Meny Stäng

MR-dagarna i Jönköping – lång dag med tåg från Stockholm

Klockan 04:30 i fredags morse väntade taxin på mig (Helena) i marinan där vi bor. Sedan hade jag en lång arbetsdag framför mig. Resan från Stockholm till Elmia i Jönköping tar ungefär fyra och en halv timme med tåg och buss och jag skulle åka fram och tillbaka över dagen. Dessutom ville jag förstås hinna ta del av programmet under MR-dagarna i Jönköping, alltså de Mänskliga rättighetsdagarna.

Lång(sam) tågresa

För att åka till Jönköping från Stockholm får man först åka till Nässjö, och sedan byta till Jönköpings länstrafik. Det första tåget var tjugo minuter försenat, vilket innebar att jag missade min anslutning i Nässjö och fick ta nästa tåg. Jag passade på att köpa en macka på Pressbyrån i Nässjö, men hjälp vad långsamt allting gick!

Först stod folk stilla i rulltrappan med bagaget runt sig så man inte kunde passera och sedan kom expediten på Pressbyrå på att hon skulle baka bullar istället för att expediera kunder. Jag kände att det började krypa i kroppen på mig, men jag misstänker att det är jag som är en jobbigt stressad stockholmare …

Krösatågen
Ett ”Krösatåg” har stannat på stationen i Jönköping

Hela vägen till Elmia

Tågresan fortsatte (tillsammans med en glatt högljudd gymnasieklass från Lund) till Jönköpings central. Sedan var det buss för att komma fram till Elmia. Hit är vi ju vana att komma på mässan ”Elmia Husvagn Husbil”, men nu var det alltså ett helt annat tema!

MR-dagarna i Jönköping
MR-dagarna i Jönköping arrangerades på Elmia

MR-dagarna i Jönköping

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna inleds med att ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. I korthet kan man väl säga att det är detta som MR-dagarna, som anordnas varje år, handlar om. Att jag åkte på konferensen beror på att jag jobbar på Stockholms läns landstings hållbarhetsavdelning, som strateg för frågor som rör funktionsnedsättning.

Följaktligen valde jag att lyssna på flera seminarier som handlade om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Jag valde också att lyssna på kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke som pratade om regeringens strategi mot rasism och hatbrott, tillsammans med en panel med företrädare för myndigheter och för civilsamhället. En väldigt intressant dag! Om jag var trött på kvällen …? Ja, det var ju inga problem att somna om man säger så …

Mänskliga rättighetsdagarna
Alice Bah Kuhnke på MR-dagarna i Jönköping
Alice Bah Kuhnke
Här har Alice Bah Kuhnke fått sällskap av en panel som företräder myndigheter och civilsamhälle

Prenumerera på vårt nyhetsbrev