Meny Stäng

Europas längsta zipline – Sweden Zipline i Småland

Annons

Europas längsta zipline bana finns i Sverige, djupt inne i de småländska skogarna. Visst är det fascinerande!? Vi åkte till Sweden Zipline, Little Rock Lake med husbilen, och Peter gav sig ut på äventyr ovan trädtopparna. Vilken häftig upplevelse!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Europas längsta zipline

Europas längsta zipline är sammanlagt 4,6 kilometer lång och består av fyra olika banor.

Europas längsta zipline

Sweden Zipline och Little Rock Lake ligger vid Klavreström, i Glasriket i Småland, knappt 5 mil nordost om Växjö.

Sweden Zipline Base Camp

Sweden Zipline håller öppet året runt, och efter att man bokat sin tur tar man sig till Little Rock Lake Base Camp. Man kör längs en lång skogsväg tills man kommer fram till anläggningen, som ligger på en höjd med utsikt över en sjö.

Little Rock Lake Base Camp

Här möts man av läckra träbyggnader som fint smälter in i naturen och coola figurer som ger platsen en lite magisk känsla. Högt över allting reser sig två mäktiga torn, förbundna av en 25 meter lång och 20 meter hög hängbro.

Inomhus finns en fin liten restaurang – som i dessa tider bantats ner till en enkel servering med drycker och fika – och utomhus finns bord och sittplatser samt en fyra meter djup bergsbassäng, som fylls med vatten från urberget. Här finns både badstege och hoppavsats, och vi gissar att det är populärt att ta sig ett dopp här under heta sommardagar.

Vi besökte platsen i november och det var kallt, men vackert. Base Camp är utgångspunkt för Europas längsta zipline men härifrån kan man också hitta vandringsleder, vilsespår för barn och platser för övernattning i tält eller vildmarkscamp. Little Rock Lake erbjuder också sånt som överlevnadskurser och äventyr i naturreservatet Getaryggarna.

Little Rock Lake Base Camp

Att göra sig redo för en åktur med Europas längsta zipline

Så var det då dags att göra sig redo för en tur med Europas längsta zipline. Jag (Helena) är höjdrädd och hade bestämt mig för att stanna på marken den här gången. Många säger i och för sig att det bara är det första ”steget ut i luften” som känns jobbigt, och att det därefter är härligt. Ja, kanske? Den här gången kändes det ändå skönt att stå kvar med fötterna på jorden, men vem vet, kanske vågar jag testa zipline någon annan gång?

Peter hade dagen till ära klätt sig i varma kläder – vi var ju trots allt här i mitten av november – och fick sedan låna övrig utrustning som man behöver. Han fick på sig hjälm, säkerhetssele, handskar samt en axelremsväska för att förvara mobilen i.

Peter beredd vid Europas längsta zipline

Innan det var dags att ge sig av på riktigt var det övning på marken. Instruktörerna visade vilken ställning man ska ha när man hänger i linan, hur man ska hålla händerna, hur man bromsar och hur man gör om man behöver hjälpa till för att komma ända fram. Efter övningen gick gänget upp i tornet, där äventyret startar.

Europas längsta zipline

Tornet och hängbron vid Base Camp

För mig som är höjdrädd var det mest skönt att stå kvar på marken när de andra gick upp i det 20 meter höga tornet och klev ut på den svajiga hängbron.

Europas längsta zipline

Peter däremot, han njöt av utsikten över skogarna och sjön, och passade på att hala upp mobilkameran ur axelremsväskan.

Sweden Zipline - Little Rock Lake Base Camp
Little Rock lake Base Camp

Med zipline över trädtopparna

Den allra första åkturen gick mellan de två tornen, och för Peters del slutade det med att han inte kom riktigt ända fram. Han hade, utan att märka det, tryckt lite för mycket på bromsen. Då får man vända sig om och hjälpa till med händerna den sista lilla biten.

Sedan var det dags för nästa tur … och nästa! Och nu hade han mycket bättre känsla för hur mycket fart man behöver för att komma fram i precis lagom hastighet.

Europas längsta zipline

Naturen är fantastiskt vacker, och uppifrån Europas längsta zipline får man ett fågelperspektiv samtidigt som man får en adrenalinrusch. Som mest kan man komma upp i 72 hm/h. Bra fart alltså! På varje mellanstation kan man läsa information om längd, höjd och hastighet för den aktuella sträckan.

Europas längsta zipline

Jag (Helena) fick skjuts med ägaren till några platser på vägen, där jag kunde möta Peter när han kom susande över trädtopparna. Jag lovar att han hade ett stort leende över hela ansiktet. ”Sååå kul! Sååå kul!”, var det enda han fick ur sig.

Jag var också med när ägaren mötte upp vid den sista stationen, ”Happy Ending!”, för att köra gänget tillbaka till Base Camp. Och nog såg det ut som Happy Ending alltid! Ett riktigt äventyr som kan rekommenderas alla som vill ha en naturupplevelse och en stor dos adrenalin samtidigt!

Europas längsta zipline - Sweden Zipline

Video från ”Zipline i Småland”

Mer att se och göra i närheten

Sweden Zipline ligger i ett naturområde med fina vandringsleder. Några besöksvärda platser som rekommenderas av zipföretaget själva är skogsområdet Rocky Forest, sjön Värgöl samt naturreservatet Libbhults ängar. Vi kan också rekommendera ett besök vid mysiga Vidinge gård, varifrån man kan ge sig ut på fiske, cykelturer eller kanske på äventyr med packraft (uppblåsbar kajak).

Om du gillar djur finns det gott om safari- och älgparker i området. Glasriket bjuder förstås också på upplevelser i form av glasblåsning i Kosta, besök i glashyttor och konstutställningar. Du kan också besöka något så speciellt som ett fortfarande fungerande handpappersbruk.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du åkt i Europas längsta zipline, eller kanske någon annan zipline någonstans i världen? Gillar du den här typen av äventyr?

Fakta om Sweden Zipline – Europas längsta zipline

 • Adress: Little Rock Lake Zipline, Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark, Klavreström
 • Läs mer: Du hittar mer info på företagets webbplats.

Intressanta siffror

 • Längd: 4,6 kilometer (4615 meter)
 • Antal stationer: 16
 • Antal banor: 4 (svart, grön, röd, lila)
 • Längsta enskilda bana: 427 meter
 • Antal dubbellinor: 4 st
 • Höjd: Upp till 52 meter över marken
 • Hastighet: Upp till 72 km/h
 • Hängbrons höjd: 20 meter över marken
 • Hängbrons längd: 25 meter

Bra att veta

 • Åldersgräns: 5 år. Barn som väger under 35 kg zippar tandem med guide (eftersom krippstyngd under 35 kg innebär att man inte kommer fram till nästa station).
 • Öppettider: Året runt! För exakta öppettider, se företagets webbplats.
 • Priser: Aktuell prislista med olika priser finns på företagets webbplats. Prisexempel för zipline, svart bana: 1750 kronor (2021).
 • Bokning: Upplevelsen bör bokas i förväg. Bokning kan göras via bokningssystem eller telefon.
 • Förberedelser: Klä dig för väder, inklusive rejäla skor. Du bör vara på plats senast en halvtimme innan bokad tid. Företaget erbjuder förvaringsskåp för värdesaker och lånar ut mindre väskor om man vill ta med mobiltelefon, vattenflaska eller liknande.
 • Tid för åkturen: Det finns olika banor, som i tidslängd varierar mellan 2 och 4 timmar.
 • Tillgänglighet: Det finns möjlighet för alla med nedsatt rörelseförmåga att köra upp till toppen. Ramper finns till reception, restaurang och vildmarksdäcket. Tillgänglig toalett finns.

Service och aktiviteter

 • Matservering: Enklare servering finns med drycker, fika etc vid Little Rock Lake Base Camp. Det finns grillplatser som kan hyras (kostnadsfritt för zippande gäster).
 • Boende/övernattning: Man kan tälta vid Little Rock Lake (toalett och dusch finns). Andra boenden som kan hyras inkluderar dubbelkåta (max 24 pers), vildmarkspanelrum och Forest Camp. Dessutom finns vindskydd som kan nyttjas enligt allemansrätten.
 • Aktiviteter: Klättervägg, gruväventyr, bergsbassäng, utegym, hinderbana för barn, överlevnadskurser, hitta vilse-spår, vandringsleder, 5-kamp, 8-kamp samt aktiviteter och paket för företag, möhippa / svensexa, skolklasser och fritidsgårdar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev