Meny Stäng

Vidinge gård och ställplats – hundvänligt boende i Småland

Annons

Vidinge gård är ett hundvänligt boende i Småland, en ställplats, ett fiskecenter och en utgångspunkt för naturupplevelser och packraft, med läge mitt i de småländska skogarna. Vi rullade hit med husbilen, i samarbete med Glasriket, och fick uppleva både publiv och en härlig cykeltur längs Alsterån.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vidinge gård

På Vidinge gård kan du bo över bara för att du har vägarna förbi, eller kanske för att du vill passa på att fiska, cykla eller testa “packraft” i den strömmande Alsterån. Gården drivs av Johan & Eva-Lena Philip, som gav oss ett mycket varmt välkomnande. Likaså gjorde de tre katterna, och den fina hunden Kenny.

Vidinge gård - hundvänligt boende i Småland med naturupplevelser och packraft i Alsterån
Johan & Eva-Lena Philip vid Vidinge gård – ett hundvänligt boende i Småland

Vidinge gård ligger i Älghult, Uppvidinge kommun, i Glasriket i Småland, inom ett relativt kort avstånd från orter som Växjö, Emmaboda, Kalmar, Mönsterås och Vetlanda.

Vidinge gård – pensionat och ställplats

Om du kommer med vanlig bil kan du bo över i huvudbyggnaden, där du kan välja mellan rum med olika standard och service. Om du kommer med husbil finns sex platser med el, samt ytterligare ett antal platser utan el. Som husbilist har du också tillgång till toaletter och duschar, och du kan få en voucher för att tömma svartvattnet på en camping i närheten. Oavsett om du vill boka rum eller ställplats är det bäst att boka i förväg, så du säkert vet att det finns plats när du kommer fram.

Hundvänligt boende i Småland

Vidinge gård har fått ett rykte om sig att vara ett hundvänligt boende i Småland, och det finns förstås en anledning till det. Hundar välkomnas i samtliga rum i pensionatet och i området finns skogsmarker och hagar som kan användas för träning. Ägarparet har själva den fantastiskt fina hunden Kenny, som vi genast blev förtjusta i.

Mysig pub på gården

En annan sak vi gillade på Vidinge gård är den mysiga puben, som ligger i ett vitt hus på gården. Även om man kommer med husbil, och tycker att man har allt man behöver med sig, är det mysigt att släntra över hit för en öl eller en bit mat.

Vidinge gård - hundvänligt boende i Småland med naturupplevelser och packraft i Alsterån

Det kändes lite som att komma in i en irländsk pub. Fast med småländsk öl då förstås. Fantastiskt mysigt!

Puben

Till middag åt vi vi en av gårdens paradrätter, nämligen Shepherd’s pie, gjord på färs från får uppfödda vid gården. Och så lite kantarellsås och sallad med avokado på det. Mycket gott! Bättre avslutning på en intensiv dag i Glasriket kunde vi inte få!

Fin cykeltur längs Alsterån

Nästa dag var det dags för cykeltur i området. Vi har oftast med oss egna cyklar i husbilen, men den här gången använde vi gårdens uthyrningscyklar, som kommer från Rentbike.se. I närheten av Vidinge gård finns ett gäng olika cykelleder, och man kan få hjälp med tips och förslag på olika rutter.

Cykeltur vid Vidinge gård - hundvänligt boende i Småland

På väg bort från gården ställde vi in höjden på sadlarna, så det skulle bli bekvämt att cykla.

Cykeltur vid Vidinge gård - hundvänligt boende i Småland

Roligast var att vi fick “låna” gårdens hund Kenny på cykelturen. Hunden är väldigt väluppfostrad och lydde husses uppmaning om att följa oss (eller ta hand om oss kanske!?) tills vi åter skulle mötas upp med husse vid deras vindskydd intill Alsterån.

Cykeltur vid Vidinge gård - hundvänligt boende i Småland

Det blev en härlig cykeltur i vacker natur. Vi var här i november – absolut inte Sveriges bästa årstid – och ändå blev det en riktigt fin tur. Och vilket mysigt sällskap vi fick!

Vi stannade då och då längs ån för att fota, och för att spendera tid vid det härligt rörliga vattnet. Här är det också populärt att fiska har vi förstått!

Alsterån - här kan man åka packraft!
Alsterån - här kan man åka packraft!

Till slut kom vi fram till den plats vid ån där Vidinge gård har ett vindskydd, och här väntade också ägaren Johan på oss. Vindskyddet kan hyras, och för boende på gården ingår både vindskydd och ved.

Alsterån - här kan man åka packraft!

Här gjorde vi upp en eld och kokade upp en kanna med gott kokkaffe från det småländska kafferosteriet Tadah. Dessutom värmde vi blåbärsmuffins vid elden. Fantastiskt att det kan vara så här mysigt att vara ute i naturen också på senhösten!

Blåbärsmuffins

Besök vid Järnladan

Ägaren Johan tog sedan med oss, med bil, till “Järnladan”. Denna plats, som också heter Höneström, är ett kulturområde från slutet av 1700-talet då Orrefors Bruk började tillverka järn här.

Järnladan Vidinge gård

I den lilla röda stugan fanns brukskontoret och i Järnladan förvarade man det färdigsmidda järnet. Stugan användes senare, under 1900-talet, som jaktstuga av eliten inom svenskt näringsliv och till och med av de svenska kungligheterna!

Järnladan Vidinge gård

Idag arrenderas området av Vidinge Gård, och Järnladan används för olika träffar, fester och evenemang, av både privatpersoner och företag. Platsen kan även bokas av en grupp på runt tre husbilar, om man vill ha tillgång till en avskild plats, i vacker natur och med en mysig gemensamhetslokal där man kan elda i den öppna spisen och äta tillsammans. Man får dock inte övernatta i ladan.

I området runt omkring kan man förstås vandra, fiska eller kanske ta en tur med packraft. Naturligtvis kan man också ta med sin hund – detta är ju ett hundvänligt boende i Småland!

Småland

Fler aktiviteter: Fiske, jakt och packraft

En av de allra mest populära aktiviteterna i området är fiske, och på gården kan man köpa fiskekort. Framför allt är det populärt med strömfiske i Alsterån, men man kan också fiska i olika sjöar i närheten. Jakt är en annan populär aktivitet här i de småländska skogarna. Vi var varken inriktade på jakt eller fiske, men däremot var vi lite sugna på att testa “packraft” – det vill säga turer i en slags uppblåsbar kajak.

Packraft i Alsterån
Tur med packraft i Alsterån – foto Vidinge gård

Efter flera timmar utomhus började vi känna oss lite nedkylda och valde att inte ge oss ut på vattnet just nu, men detta är ett äventyr vi verkligen skulle vilja testa en annan gång! Vi har lånat två foton från Vidinge gård för att visa hur packrafting i Alsterån kan se ut.

Packraft i Alsterån
Tur med packraft i Alsterån – foto: Vidinge gård

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mycket mer att se och göra i närheten! Om du gillar äventyr och adrenalin kan vi tipsa om Europas längsta zipline, som inte ligger så långt härifrån. Om du vill kan du boka ett paket med både Vidinge gård och zipline i ett!

Det finns också gott om safariparker och älgparker i den här delen av Småland, för dig som gillar djur och natur. Glasriket bjuder förstås dessutom på möjlighet att se konstglas och glasblåsning, eller kanske till och med själv prova att blåsa glas. Ytterligare en plats att bo över, för dig som gillar naturupplevelser, är Ödevata gårdshotell.

Alla våra bästa tips om småland

Har du besökt Vidinge gård? Brukar du leta efter hundvänliga boenden? Gillar du naturupplevelser som cykling och fiske? Berätta gärna!

Fakta om Vidinge gård och ställplats – hundvänligt boende i Småland

 • Adress: Svartshult Vidingegården, Älghult
 • Kommun: Uppvidinge kommun
 • Län: Kronobergs län
 • Landskap: Småland
 • Läs mer: Du hittar mer info på gårdens webbplats

Service och praktisk info

 • Boende: I huvudbyggnaden kan man välja mellan rum med hotellstandard, vandrarhemsrum och lägenheter med eget kök. Eftersom detta är ett hundvänligt boende i Småland, kan man ha med sin hund i alla rum.
 • Ställplatser: Det finns sex platser med el för husbil eller husvagn vid Vidinge gård. Ytterligare några platser finns utan el. Toalett och duschar finns. Svartvatten kan tömmas på camping i närheten.
 • Matservering: I puben serveras mat och dryck till boende gäster. Boende kan också boka frukost och lunchpaket. Dessutom arrangeras grillkvällar och olika event.
 • Bokning: Boende i huvudbyggnad samt på ställplats bokas lämpligen i förväg, antingen via bokningssystem eller genom att ringa.

Aktiviteter vid Vidinge gård

 • Fiske: Olika typer av fiske, bland annat strömfiske i Alsterån. Man kan också hyra utrustning och gå kortare kurser.
 • Packraft: Äventyr med packraft, det vill säga en uppblåsbar kajak.
 • Cykel- och vandringsturer: Man kan cykla och vandra längs olika leder. I Uppvidinge kommun finns 20 naturreservat. Cyklar finns att hyra. Man kan också låna svampkorg eller bärhink om man vill göra skogsfynd.
 • Aktiviteter vid Järnladan: Järnladan i Höneström används för  fisketräffar, sällskap, fester och evenemang. Järnladan kan också hyras.
 • Konferens och evenemang: Konferens kan bokas för halv- eller heldag. Paket kan också bokas med övernattning och aktiviteter.
 • Fler aktiviteter: Via Vidinge gård kan du boka aktiviteter som inkluderar quad (fyrhjuling) och zipline.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev