Meny Stäng

Rundresa i norra Tyskland – gör en ”Strandkorgsresa”

Annons

I maj i år gjorde vi en rundresa i norra Tyskland tillsamans med 6 andra husbilar, den så kallade ”Strandkorgsresan”. Vi startade med färja Göteborg – Kiel, reste österut längs kusten och tog sedan färjan Sassnitz – Trelleborg hem. Här är tips för dig som vill göra en liknande resa i nordöstra Tyskland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rundresa i norra Tyskland

Vi tipsar om en rundresa i norra Tyskland, med start Göteborg – Kiel och hemresa Sassnitz – Trelleborg. Den här resan kan göras med bil, bil och husvagn, motorcykel eller husbil, på en vecka eller på flera veckor, beroende på hur många destinationer du väljer och på vilket tempo du önskar.

Vi tipsar dels om de ställen vi besökte under ”Strandkorgsutmaningen” och dels om platser vi besökt tidigare, alternativt under vår senaste seglingsresa. Vår tanke är att du ska kunna använda den här guiden och plocka de resmål du är intresserad av. Happy Travels!

strandkorgsutmaningen - rundresa i norra Tyskland

Färja Göteborg – Kiel

Färjan mellan Göteborg och Kiel är vår favoritfärja och vi har tidigare skrivit om färjeresan mellan Kiel och Göteborg. På den här färjan finns fina hytter och man kan välja mellan den stora buffén eller en kanske ännu trevligare a la carte-restaurang. Bra start inför en rundresa i norra Tyskland!

Stopp 1: Haithabu Vikingamuseum

Om man gör en avstickare 40 minuter i nordvästlig riktning från Kiel kan man ta sig till Haithabu Vikingamuseum. På vikingatiden låg en livlig handelsby här, och idag har man byggt upp några hus för att visa hur det kan ha sett ut då för längesedan. Väldigt intressant! I närheten hittar man också restaurang Odin, där man kan prova klassiska nordtyska maträtter som matjesfilet eller “sauerfleisch”.

Haithabu - rundresa i norra Tyskland

Stopp 2: Gut Basthorst och Mackmyra

Ungefär två timmar söderut från vikingamuseet hittar man Gut Basthorst som är en trevlig gård på landet med hotell och restaurang. Här åt vi lax med det ”vita guldet”, det vill säga sparris. Här hittar man också, något otippat, en filial till det svenska whiskeymärket Mackmyra med showroom och en liten whiskeybutik.

mackmyra

Stopp 3: Ratzeburg

På Zur Kutscherscheune i Ratzeburg kan man hyra stuga eller rum, ha konferens eller äta på restaurangen.  Vi blev guidade på svenska (!) av ägarinnan, åt en god lunch och promenerade i de fina omgivningarna.

Schleswig-holstein, rundresa i norra Tyskland

Stopp 4: Lübeck

Den gamla hansastaden Lübeck är en hamnstad i förbundslandet Schleswig-Holstein, och kan vara ett givet stopp under en rundresa i norra Tyskland. Här kan man strosa runt i en stadskärna som är ett UNESCO-världsarv och shoppa exklusiv och fantastiskt god marsipan. 

Lubeck, rundresa i norra Tyskland

Stopp 5: Timmendorfer Strand

Strax norr om Lübeck hittar du Timmendorfer Strand. Vid denna långa fina sandstrand hittar du vackra hus, livliga restauranggator och en lång pir.

På piren i Timmendorfer Strand

Stopp 6: Ostsee camping i Zierow

Ostsee camping i Zierow är en fin camping vid den tyska kusten, på kort bil- eller bussavstånd från Wismar. Vi har varit här två gånger, och den andra gången fick vi prova på campingens ”kegel” (en variant av bowling), vilket var riktigt kul!

utegym

Stopp 7: Wismar

Wismar var under medeltiden med i handelsförbundet Hansan, och mellan 1648 och 1903 var staden i svensk ägo. Idag kan man strosa runt i staden och kolla in historiska byggnader, äta fisk och skaldjur vid hamnen, prova tysk ”sekt” (mousserande vin), ta en båttur eller kanske besöka Schwedenfest.

WIFI.se
Hansastaden Wismar, rundresa i norra Tyskland

Stopp 8: Waren

Om man fortsätter en bit sydost från Wismar kan man ta sig till den fina staden Waren. Den här staden ligger strax intill den stora sjön Müritz, som är den näst största sjön som med hela sin yta ligger i Tyskland. Här möts man av korsvirkeshus och båtturer, och här kan man också besöka det naturhistoriska musee Müritzeum.

waren, rundresa i norra Tyskland

Stopp 9: Camping Havelberge och ”de tusen sjöarna”

I Mecklenburg-Vorpommern finns ett område som är känt för sina otaliga sjöar, och här ligger campingen Havelberge. Här njöt vi av en helt fantastisk kanottur, och vi gjorde också en utflykt med tåg till Wesenberg, där vi besökte en skulpturpark.

paddla, rundresa i norra Tyskland

Stopp 10: Heringsdorf på ön Usedom

Ön Usedom ligger till hälften i Polen och till hälften i Tyskland, och på den tyska sidan hittar du bland annat den charmiga semester- och spaorten Heringsdorf. Här kan du sola och bada, strosa på piren eller ge dig ut på cykelturer, kanske till Ahlbeck eller till Polen.

Heringsdorf

Stopp 11: Greifswald

Greifswald är en charmig och vacker stad, fylld av sevärdheter och svensk historia. Här kan man strosa bland de historiska byggnaderna i stan, gå en guidad stadsvandring eller kanske äta på någon av husbåtarna längs ån Ryck.

Greifswald i Tyskland

Stopp 12: Stralsund

Stralsund är en hamnstad vid Östersjökusten som blev Hansastad år 1278 och alltid har varit en viktig sjöfartsstad. Mellan år 1648 och 1815 var staden i svensk ägo, och det finns därför gott om minnen från den svenska tiden här.

stralsund

Stopp 13: Ön Rügen

Rügen är en populär semesterö i nordöstra Tyskland, och passar bra som ett avslut på en rundresa i norra Tyskland. Hit kan man komma på sommaren för att sola och bada, för att strosa längs strandpromenaderna och gå ut på pirarna. Här kan man till exempel också besöka en fascinerande tree top trail eller kolla in Hitlers imponerande bygge Prora.

Rugen strand

Färja Sassnitz – Trelleborg

Till slut är det kanske då dags att åka hem efter en härlig rundresa i norra Tyskland, kanske med färjan från Sassnitz till Trelleborg. Den här färjan är relativt enkel, men vi tyckte ändå att vi fick en god och bra lunchbuffé i restaurang Taste.

Vilka är dina bästa tips för en rundresa i norra Tyskland?

Har du några fler bra tips för en rundresa i norra Tyskland (eller nordöstra Tyskland)? Berätta gärna!

rundresa i norra Tyskland
Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev