Meny Stäng

Vår lista om Europa – första? längsta? bästa?

Annons

Idag kör vi en lista här på FREEDOMtravel. Vi älskar att resa i Europa, så vad passar bättre än en lista om europeiska länder? Detta är länderna i Europa som vi besökt mest, minst, oftast, kortast och helst. Häng gärna på och svara på frågorna du också?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En lista om Europa

Denna lista om Europa har skapats av vår kreativa bloggkollega Gunilla, och hennes version kan du läsa på bloggen 4000 mil. Flera andra resebloggare har redan hängt på och svarat, och nu är det vår tur. Svara gärna du också – antingen i en kommentar eller i ett eget blogginlägg om du har en blogg.

Reseplanering

Första landet i Europa?

Peter: Spanien! Jag besökte Malaga med mamma och lillebrorsan när jag var 13 och ett halvt.

Helena: Danmark! Jag minns inte vilket år eller hur gammal jag var, men jag växte upp i Skåne och var i Köpenhamn flera gånger innan jag första gången besökte Stockholm.

Köpenhamnsbron
Danmark ligger inte så långt bort (särskilt inte om man bor i Skåne)

Sista landet i Europa?

Vilket kommer då bli det sista landet vi besöker i Europa? Vi har rest mycket och länge i Europa (bland annat ett helt år 2015) men vi har ändå ganska många länder kvar att besöka. Vi har aldrig ”jagat” länder, utan snarare rest länge i varje land för att upptäcka och uppleva ordentligt. Det är svårt att veta vilket som blir det sista europeiska land vi besöker. Kanske Moldavien? Dit har vi inte riktigt varit på väg. Eller Monaco? Det verkar så trångt att parkera husbilen där …

Monaco
Vi har ingen plan för Monaco än, men vem vet? Foto: Pixabay

Flesta landet i Europa?

Vilket land i Europa har vi besökt flest gånger? Den här ligan leds nog av Polen, där vi varit 9 gånger och oftast flera veckor varje gång. Jag (Helena) tågluffade genom Polen 1996. Vi har sedan tillsammans rest med husbil i Polen 2009, 2010, 2012, 2014 och 2017. År 2016 blev det både besök i våra vänners lägenhet vid kusten på sommaren och sedan julmarknad i Warszawa. I år anlände vi landet med segelbåt.

Leba strand
Helena vid Polens milsvida sandstränder

Bästa landet i Europa?

Vi gillar många länder i Europa, men när vi tvingas välja faller valet på Frankrike. Vi älskar den vackra västkusten, de gröna och dramatiska kanjonerna, de paradisiska ”guldöarna” utanför sydkusten, de artiga människorna, den vällagade maten, det underbara språket … och så Korsika förstås! Kan det bli bättre?

Frankrike Ardeche
Vackra Ardeche i Frankrike

Längsta landet i Europa?

Nu menar vi alltså inte vilket land som är längst, utan vilket land vi har spenderat längst tid i. Denna fråga är svår, men vi tror att vi tillsammans spenderat längst tid i Frankrike där vi hängt i cirka tre månader. Om vi räknar tiden innan vi träffades så har jag (Helena) också spenderat cirka 8 månader på Island, där jag var utbytesstudent 1992/1993.

Island
Den isländska flaggan vajar vid Thingvellir

Kortaste landet i Europa?

Vilket land i Europa har vi då gästat allra snabbast? Här får vi svara lite olika.

Peter: Under en bloggresa till Grekland mellanlandade jag, och ett gäng andra bloggare i Turkiet. Vi tog en taxi till ett hotell och hann med en drink, innan det var dags att flyga vidare.

Helena: När jag tågluffade för många år sedan tog tåget en sväng genom Vitryssland. Vi stannade vid tågstationen i Minsk och kunde snabbt kika ut på perrongen innan vi rullade vidare.

WIFI.se
Antalaya
Peter hann inte ens fota på sin blixtvisit i Turkiet! Detta foto från Antalaya är från Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev