Meny Stäng

Timmendorfer strand – vacker sandstrand i Tyskland

Annons

Om du vill uppleva en vacker sandstrand i Tyskland kan du resa till Timmendorfer strand, som ligger vid Östersjökusten. Här hittar du också vackra hus, livliga restauranggator och en lång pir.

Sandstrand i Tyskland

När vi igår beskrev platsen vi befinner oss på var det många som gissade på Rügen, eller möjligtvis någon plats i närheten av Rügen. Inte konstigt kanske! Vi skulle gärna besöka Rügen vid tillfälle, men som du kanske märkt så älskar vi också att leta upp de där små smultronställena som många kanske inte känner till. Den här gången har vi fått hjälp av vår samarbetspartner, regionen Schleswig-Holstein, att hitta till Timmendorfer Strand!

Vi körde från Rostock till Timmendorfer Strand, ca 1,5 timmes körning
Strand Östersjön Tyskland
Härlig sandstrand i Tyskland! (Relativt tidigt på morgonen/förmiddagen)

Timmendorfer strand

Timmendorfer Strand är inte bara en strand, utan också en stad som ligger i  Schleswig-Holstein i norra Tyskland, drygt två mil norr om Lübeck tillsammans med Niendorf. Trots att staden kanske är lite okänd i Sverige är detta en mycket populär badort i norra Tyskland.

På piren i Timmendorfer Strand
På piren i Timmendorfer Strand

Timmendorfer Strands historia inleddes runt år 1260 då man började bygga en stad vid kusten. Staden förstördes 1872, i och med den häftiga stormflod som fick namnet Backafloden, och som är den svåraste som någonsin drabbat Östersjön. Åtta år efter stormen började man utnyttja den fantastiska strandens egenskaper och fick en ort med sjöbad. År 1951 utsågs Timmendorfer strand officiellt till kurort (Seeheilbad).

Turistbyrån ligger i ett vackert hus

I Timmendorfer Strand hittar man en lång vacker sandstrand med finkornig mjuk sand. Längs hela stranden finns möjlighet att hyra de karakteristiska ”strandkorgarna”, och i den mest centrala delen av stranden finns en lång pir. Precis ovanför stranden finns en fin strandpromenad. Bra att veta är att man måste betala ”kurtaxe” (en slags lokal turistskatt) om man vill vistas på stranden på dagtid – för närvarande 3 euro per dag.

Pir Timmendorfer strand
Piren vid Timmendorfer strand. Den 150 meter långa sjöbryggan Seeschlösschenbrucke från 2014.

En lugn semesterstad

Timmendorfer Strand utstrålar lugn och en avslappnad atmosfär. Det är oerhört välstädat, med prydliga parker och moderna butiksgator. Här finns också gott om restauranger och caféer, med trevliga inbjudande uteserveringar.

Framför allt verkar orten locka en lite mer mogen publik, även om man förstås också ser några barnfamiljer här. Att komma hit kändes lite som att komma till en riktigt bra kurort. Allt är rent och städat, och allt sker i ett behagligt tempo.

Tyskland östersjökusten
De klassiska ”strandkorgarna” syns överallt

Regionen Schleswig-Holstein kan också stoltsera med två 18-hålsbanor, som öppnade 1973. Golfklubben Seeschlösschen Timmendorfer Strand är faktiskt det största och mest populära golfkomplexet i norra Tyskland.

Tyskland semesterort
Väldigt tyskt! (Men med en svensk flagga utanför)

Ställplatsen Vogelpark

Ställplats Vogelpark ligger 2-3 kilometer från de mest centrala delarna av Timmendorfer Strand vid Vogelpark på An der Aalbeek. Det kostar 10 euro att stå här över natten, vilket man betalar i en automat. Om man vill ha el betalar man också det i en automat.

Vi har ju nyss kommit till Tyskland, och det var rena turen att vi precis hade 10 euro på oss i mynt. El klarade vi oss utan. Man är så van från Sverige att använda kort till allt, men här behöver man kontanter (och mynt!).

Ställplatsen är för övrigt utmärkt och det finns också möjlighet att tömma tankar och tvätta bilen. Precis nedanför ställplatsen finns en liten hamn, varifrån man kan ta olika båtturer. Man kan också gå ner till stranden eller till fågelparken i närheten. Vill man ta sig in till stan kan man cykla, ta lokalbuss eller ta med sig husbilen och parkera i stan över dagen.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Vogelpark ställplats

Se mer i norra Tyskland

Passa gärna på att se mer när du reser runt i norra Tyskland! Här är några förslag på intressanta och platser att besöka i närheten:

 • Husum och Sankt-Peter Ording är charmiga platser vid Nordsjökusten.
 • Lübeck är en vacker stad på Unescos världsarvslista, med massor av god marsipan.
 • Wismar är en historiskt intressant stad, somägdes av svenskar under 300 år.
 • Hamburg är en spännande stad med båtturer, konserthuset Elbphilharmonie och världens största modelljärnväg.
Hansastaden Wismar
Hansastaden Wismar i norra Tyskland

fakta om Timmendorfer Strand

 • Land: Tyskland
 • Språk: Tyska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Lite billigare än Sverige
 • Invånare: Timmendorfer Strand ca 10 000 (2017)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom
 • El: Som Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Timmendorfer Pl. 10

Resa till Timmendorfer strand

Vanligast är färjorna som tar dig från flera destinationer från och till Sverige. Vi har åkt alla och vi tycker att Stena-Line från Göteborg är bäst. Vi kommer från Stockholm och då är det skönt att åka från Göteborg. Är man från de sydligare delarna Sverige är det kanske lättare från Trelleborg. Det finns också massor av bussresor till Timmendorfer Strand.

 • Göteborg-Kiel med Stena Line. Från Kiel via B76 tar det drygt en timme och är 68,1 km
 • Trelleborg-Rostock med Stena Line. Från Rostock via A20 tar det ca 1 h 30 min och är 132 km
 • Trelleborg-Sassnitz med Stena Line. Från Sassnitz via A20 tar det drygt 3 timmar och är 286 km
 • Stockholm-Hamburg med flyg tar ca en timme och trettio minuter direkt. Hyr bil på Hamburg flygplats och kör via A1 och det tar ca 1 timme och 30 min och är 84,7 km

Mat och dryck

 • Johanssens på Strandstrasse 150 (tyskt) 
 • Horizont på Strandallee 49 (modern)
 • Das Landhaus på Strand allee 154 (tyskt)
 • Schifferklause på Stranallee 60 (franskt) Ö
 • Lidl på Gneversdorfer Weg 28 , 8,7 km från Timmendorfer Strand

Boende i Timmendorfer Strand

 • Appartment-Hotel Seeschlösschen på Strandallee 166
 • Hotell Sand på Strandallee 168
 • Barefoot Hotel Timmendorfer Strand på Schmilinskystrasse 2
 • Grand Hotel Seeschlösschen Spa & golf Resort på Strandallee 141
 • Airbnb har flera olika boenden och prisklasser i Timmendorfer Strand.

Ställplats och camping

 • Det finns flera olika campingar i området. Kolla till exempel på camping.info.
 • Ställplats Vogelpark ligger 2-3 kilometer från de mest centrala delarna av Timmendorfer Strand vid Vogelpark på An der Aalbeek. Det kostar 10 euro att stå här över natten, vilket man betalar i en automat (2018).

Shopping

 • Citti-Park på Herrenholz 14, Lübeck.
 • LUV shopping på Dänischburger Landstr. 81, Lübeck.
 • Markant-Markt på Vorwerker Str. 62 Lübeck.
 • Sky Supermarkt på Hamburger ring 7 Scharbeutz. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev