Meny Stäng

Veckans Gäst: Ann-Sofie och Jonas på S/Y Lady Annila, långseglare

Ann-Sofie och Jonas har båda seglat större delen av livet och för sex år sedan lämnade de Sverige för den längsta seglingsresan någonsin. Under den här tiden har de framför allt seglat i Medelhavet, men de har också tagit sig ända till Karibien med sin båt S/Y Lady Annila. Nu väntar snart en ny epok i parets liv, med fast boende i Portugal.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har frågat hur det fungerar att vara ute och segla såhär länge och hört oss för om vilka strapatser Ann-Sofie och Jonas varit med om längs vägen. Om du vill läsa mer kan du följa parets äventyr på deras blogg Sailinglife.

Kan ni berätta om besättningen på S/Y Lady Annila? Vilka är ni?

Vi som seglar på S/Y Lady Annila är Ann-Sofie och Jonas. Vi är ett par runt 55 som seglat större delen av våra liv, Jonas sedan barnsben och jag sedan drygt 30 år när vi träffades. Vi började segla på en L32 en båt byggd i början av 60-talet knappt 10 m lång. Innan vi bestämde oss för att längesegla gick turerna oftast längs västkusten, Blekinge skärgård och runt bland de danska öarna.

Kan ni berätta lite om er båt?

Lady Annila, vår nuvarande båt, är en Amel Super Maramu 53 fot/16 m lång, ketchriggad d.v.s. med två master. En båt som är tillverkad i Frankrike i ca 500 exemplar. Båten har ritats och byggts för att var en säker och praktisk båt att segla runt på jorden med och är en av de vanligare modellerna för långsegling.

Hur länge har ni varit ute och seglat och hur ser resrutten ut?

Vi lämnade Sverige 2010 och har sedan dess seglat runt i Medelhavet samt seglat Karibien tur och retur totalt lite mer än 30 000 nautiska mil. Vi började i Medelhavet och under 2011 seglade vi från Ayamonte vid Portugals gräns till Kreta via Mallorca, Menorca, Sardinien, Lipariska öarna, Sicilien några öar i Egeiska Havet och Kreta.

2012 blev det Kroatien och mera Grekland. 2013 Grekland, Sicilien, Algarve-Portugal och ut i Atlanten till Madeira och Gran Canaria. I december tog vi det stora steget och seglade över till Karibien. Där stannade vi två säsonger och seglade tillbaka till Europa och Medelhavet i maj 2015. Spenderade vintern 2015-2016 på Sicilien och är nu i Portugal, Algarvekusten.

Hur bar ni er åt (ekonomiskt och praktiskt) för att komma iväg på en långresa med båten?

Vi var långt ifrån pensionsåldern när vi lämnade Sverige men genom att jag kunde fortsätta jobba från båten, har vi löst det ekonomiska. Tack vare att man idag kan koppla upp sig i princip överallt har det fungerat. Många gånger har det varit en både spännande och frustrerande jakt på SIM-kort till telefon och modem.

S/Y Lady Annila i Gibraltar
S/Y Lady Annila i Gibraltar

Vad är det mest utmanande med att segla som ni gör? Kan du berätta om några strapatser?

Vi ser det inte riktigt som en utmaning. Mer som ett sätt att leva i nuet och med naturen. Ett mycket avkopplande och stressfritt liv. När vi, efter ca 1 år, kom tillbaka till Sverige första gången, sa våra vänner att vi kändes så lugna och rofyllda. Visst har vi också stress men det är en positiv stress. Inte på grund av någon kalender eller deadline eller utan mer av att vädret plötsligt blir sämre, att ankaret inte ska hålla om vi får starka vindar o.s.v.

Utmaningen ligger mer när vi är i land, att hitta Supermarkets, mobiloperatörer, reservdelar och att klara sig utan kunna det lokala språket. Vi är ju oftast ute på landsbygden och där är kunskaperna i engelska mycket varierande. Är man i Portugal/Spanien/Italien ligger utmaningen i att hålla isär språken. De är ju som ni vet väldigt lika varandra.

En italienska som pratade ungefär lika mycket engelska som jag pratade italienska sa till mig, att det inte var någon bra idé att ta ett spanskt ord och uttala det på italienska. Gissa om jag kände mig tillplattad jag tyckte att jag gjorde ett mycket tappert försök att göra mig förstådd!

Strapatser blir det lite då och då. Till exempel när vi seglade iväg från Kreta 2013 hade vi en underbar segling med vinden med oss, en slö vinden in snett akterifrån, blåste kanske 7-8 m/s. Plötsligt dör vinden, seglen bara fladdrar och innan vi har hunnit agera har vinden vänt 180 grader och fördubblats i styrka. Då fick vi brått att skota om alla segel och minska segelytan.

Det otäcka var att vi inte visste hur länge det skulle pågå eller om vinden skulle öka mer och vi hade långt till någon ö för att få skydd. Men lika plötsligt som vinden kom. Försvann den igen ca 2 timmar senare. Vi kontrollerade den nedladdade väderrapporten lite noggrannare när vi hade lagt ankare ytterligare några timmar senare.

Alla vindpilar i området visade att vi skulle ha medvind och svaga vindar. Utom i ett litet litet område, som vi då lyckades träffa. Där var det prognostiserat för precis det vädret vi fick. Det mest genanta var att vi hade sett den där vindpilen, men tänkt att så kan det ju inte vara. Måste vara ett fel i prognosen … Hade vi bara gått 3 nautiska mil längre norrut eller söderut hade vi sluppit det.

Eller när vi på Tobago skulle köra in med jollen till stranden och det var kraftig dyning. Det var premiär för oss med kombinationen strand-jolle-dyning så det var lite spännande. Här är blogginlägget om det hela.

Sista etappen tillbaka från Karibien blev också lite spännande med storm de sista 12 timmarna. Det var väldigt skönt när vi kom in i lä av Portugal. Vi visste att vi skulle få lite kraftigare vind den sträckan, men inte att det skulle bli så mycket. Vi var glada att det var mörkt så att vi slapp se de stora vågorna. Men trots allt kände vi oss säkra på båten och räknade bara tiden tills vi skulle komma i lä.

Kan ni berätta om de bästa platserna ni besökt hittills?

Att välja ut några Bästa platser är svårt. Allt har sin charm, men här är några, utan inbördes ordning.

  • Kreta – en ö med så mycket att se och göra att det borde vara straffbart att bara ligga på stranden
  • Trinidad och Tobago – med bland annat Karnevalen ca 40 dagar före påsk.
  • Grenada – kryddornas ö med kanel, muskot, gurkmeja, peppar, avokado, mango, bananer med mera precis överallt.
  • Brittish Virgin Island – ett skärgårdsområde med massor av olika öar och vikar. Öarna här så härligt fantasieggande namn: Dog Island, Deadmans Coffin, Bitter End, Saba Rock … Underbart kristallklart vatten med manga korallrev att dyka eller snorkla på.
  • De grekiska öarna – med sömniga små byar, härligt vatten, god mat och sol. Funderar man på att båtluffa så kan vi verkligen rekommendera öarna i Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet. Att resa runt och titta och uppleva är så mycket mer berikande än att bara ligga på stranden.
  • Sicilien – Den största ön i Medelhavet med en otroligt intressant historia sedan flera tusen år före Kristus. Spännande arkeologiska siter att besöka som bl.a. Villa Romana di Casela med sin mosaik, Tempeldalen i Agrigento med grekiska tempel. Licata med Minoiska lämningar. Taormina vid foten av Etna med en vidunderlig utsikt.

Hur ser era framtidsplaner ut?

Framtiden är lite spännande just nu. Vi flyttar till Portugal och blir landbaserade ett tag. Ska lära oss portugisiska och lära känna landet och dess traditioner. Vi hoppas på många och intressanta resor och utflykter i inlandet som kommer att resultera i, förhoppningsvis, intressanta blogginlägg.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål?

Japan, Sydamerika, Nya Zeeland, USA och då framför allt British Colombia är några av ställena som står på vår önskelista. Man kan visserligen segla till dem alla men vissa seglingar är mer strapatsrika än andra och de vi listat här är sådana ställen som vi helts flyger till.

S/Y Lady Annila på havet
S/Y Lady Annila på havet

Tack Ann-Sofie och Jonas, S/Y Lady Annila, för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev