Meny Stäng

James Bond museum i Småland – världens enda Bondmuseum

Annons

James Bond Museum i Småland – varför ligger det här och kan det verkligen vara världens enda Bondmuseum? Mannen som står bakom denna imponerande samling av filmprylar heter idag, tillsammans med sina övriga namn, James Bond, och allting började med att hans pappa försvann.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

James Bond Museum i Småland

James Bond Museum i Småland är ett fantastiskt ställe för alla som älskar James Bond-filmerna, och kanske också för alla andra. Samlingen är grymt imponerande och museet är så stort att man som besökare utrustas med en karta över de många rummen.

James Bond Museum i Småland

James Bond Museum i Småland ligger i Nybro, drygt tre mil nordväst om Kalmar.

Behind the scenes – mannen bakom museet

Gunnar Schäfer, som idag också bär namnen James och Bond i sitt pass, fastnade för Bond-filmerna när han som 8-åring såg filmen Goldfinger på bio tillsammans med sin bror. Han blev fascinerad av actionhjälten och började redan som 8-åring samla på James Bond-prylar – en samling som med tiden utvecklades till världens första och enda Bond-museum.

Bakom ytan finns dock en mer sorglig historia. När Gunnar var bara två år försvann nämligen hans pappa helt utan spår. Pappan, som kom från Tyskland och hade stridit under Andra världskriget, gav sig av till Tyskland för att hitta sina föräldrar. Men han hörde aldrig av sig igen, och familjen fick aldrig veta vad som hände.

Även om Gunnar var så liten så han knappt har några minnen från själva händelsen, så har den präglat hela hans liv. Som barn hittade han en fadersfigur i James Bond och författaren Ian Fleming, som han upplevde hade likheter med hans pappa. Som vuxen har han försökt hitta svar på gåtan, men ännu inte kommit någon vart. Museet byggs däremot på för vart år!

James Bond Museum i Småland

En imponerande samling

Det är en imponerande samling prylar som man hittar på James Bond Museum i Småland. Här finns filmer, böcker, affischer och massor av prylar från filmerna. Du hittar allt från exklusiva spritflaskor till Bondbrudarnas klänningar och Bonds egna badbyxor.

Gunnar Schäfer – eller Nybros James Bond – har ständigt nya diskussioner med filmskaparna för att få de senaste attiraljerna. Filmerna spelas in på platser som Schweiz eller Italien, och sedan skickas bilar, flygplan och farkoster hit till de småländska skogarna. Det är verkligen fascinerande att alla dessa prylar finns här i lilla Nybro i Småland, men detta är ju trots allt världens enda Bond-museum!

De mest imponerande samlingarna väntar i fordonshallarna. Det är nästan svårt att förstå att det är sant. Här står i stort sett vartenda fordon från Bond-filmerna: bilar, flygplan, båtar, en gondol och en svävare. Och ja, till och med motorcykeln från den senaste filmen, No Time to Die, har hittat hit. Bredvid fordonen rullar filmsekvenser som påminner om fordonens roll i respektive film. Kul!

James Bond Museum i Småland

Vi imponerades bland annat av Cessnan som använts i tre Bondfilmer: Live And Let Die 1973, License To Kill 1989 och Goldeneye 1995 samt av svävaren från filmen Die Another Day 2002.

Ett hörn för Star Wars

När vi sett oss runt färdigt i museet stannade vi en stund för att prata med Gunnar. Förutom att vi fördjupade oss i James Bond så kom vi in på vår senaste resa till Tunisien, där vi besökte två inspelningsplatser för Star Wars: Tozeur och Matmata.

”Har ni sett mitt Star Wars-hörn?”, frågade Gunnar. Nej, det hade vi faktiskt missat, så det blev till att gå tillbaka. Nu ska vi inte överdriva detta lilla hörn av museet, men som Star Wars-fantaster var det ändå roligt att kika in här!

Star Wars

Att besöka James Bond Museum i Småland

Att besöka James Bond Museum i Småland är en upplevelse. Du ska inte vänta dig ett designat och luftigt museum där allt står perfekt exponerat. Däremot ska du förvänta dig en imponerande samling Bond-prylar – mer än vad som finns någon annanstans i hela världen. Otroligt fascinerande! Ja, så speciellt att människor kommer hit från andra sidan jordklotet – bara för att se detta!

James Bond Museum i Småland

Naturligtvis finns det ännu mer att se i museet än vi har visat – detta är bara ett axplock. Och du, passa gärna på att gå på toaletten innan du går härifrån. I ett Bond-museum finns naturligtvis … en Bond-toalett!

James Bond Museum i Småland

Video ”James Bond museum”

Mer att se och göra i närheten

Från James Bond Museum i Småland är det inte så långt till Kalmar, med bland annat Kalmar slott. Du kan också passa på att upptäcka hela Glasriket, med glasbruk som Orranäs, Målerås och Kosta. Här kan du också besöka Lessebo handpappersbruk och Emmaboda konst. Området bjuder dessutom på många fina naturupplevelser, såsom vandring, cykling, fiske, safariparker eller zipline.

Alla våra bästa tips om Småland

Vill du få ännu mer Bond-inspiration kan du besöka olika inspelningsplatser runt om i världen. Vid Schilthorn i Schweiz, där man spelade in ”On Her Majesty’s Secret Service” finns även Bond World, som är en interaktiv utställning med fokus på just denna film.

Har du besökt James Bond Museum i Småland? Har du sett Bondfilmerna, och i så fall, vilken är din favorit?

Fakta om James Bond Museum i Småland

 • Adress: James Bond Museum 007 Exhibition, Emmabodavägen 20, Nybro
 • Kommun: Nybro kommun
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Småland
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Praktisk info om James Bond Museum i Småland

 • Öppettider: För närvarande håller museet öppet vardagar 11-16 och lördagar 10-14 (2021). För aktuella tider och eventuella ändringar se museets webbplats.
 • Priser: 190 kronor/vuxen (2021)
 • Parkering: Parkeringsplatser finns precis utanför museet, även platser för husbilar.

James Bond-filmerna

 1. Dr. No (1962)
 2. From Russia with Love (1963)
 3. Goldfinger (1964)
 4. Thunderball (1965)
 5. You Only Live Twice (1967)
 6. On Her Majesty’s Secret Service (1969)
 7. Diamonds Are Forever (1971)
 8. Live and Let Die (1973)
 9. The Man with the Golden Gun (1974)
 10. The Spy Who Loved Me (1977)
 11. Moonraker (1979)
 12. For Your Eyes Only (1981)
 13. Octopussy (1983)
 14. A View to a Kill (1985)
 15. The Living Daylights (1987)
 16. Licence to Kill (1989)
 17. GoldenEye (1995)
 18. Tomorrow Never Dies (1997)
 19. The World Is Not Enough (1999)
 20. Die Another Day (2002)
 21. Casino Royale (2006)
 22. Quantum of Solace (2008)
 23. Skyfall (2012)
 24. Spectre (2015)
 25. No Time to Die (2021)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev