Meny Stäng

Sveriges mest populära sommarstäder – om du frågar Google

Detta är Sveriges mest populära orter för sommarsemestern, om du frågar Google. Vi (FREEDOMtravel) har, i samarbete med Humbo, låtit göra en undersökning som visar vilka svenska orter vi googlar mest inför semestern.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Googlesökningar avslöjar vilka semesterstäder som är mest populära

Google är den mest inflytelserika datakällan som finns när det kommer till att påverka våra resor. Enligt flera undersökningar är det just Google och vänner och bekanta vi först vänder oss till för restips. Vi ville undersöka vilka orter i Sverige vi svenskar är mest intresserade av att besöka på sommarsemestern, och tog hjälp av Humbo.

Teamet bakom Humbo.com har specialiserat sig på att förstå resmönster och kartlägga intresset för turism runt om i världen. Vi bad dem undersöka vilka svenska städer och orter som är mest populära att besöka i sommar. Detta har de nu gjort, genom att analysera sökvolymer hos sökmotorn Google, utifrån söktermer såsom ”hotell + ortnamn” och ”att göra + ortnamn”.

Sveriges mest populära semesterstäder – enligt Google

Listan över Sveriges mest populära större semesterstäder inför sommaren, utifrån svenskarnas googlande, toppas av Göteborg och Stockholm. Sökvolymerna visar att det är tajt i toppen och att många googlar kring hotell, vad man kan göra och vad som händer i båda dessa storstäder, vilket indikerar att många planerar att besöka Göteborg eller Stockholm i sommar.  Här hittar du 10 i topp-listan över Sveriges mest populära semesterstäder, enligt Google:

 1. Göteborg – Sveriges framsida bjuder på mysiga kvarter, caféer, trädgårdar och båtturer. Läs mer: Weekend i Göteborg
 2. Stockholm – I vår livliga huvudstad kan du besöka massor av museer eller hänga med på härliga båtturer. Läs mer: 30 saker att göra i Stockholm
 3. Malmö – En spännande och mångkulturell stad med charmiga kvarter, fina badstränder och spännande street art. Läs mer: 28 saker att göra i Malmö
 4. Helsingborg – En härlig kuststad med kallbadhus och fina stränder. Läs mer: 20 saker att göra i Helsingborg
 5. Uppsala – Studentstad med en imponerande domkyrka, men också många andra historiska sevärdheter och trevliga caféer.
 6. Västerås – En trevlig stad med fina kvarter och massor av slott och sevärdheter. Läs mer: 17 saker att göra i Västerås
 7. Örebro – Här kan du uppleva historiens vingslag vid slott och friluftsmuseum. Läs mer: 10 saker att göra i Örebro
 8. Jönköping – En trevlig småländsk stad vid Vättern, där du inte vill missa Tändsticksmuseet. Läs mer: 12 saker att göra i Jönköping
 9. Karlstad – En härlig värmländsk stad med en hel del konst och kultur.
 10. Borås – Konst- och textilstad med konstmuseer, offentlig konst och textilmuseum. Läs mer: 15 saker att göra i Borås
Göteborg är etta på listan bland populära semesterstäder
Stockholm ligger tätt efter

Sveriges mest populära mindre orter för sommarsemestern – enligt Google

Svenskarna vill inte bara semestra i de större städerna på sommaren, och därför gjordes också en analys av 40 mindre orter. Här kan du se de mest populära orterna utifrån sökningar på ”hotell + ortnamn” och ”camping + ortnamn”. Resultatet visar att den härliga västkuststaden Varberg kommer vara en av sommarens vinnare.

Populära mindre orter för hotellsemester i sommar

 1. Varberg
 2. Tylösand
 3. Visby
 4. Borgholm
 5. Falkenberg
 6. Piteå
 7. Marstrand
 8. Karlskrona
 9. Smögen
 10. Västervik
Tylösand är tvåa när det kommer till hotellgooglingar, efter Varberg

Populära mindre orter för campingsemester i sommar

 1. Varberg
 2. Falkenberg
 3. Västervik
 4. Strömstad
 5. Smögen
 6. Lysekil
 7. Mariestad
 8. Söderköping
 9. Gränna
 10. Härnösand
Falkenberg är tvåa på campinggooglingar, efter Varberg

Så är undersökningen gjord

För att undersöka svenskarnas intresse för olika städer och orter har Humbo använt olika verktyg som vanligtvis används för att analysera sökbeteendet hos sökmotorn Google.

I analysen av Sveriges mest populära större semesterstäder inkluderades 18 av Sveriges 20 största orter. I Stockholms län inkluderades endast Stockholm, varför två orter exkluderades. Analysen baserades på söktermerna ”hotell + ortnamn”, ”att göra + ortnamn” samt ”vad händer i + ortnamn”. Utifrån dessa sökningar skapades ett index som visar vilka städer i Sverige som svenskarna visar störst intresse för att besöka.

I analysen av Sveriges mest populära mindre orter inkluderades sammanlagt 40 orter. Urvalet gjordes genom en initial googling på ”populära sommarstäder i Sverige”. De 20 första sökträffarna gicks igenom och samtliga orter som nämndes inkluderades i analysen, med undantag av Sveriges 20 största städer, vilka exkluderades. Analysen gjordes på söktermerna ”hotell + ortnamn” och ”camping + ortnamn”. Eftersom sökvolymerna var relativt låga var det inte möjligt att skapa ett index, utan resultatet av de tre analyserna presenteras var för sig.

Observera att analysmetoden inte ger en komplett bild utan endast en indikation på vilka orter flest svenskar är intresserade av att besöka under sommarsemestern. 

Vad är Humbo?

Humbo är den nya bucketlistappen där du enkelt kan skapa din egen bucket list för resor och inspireras av andras drömresor. Dessutom kan du skapa en snygg karta över alla världens länder som du besökt. Besök Humbo.com eller ladda ner appen som idag finns tillgänglig för IOS.

Översta bilden i artikeln: Falkenberg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev