Meny Stäng

Att göra i Jönköping – 17 tips till tändsticksstaden

Vad kan man göra i Jönköping? Staden är känd för sin tändsstickshistoria och du ska absolut inte missa Tändsticksmuseet, men det finns också många andra upplevelser och sevärdheter. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jönköping

Jönköping är en intressant och fin stad vid Vätterns strand, och inom kommunen hittar du också Huskvarna och Gränna. Vi har varit i området många gånger och spenderade nyligen mycket tid här, vilket resulterade i det här inlägget.

Göra i Jönköping - Elite hotel
Stadshotellet Elite i Jönköping

Jönköping ligger vid Vätterns södra strand, i landskapet Småland. Staden ligger cirka 15 mil öster om Göteborg.

Vad kan man göra i Jönköping?

Vad kan man då se och göra i Jönköping? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Upptäck Jönköping till fots

Det är alltid intressant att upptäcka städer till fots! Jönköping är en intressant stad med många historiska byggnader och fina platser. Du kan till exempel ta dig till Rådhusparken, som anlades som en skolpark på 1860-talet, i engelsk parkstil.

Göra i Jönköping - Rådhusparken

Det finns också många gamla vackra byggnader. Man kan till exempel strosa förbi det gamla rådhuset eller Gamla brandstationen, som faktiskt har utsetts till Jönköpings vackraste byggnad.

Göra i Jönköping

Det är också intressant att kika förbi ”Slottsrummet”. På 1200-talet uppfördes ett franciskanerkloster i Jönköping, men efter reformationen kom byggnaden att fungera som kungligt slott och viktig gränsfästning. År 1737 brann hela slottet ner, och blev aldrig återuppbyggt. Det enda man kan se idag är några små ruiner, bakom detta fönster – ett fönster mot historien.

Göra i Jönköping - gamla slottet
Jönköping och Jönköping slott på 1600-talet, avbildat i Sueciaverket

2. Beundra Sofiakyrkan

Sofiakyrkan är ett välkänt landmärke i Jönköping, och syns tydligt över staden med sina höga torn. Kyrkan invigdes år 1888 och är uppkallad efter Oscar II:s gemål, drottning Sofia. Vi tyckte mycket om den här vackra kyrkan, även om det inte var helt enkelt att fånga dess skönhet på bild.

Kyrkan är uppförd i nygotisk stil och känns stor och rymlig invändigt.

Göra i Jönköping - Sofiakyrkan

3. Cykla längs Munksjön

Vi stod med vår husbil på ställplatsen vid ”Din Husbil Jönköping”, och det blev därför naturligt att cykla längs med Munksjön till centrum. Vilken fin cykelväg! Vi cyklade hela vägen längs med vattnet och hade utsikt över byggnader, båtar och kanotister.

Göra i Jönköping - cykla

På vägen såg vi också ett gäng änder som var ute på simtur med sina små ungar. söta!

WIFI.se
Munksjön

4. Få en dos industrihistoria på Tändsticksmuseet

En gång i tiden var produktion av tändstickor en stor och viktig industri i Jönköping, men trots att det fanns tider då verksamheten blomstrade så var arbetet för de flesta en tillvaro långt ifrån guld och gröna skogar.

Till en början doppades stickorna i fosfor, och kvinnorna och barnen som gjorde arbetet drabbades ofta av den hemska sjukdomen fosfornekros, som många gånger ledde till döden. Även den store finansmannen Ivar Kreuger, som stod bakom det stora tändsticksimperiet, mötte slutligen döden efter den stora börskraschen. Han hittades i sitt hem i Paris med med ett skjutvapen bredvid sig.

I museet kan du lära dig om industrin och om tillverkningsprocessen, men framför allt får du möta människor och människoöden från tändsticksimperiets tid. Ett besök på museet är mycket intressant och ger inblick i en tid med barnarbete och helt andra livssvillkor, vilket trots allt inte är så långt tillbaka i tiden. Utanför museet kan du också kolla in Tändsticksområdet, där det idag finns butiker och restauranger.

5. Upplev djur, natur och kultur i Stadsparken

Jönköpings stadspark är en park som överraskar. Här finns stora grönområden men också friluftsmuseum, lekpark, kvinnostigar (stigar som dedikerats till olika kvinnor), café, minigolfbana, fågelmuseum, djur samt fotbollsarenan Stadsparksvallen. När vi kom hit uppträdde en grupp barn med fioler, väldigt fint!

Göra i Jönköping - Stadsparken

Friluftsmuseet kom till redan 1901 när ingenjören Algot Friberg köpte och forslade hit den medeltida träkyrkan Bäckaby. Sorgligt nog brändes kyrkan ner år 2000, men det finns idag många andra gamla byggnader i parken.

Göra i Jönköping - Stadsparken

Förutom gamla byggnader och gärdsgårdar kan man se olika djur här, och vi såg bland annat getter och alpackor. Ett besök i stadsparken är något du inte vill missa att göra i Jönköping!

6. Bli nostalgisk på Husqvarna museum

Husqvarna museum i Huskvarna berättar historien om ett företag som startade med gevärstillverkning på 1600-talet och idag är världsledande inom bland annat skogs- och trädgårdsprodukter. Här kan du kika runt bland en hel del produkter som kan få dig att minnas tider från förr och bli nostalgisk.

I närheten kan du passa på att besöka charmiga Smedbyn, som byggdes för fabrikens smeder på 1700-talet och idag används av konstnärer och hantverkare. Du kan också gå Pustaleden eller beundra utsikten från Huskvarnaberget.

7. Ät polkagrisar i Gränna

Gränna är en fantastiskt charmig liten stad som ingår i Jönköpings kommun, och ligger vackert vid Vätterns strand. Här kan man strosa i charmiga kvarter, hänga på mysiga restauranger och caféer, och helt enkelt njuta av den avslappnade atmosfären. Man ska förstås inte missa att smaka de traditionella polkagrisarna, som en gång skapades av den ensamstående mamman Amalia Eriksson. Man kan också se på när polkagrisarna tillverkas, eller till och med delta i en workshop där man får prova själva.

När du är i Gränna ska du heller inte missa Grenna Museum, där du bland annat kan se en fascinerande utställning om Andréexpeditionen. Ingenjören André, som 1897 gav sig av på den dramatiska luftballongsturen mot Nordpolen, växte nämligen upp i Gränna. I museet kan du se foton och utrustning från expeditionen.

8. Ta båten till Visingsö

Från Gränna hamn går färja till den mysiga ön Visingsö. På Visingsö väntar vacker natur, rofylld landsbygd och en hel del historiska sevärdheter som Visingsborgs slottsruin, Näs slottsruin, Brahekyrkan, Kumlaby kyrka och en lång rad fornlämningar. Här kan du också kolla in det charmiga nostalgimuseet, åka så kallat “remmalag” (häst och vagn) eller hälsa på öns fina alpackor. På ön finns också flera restauranger och caféer.

9. Ströva i naturområden

Det finns många fina naturområden i Jönköpings kommun. Vi tog oss runt i Västanå naturreservat och vid Röttle by, vilket var fantastiskt fint. Vid Röttle by kan man bland annat se Rasmus kvarn och Jerusalems kvarn, varav den senare härstammar från tidig medeltid.

Andra naturområden är exempelvis Dumme mosse, Komosse, Grännaberget och Vista Kulle naturreservat. Det finns också vandringsleder som John Bauerleden, Klevens naturstig, Södra Vätterleden och Tabergs-å-leden.

10. Följ med på trolska båtturer i John Bauers spår

”Trolska båtturer” tar med turister på kanalen mellan sjöarna Bunn och Ören. Här får man uppleva de trolska miljöer där konstnären John Bauer, som föddes i Jönköping, hittade inspiration till verk som ”Bland tomtar och troll”. Båtturerna arrangeras på somrarna och tar cirka två timmar och 45 minuter.

11. Gå på mässa på Elmia

Elmias mässhallar ligger vid Vätterns strand och här arrangeras under normala omständigheter, när det inte är pandemi, många stora mässor. Alla som reser med husbil eller husvagn är bekanta med mässan ”Elmia Husvagn Husbil” som brukar arrangeras i september varje år, och som de senaste åren lockat runt 35 000 besökare.

Mässan kallas i folkmun ”camparnas julafton”, och förutom utställningshallar kan man vänta sig sånt som föreläsningar, räkfrossa, dans och Oktoberfest. På Elmia anordnas förstås också många andra mässor, till exempel med teman som trädgård, teknik, mat, klimat och bilsport.

Göra i Jönköping - Elmia
Elmia Husvagn Husbil 2019

12. Gör en utflykt till Habo kyrka och Bottnaryds kyrka

Väster om, respektive nordväst om, Jönköping ligger två fantastiska träkyrkor från 1600-talet. Habo kyrka är dekorerad med målningar som illustrerar Luthers katekes och Bottnaryds kyrka pryds av målningar från Nya och Gamla testamentet. I båda kyrkorna finns dopfunter från 1200-talet och vackra altarskåp och andra inventarier.

Habo kyrka
Interiör i Habo kyrka

13. Sola och bada på Wätterstranden

Wätterstranden ligger inte långt ifrån citykärnan och inte långt ifrån Rosenlunds Rosarium. Där kan du njuta av sol och bad i Jönköping på finkornig sand eller gräs mer i öster. På sommaren är badlivet stort i Jönköping och här finns något för de flesta med gångbanor, cykelbanor, beachvolley och streetbasket. Badet är också handikappanpassat med ramp till Vätterns klara vatten.

Fina Wätterstranden

14. Ta en selfie vid Huskvarnaberget

Naturreservatet Huskvarnaberget bjuder på makalös utsikt över Huskvarna och Jönköping. Det helt klart värt att åka upp till utsiktsplatsen och en trevlig sak att göra i Jönköping. Det är många som använder stigarna som promenadstråk eller motionsslinga i den vackra naturen.

Vacker vy över Huskvarna och Jönköping

15. Njut av Rosenlunds herrgård och Rosarium

Rosenlunds herrgård och Rosarium från 1700-talet ligger vid Vätterstranden, och här finns runt 600 rossorter. Rosenlunds herrgård och rosarium är en vacker historisk plats som lockar besökare med sin charmiga atmosfär och vackra rosor. Rosenlunds herrgård och rosarium erbjuder besökare en lugn och fridfull miljö där de kan promenera bland de färgsprakande blommorna och njuta av en härlig utsikt över sjön Vättern.

16. Shoppa i Asecs köpcentrum

Jönköpings största köpcentrum heter Asecs och som tidigare hette A6. Här finns 100 butiker och restauranger och här hittar du det mesta för att shoppa loss. Att shoppa kan du göra i Jönköping när det är dåligt väder.

17. Ta en båttur på sjön Sommen

Från och med 1904 har sjön Sommen varit hemvist för det magnifika, historiska ångfartyget S/S Boxholm II. Detta fartyg är ett av Sveriges sista ångfartyg som fortfarande drivs med vedeldning. Du har nu möjligheten att följa med på en kryssning, en temaresa eller en berättartur och njuta av den vackra grönskan som omger dig. Genom att kliva ombord på S/S Boxholm II, en av Sveriges äldsta och sista vedeldade ångbåtar, kommer du att uppleva något utöver det vanliga.

Nalle och Lisa via Wikimedia Commons

Mer att göra i Jönköping för dig som gillar kultur och historia

Här hittar du fler förslag på saker att göra i Jönköping, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Björkenäs moped- och motorcykelmuseum är ett säsongsöppet museum utanför Gränna med en stor samling av gamla mopeder och motorcyklar. (Björkenäs Mellangård, Gränna)
 • Brahehus uppfördes av Per Brahe den yngre 1638-1651, och ligger längs med E4:an, med utsikt över Vättern.
 • Jönköpings läns museum är ett konst- och kulturhistoriskt museum. (Dag Hammarskjölds plats 2)
 • Smedbyn är ett område med små röda stugor i Huskvarna, där hantverkare och konstnärer håller till.
 • Tabergsgruvan erbjuder visningar under sommaren. Här finns också Sveriges enda fladdermusmuseum (Fladdermuseet).
Göra i Jönköping - länsmuseum

Mer att göra i Jönköping för dig som gillar mat och shopping

Gillar du mat, dryck och shopping? Då hittar du ännu fler tips här på upplevelser och saker att göra i Jönköping.

 • Asecs är ett shoppingcentrum med butiker, restauranger och lekplatser. (Kompanigatan 36)
 • Jönköping City bjuder på mer än 200 butiker.
 • Torghandel på Västra Torget är en begivenhet varje lördag, med bland annat blommor, grönsaker, färsk fisk, chark och godis.
 • Äppledalen beskrivs som Smålands Toscana, med vandring och cykling samt gårdsbutiker med cider, mat och dryck.

Mer att göra i Jönköping för dig som gillar natur

Här är också några fler förslag på saker att göra i Jönköping för dig som gillar natur.

 • Cykla kan man göra i Jönköping längs olika cykelleder. Man kan också hyra cykel eller MTB.
 • Golf kan du spela på flera ställen, exempelvis på Jönköpings golfklubb eller Gränna golfklubb.
 • Kajak kan man paddla i Vättern, Munksjön, Landsjön eller Bunn.
Göra i Jönköping - natur

Mer att göra i Jönköping med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Jönköping här.

 • Lekplatsen i Jönköpings stadspark är stadens största lekplats.
 • Escape House Jönköping är en utmaning då man ska lyckas rymma från ett rym, med hjälp av ledtrådar. (Östra Storgatan 3)
 • Polkagrisbakning kan man testa på flera polkagriskokerier i Gränna.
 • Prison Island Huskvarna är ett ”fängelseäventyr” med utmanande uppgifter. (Kungsgatan 35, Huskvarna)
 • Rosenlundsbadet är Jönköpings största badhus med äventyrsbad, hoppbassäng, relaxavdelning med mera. (Elmiavägen 4)
Göra i Jönköping - polkagrisbak

Var kan man bo eller stå över natten med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Jönköping att välja på. Vi reser oftast med husbil, och kan därför inte rekommendera så många hotell. Vi har dock bott en natt på First Hotel Jönköping. Detta hotell ligger strax utanför hotellkärnan och är ett enkelt hotell som passar när man reser med bil och vill ha ett prisvärt boende.

Under vår senaste resa med husbil stannade vi på ställplatsen vid Din Husbil Jönköping, vilket visade sig vara en utmärkt plats för att besöka Jönköping. Här står man vid en husbilsbutik, där man kan titta på husbilar och tillbehör. På platsen finns också all service man behöver, i form av el, möjlighet att tömma tankar och fylla vatten samt fräscha servicehus.

Från ställplatsen finns en smidig och fin cykelväg till Jönköpings centrum, längs med Munksjön. Priset är för närvarande 250 kronor/dygn och man betalar antingen i butiken eller via Swisch. Här stod vi mycket bra!

Ställplats vid Din Husbil i Jönköping

Om du besöker andra delar av Jönköpings kommun finns det också fler ställplatser och campingar som kan passa:

 • RC Husbilsparkering ligger vid RC Hotell, Elmia, och har sju platser.
 • Ställplats Elmia erbjuder 20 platser vid Elmiamässan.
 • Vätterstranden Huskvarna ligger mellan Huskvarna och Jönköping.
 • Bauergården i Bunn erbjuder ställplatser med bra service, vid fin natur.
 • Gränna camping ligger vid hamnen, och här finns också stugor.
 • Getingaryds camping & stugor ligger strax norr om Gränna.
 • Visingsö ställplats finns i Ekskogen strax intill färjeläget på Visingsö.
 • Hyltena ställplats passar för den som vill göra ett stopp för natten.
Ställplatser i Gränna

Mer att se och göra i Jönköping – i närheten

När du känner dig klar med Jönköping finns det förstås mycket att se och uppleva i närheten. Du kan till exempel besöka trädstaden Hjo, trästaden Eksjö eller temaparken High Chaparral. Om du gillar att fiska kan vi rekommendera First Camp Hökensås – Tidaholm, och i närheten ligger den fina hembygsdgården Brandstorp. Om du åker västerut är det heller inte alltför långt till konst- och textilstaden Borås.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Fler förslag på saker att göra i Jönköping?

Har du varit i Jönköping? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Jönköping?

Fakta om Jönköping

 • Län: Jönköpings län
 • Landskap: Småland
 • Folkmängd: Drygt 142 000 (2021)
 • Distrikt: Jönköpings Kristina, Jönköpings Sofia, Huskvarna, Ljungarum, Norrahammars, Hakarps, Barnarps, Rogberga och Järstorps.
 • Sjöar: Munksjön och Rocksjön
 • Namnet: Förleden i namnet är troligen samma som i Junebäcken. Förleden kan komma av ”æwinn” (ständig/permanent/aldrig sinande). Efterleden är köping, i betydelsen handelsplats.
 • Läs mer: Du hittar mer information på JKPG.com

Jönköpings historia

 • Tidig historia: Det finns ett tiotal fornlämningar bevarade, från bronsåldern och järnåldern.

1200- till 1300-talet

 • 1200-talet: Jönköping grundades troligen under Magnus Ladulås tid, som en handelsplats och gränsort mot Danmark.
 • 1283: Ett franciskanerkloster grundades vid Lillesjön (senare Munksjön) vilket bidrog till ortens utveckling. Klostret kom efter reformationen att fungera som slott.
 • 1284: Orten fick sina första kända stadsprivilegier, i ett dokument som idag är Sveriges äldsta bevarade privilegiebrev.
 • 1300-talet: Namnet ”Junakøpunger” började ersättas med ”Jonakøpunger”.

1400- till 1500-talet

 • 1400: Namnet blir ”Jønakøpung”, och därefter Jönköping. Staden var en medelstor stad med runt tusen invånare, och man exporterade animalieprodukter till Bergslagen.
 • 1503: Sten Sture den äldre avled i Jönköping.
 • 1524: Gustav Vasa utökade stadens stapelrätt (rätt att bedriva import och export).
 • 1567: Staden brändes under Daniel Rantzaus fälttåg.

1600-talet till 1800-talet

 • 1612: Inför en väntad belägring under Kalmarkriget brände invånarna själva sin stad. Staden byggdes upp igen och flyttades då en bit österut.
 • 1737: Jönköpings slott ödelades i en brand.
 • 1845: Jönköpings tändsticksfabrik grundades.
 • 1800-talet: Utbyggnad av hamnen samt Järnvägsförbindelser med Falköping och Nässjö underlättade för industrier att växa fram, såsom Jönköpings Mekaniska Werkstad och Munksö pappersbruk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev