagarna har redan valts ut på andra sätt, men vi har tre platser kvar att fylla. Blir det kanske du/ni?

Strandkorgs-challenge, here we come! Foto: Pixabay

Foto och film

Under resan kommer både vi och kanske andra deltagare att fota och filma våra upplevelser, och en del av bilderna och filmerna kommer att publiceras online och på sociala medier. Du som följer med bör alltså vara beredd på att synas på bild i dessa sammanhang.

Så här anmäler du dig

Vill du hänga med på resan? Vi söker deltagare som har husbil, som har möjlighet att resa till Tyskland 24 maj – 1 juni och som vill testa ”Strandkorgsutmaningen”! Är det något för dig/er?

Skicka ett mejl till oss senast söndagen den 31 mars
kontakt@freedomtravel.se och berätta varför du/ni vill följa med. Om intresset blir för stort väljer Tyska turistbyrån ut ett antal deltagare utifrån motivering. Vi meddelar utvalda deltagare på e-post.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!