Meny Stäng

15 platser och upplevelser i Europa vi drömmer om

Annons

Vad kan man göra just nu annat än att drömma och resa i tanken? Idag presenterar vi 15 platser och upplevlser i Europa vi drömmer om. I ett postpandemiskt Europa hoppas vi kunna resa igen, och då är detta några av de platser och evenemang vi hoppas kunna uppleva.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Platser och upplevelser i Europa vi drömmer om

Det finns egentligen hur många platser och upplevelser i Europa som helst att drömma om. Vi skulle troligtvis kunna göra en lista med 100 eller 200 punkter, men det skulle förmodligen bli lite tjatigt. Här kommer en lista på 15 punkter, som växte fram under gårdagens promenadprat.

1. Colmar, Frankrike

Colmar är en stad i nordöstra Frankrike, relativt nära gränsen till Tyskland. Under en av våra sommarresor nyligen funderade vi på att åka hit, men sedan såg vi att vi inte hade tid. Så nu har vi detta kvar. Oj, vad charmig den här staden ser ut!

2. Palermo, Sicilien

Vi anlände med färja till Palermo i Sicilien en morgon i juli 2015, efter att ha sovit en hel natt på varsin bänk på däck. I Palermo handlade vi svärdfisk och sedan begav vi oss vidare västerut. Kanske för att de icke tömda soporna i staden faktiskt luktade illa i hettan, eller för att vi inte hade läst på ordentligt? Nu vet vi att det finns mycket att se, och vi vill tillbaka!

Sicilien i morgonsol

3. VM i ostronöppning i Galway, Irland

Första gången man ordnade tävling i ostronöppning i Galway var i september 1954. Sedan har man hållit fast vid traditionen, i form av Galway International Oyster & Seafood Festival årligen. Peter har nästan varit på väg och är väldigt sugen. Nästa gång är 24-26 september 2021.

Musikstaden Galway

4. Caminito del Rey, Spanien

När vi passerade Caminito del Rey, Kungens led, i Spanien 2015 höll de på att renovera den. Därför blev det inget besök och jag (höjdrädda Helena) var väl inte speciellt ledsen för det. Peter däremot, är fortfarande sugen på ett besök och en vandring längs den här branta leden.

Caminito del Rey

5. Roadtrip i Nordmakedonien

Under 2015 reste vi med husbilen runt Ohridsjön och Ohrid i Makedonien. Fantastiskt fint och skön, avslappnad stämning! Dessutom finns det mycket historia att upptäcka här. Nu, när Peter läst på ännu mer, är vi sugna på att resa tillbaka för att se allt det vi missade.

Ohrid, Makedonien

6. Pompeji, Italien

Pompeji är platsen där tiden helt plötsligt stannade. Från att ha varit en levande stad dog precis allting efter Vesuvius fördande utbrott år 79 efter Kristus. Här kan man se bostadshus, butiker, bad, bordeller och “vanligt” klotter. Jag tror att håret på huden reser sig när man kommer hit!

Pompeji

7. St Petersburg, Ryssland

Oj vad länge vi har drömt om att besöka Sankt Petersburg! Vi läste båda en biografi över Peter den Store, för många år sedan. Kanske var det i samband med att vi reste med Transsibiriska järnvägen och besökte Moskva? Hit måste vi bara en dag!

St Petersburg

8. Skottland

Peter har aldrig varit i Skottland och mitt (Helenas) enda besök inskränker sig till en kort jobbresa till Glasgow. Det är möjligt att vi har en lite romantiserad bild av Skottland, men oavsett, vi vill utforska!

Boskap i Skottland

9. Belgian Beer Festival i Bryssel, Belgien

Nu i coronatider låter en ölfestival nästan helt fantastiskt … underbart! Tänk att bara träffas en massa människor, utan att vara orolig för avstånd, och prova öl från större och mindre bryggerier. Festivalen brukar hållas i september på det vackra torget Grote Markt i Bryssel.

Grote Markt

10. Transsylvanien, Rumänien

Transsylvanien, hur magiskt och spännande låter inte det? Vi har aldrig besökt Rumänien och skulle gärna göra det. Mest nyfikna är vi på att besöka Transsylvanien med alla dess slott, borgar och kusliga platser.

11. Light Move Festival i Łódź, Polen

Vi besökte nyligen Łódź i Polen, och detta var en stad som verkligen överraskade oss. Vi sa direkt att vi skulle vilja åka tillbaka! Kanske skulle vi passa på under Light Move Festival, som brukar arrangeras i september? Under den här festivalen lyses stan upp med ljus, musik och kulturevenemang.

Lodz

12. Öarna Föhr och Sylt i Tyskland

De nordfrisiska öarna Föhr och Sylt ligger vid den tyska Nordsjökusten. Om man vill ta med sig bilen till Sylt kör ett biltåg regelbundet under sommarmånaderna. Här möter stränder, hotell och en del jetset-liv. Sylt har till och med kallats “Tysklands Mallorca”. Om vi är nyfikna? Det kan du skriva upp!

13. Porto, Portugal

Porto är en stad som vi faktiskt “missade” när vi reste genom Portugal 2015. Staden ser fantastisk ut på bilder, och här ska tydligen också finnas några gamla och vackra bokhandlar eller bibliotek. Och så finns det vindalar i närheten!

14. Roadtrip i Ungern

Vi har rest flera gånger i Ungern, framför allt i Budapest, men också i till exempel Pecs. Däremot har vi aldrig rest i Ungern med husbil, och det skulle vi verkligen vilja göra. Vi skulle vilja upptäcka landsbygden, de mindre städerna och vinregionerna.

Tata i Ungern

15. Matlagningstävlingen Bocuse d’Or

Till sist en bubblare utan destination! Vi skulle ha besökt (och skrivit ett reportage om) matlagningstävlingen Bocuse d’Or i Tallinn i våras, men så blev inte av uppenbara skäl. Vi är fortfarande nyfikna på att skriva om tävlingen vid tillfälle, oavsett destination.

Vilka platser och upplevelser i Europa drömmer du om?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev