Meny Stäng

Timmendorfer strand – vacker sandstrand i Tyskland

I samarbete med Schleswig-Holstein

Om du vill uppleva en vacker sandstrand i Tyskland kan du resa till Timmendorfer strand, som ligger vid Östersjökusten. Här hittar du också vackra hus, livliga restauranggator och en lång pir.

Sandstrand i Tyskland

När vi igår beskrev platsen vi befinner oss på var det många som gissade på Rügen, eller möjligtvis någon plats i närheten av Rügen. Inte konstigt kanske! Vi skulle gärna besöka Rügen vid tillfälle, men som du kanske märkt så älskar vi också att leta upp de där små smultronställena som många kanske inte känner till. Den här gången har vi fått hjälp av vår samarbetspartner, regionen Schleswig-Holstein, att hitta till Timmendorfer Strand!

Vi körde från Rostock till Timmendorfer Strand, ca 1,5 timmes körning

Strand Östersjön Tyskland

Härlig sandstrand i Tyskland! (Relativt tidigt på morgonen/förmiddagen)

Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är inte bara en strand, utan också en stad som ligger i  Schleswig-Holstein i norra Tyskland, drygt två mil norr om Lübeck tillsammans med Niendorf. Trots att staden kanske är lite okänd i Sverige är detta en mycket populär badort i Tyskland. Timmendorf historia började 1260 då man började bygga en stad längs kusten, och stadens centrum heter idag Klein Timmendorf. Staden förstördes 1872 då det kom en stormflod och förstörde allting. Stormen kallas Backafloden och är den svåraste som drabbat Östersjön, och som även drabbade Sverige och Danmark.

8 år efter stormen 1880 så började man utnyttja den fantastiska strandens egenskaper och fick en ort med sjöbad. 1951 utsågs Timmendorfer strand officiellt till kurort (Seeheilbad) sjöhälsobad.

Semesterort Tyskland

En populär semesterort i Tyskland

Turistbyrån ligger i ett vackert hus

I Timmendorfer Strand hittar man en lång vacker sandstrand med finkornig mjuk sand. Längs hela stranden finns möjlighet att hyra de karakteristiska “strandkorgarna”, och i den mest centrala delen av stranden finns en lång pir. Precis ovanför stranden finns en fin strandpromenad. Bra att veta är att man måste betala ”kurtaxe” (en slags lokal turistskatt) om man vill vistas på stranden på dagtid – för närvarande 3 euro per dag.

Pir Timmendorfer strand

Piren vid Timmendorfer strand. Den 150 meter långa sjöbryggan Seeschlösschenbrucke från 2014.

På piren i Timmendorfer Strand

På piren i Timmendorfer Strand

En lugn semesterstad

Timmendorfer Strand utstrålar lugn och en avslappnad atmosfär. Det är oerhört välstädat, med prydliga parker och moderna butiksgator. Här finns också gott om restauranger och caféer, med trevliga inbjudande uteserveringar. Framför allt verkar orten locka en lite mer mogen publik, även om man förstås också ser några barnfamiljer här. Att komma hit kändes lite som att komma till en riktigt bra kurort. Allt är rent och städat, och allt sker i ett behagligt tempo.

Tyskland östersjökusten

De klassiska “strandkorgarna” syns överallt

Shopping

Förutom shoppingen längs Timmendorfer strand och Klein Timmerdorf finns stora köpcentrum.

Citti-Park  på Herrenholz 14

LUV shopping på Dänischburger landstr. 81

Markant-markt på Vorwerkes Str. 65

Sky Verbrauchermarkt på Moislinger Alle 54

 

Det finns många restauranger och caféer att välja på

Norra Tyskland

Mysiga uteserveringar i varje gathörn

Golf

Två 18 hålsbanor kan regionen Schleswig-Holstein stoltsera med i norra Tyskland som öppnade 1973. Det här är den största och mest populära golfkomplexet i norra Tyskland. Golfklubben Seeschlösschen Timmendorfer Strand

Tyskland semesterort

Väldigt tyskt! (Men med en svensk flagga utanför)

Att äta: Det är väldigt gott om restauranger och här kommer några förslag med bra omdömen.

Johanssens på Strandstrasse 150 (Tyskt)

Horizont på Strandallee 47 (Modern)

Das Landhaus på Strand allee 154 (Tyskt)

Schifferklause på Stranallee 60 (Franskt)

Att bo: Det finns massor att välja på och allt från Airbnb, Booking.com, lägenheter, villor och hotell i alla klasser. Kanske vill du ha lite lyxigare när du åker hit och här kommer några förslag.

Appartment-Hotel Seeschlösschen

Sand

Barefoot Hotel Timmendorfer Strand

Grand Hotel Seeschlösschen Spa & golf Resort

Resa hit: Vanligast är båtarna som tar dig från flera destinationer från och till Sverige. Vi har åkt alla och vi tycker att Stena-Line från Göteborg är bäst. Vi kommer från Stockholm och då är det skönt att åka från Göteborg. Är man från de sydligare platserna i Sverige så går det lättare från Trelleborg. Det finns också massor av bussresor till Timmendorfer Strand.

Göteborg-Kiel med Stena Line.

Trelleborg-Rostock med Stena Line

Trelleborg-Sassnitz med Stena Line

Stockholm-Hamburg med flyg tar ca en timme och trettio minuter direkt.

Ställplats i Timmendorfer strand

Vogelpark ställplats ligger 2-3 kilometer från de mest centrala delarna av Timmendorfer Strand. Det kostar 10 euro att stå här över natten, vilket man betalar i en automat. Om man vill ha el betalar man också det i en automat. Vi har ju nyss kommit till Tyskland, och det var rena turen att vi precis hade 10 euro på oss i mynt. El klarade vi oss utan. Man är så van från Sverige att använda kort till allt, men här behöver man kontanter (och mynt!). Ställplatsen är för övrigt utmärkt och det finns också möjlighet att tömma tankar och tvätta bilen.

Vogelpark ställplats

Freedom på Vogelpark ställplats

Precis nedanför ställplatsen finns en liten hamn, varifrån man kan ta olika båtturer. Man kan också gå ner till stranden eller till fågelparken i närheten. Vill man ta sig in till stan kan man cykla, ta lokalbuss eller ta med sig husbilen och parkera i stan över dagen.

Detta var en riktigt bra start på vår Europa-resa. Nu har vi rullat vidare!

Vogelpark

Se mer: Åk västerut och upptäck den Tyska nordsjökusten – Husum och Sankt-Peter Ording. Det tar två timmar enkel väg och en rolig dagsutflykt.

Se mer: Åk österut och upptäck Hansastaden Wismar som svenskarna har byggt och ägde i 300 år. Det tar en timme enkel resa.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med regionen Schleswig-Holstein. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.