Meny Stäng

Veckans Gäst: Mads Poulsen och Lotta Logård, Jorden Runt-seglare

Annons

I maj i år lämnade Mads Poulsen och Lotta Logård Stockholm i sin segelbåt S/Y Looma IV för att ge sig av på sin längsta seglingsresa någonsin. Vi var faktiskt med på deras avskedsfest som hölls här i Pampas marina, där vi bor. Mads har nämligen bott i en husbåt här förr och den sista tiden innan avresan hade de sin fina segelbåt liggande just här. En tidig morgon (så tidigt att vi inte hann vakna och vinka) gled de förbi vår husbåt och ut mot de öppna vattnen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nu har Mads och Lotta levt på sin segelbåt i 3,5 månad och hunnit komma ner i södra Europa. Men resan närmar sig inte slutet – tvärtom! Mads och Lottas plan är att segla jorden runt. Vi har passat på att fråga hur det har gått hittills och om planerna framåt. Om du vill följa Mads och Lottas fascinerande resa kan du göra det på deras blogg Sailing with S/Y Looma IV.

Kan ni berätta lite om er själva? Hur såg era liv ut innan ni gav er ut på långsegling?

Vi levde ett vanligt familjeliv med mycket arbete, barn som flyttat hemifrån, träning och seglade så mycket vi hann på helger och semester. Lotta arbetade som IT-konsult och Mads med eget företag med konsulting inom ledning och bolagsfrågor.

Vad har ni för erfarenhet av att segla sedan tidigare?

Vi började båda segla först för 8 år sedan efter en semestervecka på en god väns segelbåt. Det var något vi båda tyckte var helt fantastiskt och vi åkte genast hem och köpte en liten segelbåt, Ohlsson 22 fot, som vi sedan kajkade runt i skärgården resten av den semestern och sen var vi fast.

Sedan har de gått i en rasande takt med byte till större båtar, kurser och utbildningar av olika de slag och massor av segling. Bland annat har vi seglat till Danmark samt korsat Atlanten med vänner i deras segelbåt.

Berätta om segelturen ni är ute på! Hur länge planerar ni att segla och hur ser rutten ut?

Vi har ingen fast plan om rutt eller tidsramar, vilket är det fina och grundläggande med denna resa. Det är goda tips från andra seglare, pengar och lusten som styr hur länge vi blir ute och var vi hamnar. Men just nu är målet att segla jorden runt!

Just nu befinner vi oss i La Rochelle på franska Atlantkusten. Vägen hit har gått från Stockholm via Danmark, Tyskland och Kielkanalen, holländska kanalerna, norra Frankrike, södra England, Kanalöarna och längs Frankrikes Atlantkust. Just ni väntar vi på ett väderfönster för att kunna korsa Biscayan över till Spanien.

Vi har inte helt beslutat om fortsättningen men det kan bli via Portugal och Kanarieöarna över till Brasilien och sedan upp genom Karibien mot USAs östkust. Sen får vi se hur vi gör.

Vad är det bästa med att leva det liv ni gör just nu? Har ni upplevt några extra fina platser?

Det bästa med detta liv är att kunna ta dagen som den kommer och att ha klivit av konsumtionssamhället. Vi varken behöver eller har plats för massor av prylar. Att komma till nya platser, träffa andra seglare och det sociala livet är oroligt inspirerande och spännande. Så här långt tycker vi att de holländska kanalerna har varit en riktig höjdpunkt!

Mads Poulsen och Lotta Logård
Harlem i Holland – de holländska kanalerna är en av höjdpunkterna på resan hittills

Vilka är de tuffaste utmaningarna under segelturen? Har ni upplevt några missöden?

De tuffaste utmaningarna är att man bara har sig själv att förlita sig på avseende sådant som säkerhet på båten, beslut om att ge sig ut på längre överfarter över havet baserat på en väderprognos och att inte veta när vi träffar familj och vänner nästa gång.  Än så länge har vi inte upplevt några missöden. Men det är ett ständigt arbete med underhåll av båten.

Hur förberedde ni er för den här resan?

Vi har ett stort nätverk genom Oceanseglarklubben vars medlemmar har eller ska ut och segla i världen. Här har vi fått mycket goda råd och tagit del av andras erfarenheter. Sedan har vi under ett antal år sålt av först husbåt, sedan lägenhet och nu har vi sålt av allt vi har och har ingenting kvar i Sverige. Vi har även gått flertalet kurser i bland annat navigation, om tidvatten och strömmar med mera.

WIFI.se

Vad planerar ni att göra när ni avslutat seglingen?

Det vet vi inte idag eftersom vi inte vet hur länge vi kommer att vara ute och segla. Vår segling är ju en livsstil och inte ett projekt samt att vi har ju alltid möjligheten att ta en paus i seglingen ibland om vi känner att vi vill göra något annat en stund.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål mads poulsen och lotta logård?

Öde söderhavsöar i Stilla havet med palmer och kritvita sandstränder, Galapagosöarna med sitt fantastiska marina djurliv och norra Kanadas västkust mot Alaska för dess natur och djurliv.

Segelbåten S/Y Looma IV som ska ta Mads och Lotta jorden runt
Segelbåten S/Y Looma IV som ska ta Mads Poulsen och Lotta Logård jorden runt

Tack Mads Poulsen och Lotta Logård för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev