Meny Stäng

Att göra i Örebro – 10 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Örebro? Faktum är att Örebro har mycket att erbjuda, oavsett om du gillar kultur, historia eller kanske natur. Örebro slott är ett landmärke, liksom den höga Svampen. Här hittar du också det charmiga friluftsmuseet Wadköping samt flera fina naturområden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Örebro

Örebro är Sveriges sjätte eller sjunde största stad, beroende på vilken lista man kollar på. Här finns ett gäng riktigt pampiga byggnader, samtidigt som staden på sätt och vis har lite småstadscharm. Vi har nyligen besökt staden med husbilen, och vi har tidigare gjort en del utflykter i närområdet. Här är våra bästa tips på sevärdheter, aktiviteter och upplevelser i Örebro.

Göra i Örebro
Örebro rådhus från 1863 ligger vid Stortorget 

Örebro ligger vid Hjälmarens västra strand, i landskapet Närke.

Vad kan man göra i Örebro?

Vad kan man då se och göra i Örebro? Allt möjligt faktiskt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Gå eller cykla längs Svartån och Stora holmen

Svartån löper som en intensiv nerv genom hela Örebro. Det är fint att promenera eller cykla längs med ån, och på vägen passerar man fina platser som Wadköping och stadsparken.

Göra i Örebro - gå eller cykla längs Svartån

Mitt i Svartån ligger Stora holmen som är … just det, en stor holme. Det är grönt och fint att promenera eller cykla här, men framför allt är holmen på somrarna en populär plats för barnfamiljer. Då tuffar Lillputt-tåget runt på de små spåren, man kan ta den lilla roddfärjan Wictoria från Stadsparken och holmen kryddas med lantgård, minikaruseller och glasskiosk .

2. Promenera i stadsparken

I Örebro finns en stor och vacker stadspark. Vi var här lite för tidigt på året för att njuta av den riktiga blomsterprakten, men det var ändå fint att promenera runt bland planteringar och vattendrag.

Här finns en stor lekplats och en scen, där det ibland arrangeras konserter på somrarna. I parken finns också restaurang, café och bageri.

Göra i Örebro - promenera i stadsparken

3. Besök Örebro slott

Örebro slott är ett pampigt slott som reser sig mäktigt mitt i staden. Slottet uppfördes under medeltiden som en enkel försvarsborg med fängelse, och byggdes under vasatiden om till ett imponerande kungaslott med stora torn. Idag fungerar slottet som residens för landshövdingen. Delar av slottet visas också upp för turister och i ett av tornen finns ett café, Lill-Annas slottscafé.

Göra i Örebro - besöka slottet

Vi reser under lågsäsong och coronatid, och har vant oss vid att det mesta håller stängt. Därför blev vi nästan löjligt uppspelta när vi insåg att det gick att köpa biljetter för att se slottet invändigt under helgen.

På grund av pandemin var de ordinarie visningarna inställda, men man kunde förköpa biljett till ett specifikt klockslag för att gå runt på egen hand. Det stod också att “på plats finns en av våra slottsguider som gärna berättar mer om slottets historia”.

Tyvärr måste vi säga att vi blev väldigt besvikna. De flesta rummen var helt tomma, med moderna parkettgolv och konferensmöblering. En ung kille öppnade dörrar, men det fanns ingen på plats som berättade något om slottet. Det enda som fanns att titta på var en minimal utställning om byggnadens tillkomst samt ett rum med tavlor.

Men obs! Vi är helt säkra på att man kan få en mycket bättre upplevelse om man får ta del av en guidad visning. Under högsäsong ska också fler rum vara öppna för besökare, såsom källarlokaler. Dessutom arrangeras ibland spökvandringar och annat spännande.

4. Se kyrkor: Nikolaikyrkan och Olaus Petri

Vid Stortorget i centrala Örebro hittar du Nikolaikyrkan, eller St Nicolai kyrka. Kyrkan är lika gammal som staden och har varit huvudkyrka ända sedan medeltiden. Här begravdes bland annat Engelbrekt år 1436 och här valdes även Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) till svensk tronföljare 1810.

Olaus Petrikyrkan ligger vid Storgatan 40 i Örebro, och vi passerade denna på väg från centrum till vattentornet Svampen. Kyrkan har fått sitt namn efter den medeltida reformatorn Olaus Petri. Utanför kyrkan hittar man därför en staty över Olaus Petri och hans bror Laurentius Petri.

Göra i Örebro - besöka Olaus Petri kyrka
Göra i Örebro - besöka Olaus Petri kyrka

5. Njut av utsikten från toppen av vattentornet Svampen

Svampen är ett landmärke i Örebro och tillhör stadens allra mest populära sevärdheter. Byggnaden, som är 58 meter hög, var när den invigdes 1958 det första svampformade vattentornet i världen. Men snart skulle ett nästan identiskt vattentorn byggas på en helt annan plats i världen … nämligen i Riyadh i Saudiarabien!

Kung Faisal bin Abdul Aziz blev direkt förtjust när han fick se en bild på vattentornet. Ett sånt ville han också ha! De saudiska ingenjörerna reste till Örebro för att förhandla med stadsbyggnadskontoret och dessa sa ja till kopian för att “undvika förvecklingar mellan Örebro och Saudiarabien”.

Vi tog hissen upp till ustiktsplatsen och kollade in omgivningarna i alla väderstreck. Sedan passade vi på att äta lunch i “Skybar Restaurang Svampen”. Lunchbuffén inledde vi självklart med tornets traditionella svampsoppa. Prisvärt, gott och trevligt bemötande!

Göra i Örebro - se utsikten från Svampen

6. Tidsres till Wadköping friluftsmuseum

Wadköping är ett levande friluftsmuseum i Örebro där du kan promenera runt i vackra historiska miljöer, som påminner om hur livet kan ha tett sig förr i tiden. Stadsdelens namn är dock helt fiktivt och har lånats från Hjalmar Bergmans roman “Markurells i Wadköping” från 1919.

I stadsdelen hittar du pittoreska hus och gränder, charmiga hantverksbutiker samt restaurangen Gamla Örebro och Jeremiabageriet. När museerna håller öppet kan du också besöka kokboksförfattaren Cajsa Wargs barndomshem, Hjalmar Bergman-museet och skolmuseet.

Göra i Örebro - Wadköping

7. Upplev Oset och Rynningevikens naturreservat samt Naturens hus

Oset och Rynningeviken är ett naturreservat som du hittar inte alls långt från centrala Örebro. Om du följer Svartån från centrum, förbi Stadsparken och Alnängsbadet, kommer du snart till naturområdet.

Naturreservatet bjuder på en omväxlande natur med ett rikt fågelliv. Här finns gott om rastplatser, grillplatser samt cykel- och promenadvägar. Om man vill kan man till exempel gå Lilla Å-promenaden, ett fyra kilometer långt stråk med tio skulpturer. Här hittar du också Naturens hus, där du kan fika, äta lunch eller kanske ta ett glas vin. En fantastiskt fin miljö!

Göra i Örebro - besöka Naturens hus

8. Campa och bada vid Gustavsvik

Gustavsvik är en 5-stjärnig camping strax utanför Örebro centrum. Under sommarsäsongen kan man uppleva ett riktigt familjeäventyr här. Då väntar bland annat barnens Äventyrsklubb, badäventyret Lost City, minilantgård, äventyrsgolf, hoppborgar, elbilar, spelhall och multisportsarena. På campingen finns också restaurang med livemusik.

Göra i Örebro - Gustavsvik
Äventyrsgolfen på Gustavsviks camping

9. Gör en utflykt till Brevens bruk och Boo slott

Brevens Bruk, som ligger sydost om Örebro, var en gång i tiden ett järnbruk, men är idag framför allt ett skogs- och lantbruksföretag. Hit kan man komma för att uppleva miljön och naturområdena runt omkring, och man kan nästan vara helt säker på att få se hundratals hjortar.

Göra i Örebro - utflykt till Brevens bruk

I närheten ligger Boo slott, ett vackert terrakottafärgat palats som påminner om ett sagoslott. Godset ägs och förvaltas av familjen Hamilton och här arrangeras framför allt jakt och fiske. Man kan strosa i den lilla parken eller besöka kyrkan, där en speciell sorts påskliljor blommar om våren.

Göra i Örebro - utflykt till Boo slott

10. Gör en utflykt till Askersund och Stjernsunds slott

Söder om Örebro, i Vätterns norra del, hittar man också den charmiga lilla orten Askersund. Här kan man promenera bland låga trähus, caféer, båtar och längs promenadstråk utmed vattnet. Precis utanför stan, i norra Vättern, finns en skärgård med 250 öar, kobbar och skär. 

Askersund
Fina Askersund i juli 2020

Utanför Askersund hittar man också Stjernsunds slott. Godsets historia går tillbaka till 1600-talet, då Johan Oxenstierna lät uppföra en sätesgård här. Det nyklassicistiska slott man ser idag uppfördes på 1700-talet av brukspatron Olof Burenstam. Om du får chans att gå en guidad tur i slottets salar så är det intressant!

Stjernsunds slott
Stjernsunds slott vid den norra delen av Vättern

Mer att göra i Örebro för dig som gillar kultur och historia

 • Biologiska museet är ett gammaldags museum med uppstoppade djur – nästan som ett museum över svunna tiders museum.
 • Karlsunds herrgård med trädgård är ett kulturreservat med kultur- och industrihistoria, hantverkstäder med mera.
 • Konst på hög är en skulpturpark på Kvarntorpshögen i Kumla.
 • OpenART är en återkommande konstutställning där konstverk visas upp på gator och torg, köpcentrum och fasader.
 • Statyn Engelbrekt Engelbrektsson hittar du på Stortorget, och påminner om ledaren för Engelbrektsupproret 1434 mot Erik av Pommern.
 • Örebro konsthall visar olika utställningar. Dessutom kan man kika på offentlig konst i staden.
Göra i Örebro - kolla in Engelbrektstatyn
Engelbrekt Engelbrektsson på Stortorget
Vår favoritskulptur i Örebro – hitta den om du kan!

Mer att göra i Örebro för dig som gillar natur

 • Bergslagsleden är en känd vandringsled som går genom hela Örebroregionen. Leden är indelad i 17 etapper som är 7 till 22 kilometer långa.
 • Garphyttans nationalpark, som ligger väster om Örebro, bjuder på lövskog i blomsterprakt.
 • Kilsbergen bjuder på vandring, med bland annat Göljestigen och utsiktsplatsen Rusakulan, 265 meter över havet.
 • Paddla kanot på Svartån kan vara härligt på sommaren.
 • Tivedens nationalpark är en fantastisk och trolsk naturupplevelse 9 mil söder om Örebro.
 • Tysslingen är en sjö som är känd för sina sångsvanar.
 • Vinön är en ö i Hjälmaren, som är populär för sommarutflykter. Hit åker man med färja från Hampetorp.
Tivedens nationalpark
Peter i Tivedens nationalpark sommaren 2020

Mer att göra i Örebro för dig som gillar shopping och mat

 • Gamla Örebro är en populär restaurang i Wadköping. Även Jeremiabageriet är populärt.
 • Grythyttans Gästgivaregård ligger norr om Örebro associeras med Carl Jan Granqvist och är känd för sin mat.
 • Marknader i Wadköping arrangeras då och då, som till exempel julmarknad, matmarknad, antikmarknad och loppis.
 • Mikrobryggerier har blommat upp i staden, till exempel Närke kulturbryggeri och Örebro brygghus.
 • Örebro saluhall ligger på Kungsgatan 15 i Viktoriahuset.
Göra i Örebro
Stortorget i Örebro

Mer att göra i Örebro med barn

 • Alnängsbadet är en badplats med brygga, badramp för rullstol samt toaletter.
 • Barnens slott handlar om att slottet ibland arrangerar aktiviteter specifikt för barn, till exempel med Lilla spöket Laban.
 • Lost City är ett stort badäventyr med vattenrutschbanor, vid Gustavsviks camping.
 • Tekniska kvarnen vid Karlsunds herrgård är en kvarnbyggnad från 1889 med tekniskt museum. Vid herrgården finns också “Barnens trädgård”.
Göra i Örebro - Alnängsbadet

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Om du reser med husbil kan du stanna över natten vid Alnängsbadet. Här får man stå kostnadsfritt i 24 timmar. Platsen ligger fint vid badplatsen, på praktiskt cykelavstånd till centrum, och är tydligen mycket populär under högsäsong. En soptunna finns, och vid badplatsen finns också toaletter.

Om du hellre vill stå på camping kan du ta dig till den 5-stjärniga campingen Gustavsvik, som ligger cirka 2,5 kilometer utanför centrum.

Ställplats vid Alnängsbadet

Du som inte reser med husbil har förstås många hotell och andra boendemöjligheter att välja på. Vi kan inte ge några personliga tips, förutom att vi kan konstatera att Hotel Borgen ser ut som ett grymt coolt ställe.

Göra i Örebro - bo i Hotel Borgen

Mer att se och göra i närheten av Örebro

Det finns förstås inte bara saker att se och göra i Örebro, utan också i närheten. Du kan till exempel upptäcka mysiga Sjötorp.

Alla våra bästa tips om Närke. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i Örebro?

Har du varit i Örebro? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Örebro?

Fakta om Örebro

 • Landskap: Närke
 • Län: Örebro län
 • Distrikt: Örebro Nikolai, Örebro Olaus Petri, Örebro Mikael, Adolfsberg, Almby, Hovsta, Längbro, Mosjö, Kumla
 • Folkmängd: Drygt 156 000 (2020)
 • Stadens namn: Örebro ligger på båda sidor om Svartån. På ett ställe kunde man vada över ån och med tiden byggdes en bro här som kallades “Örebron”.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Visit Örebro.

Örebros historia

 • 1116: Slaget vid Örebro. Vid detta slag dödades kung Magnus Henriksson av Karl Sverkersson.
 • 1200-talet: Någon gång under denna tid fick Örebro stadsprivilegier. På den tiden fanns bara kvarteren mellan Storbron och Stortorget, och staden hade bara en enda gata.
 • 1300-talet: Vid denna tid fanns en kungsgård i Örebro. Det var troligtvis kung Magnus Eriksson som lät uppföra en fästning där dagens slott ligger. Vid karmelitklostret (Vårfruklostret) fanns en skola.

1400- till 1600-talet

 • 1434: Sverige styrdes från Danmark av kung Erik av Pommern. Engelbrekt Engelbrektsson erövrade detta år borgen och befriade den från danskarna.
 • 1500-talet: Örebro, som ingick i Hertig Karls (Karl IX) hertigdöme, fick ensamrätt på järnhandel i regionen och handlade med Bergslagen. Flera riksdagar hölls i staden och kung Karl XI lät bygga om borgen till ett modernt renässansslott.
 • 1600-talet: Det första större företaget i staden, Örebro gevärsfaktori, grundlades av Hertig Karl.

1800- till 1900-talet

 • 1810: Vid riksdagen valdes Jean Baptiste Bernadotte, furste av Pontecorvo (senare Karl XIV Johan), till tronföljare.
 • 1812: Vid riksdagen antogs en ny tryckfrihetsförordning. Den 18 juli slöts Freden i Örebro, mellan England och Ryssland, i “Fredshuset”.
 • 1844: En tändsticksfabrik grundades och blev innan nedläggning (1892) landets största.
 • 1863: Det nya rådhuset stod klart.
 • 1888: Örebro kanal och sluss invigdes, vilket medförde att båtar kunde ta sig ändra fram till den centrala delen av staden.
 • Slutet av 1800-talet: Stadens första skofabriker grundades, och dessa blev tillsammans med Kumla centrum för produktion av skor i Sverige.
 • 1896: Örebro kexfabrik grundades.
 • 1960- och 1970-talet: Sko- och kexfabrikerna lades ner och en epok i stadens historia avslutades. Staden var inte längre en “sko- och kexstad”.
 • 1977: Högskolan i Örebro bildades, som 1999 blev Örebro universitet.

Resa till Örebro

 • Bil: Örebro ligger väster om Hjälmaren. Ta E18 eller E20 från Stockholm, eller E20 från Göteborg.
 • Tåg: Det går smidigt att ta tåget från till exempel Stockholm eller Göteborg. Kolla avgångar på sj.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev