Meny Stäng

Veckans Gäst: Linda Hammarberg, världsomseglare

Annons

Linda och Ludvig Hammarberg gav sig år 2010 av på en fyra år lång världsomsegling tillsammans med sina barn Lovis och Otto, som då var 4 och 2 år gamla. Med den 40 fot långa segelbåten S/Y Mary seglade de tvärs över världshaven och besökte massor av exotiska platser i bland annat Afrika, Sydostasien, Polynesien och Karibien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Många tog del av det spännande äventyret när det sändes i programmet ”Familjer på äventyr” på SVT1 under våren 2015. Andra följde resan på bloggen Mary af Rövarhamn, där Linda fortfarande bloggar om familjens äventyr. Familjen kom hem till Sverige i augusti 2014 och vi är väldigt nyfikna på hur det är att komma tillbaka efter en sådan här lång tid på resande fot.

Hur kändes det när ni seglade in i Malmö hamn efter 4 års segling jorden runt?

Vi var borta i 4 år och en månad, och vi var inte hemma en enda gång under den här tiden. Jag grät mycket på slutet av resan, för det är klart att det var vemodigt att resan var över. Men när vi seglade in i hamnen, och såg alla människor på kajen – familj och vänner – ja, då kändes det bara fantastiskt roligt!

Hur bor och lever ni idag? Har erfarenheterna från långresan påverkat hur ni valt att leva?

Vi bor i ett litet hus i Bohuslän, och har båten i Marstrand – mitt i skärgården. Barnen tar färjan till skolan varje dag och Ludvig jobbar med utveckling av båttillbehör på ett litet företag. Själv frilansar jag. Skriver webbtexter och artiklar, säljer en del bilder och håller föredrag om vår resa.

Hur har det varit för barnen att anpassa sig till ett liv på land och vad tycker de om vardagslivet i Sverige?

Nu bor de på land sedan några månader tillbaka för första gången i hela livet. Och de verkar trivas med både landliv och skola. Men skulle vi säga att vi skulle segla iväg igen, då skulle de inte tveka en sekund!

Använder ni era kunskaper och erfarenheter från resan, och i så fall hur?

När man seglar har man mycket tid att tänka, tänka på hur man vill leva sitt liv och vad som får en att må bra. Vårt nya mål är att skapa en bra vardag, istället för att hela tiden sträva efter något annat. Vi prioriterar ett enkelt liv med låga utgifter och mycket tid tillsammans framför karriär och flådiga prylar.

Familjen Hammarberg på Island
Linda Hammarberg samlad med sin familj på Island

Hur gör ni idag om det “suger i segeltarmen”? Har ni kvar båten eller har ni tillgång till någon annan båt?

Lovis var rädd att ett hus på land skulle innebära att vi skulle sälja båten. ”Jag vägrar att bli landkrabba”, sa hon ända tills vi bestämde oss för att behålla den. Vi seglar mest i skärgården nu. Men fördelen med att inte bo på båten är att man inte behöva segla hem den efter semestern. Om ett par år hoppas vi på att kunna segla upp till Nordnorge en sommar för att fortsätta till Svalbard året därpå.

Vad är ert bästa reseminne från världsomseglingen, som ni drömmer er tillbaka till?

Den frågan är omöjlig att besvara. Min lyckligaste dag på resan var nog när vi var omringade av hundratals knölvalar. Men Ludvig och jag känner oss nog annars mest hemma i vildmarken och på lite svårtillgängliga platser som Tasmanien, Nya Zeeland, Newfoundland och Grönland.

Lovis gillar varma platser bäst. Hon upplevde nog sina lyckligaste dagar på den obebodda ögruppen Chagos i Indiska Oceanen. Där badar och snorklar man hela dagarna, har krabbrace och äter kokosnötter. Otto däremot, han är helt tokig i vilda djur och drömmer sig tillbaka till savannen i Afrika.

Har ni någon inplanerad resa för 2016 och vart bär det av i så fall?

Vi har inga långresor planerade, men vi funderar på en restresa till värmen i vinter. Kanske till Essaouira i Marocko och Dahab i Egypten – nära men ändå så annorlunda. I januari ska jag på en bloggresa till Hamburg, förhoppningsvis får jag ta med mig familjen. Och på sportlovet blir det skidor – troligen i Dalarna.

Någon gång under våren skulle vi gärna åka till Grekland en sväng, några vänner har ett hus på Naxos, och i sommar blir det nog lite segling i Bohuslän. Vi hoppas också på att vandra lite i svenska fjällen – kanske vågar vi oss på Kungsleden eller Kebnekaise. Vi skulle också gärna hälsa på barnens kusiner i Berlin men inget är bestämt. Vi får se helt enkelt. Vi är inga personer som bokar saker i förväg i onödan. Ju mer spontant, desto bättre!

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål Linda Hammarberg?

Åh, svår fråga. Jag vill till så många ställen. Men Antarktis blir nog svaret då, om jag måste välja ett. Men också Patagonien, Sydgeorgien, Alaska och Mongoliet lockar. Och så vill jag tillbaka till Grönland. Jag gillar vildmark. Så vackert!

Delfinbesök utanför Tasmanien
Delfinbesök utanför Tasmanien

Tack Linda Hammarberg för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev