Meny Stäng

Upptäck Pécs i södra Ungern

Annons

Pécs i Ungern. Har du hört talas om Pécs (uttal: Pietch)? Det hade aldrig vi, förrän vi skulle iväg på den här resan till södra Ungern vid Kroatiska gränsen. Men då börjar man med noll förväntningar! Enorm och vacker kyrka, härliga torg och Segway är lite om vad vi skriver om. Välkommen till Pécs i Ungern!

Europeisk Kulturhuvudstad 2010

Moské Pecs

Pécs ligger i södra Ungern, inte långt från den kroatiska gränsen, och har ca 150 000 invånare. Staden är omtalad för att vara en av de mest romantiska städerna i landet och var europeisk kulturhuvudstad 2010.

I centrum finns många charmiga hus, och i staden finns också intressanta lämningar från romartiden, en imponerande katedral samt flera moskéer från turkarnas ockupation på 1500-talet.

Den största moskén ligger på Széchenyitorget och är omgjord till katolsk kyrka. Men det verkar som att muslimerna och de kristna samsas bra nuförtiden, för i kyrkan/moskén brukar det enligt guiden hållas bröllop mellan kristna och muslimer.

Kyrka Pecs
Katedralen i Pécs – utsikt från klocktornet!
Ungern, Pecs
Romerska lämningar Pecs
Lämningar från romartiden i Pécs

Citytour på Segway

Man behöver naturligtvis inte åka till Ungern för att åka Segway, men vi provade det för första gången här. Sååå himla kul! Först fick vi öva på en innergård hos SegwayPécs och jag tyckte till en början att det var skitsvårt (medan andra var mer ”natural born segwayers”), men när jag väl kommit på hur man skulle göra var det riktigt kul. Dessutom ett helt perfekt sätt för att se sig om i en stad! Har du provat Segway nån gång?

Helena på Segway
Helena på Segway – till slut lyckades även jag köra den här grejen!
Ungern, Pecs
Ungern, Pecs
Ungern, Pecs

Och mycket mer …

Och Pécs har ännu mer att erbjuda! Vi hade kort om tid, men guiden hann ändå ta med oss till en champagnekällare, ett mikrobryggeri för öl och ett kulturcentrum med porslinsmuseum.

Dessutom hade ju vi bloggare egna önskemål … Peter och jag ville se en camping och den finska bloggerskan Veera försöker leta upp juicebarer på alla resmål. Självklart fixade guiden ett besök på Juice & Co som fick väl godkänt av vår juicebar-expert. Men eftersom detta redan börjar bli lite långt får du läsa resten om Pécs imorgon.

Juicebarexperten Veera dokumenterar på Juice & Co i Pécs
Juicebarexperten Veera dokumenterar på Juice & Co i Pécs
Juice & Co

Resa med husbil till Pécs?

Vi reste utan husbil den här gången och har inte hunnit testa några campingar eller ställplatser, men det finns en camping i Harkány, som vi kommer skriva om i övermorgon. Kanske har du varit i närheten  med husbil och har några erfarenheter att dela med dig av?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev