Annons

Hur är det att besöka en älgpark? Vi har länge varit sugna på att bekanta oss med älgar på nära håll och under vårt senaste besök i Glasriket var det dags. Vi besökte Glasrikets Älgpark, där vi fick chansen att ge oss ut på älgsafari.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att besöka en älgpark

Det finns ett flertal älgparker och andra safariparker i Sverige, både i Småland och längre norrut. Vi har flera gånger varit på väg att besöka en, men så har det inte varit säsong eller stängt av någon annan anledning … Men nu så!

Så, hur är det att besöka en älgpark? Det kan säkert vara olika, men på Glasrikets Älgpark handlar huvudaktiviteten om älgsafari. Utöver detta finns andra aktiviteter, såsom älgshop och möjlighet att äta älgkött.

Att besöka en Älgpark - Glasrikets älgpark med älgsafari

Glasrikets Älgpark i Småland

Glasrikets Älgpark är en mycket fin park, med naturskönt läge. Här finns ett större gäng älgar (för närvarande 12 stycken), men även alpackor och en damm för fiske.

Att besöka en Älgpark - Glasrikets älgpark med älgsafari

Glasrikets Älgpark ligger strax utanför centrala Nybro, i Glasriket i Småland.

Älgsafari i Glasrikets Älgpark

Huvudattraktionen på Glasrikets Älgpark är älgsafari, och detta var huvudsyftet för vårt besök. Man kan antingen åka på guidad älgsafari i vagnar bakom traktor eller med egen bil.

Om du har möjlighet skulle vi rekommendera den guidade turen med traktor, eftersom man då har med en guide som berättar om de ståtliga djuren. Man kommer sannolikt också lite närmare, eftersom älgarna är vana att gå fram till traktorvagnarna för att få lite ”snacks” i form av gröna kvistar.

Vi hoppade upp i en av vagnarna, tillsammans med några tyska turister. Så här, i början av maj, var det relativt lugnt och gott om plats i vagnarna. På sommaren kan det tydligen vara högtryck här med 3-4 vagnar under varje tur, och upp till 16 personer i varje vagn.

Traktor med vagnar

Vi tuffade in i älgparken i sakta mak, och såg nästan direkt några enstaka älgar som obekymrat tittade upp när traktor-ekipaget skramlade förbi.

Att besöka en Älgpark - Glasrikets älgpark med älgsafari

Efter en stund såg vi ett lite större gäng älgar och traktor-ekipaget stannade till. Guiden delade ut fång av gröna kvistar till oss turister, som vi kunde mata älgarna med. Att älgarna varit med förr var väldigt tydligt, för de kom snabbt och målmedvetet fram till vagnarna för att få en tugga av de smaskiga kvistarna.

Eftersom vi är svenskar, som spenderat relativt mycket tid i sommarstugor och på landet, har vi förstås sett älgar många gånger. Vilda älgar är skygga så oftast ser man dem ju på ett visst avstånd. Några enstaka gånger har vi råkat komma rejält nära, och då är det ju snarast så att man får hjärtat i halsgropen och funderar på hur man lämpligast ska backa därifrån.

Nu kunde vi komma älgarna riktigt nära, utan att behöva bekymra oss. Dels är dessa älgar vana vid människor, och dels sitter man skyddad inne i de rejäla traktorvagnarna.

Att besöka en Älgpark - Glasrikets älgpark med älgsafari

Så fina djur! Inte bara graciösa och vackra, utan också lugna i sättet.

Peter med en ny kompis

Guiden berättade massor av intressanta saker om älgarna och om deras liv. Bland annat berättade han om hornen, som älgarna tappar varje år, och som nu nyligen hade börjat växa ut igen.

Nog är de fina när de kikar in i vagnen? ”Har du någon mer grön kvist till mig?” ser älgen ut att fråga … Vi hade nu varit ute i parken i en knapp timme och det var långsamt dags att ge oss av tillbaka.

Mer att se och göra på Glasrikets Älgpark

När man ska besöka en älgpark är det förstås oftast för att se älgar, men det finns också en del annat att se och göra i Glasrikets Älgpark. Först och främst kan du kika in i Älgshopen, där du hittar massor av produkter som har med älgar att göra: souvenirer, mjukisdjur och olika prylar med älgtema. Du kan också till exempel köpa ”Jägarsaft” eller ”Älgörtssaft”.

Jägarsaft

Det finns också fler djur- och naturupplevelser i Glasrikets Älgpark. Här finns en liten damm med inplanterad regnbågslax, där du kan prova fiskelyckan. Fiskekort för detta ändamål finns att köpa i Älgshopen. Är fiskelyckan god kan du grilla fisken i grillhuset, och kryddor för ändamålet hittas i butiken.

I parken finns också charmiga alpackor och fina ölandshöns.

Alpacka

Om du blir hungrig under ditt besök i Glasrikets Älgpark så finns det bot för detta. I Grillhuset kan man äta grillad älgkorv, älghamburgare och älgpizza, eller till exempel våfflor med sylt. Dessutom finns möjlighet att grilla sådant som man själv har köpt (eller fiskat) i Älgparken.

När vi var här var bygget i full gång för att skapa en större restaurang. Älgparken, som en gång startade i liten skala med tre älgar, växer så det knakar och blir mer och mer populär.

Restaurangen byggs ut

Mer att se och göra i närheten

Om du inte nöjer dig med att besöka en älgpark så finns det mycket mer att se och göra i området. I Glasriket kan du förstås besöka Kosta och andra mindre glasbruk och glashyttor. I Nybro vill du inte missa det charmiga James Bond Museum.

Gillar du natur och äventyr kan vi också tipsa om Kosta Safaripark, Sweden Zipline, Vidinge Gård där du kan vandra eller åka packraft samt Ödevata gårdshotell, där du till exempel kan bada bastu på bastuflotte.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Så, hur är det att besöka en älgpark?

Så, hur är det att besöka en älgpark? Det kan säkert vara olika. Att besöka Glasrikets Älgpark är ett sätt att komma riktigt nära älgar, och samtidigt få lära sig mer om djuren. En upplevelse som är trevlig att göra för sin egen skull, eller kanske med barn, eller varför inte med utländska gäster?

Fakta om Glasrikets älgpark

 • Landskap: Småland
 • Län: Kalmar län
 • Kommun: Nybro kommun
 • Läge: Glasrikets Älgpark ligger strax sydväst om centrala Nybro, i Kalmar län.

Att besöka en älgpark – bra att veta om Glasrikets älgpark

 • Öppettider: Parken har öppet som mest under högsäsong (juni, juli och augusti) men har också öppet andra tider på året. För exakta öppettider se parkens webbplats. Grupper kan boka på tider utöver öppettiderna.
 • Pris: Älgsafari med guide kostar 200 kr för vuxna och 100 kr för barn 3-15 år (2024). Älgsafari med egen bil kostar 150 kr för vuxna och 80 kr för barn 3-15 år (2024).
 • Turlängd: Älgsafarin tar cirka 50 minuter.
 • Bokning: Bokning är inte nödvändigt. Drop-in går bra. Se parkens webbplats för öppettider och planerade turer.
 • Tillgänglighet: I närheten av Älgshopen finns flera toaletter inklusive tillgänglig toalett. Älgshopen och grillhuset är anpassat för rullstol, och en rullstol kan tas med varje älgsafaritur. Ledsagare har fri entré mot uppvisande av intyg.
 • Hundar: Hundar får inte följa med in i parken eftersom man under älgsafarituren kommer älgarna väldigt nära. För rastning finns en 1,5 km lång skogspromenad utanför området.
 • Läs mer: Du hittar mer info på älgparkens egen webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev