Meny Stäng

Timmendorfer strand – vacker sandstrand i Tyskland

I samarbete med Schleswig-Holstein

Om du vill uppleva en vacker sandstrand i Tyskland kan du resa till Timmendorfer strand, som ligger vid Östersjökusten. Här hittar du också vackra hus, livliga restauranggator och en lång pir.

Sandstrand i Tyskland

När vi igår beskrev platsen vi befinner oss på var det många som gissade på Rügen, eller möjligtvis någon plats i närheten av Rügen. Inte konstigt kanske! Vi skulle gärna besöka Rügen vid tillfälle, men som du kanske märkt så älskar vi också att leta upp de där små smultronställena som många kanske inte känner till. Den här gången har vi fått hjälp av vår samarbetspartner, regionen Schleswig-Holstein, att hitta till Timmendorfer Strand!

Vi körde från Rostock till Timmendorfer Strand, ca 1,5 timmes körning

Strand Östersjön Tyskland

Härlig sandstrand i Tyskland! (Relativt tidigt på morgonen/förmiddagen)

Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är inte bara en strand, utan också en stad som ligger i  Schleswig-Holstein i norra Tyskland, drygt två mil norr om Lübeck tillsammans med Niendorf. Trots att staden kanske är lite okänd i Sverige är detta en mycket populär badort i norra Tyskland.

På piren i Timmendorfer Strand

På piren i Timmendorfer Strand

Timmendorfer Strands historia inleddes runt år 1260 då man började bygga en stad vid kusten. Staden förstördes 1872, i och med den häftiga stormflod som fick namnet Backafloden, och som är den svåraste som någonsin drabbat Östersjön. Åtta år efter stormen började man utnyttja den fantastiska strandens egenskaper och fick en ort med sjöbad. År 1951 utsågs Timmendorfer strand officiellt till kurort (Seeheilbad).

Turistbyrån ligger i ett vackert hus

I Timmendorfer Strand hittar man en lång vacker sandstrand med finkornig mjuk sand. Längs hela stranden finns möjlighet att hyra de karakteristiska “strandkorgarna”, och i den mest centrala delen av stranden finns en lång pir. Precis ovanför stranden finns en fin strandpromenad. Bra att veta är att man måste betala ”kurtaxe” (en slags lokal turistskatt) om man vill vistas på stranden på dagtid – för närvarande 3 euro per dag.

Pir Timmendorfer strand

Piren vid Timmendorfer strand. Den 150 meter långa sjöbryggan Seeschlösschenbrucke från 2014.

En lugn semesterstad

Timmendorfer Strand utstrålar lugn och en avslappnad atmosfär. Det är oerhört välstädat, med prydliga parker och moderna butiksgator. Här finns också gott om restauranger och caféer, med trevliga inbjudande uteserveringar. Framför allt verkar orten locka en lite mer mogen publik, även om man förstås också ser några barnfamiljer här. Att komma hit kändes lite som att komma till en riktigt bra kurort. Allt är rent och städat, och allt sker i ett behagligt tempo.

Tyskland östersjökusten

De klassiska “strandkorgarna” syns överallt

Regionen Schleswig-Holstein kan också stoltsera med två 18-hålsbanor, som öppnade 1973. Golfklubben Seeschlösschen Timmendorfer Strand är faktiskt det största och mest populära golfkomplexet i norra Tyskland.

Tyskland semesterort

Väldigt tyskt! (Men med en svensk flagga utanför)

Ställplatsen Vogelpark

Ställplats Vogelpark ligger 2-3 kilometer från de mest centrala delarna av Timmendorfer Strand vid Vogelpark på An der Aalbeek. Det kostar 10 euro att stå här över natten, vilket man betalar i en automat. Om man vill ha el betalar man också det i en automat. Vi har ju nyss kommit till Tyskland, och det var rena turen att vi precis hade 10 euro på oss i mynt. El klarade vi oss utan. Man är så van från Sverige att använda kort till allt, men här behöver man kontanter (och mynt!).

Ställplatsen är för övrigt utmärkt och det finns också möjlighet att tömma tankar och tvätta bilen. Precis nedanför ställplatsen finns en liten hamn, varifrån man kan ta olika båtturer. Man kan också gå ner till stranden eller till fågelparken i närheten. Vill man ta sig in till stan kan man cykla, ta lokalbuss eller ta med sig husbilen och parkera i stan över dagen.

Vogelpark ställplats

Se mer

Om du vill kan du åka västerut och upptäcka Husum i Tyskland – tyska Nordsjökusten. Om du istället åker österut kan du uppleva den historiskt intressanta staden Wismar, som svenskarna har byggt och ägde i 300 år.

Läs mer

Vi har samlat allt om Tyskland på en sida: Resa till Tyskland – din guide till Tysklands bästa resmål. Du som reser med husbil eller campar på annat sätt hittar mer information här: Campingar och ställplatser i Tyskland.

Info och fakta

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Timmendorfer Strand ca 10 000 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Timmendorfer Pl. 10

Resa hit

Vanligast är färjorna som tar dig från flera destinationer från och till Sverige. Vi har åkt alla och vi tycker att Stena-Line från Göteborg är bäst. Vi kommer från Stockholm och då är det skönt att åka från Göteborg. Är man från de sydligare delarna Sverige är det kanske lättare från Trelleborg. Det finns också massor av bussresor till Timmendorfer Strand.

 • Göteborg-Kiel med Stena Line. Från Kiel via B76 tar det drygt en timme och är 68,1 km
 • Trelleborg-Rostock med Stena Line. Från Rostock via A20 tar det ca 1 h 30 min och är 132 km
 • Trelleborg-Sassnitz med Stena Line. Från Sassnitz via A20 tar det drygt 3 timmar och är 286 km
 • Stockholm-Hamburg med flyg tar ca en timme och trettio minuter direkt. Hyr bil på Hamburg flygplats och kör via A1 och det tar ca 1 timme och 30 min och är 84,7 km

Mat och dryck

 • Johanssens på Strandstrasse 150 (tyskt) Öppet fre-tis 17.00-22.00 (2018)
 • Horizont på Strandallee 49 (modern) Öppet ons-sön  18.00-21.30 (2018)
 • Das Landhaus på Strand allee 154 (tyskt) Öppet ons-sön 11.30-14.30 – 17.30-21.30 (2018)
 • Schifferklause på Stranallee 60 (franskt) Öppet mån-sön 12.00-22.00 (2018)
 • Lidl på Gneversdorfer Weg 28. Öppettider mån-lör 08.00-20.00 sön stängt. Kör via B76 , 8,7 km från Timmendorfer Strand.

Boende

Ställplats och camping

 • Det finns flera olika campingar i området. Kolla till exempel på camping.info.
 • Ställplats Vogelpark ligger 2-3 kilometer från de mest centrala delarna av Timmendorfer Strand vid Vogelpark på An der Aalbeek. Det kostar 10 euro att stå här över natten, vilket man betalar i en automat.

Shopping

 • Citti-Park  på Herrenholz 14, Lübeck. Kör du via A1 tar det 19 min och är 19,9 km. Öppet mån-lörd  09.00-20.00, tors 09.00-22.00
 • LUV shopping på Dänischburger landstr. 81, Lübeck. kör du via Seestrasse tar det 14 min och är 11,1 km. Öppet varje dag 10.00-20.00
 • Markant-markt på Vorwerker Str. 62 Lübeck. Kör du via A1 tar det 15 min och är 15,8 km. Öppet mån-lör 07.00-20.00
 • Sky Supermarkt på Hamburger ring 7 Scharbeutz. Kör du via B76 tar det 7 min och är 5,1 km. Öppet mån-lör 07.00-20.00