Meny Stäng

Sicilien

Resa till Sicilien? Tycker du om härliga sandstränder, italiensk matkultur eller kanske historiska sevärdheter? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Sicilien! Är du med? Nu åker vi!

1. Varför resa till Sicilien?

28 januari 2019

Sol och bad

Det finns gott om sandstränder och möjligheter till sol och bad runt hela ön.

28 januari 2019
28 januari 2018

Vackra städer

 Många städer är fyllda av vackra byggnader, såsom Trapani, Taormina, Noto och Syrakusa.

28 januari 2018
28 januari 2017

Historiska sevärdheter

Här hittar du allt från imponerande kyrkor till massor av lämningar från romartiden.

28 januari 2017
28 januari 2016

Trevliga människor

Människor är vänliga och öppna och vill gärna prata och hjälpa till, oavsett om de kan engelska eller inte.

28 januari 2016
28 januari 2015

Italiensk mat

Om du gillar italiensk mat så hittar du förstås det här, på västsidan dessutom uppblandat med nordafrikanska influenser.

28 januari 2015
Sicilien

Färja-Sardinien till Sicilien

Färja Sardinien – Sicilien, från Cagliari på Sardinien till Palermo på Sicilien. Färjan tar 12 timmar och går 1-2 gånger/vecka, beroende på säsong.

Palermo kallas också guldstaden, och så här såg det ut när vi kom från havet i soluppgången.

Sicilien

San Vito Lo Capo

Udden San Vito Lo Capo ligger i Siciliens nordvästra hörn och norra kust. Här finns vacker natur i form av dramatiska berg och väldigt vackra stränder, samt en mysig liten by med restauranger, barer och butiker.

Cofano-viken är namnet från det 659 meter höga berget med samma namn i södra änden av viken (San Vito ligger i norra änden). 

Berget är hem till naturreservatet Mount Cofano, ett tystare alternativ till det populära Zingaro-reservatet. Missa inte Macari Bay som är berömd för azurblåa färgen i havet. 

Isulidda strand är inramad av Mount Cofano i söder, och Calazza-stranden är en av pärlorna i denna kuststräcka. Glöm inte att i slutet av september har de cous cous fest här!

Trapani

Gamla stan i Trapani är mäktig med stora imponerande byggnader som Katedralen San Lorenzo, eller de coola saltmyrarna utanför stan.

Gå strandpromenaden Lungomare Dante Alighieri till hamnen med stora murar och den häftiga fiskmarknaden.

Strax utanför Trapani ligger de egadiska öarna Favignana, Levanzo och Marettino. Ta en båttur runt Egadine skärgård till det kristallklara havet.

Ön Pantelleria är helt unik och ligger mellan Sicilien och Tunisien, och du åker från Trapani.

Sicilien

Taormina

Staden Taormina är en otroligt charmig stad som ligger högt bland bergen. Spana in Corvaja-palatset, eller den charmiga barockfontänen på Piazza del Duomo.

Ta linbanan ner till Mazzarostranden med de blå grottorna eller stranden (ön) Isola Bella som tar 5 min.

Se amfiteatern samt vulkanen Etna från staden över en härlig drink. I närheten ligger också den kända turistorten Letojanni som är fartfylld på kvällarna.

Ta dig 20 min norr om Taormina till byn Forza d’Agrò där många scener av gudfadern spelades in.

Sicilien

Giardini-Naxos

Badorten Giardini Naxos, med grovkorniga sandstränder (Naxosstranden och Recanatistranden) och som är ett riktig turistparadis.

Taormina ligger bara 20 ifrån och hit kommer turister från hela världen till de fina stränderna.

Upptäck Vignazza-tornet från 1544. Nattlivet, barerna och den fina kustremsan är upplagd för ren sol och badsemester.

Restips om Sicilien

Antika tempel i Agrigento

I Agrigento finns flera intressanta antika tempel (templets dal) , som Il Tempio della Concordia, Tempio de Hera, Tempio de Ercole och Il Tempio di Giove Olimpico som är upptagna på Unescos världsarvslista.

Vi tog en Guidad tur som inte var toppen…

Härifrån kan du också ta dig till den charmiga bergsbyn Caltabellotta, feller till de kritvita marmorklipporna Scala dei Turchi – Turkarnas trappa

Syrakusa

Syrakusa är en vacker och historiskt intressant stad på Sicilien, Och här finns lämningar från de gamla grekerna och från Romartiden.

Pampiga imponerande byggnader från 1600- och 1700-talen. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Upptäck Apollos tempel (U), Fontana Aretusa på Piazza Archimede, Piazza Duomo – Katedralstorget, Katedralen – Duomo (U) och som också är Santa Lucias hemstad.

Glöm inte amfiteatern och den äldsta stadsdelen Ortigia!

Sicilien

Noto

Trots att Noto, Barockens huvudstad i Europa, (tidigare Netum) är Noto en liten men imponerande stad. Nästan varje hus är speciellt och staden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Jordbävningen 1693 förstörde hela staden och de byggde upp en fantastisk ny stad igen.

Huvudgatan i Noto heter Corso Vittorio Emanuele och du passerar tre torg Piazza Immacolata, Piazza Municipio och Piazza XVI Maggio.

Kyrkorna och de charmiga balkongerna står på rad, och vi sprang gata upp och gata ner med öppna munnar. Ett stort WOW! Missa inte kyrkan Chiesa di Montevergine som är ett mästerverk!

Marina di Ragusa

Efter kusten finns Marina di Ragusa och är en liten semesterort söder om Ragusa, dit många Ragusabor söker sig om sommaren.

Här finns en strand (mycket folk!) på sommaren, många uteserveringar och tillfälliga stånd med krimskrams. Upptäck tornet Torre Cabrera från 1500-talet

Sicilien

Färja-Sicilien till Italien

Vi lämnade Sicilien och rullade in i Kalabrien, den italienska regionen nere i ”tåspetsen”.

Vi tyckte allra bäst om östkusten på Sicilien och därför var det nästa en aning sorgligt att lämna den här delen av ön…

Ställplatser Estland

2. Upplevelser i Sicilien

Världens äldsta kastanjeträd på Sicilien

Världens äldsta och största kastanj finns på Sicilien! Om du ger dig av till den östra sluttningen av vulkanen Etna, och letar upp Linguaglossavägen i Sant’Alfio, så hittar du underverket.

Trädet uppmättes 1780 till en omkrets med hela 57,9 meter, och man gissar att den kan vara upp till 4000 år gammal.

Trädet heter “De hundra hästarnas kastanj” efter en fin saga. Drottningen av Aragonien red med sina 100 riddare när de råkade ut för ett enormt åskväder, och de sökte skydd under trädet där alla fick plats.

Capuchin-katakomberna

Har du hört talas om Capuchin-katakomberna? Det här missade vi när vi var runt Sicilien och fasen också. Har du nerver av stål, för det finns inget liknande i hela världen?

8000 balsamerade människor i tidsenliga kläder, som de hade på sig när de dog, finns där nere.

Katakomberna ligger i anslutning till kyrkogården och var tänkt för munkarna, men grävdes större för att fler skulle få plats.

Från den första munken broder Silvestro från Gubbio år 1599, till den sista lilla 2-åriga Rosalia Lombardo år 1920.

Det finns olika kvalitet på balsameringen, men lilla Rosalia ser helt levande ut, som om hon sover sött i sin vagga.

Dr. Solafia som utförde den fantastiska balsameringen, dog och tog sin kunskap med sig ner i graven. Det här vill vi verkligen se!

Sicilien

Nationaldag i Palermo

När du kommer från havet in till Siciliens största stad Palermo, som vi gjorde från Sardinien, ser du till höger ett stort “heligt berg” som är 606 meter högt.

Här står Maria Dei Rotoli bredvid ena kyrkogården, och lite högre upp bakom finns Palermos skyddshelgon Rosalia di Sinibaldo.

Rosalia kom från en fin familj och skulle giftas bort, men vägrade. Hon hade vigt sitt liv i kyskhet och valde att bo som eremit i en grotta i Pellegrino.

Hon blev bara 36 år och när hon fördes tillbaka 4 september år 1166 för att begravas i Palermo, upphörde pesten samma dag enligt legenden. Nationaldag i Palermo 4 september – skyddshelgon Rosalia di Sinibaldo.

Källa: Pantalica le Tombe-Pietro Columba – all creative commons

Necropolis I Pantalica

Necropolis i Pantalica i sydöstra Sicilien, är en samling kyrkogårdar med klippkammare och stenhuggna bostäder.

De är gjorda från 7- till 1200-talet f.Kr, alltså för 3000 år sedan av de tidigare befolkningen Sicelierna.

Det finns ca 4000 gravar fördelat på 5 platser. De sträcker sig runt bergskanter på en stor odling som ligger vid korsningen av floden Anapo med dess biflod Calcinara, cirka 23 kilometer nordväst om Syrakusa.

Nästa gång vi ska till Sicilien ska vi se detta UNESCO världsarv!

5 platser och ett palats

Filiportos nekropolis består av nästan 1000 gravar och i samma område finns resterna av klippgravar av senare datum (antagligen 4: e århundradet f.Kr.)

Nordvästens nekropol är en av de tidigaste (1100-talet f.Kr.)

Cavetta-nekropolen har gravar och stenhugga hus från förhistoriska och senare perioder.

Nordnekropolen är en spektakulär kyrkogård med cirka 1000 gravar, som täcker mycket branta sluttningar med utsikt över floden Calcinara. Rester av stora stenhugga bostäder ligger i de mjuka sluttningarna i öster.

Södra nekropolen sträcker sig längs floden Anapo i mer än 1 kilometer och syns lätt från vägbanan längst ner i dalen (en stig leder ner till den från anaktoron). 

Anaktoron (ett mykenskt “grekiskt” palats) på toppen av kullen är en byggnad med flera rum med stora kvarter med olika rektangulära rum som utgrävdes under 1800-talet av Paolo Orsi.

Sicilien

Siciliens baksida

Det här var 2015 när vi åkte runt Sicilien och vi hoppas verkligen att det har blivit bättre.

Skogarna är fulla med sopor, och vad vi fick höra var att “maffian” har hand om sophanteringen, och de pressar pengar på det här sättet.

Helena Bergström med resebloggen FREEDOMtravel
Ställplatser Estland

3. Saker du inte visste om Sicilien?

Sicilien

Sicilien är Medelhavets största ö

Det tar hela 3 h 30 min att åka genom hela Sicilien.

Gatumat i Palermo

Forbes har listat Pelermo som topp 5 i världen när det kommer till gatumat, och var också värdstad 2015 för maten. Måste prova!

Sicilien

Vulkanen Etna på Sicilien

Etna är Europas största vulkan (3300 ö.h.), som dessutom är världens mest aktiva vulkan. Det kraftigaste kända utbrottet var 1669, och har under 1900-talet haft flera stora utbrott, bland annat 1971. Etnas senaste utbrott var den 20 juli 2019.

Siciliens UNESCO världsarv

De kan stoltsera med hela 7 stycken världsarv på denna lilla ö. Packa resväskan och Boka.

Sicilianaren

Sicilianarna kan prata mycket utan att ge någon information. En sicilianare med handbojor kan inte prata. En sicilianare skulle aldrig säga att han är italiensk. En sicilianare är alltid hjälpsam. En söndagslunch i Sicilien varar minst fyra timmar.

Sicilien

Vackra stränder

Lilla Sicilien har 6 stycken EFF blåflaggade stränder. Det innebär att de är extra fina och väldigt bra med rent vatten!

Michelin Guide på Sicilien

Det finns ca 100 rekommendationer om bra restauranger på ön, och de hittar du här.

Sicilien

Åka skidor på Sicilien

Sicilien har en del riktigt höga toppar och över 2000 meter räcker väl för att åka skidor och att ha liftar. De bästa backarna finns i Nicolosi och Linguglossa, samt Etna förstås.

Operahuset på Sicilien

Den största teatern och operahuset i Italien ligger i Palermo och är från 1897. Teatern heter Teatro-Massimo Vittorio Emanuele, och du kan också se den i Mario Puzos Gudfadern III på slutet av filmen.

Författare från Sicilien

Den mest kända författaren är giuseppe tomasi di lampedusa som skrev leoparden och också finns på svenska.

Sicilien har koloniserats 9 gånger

Fenicier 1100-talet f.Kr, Greker 800-talet f.Kr, romarna 300 f.Kr, bysantiner 500-talet e.Kr, muslimer 1000-talet e.Kr, Normaner 1200-talet e.Kr, Aragoneser 1300-talet e.Kr, spanjorer 1500-talet e.Kr, Bourbons 1800-talet e.Kr.

Sicilien

Glass till frukost?

Det händer att lokalbefolkningen äter glass till frukost, och vill du smälta in gör du likadant. Brioche con gelato är helt enkelt en brioche (BULLE) med glass i. En bra start och börja med en bomb på 1000 kalorier på semestern.

Siciliansk maffia?

Finns italienska maffian Cosa Nostra? JA! Du kommer inte att märka av dem, för turister är ointressanta.

Archimedes från Syrakusa

Den grekiska matematikern Archimedes är född i Syrakusa, på den tiden när grekerna befäste ön under många år. Han ställde till det för romarna med matematisk taktik när de ville åt Sicilien, men de besegrade både grekerna och honom till slut, och han dog på ön.

Siciliens nationalsång?

Mellan 1808 och 1861 var Neapel och Sicilien ett gemensamt och enormt rikt kungadöme. De hade även en egen nationalsång! Inno Al Re och två huvudstäder, Palermo och Neapel.

Ställplatser Estland

4. Resa till Sicilien

Flyg till Sicilien

Flyg går från Arlanda till Palermo Falcone-Borsellino flygplats (PMO) med KLM, SAS, Norwegian. Ryan Air har också rutter på sommaren till Palermo och till Trapani från Göteborg.

Räkna med en restid på mellan 6-9 timmar på grund av mellanlandningen. Under högsäsong maj-september flyger fler direkt och du hamnar på ca 4 timmar.

Du kan också flyga från Arlanda till Catania-Fontanarossa flygplats (CTA) med en mellanlandning under lågsäsong. KLM, Swissair eller Turkish Airlines tar mellan 6-9 timmar, men fler bolag flyger direkt under högsäsong med en flygtid på dryga 3 timmar.

Flyg går också från Arlanda till Trapani-birgi flygplats (TPS) med en mellanlandning under lågsäsong med Air France eller SAS som tar allt mellan 6-9 timmar. Fler flyger under högsäsong på dryga 3 timmar.

Sicilien

Båt till Sicilien

Du kan också resa till Sicilien med bil och ta färja över. Här finns det massor att välja på och vad sägs om fem olika färjerederier och hela 42 olika destinationer och förbindelser.

Den snabbaste vägen mellan Sicilien och fastlandet, som vi tog själva, går mellan Messina och Villa San Giovanni. Du hittar all information på directferries.se

Ställplatser Estland

5. Siciliansk mat

Sicilien

Restauranger på Sicilien

Antica caffè Spennato Via Principe di Belmonte, 107, 90139 i Palermo. Cafë och restaurang från 1860 med enormt gott rykte.

Ristorante al Doumo på Vico Ebrei 11 Piazza Doumo i Taromina.

 Caffè Sicilia på Corso Vittorio Emanuele, 125, 96017 Noto. Bland siciliens bästa bakverk

Pizzichella Via Spiaggia Isola Bella, Taormina, Me 98039. Bra fiskrestaurang.

Ristorante La Brace Via XXV Novembre, 10, 90015 Cefalù. Genuint hemlagat.

Cucina Papoff Via Isidoro la Lumia, 32, 90139 Palermo. En klassiker!

Pasta alla norma
Källa: Pasta alla Norma (7) – Laissez Fare – All Creative Commons

Siciliens Nationalrätt

Nationalrätten på Sicilien heter “Pasta alla Norma” och kommer ursprungligen från Catania. Den är i sin enkelhet gjord på mustig tomatsås av söta lokala tomater, friterad aubergin, riktigt salt ricotta, massor av basilika och du kan toppa med riven pecorinoost.

Pasta alla Norma kom från författaren och matälskaren Nino Martoglio. Han tyckte själv och uttryckte att maträtten var lika bra som Bellinis opera Norma. Italienare har verkligen ett förhållande till klassisk musik och mat, och kanske är de lite självgoda …?

Husmanskost på Sicilien

Det sicilianska köket har sina rötter i många olika länder, vilket bidragit till dagens stora mix av lokala råvaror. Fenicier, greker, araber, spanjorer, romare och till och med barbarer har lämnat spår på ön.

Kanske ska man vara glad att sicilianarna verkar ha en öppnare syn på nya matinfluenser är italienarna på fastlandet, som ofta inte verkar vilja röra gammelmormors recept.

Siffran 3. Några saker som gör köket till vad det är att de har siffran tre gemensamt. Ett bra kök i Sardinien består av två tredjedelar lantgård och en tredjedel restaurang.

Ett bra kök i Sicilien består däremot av en tredjedel gatukök, en tredjedel vegetariskt och den sista tredjedelen är havets och jordens läckerheter, (kött och fisk). Palermo är även känt för sin gatumat, sötsaker och mycket friterat.

Siciliens delikatesser

Fisken på Sicilien är idag en väldigt viktig basföda. Här hittar du hummer, musslor, sjöborre, bläckfisk, sardiner, svärdfisk och massor av andra läckerheterna från havet.

Köttet är väldigt varierat och vi börjar med den svarta Nebrodi-grisen med sitt möra kött, från Nebrodi-reservatet i Ragusa. Gås, kalkon, get, kanin, Kyckling och lamm är också det som gäller, och det viktigaste är att de får gå fria på stora ytor.

Frukt och grönt finns runt om dig överallt. Här kan man nästan leva under ett citron- eller olivträd. Man har alla bär, frukter och örter inom några meters håll.

Citron har stor betydelse liksom tomater, oliver, kronärtskockor, aprikoser, auberginer, lök, bönor, russin och honung.

Pastan är en självklarhet , men också risbollarna Arancin som är stekta i brödsmulor, Pannele, Sfincione eller caciocavalloost.

Bakverk och glass är väldigt stort på Sicilien. Glass kan man till och med börja morgonen med, och varför inte? Ett lokalt bakverk är cannoli, helst med hackade pistagemandlar. Här kommer några specialiteter som du ska hålla reda på.

Sötsaker från Sicilien

Biancomangiare – kakor

braccilatte – munkar

buccellato – Rund söt brödtårta med fikon och nötter

ciarduna – Söt bakelse med mandelskal och fylld med t.ex ricotta

pignoli – En mjuk krämig kaka av mandelpasta med pinjenötter

Biscotti Regina – Italienska kex med sesamfrön

giurgiulena – Kaka av sesamfrön i honung och socker, och berikas med apelsinskal och mandel

frutta martorana – Marsipanfrukter

cassata – En tårta som har ett genomskinligt marsipanskal runt sig

pignolata – Ett mjukt bakverk med nötter och choklad

granita – Är en sorts grov sorbet i olika smaker

cuccidati – Fikonkaka med glasyr och fylld med valnötter, dadlar, fikon, honung, kryddor och apelsin eller aprikos sylt.

Ställplatser Estland

6. Sicilianska drycker

Siciliansk sprit

Det finns en hel del likörer och här använder man självklart citron, som i Limoncello, amaro, anisette och amaretto (örtlikör) för att skölja ner fyra timmars ätande.

Vi får heller inte glömma grappa som verkligen är sicilianskt. Lokala spriten Monte Erice känd för sin gröna färg är värt att prova när man besöker Erice.

Sicilien

Öl på Sicilien

Till skillnad från grannön Sardinien har Sicilien egen öl, som vi faktiskt inte kom ihåg hur den smakade, haha, bra betyg?

Det finns Birra Moretti, Birra Messina, La Nostra Passione, Peroni, Castello eller Birra Tari Giacche

Sicilianska viner

Vinet är en stor sak på Sicilien och vinerna är ofta starka och välsmakande. Vi har starkvinet Marsala som har byggt en grund för fortsatt utveckling.

Det röda från druvan Nero d’Avola har ett gott rykte samt Nerello, Zibibbo.

De vita druvorna Catarratto, Carricante, Insolia eller Anzolia är mycket populära. Desservinerna (bärnstensfärg) Moscato & Passito är vanligt på Sicilien

Några vita viner

 • Cantine Paolini Conte di Matarocco
 • Curatolo Arini ‘Paccamora’
 • Tenuta Rapitala ‘I Templi’
 • Duca di Castelmonte
 • Adamo Bianco

Några Röda viner

 • Rallo Alcamo Nero d’Avola
 • Tenute Mannino
 • Il Passo Nerello Mascalese Nero d’Avola
 • Vecchioflorio Marsala Superiore

Övrigt

 • Bubbel: Castelmonte Frizzante
 • Söt dessertvin: Moscato di Pantelleria
 • Söt dessertvin: Malvasia delle Liparia
 • Mandelvin: vino alla mandorla

Övrig dryck på Sicilien

 • Mandelmjölk (Latte di Mandorla) är väldigt populärt, alkoholfri. 
 • Expresso är väl en självklarhet på Sicilien
Ställplatser Estland

7. Shopping på Sicilien

Sicilien

Marknader, butiker och köpcentrum

Generellt är shoppingen bäst i Palermo, Taormina, Syrakusa och Catania. Spana in dockmakarna i Palermo. Kläder, skor, Keramik, guldsmycken, lavastenar och viner är häftig shopping.

Förslag på shopping

 • Anche Gli Angeli Via Arnaldo da Brescia, 2, 96017 Noto. Här kan du både shoppa och äta.
 • Vucceria – Marknad Palermo
 • Ballarò är en marknad i Palermo
 • Il Capo – Marknad Palermo
 • Porte di Catania shoppingcenter
 • I Portali – Catania
 • Corso Italia – Exklusivt i Catania
 • Tosca Blu – skor i Taormina
 • Yamamay om du letar under och bikini i Taormina.
Ställplatser Estland

8. Boende på Sicilien

Sicilien

Hotell på Sicilien

Boendeformer från en hel ö söker man på Booking.com eller på Airbnb.com, som har blivit riktigt bra på att förmedla olika slags boende, och hjälp till de som har rum att hyra ut.

Bra tjänst tycker vi! På Sicilien hittar du både dyrt och billigt och som passar alla.

Några förslag

Ciaula B & B Via Antonio Sofia, 57, 96017 Noto som är ett bed & breakfast I Noto, Sicilien

Masseria della Volpe på Contrada Casale, 96017 Noto. Ett lyxhotell 20 min från Noto city.

Le Terrazze Via Pietro Novelli, 14, 90134 Palermo. Centralt Bed & Breakfast I 1500 -tals palats med takterass.

Hotel Borgo Pantano på Traversa Fontana Mortella, 13, 96100 Siracusa. 4-stjärnigt med egen strand.

Hotel Kalura Via Cavallaro, 13, 90015 Cefalù. galet läge och otroligt vackert.

Hotel continental Taormina Via Dionisio I, 2a, 98039 Taormina. 3-stjärnigt prisvärt.

Sicilien

Campingar på Sicilien

Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du läsa mer om campingar och ställplatser på Sicilien.

Ställplatser Estland

9. Mer sevärdheter på Sicilien

Vår bucketlist och dina restips

Palermo

Huvudstaden Palermo på Sicilien som vi bara körde igenom när vi kom från färjan 04.00 på söndagsmorgonen från Sardinien. Vad missade vi…

Katedralen Palazzo dei Normanni (Arab-Norman) som du ser på bilden ovan, Mosaikerna i Palatine Chapel, Capella Palatina, Palermo Katedralen.

Admiral’s Bridge, Martorana Church, Klostret San Giovanni degli Erimiti (U), Palazzo Zisa (U) och Fontänen Fontana Pretoria (U).

Sicilien

Erice

Den urgamla staden Erice som ligger högst upp på en klippa nordost om Trapani, som du kan ta dig via buss eller linbana.

Den första byn förstördes av Karthago (Tunisier) ca 230 år f.Kr och den nya Staden grundades 1077 av trojaner.

Små smala gränder, allt i sten och en enorm utsikt över havet i väst. Upptäck de tre kyrkorna på toppen St. Maria Maddalena, St. Ippolito och Santa Maria Maggiore.

Pantelleria

Den går en rutt till denna sagoö och det är från Trapani med galet klart vatten. Den ligger mellan Sicilien och Tunisien och det är så sjukt coolt.

Armani har hus här och Madonna badade lerbad här när hon var gravid. Det här ska upplevas en gång i livet och jag säger världsklass!

Sicilien

Cefalu

Cefalu med sina 14 000 invånare tar emot miljoner besökare varje år. Staden är enormt populär med små pittoreska gränder från medeltid och fantastiska stränder.

Cefalu ligger öster om Palermo i längst den tyrrenska kusten.

Katedralen som finns med på UNESCO världsarv ska vara väldigt vacker, kyrkorna Santa Maria dell’Odigitria, Sant’Andrea, Immacolatella och många mer.

Upptäck Seminariet och biskopens palats eller forntida romerska bad.

Piazza Armerina

Staden har hur mycket historia som helst och många vackra byggnader, men är mest känd för huset Villa Romana (Villa Romana del Casale).

Här finns världens bäst bevarade mosaiker från romartiden.

Det tog ca femtio år att bygga huset som påbörjades i slutet av 200-talet e Kr, och du kan studera nästan 600 km mosaikberättelser.

Huset blev täckt efter ett jordskred på 1000-talet och glömdes bort ända till 1800-talet, och därav sitt fantastiska skick.

Sicilien

Scala dei Turchi

Denna vita klippkust ligger längs havssträckan mellan Realmonte och Porto Empedocle.

Om man tittar på människorna så ser de ut som myror, och då får man en känsla om hur stor denna fantastiska mjuka vita kalksten är. På vår bucketlist!

Egadiska öarna

Tre öar i västra Sicilien som är mycket attraktiva. Favignana är favoriten bland italienarna och hit tar man sig med båt (40 min från Trapani).

Du kan hyra cykel eller ta buss på ön till någon av de vackra stränderna. Det går också båtturer runt ön för alla magiska grottor.

De övriga öarna som tillhör Egadiska öarna är Levanzo och Marettimo. Siciliens bjuder verkligen på underbara platser!

Caltabellotta

Bergsbyn Caltabellotta, tidigare Antika (Sicani) som erövrades av romarna 99 f.Kr.

Gamla stan heter Terravecchia som också har fästningen Castelvecchio och Caltabelotta katedralen bredvid sig. Flera vackra kyrkor och en hisnande utsikt.

Etna

Etna, eller ”Muncibeddu” som berget heter på sicilianska, har varit mer eller mindre aktiv i 500 000 år.

Uppskattningsvis 6000 år f. Kr. kollapsade vulkanbergets östra sida och en krater som nu kallas ”Valle del Bove” bildades.

Detta sammanbrott skapade en jättetsunami som tros ha sköljt över flera bebodda platser kring Medelhavet.

Besöka Etna

Vinter: Det är mycket nyckfullt väder på Etna, rådfråga alltid skidlärare eller annan professionell personal före du ger dig iväg upp. Stark vind kan plötsligt göra att liftarna står stilla en vecka.

Snowkiting är en populär sport på Etna, och s k Chasta Days anordnas med jämna mellanrum.

Sommar: Vill du vandra eller komma upp på Etna så tar du en guide för att få den bästa upplevelsen.

Selinunte – Segesta

Platsen innehåller 5 tempel men endast ett (Hera templet) är bra bevarat som ruin. Det uppfördes ca 400 år f.Kr av greker som då befolkade Sicilien.

Det här ett Akropolis och ett enormt område som rymde 30 000 personer och som ligger i sydvästra sicilien. Glöm inte amfiteatern i Segesta. Måste ses!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lipari-1433566_1280.jpg

Eoliska öarna

Lipari är en sagoö nordost om Celafu på Sicilien som ingår i det Unesco skyddade Eoliska öarna och dess skärgård i Tyrrenska havet. Lipari är den största av de sju bebodda Eoliska öarna med samma dramatiska historia som Sicilien.

Slott, katedralen San Bartolomeo, arkeologiskt museum som ska ha det mesta. Pittoresk hamn, grekiska ruiner och sjömanskyrka.

Tänk vad orört och vackert det måste vara med det kristallklara havet, och vissa stränder du bara kan komma till med båt. Övriga öar i Eoliska öarna är Salina, Stromboli, Vulcano, Filicudi, Alicudi och Panarea.

Ragusa

Den sicilianska barockstaden Ragusa är en UNESCO: s världsarvslista (2002) i den södra delen av Sicilien. Man talar om Ragusa Superiore och Ragusa Ibla där Ibla är den äldre. 

Med sin arkitektur erbjuder det en vacker blandning av branta och smala sicilianska barockgator, torg och spektakulär utsikt. 

Det mesta av det du ser i staden går tillbaka till 1693 eftersom folket beslutade att bygga om staden efter jordbävningen som förstörde den. 

De viktigaste sevärdheterna är Basilica di San Giorgio med dess neoklassiska kupol, Giardini Iblei allmänna trädgård med stadsutsikt och kyrkor och Maria delle Scale Church.

Sicilien

Mondello

Mondello är Pelarmos strand och en ren badort utan historia. Vi tänkte stanna här 2015 men när vi kom ner till stranden var det ett hav av sopor och vi åkte vidare.

Självklart är det enormt mycket människor här eftersom Palermo ligger 20 minuter bort med buss ( 806 & 833).

Viken och det turkosa havet är imponerande, och stannar du i Palermo så är det en perfekt plats att ta sig till en härlig eftermiddag.

Pelagieöarna

Från Agrigento tar man sig med färja (Porto Empedolce) mot Tunisien men stannar på vägen?

Pelagiska öarna är en italiensk ögrupp i Medelhavet, mellan Malta och Tunisien. Den omfattar öarna Lampedusa, Conigli, Linosa och Lampione.

Helt otroligt häftigt och vara på platser där väldigt få har varit. Här finns också en egen art av oäkta karettsköldpadda.

Sicilien

Castellammare del Golfo

En typisk sol-bad-nöjes destination där man inte ska söka något att göra. Marina marina är stadens nöjeshamn och du har även citadellet och slottet Castello som du kan strosa runt i.

Castellammare del Golfo har en egen milslång strand men den ligger med förbindelse med buss och kallas Spiaggia Playa.

Hyr egen båt (eller båttur) och hitta små vikar mot San Vito Lo Capo, en badort utanför Zingaro-reservatet.

Messina

Messina är Siciliens tredje största stad och fredens staty står nere i hamnen. Den vinkade vi till när vi lämnade Sicilien och tog oss över till Fastlandet Italien och Kalabrien. Vad missade vi då?

Klocktornet med en galet komplex klocka, Messina katedralen som är ett wow, monumentala Orionens och Neptun fontänen. Italienarna kan det här med sina vackra fontäner.

Äta en citrongranita eller en Cannolo med ricotta och bara insupa atmosfären. Sevärdheterna står på rad som Santo Antonio basilika från Padova, Spirito Santo-kyrkan eller Santuario S. Njut och bara upplev.

Sicilien
Källa: I mosaici la luce – Edmondo Lopez – All Creative Common

Monreale

Monreale är en stad och är berömd för den största och mest imponerande katedral (grunden från 1174) på Sicilien och är ett UNESCO världsarv. Mosaiken i denna kyrka är något utöver det vanliga.

Sicilien

Catania

Catania är Siciliens andra största stad och som grundades av greker 729 f.Kr. Catania förstördes av vulkanutbrott och jordbävning på 1600-talet.

Staden byggdes upp i barockarkitektur av mästaren Giovanni Vaccarini.

Kolla Piazza Stecicoro som har en gömd amfiteater, Palazzo Sangiuliano, universitetet, Barockkyrkan Chiesa San Michele Arcangelo, Palazzo Chierici (U) och mycket mer.

Ställplatser Estland

10. Info och fakta om Sicilien

Sicilien Karta

Siciliens landsfakta

 • Land? Sicilien (Italiens största ö)
 • Invånare? 5 miljoner (2015)
 • Huvudstad? Palermo med 673 000 (2017)
 • Valuta? Euro
 • Medlemmar i EU? 1 januari 1958
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Landsnummer? 0039
 • Nationaldag? 4 sept (Palermo) 2 juni (Italien)
 • Självständighetsdag? 15 maj
 • Skyddshelgon? Rosalia di Sinibaldo
Sicilien

Region och språk på Sicilien

 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Språk? Italienska och sicilianska (en del pratar engelska)
Sicilien

Siciliens flagga

Flaggan av Sicilien antogs först 1282. Det kännetecknas av närvaron av trinacria (treben) i mitten, det (bevingade) huvudet av Medusa och tre veteöron.

Det finns en uppenbar hänvisning till vete, av vilket Sicilien är en toppproducent (undrade någon varför pasta smakar så bra?).

De tre böjda benen ska föreställa de tre yttre punkterna på ön Sicilien. Peloro (nordöstra), Passero (söder) och Lilibeo (väst). röd och gul representerar städerna Palermo och Corleone.

Siciliens (Italiens) Nationalsång

Nationalsång? Il canto Degli (bröder av Italien)

Bra att veta om Sicilien

Akutnummer? 112

El? Som Sverige

Vatten? Väldigt gott drickbart vatten

Prisläge? Billigare än Sverige

Se upp med? Siciliens maffia är beryktad, men det är ingenting som man märker av som turist. Möjligtvis kan man märka sånt som att sophanteringen inte fungerar på vissa delar av ön.

Tänka på? Man äter på samma sätt som i Italien, det vill säga att det finns primi piatti (pasta, risotto etc.) och secondi piatti (kött, fisk etc.) samt att tillbehör som potatis och grönsaker beställs separat.

Sicilien

7 UNESCO världsarv på Sicilien

 • Villa Romana Del Casale, listad 1997
 • Isole Eolie (Eoliska öarna), listad 2000
 • Val di Noto, listad 2002
 • Syracuse och Rocky Necropolis of Pantalica, listad 2005
 • Mount Etna, listad 2013
 • Arab-Norman Palermo och katedralerna Cefalú och Monreale listade 2015
 • Arkeologiska området Agrigento, listad 1997
Sicilien

Kunskap om Sicilien

 • Högsta berget på Sicilien är Etna 3330 öh (Muncibeddu) Sicilianska.
 • Den längsta och största floden är Salso 144 km
 • Siciliens näst största stad är Catania
 • Siciliens hav är medelhavet, Joniska havet och Tyrrenska havet.
 • Största sportern är fotboll
 • Sicilien har fyra nationalparker, Madonie, Nebrodi, Etna och Alcantara.

Siciliens geografi

Sicilien är en medelhavsö och ligger mellan Europa och Afrika i södra Italien. Sicilien har Malta och Libyen i söder, och i sydöst ligger Joniska havet och därefter Grekland.

Messina-sundet är det som delar Italien från Sicilien. Norrut ligger Tyrenska havet, Italien med Sardinien lite nordväst med och i Sydväst ligger Tunisien.

Temperaturerna ligger bra från maj – oktober och är de bästa tiderna för att besöka ön. Sicilien är bergigt och det finns många städer i just bergen som du tar dig via serpentinvägar.

Siciliens Historia

Tidig historia

De tidigaste arkeologiska bevisen på mänsklig aktivitet på ön är från 12 000 f.Kr.

Greker, fenicier, romare, byzantiner, araber, normander, tyskar, fransmän och spanjorer har alla influerat Sicilien till vad det är idag.

Ca 750 f.kr var det greker som koloniserade ön och byggde vackra monument som det finns lämningar av idag.

Runt år 200 f.kr var det 3 krig (Puniska krigen) mellan romare (sicilianska krigare) och Tunisien (Kartager) , där romarna vann och ödelade Kartago.

Romarna fortsatte att styra ända fram till år 476 då det romerska styret kollapsade. In på arenan klev Vandalerna (Germaner) och ville ha en bit av kakan i ca 50 år.

Efter det blev det Bysantinskt styre i 300 år till 878 då araberna ville få tillgång till Sicilien, och det gjorde de i 200 år.

År 1060 blev Sicilien ett kungarike delat med kungariket Neapel.

Nu klev också Normanderna (vikingarna) in på scenen i slutet av 1000 talet och styrde ända till slutet av 1100 talet.

Konstellationen tysk-romersk styrde Sicilien i hundra år fram till år 1282, och här klev Spanien och huset Habsburg in och stannade i 500 år ända till 1713.

Under den här tiden byggde spanjorerna Siciliens första universitet år 1434 (University of Catania).

År 1576 drog pesten fram och dödade en stor del av befolkningen.

År 1669 inträffade ett vulkanutbrott som är det kraftigaste i modern tid på Sicilien av just vulkanen Etna.

Under den här tiden inträffade också år 1693 – 11 januari den stora jordbävningskatastrofen som ödelade stora delar av östra Sicilien, och 60 000 dog och Catania var värst drabbat.

Den nya stilen som byggdes var i siciliansk barock och det syns tydligt i UNESCO staden Noto, och just Spanien var del av återuppbyggnaden. 1860 blev Sicilien en del av Italien.

1713–1860 styrs Sicilien av den franska kungasläkten Bourbon, och på slutet av 1848 blåser en siciliansk revolution upp.

Kungasläkten Bourbon försvinner i och med att Giuseppe Garibaldi 1860-1861 enar Italien med Sicilien.

1900 tal och nutid

År 1900 startade med europas största emigration och främst till Nordamerika.

Staden Messina raseras efter en jordbävning 1908.

År 1922-1943 gör Fascistledaren Benito Mussolini Italien till Diktatur.

Italien blev en republik 1946 och som en del av Italiens konstitution, var Sicilien en av de fem regionerna som fick särskild status som en autonom region.

År 1993 grips Cosa Nostra-gudfadern Totò Riina.

Ta sig runt på Sicilien

Att ta sig runt med bil är utmärkt och de har fina vägar. Det finns två sträckor som har vägtullar, A18 Messina-Catania och A20 Palermo-Messina, men resten är fria vägar.

Tågen går till alla stora städer med företaget Trenitalia och är väl fungerande och den första järnvägen öppnades 1863.

Tack för att du hälsade på!

Kommentera gärna här nedan om du tyckte att sidan var ok, eller om du saknade något?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg

Innehållsförteckning

3 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. 4000mil säger:

  Oj vilken bra sammanställning!
  Ska komma ihåg den om/när det blir aktuellt att åka till Sicilien.
  /Gunilla

 2. Anita Malta säger:

  Tänk att jag bor så nära och ändå inte varit på Sicilien sen vi kom hit till Malta för snart 16 år sen. Med bilfärja tar det bara 90 minuter men av någon orsak vill maken inte dit. Ska nog försöka övertala honom igen och visa din fina presentation 😀

 3. admin säger:

  4000 mil, roligt att du gillar sammanställningen! Förhoppningen är att våra sidor om olika länder m.m. Ska vara användbara 🙂

  Anita Malta, jamen ni som har så nära måste ju verkligen åka dit! Det finns mycket fint att se på Sicilien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.