Meny Stäng

Sicilien

Resa till Sicilien? Tycker du om härliga sandstränder, italiensk matkultur eller kanske historiska sevärdheter? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Sicilien! Är du med? Nu åker vi!

28 januari 2019

Sol och bad

Det finns gott om sandstränder och möjligheter till sol och bad runt hela ön.

28 januari 2019
28 januari 2018

Vackra städer

 Många städer är fyllda av vackra byggnader, såsom Trapani, Taormina, Noto och Syrakusa.

28 januari 2018
28 januari 2017

Historiska sevärdheter

Här hittar du allt från imponerande kyrkor till massor av lämningar från romartiden.

28 januari 2017
28 januari 2016

Trevliga människor

Människor är vänliga och öppna och vill gärna prata och hjälpa till, oavsett om de kan engelska eller inte.

28 januari 2016
28 januari 2015

Italiensk mat

Om du gillar italiensk mat så hittar du förstås det här, på västsidan dessutom uppblandat med nordafrikanska influenser.

28 januari 2015
Sicilien

Färja-Sardinien till Sicilien

Färja Sardinien – Sicilien, från Cagliari på Sardinien till Palermo på Sicilien. Färjan tar 12 timmar och går 1-2 gånger/vecka, beroende på säsong.

Palermo kallas också guldstaden, och så här såg det ut när vi kom från havet i soluppgången.

Sicilien

San Vito Lo Capo

Udden San Vito Lo Capo ligger i Siciliens nordvästra hörn och norra kust. Här finns vacker natur i form av dramatiska berg och väldigt vackra stränder, samt en mysig liten by med restauranger, barer och butiker.

Cofano-viken är namnet från det 659 meter höga berget med samma namn i södra änden av viken (San Vito ligger i norra änden). 

Berget är hem till naturreservatet Mount Cofano, ett tystare alternativ till det populära Zingaro-reservatet. Missa inte Macari Bay som är berömd för azurblåa färgen i havet. 

Isulidda strand är inramad av Mount Cofano i söder, och Calazza-stranden är en av pärlorna i denna kuststräcka. Glöm inte att i slutet av september har de cous cous fest här!

Trapani

Gamla stan i Trapani är mäktig med stora imponerande byggnader som Katedralen San Lorenzo, eller de coola saltmyrarna utanför stan.

Gå strandpromenaden Lungomare Dante Alighieri till hamnen med stora murar och den häftiga fiskmarknaden.

Strax utanför Trapani ligger de egadiska öarna Favignana, Levanzo och Marettino. Ta en båttur runt Egadine skärgård till det kristallklara havet.

Ön Pantelleria är helt unik och ligger mellan Sicilien och Tunisien, och du åker från Trapani.

Sicilien

Taormina

Staden Taormina är en otroligt charmig stad som ligger högt bland bergen. Spana in Corvaja-palatset, eller den charmiga barockfontänen på Piazza del Duomo.

Ta linbanan ner till Mazzarostranden med de blå grottorna eller stranden (ön) Isola Bella som tar 5 min.

Se amfiteatern samt vulkanen Etna från staden över en härlig drink. I närheten ligger också den kända turistorten Letojanni som är fartfylld på kvällarna.

Ta dig 20 min norr om Taormina till byn Forza d’Agrò där många scener av gudfadern spelades in.

Sicilien

Giardini-Naxos

Badorten Giardini Naxos, med grovkorniga sandstränder (Naxosstranden och Recanatistranden) och som är ett riktig turistparadis.

Taormina ligger bara 20 ifrån och hit kommer turister från hela världen till de fina stränderna.

Upptäck Vignazza-tornet från 1544. Nattlivet, barerna och den fina kustremsan är upplagd för ren sol och badsemester.

Restips om Sicilien

Antika tempel i Agrigento

I Agrigento finns flera intressanta antika tempel (templets dal) , som Il Tempio della Concordia, Tempio de Hera, Tempio de Ercole och Il Tempio di Giove Olimpico som är upptagna på Unescos världsarvslista.

Vi tog en Guidad tur som inte var toppen…

Härifrån kan du också ta dig till den charmiga bergsbyn Caltabellotta, feller till de kritvita marmorklipporna Scala dei Turchi – Turkarnas trappa

Syrakusa

Syrakusa är en vacker och historiskt intressant stad på Sicilien, Och här finns lämningar från de gamla grekerna och från Romartiden.

Pampiga imponerande byggnader från 1600- och 1700-talen. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Upptäck Apollos tempel (U), Fontana Aretusa på Piazza Archimede, Piazza Duomo – Katedralstorget, Katedralen – Duomo (U) och som också är Santa Lucias hemstad.

Glöm inte amfiteatern och den äldsta stadsdelen Ortigia!

Sicilien

Noto

Trots att Noto, Barockens huvudstad i Europa, (tidigare Netum) är Noto en liten men imponerande stad. Nästan varje hus är speciellt och staden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Jordbävningen 1693 förstörde hela staden och de byggde upp en fantastisk ny stad igen.

Huvudgatan i Noto heter Corso Vittorio Emanuele och du passerar tre torg Piazza Immacolata, Piazza Municipio och Piazza XVI Maggio.

Kyrkorna och de charmiga balkongerna står på rad, och vi sprang gata upp och gata ner med öppna munnar. Ett stort WOW! Missa inte kyrkan Chiesa di Montevergine som är ett mästerverk!

Marina di Ragusa

Efter kusten finns Marina di Ragusa och är en liten semesterort söder om Ragusa, dit många Ragusabor söker sig om sommaren.

Här finns en strand (mycket folk!) på sommaren, många uteserveringar och tillfälliga stånd med krimskrams. Upptäck tornet Torre Cabrera från 1500-talet

Sicilien

Färja-Sicilien till Italien

Vi lämnade Sicilien och rullade in i Kalabrien, den italienska regionen nere i ”tåspetsen”.

Vi tyckte allra bäst om östkusten på Sicilien och därför var det nästa en aning sorgligt att lämna den här delen av ön…

Palermo

Huvudstaden Palermo på Sicilien som vi bara körde igenom när vi kom från färjan 04.00 på söndagsmorgonen från Sardinien. Vad missade vi…

Katedralen Palazzo dei Normanni (Arab-Norman) som du ser på bilden ovan, Mosaikerna i Palatine Chapel, Capella Palatina, Palermo Katedralen.

Admiral’s Bridge, Martorana Church, Klostret San Giovanni degli Erimiti (U), Palazzo Zisa (U) och Fontänen Fontana Pretoria (U).

Sicilien

Erice

Den urgamla staden Erice som ligger högst upp på en klippa nordost om Trapani, som du kan ta dig via buss eller linbana.

Den första byn förstördes av Karthago (Tunisier) ca 230 år f.Kr och den nya Staden grundades 1077 av trojaner.

Små smala gränder, allt i sten och en enorm utsikt över havet i väst. Upptäck de tre kyrkorna på toppen St. Maria Maddalena, St. Ippolito och Santa Maria Maggiore.

Pantelleria

Den går en rutt till denna sagoö och det är från Trapani med galet klart vatten. Den ligger mellan Sicilien och Tunisien och det är så sjukt coolt.

Armani har hus här och Madonna badade lerbad här när hon var gravid. Det här ska upplevas en gång i livet och jag säger världsklass!

Sicilien

Cefalu

Cefalu med sina 14 000 invånare tar emot miljoner besökare varje år. Staden är enormt populär med små pittoreska gränder från medeltid och fantastiska stränder.

Cefalu ligger öster om Palermo i längst den tyrrenska kusten.

Katedralen som finns med på UNESCO världsarv ska vara väldigt vacker, kyrkorna Santa Maria dell’Odigitria, Sant’Andrea, Immacolatella och många mer.

Upptäck Seminariet och biskopens palats eller forntida romerska bad.

Piazza Armerina

Staden har hur mycket historia som helst och många vackra byggnader, men är mest känd för huset Villa Romana (Villa Romana del Casale).

Här finns världens bäst bevarade mosaiker från romartiden.

Det tog ca femtio år att bygga huset som påbörjades i slutet av 200-talet e Kr, och du kan studera nästan 600 km mosaikberättelser.

Huset blev täckt efter ett jordskred på 1000-talet och glömdes bort ända till 1800-talet, och därav sitt fantastiska skick.

Sicilien

Scala dei Turchi

Denna vita klippkust ligger längs havssträckan mellan Realmonte och Porto Empedocle.

Om man tittar på människorna så ser de ut som myror, och då får man en känsla om hur stor denna fantastiska mjuka vita kalksten är. På vår bucketlist!

Egadiska öarna

Tre öar i västra Sicilien som är mycket attraktiva. Favignana är favoriten bland italienarna och hit tar man sig med båt (40 min från Trapani).

Du kan hyra cykel eller ta buss på ön till någon av de vackra stränderna. Det går också båtturer runt ön för alla magiska grottor.

De övriga öarna som tillhör Egadiska öarna är Levanzo och Marettimo. Siciliens bjuder verkligen på underbara platser!

Caltabellotta

Bergsbyn Caltabellotta, tidigare Antika (Sicani) som erövrades av romarna 99 f.Kr.

Gamla stan heter Terravecchia som också har fästningen Castelvecchio och Caltabelotta katedralen bredvid sig. Flera vackra kyrkor och en hisnande utsikt.

Etna

Etna, eller ”Muncibeddu” som berget heter på sicilianska, har varit mer eller mindre aktiv i 500 000 år.

Uppskattningsvis 6000 år f. Kr. kollapsade vulkanbergets östra sida och en krater som nu kallas ”Valle del Bove” bildades.

Detta sammanbrott skapade en jättetsunami som tros ha sköljt över flera bebodda platser kring Medelhavet.

Besöka Etna

Vinter: Det är mycket nyckfullt väder på Etna, rådfråga alltid skidlärare eller annan professionell personal före du ger dig iväg upp. Stark vind kan plötsligt göra att liftarna står stilla en vecka.

Snowkiting är en populär sport på Etna, och s k Chasta Days anordnas med jämna mellanrum.

Sommar: Vill du vandra eller komma upp på Etna så tar du en guide för att få den bästa upplevelsen.

Selinunte – Segesta

Platsen innehåller 5 tempel men endast ett (Hera templet) är bra bevarat som ruin. Det uppfördes ca 400 år f.Kr av greker som då befolkade Sicilien.

Det här ett Akropolis och ett enormt område som rymde 30 000 personer och som ligger i sydvästra sicilien. Glöm inte amfiteatern i Segesta. Måste ses!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är lipari-1433566_1280.jpg

Eoliska öarna

Lipari är en sagoö nordost om Celafu på Sicilien som ingår i det Unesco skyddade Eoliska öarna och dess skärgård i Tyrrenska havet. Lipari är den största av de sju bebodda Eoliska öarna med samma dramatiska historia som Sicilien.

Slott, katedralen San Bartolomeo, arkeologiskt museum som ska ha det mesta. Pittoresk hamn, grekiska ruiner och sjömanskyrka.

Tänk vad orört och vackert det måste vara med det kristallklara havet, och vissa stränder du bara kan komma till med båt. Övriga öar i Eoliska öarna är Salina, Stromboli, Vulcano, Filicudi, Alicudi och Panarea.

Campingar på Sicilien

Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du läsa mer om campingar och ställplatser på Sicilien.

Sicilien

Ragusa

Den sicilianska barockstaden Ragusa är en UNESCO: s världsarvslista (2002) i den södra delen av Sicilien. Man talar om Ragusa Superiore och Ragusa Ibla där Ibla är den äldre. 

Med sin arkitektur erbjuder det en vacker blandning av branta och smala sicilianska barockgator, torg och spektakulär utsikt. 

Det mesta av det du ser i staden går tillbaka till 1693 eftersom folket beslutade att bygga om staden efter jordbävningen som förstörde den. 

De viktigaste sevärdheterna är Basilica di San Giorgio med dess neoklassiska kupol, Giardini Iblei allmänna trädgård med stadsutsikt och kyrkor och Maria delle Scale Church.

Sicilien

Mondello

Mondello är Pelarmos strand och en ren badort utan historia. Vi tänkte stanna här 2015 men när vi kom ner till stranden var det ett hav av sopor och vi åkte vidare.

Självklart är det enormt mycket människor här eftersom Palermo ligger 20 minuter bort med buss ( 806 & 833).

Viken och det turkosa havet är imponerande, och stannar du i Palermo så är det en perfekt plats att ta sig till en härlig eftermiddag.

Pelagieöarna

Från Agrigento tar man sig med färja (Porto Empedolce) mot Tunisien men stannar på vägen?

Pelagiska öarna är en italiensk ögrupp i Medelhavet, mellan Malta och Tunisien. Den omfattar öarna Lampedusa, Conigli, Linosa och Lampione.

Helt otroligt häftigt och vara på platser där väldigt få har varit. Här finns också en egen art av oäkta karettsköldpadda.

Sicilien

Castellammare del Golfo

En typisk sol-bad-nöjes destination där man inte ska söka något att göra. Marina marina är stadens nöjeshamn och du har även citadellet och slottet Castello som du kan strosa runt i.

Castellammare del Golfo har en egen milslång strand men den ligger med förbindelse med buss och kallas Spiaggia Playa.

Hyr egen båt (eller båttur) och hitta små vikar mot San Vito Lo Capo, en badort utanför Zingaro-reservatet.

Messina

Messina är Siciliens tredje största stad och fredens staty står nere i hamnen. Den vinkade vi till när vi lämnade Sicilien och tog oss över till Fastlandet Italien och Kalabrien. Vad missade vi då?

Klocktornet med en galet komplex klocka, Messina katedralen som är ett wow, monumentala Orionens och Neptun fontänen. Italienarna kan det här med sina vackra fontäner.

Äta en citrongranita eller en Cannolo med ricotta och bara insupa atmosfären. Sevärdheterna står på rad som Santo Antonio basilika från Padova, Spirito Santo-kyrkan eller Santuario S. Njut och bara upplev.

Sicilien
Källa: I mosaici la luce – Edmondo Lopez – All Creative Common

Monreale

Monreale är en stad och är berömd för den största och mest imponerande katedral (grunden från 1174) på Sicilien och är ett UNESCO världsarv. Mosaiken i denna kyrka är något utöver det vanliga.

Sicilien

Catania

Catania är Siciliens andra största stad och som grundades av greker 729 f.Kr. Catania förstördes av vulkanutbrott och jordbävning på 1600-talet.

Staden byggdes upp i barockarkitektur av mästaren Giovanni Vaccarini.

Kolla Piazza Stecicoro som har en gömd amfiteater, Palazzo Sangiuliano, universitetet, Barockkyrkan Chiesa San Michele Arcangelo, Palazzo Chierici (U) och mycket mer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare

3 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. 4000mil säger:

  Oj vilken bra sammanställning!
  Ska komma ihåg den om/när det blir aktuellt att åka till Sicilien.
  /Gunilla

 2. Anita Malta säger:

  Tänk att jag bor så nära och ändå inte varit på Sicilien sen vi kom hit till Malta för snart 16 år sen. Med bilfärja tar det bara 90 minuter men av någon orsak vill maken inte dit. Ska nog försöka övertala honom igen och visa din fina presentation 😀

 3. admin säger:

  4000 mil, roligt att du gillar sammanställningen! Förhoppningen är att våra sidor om olika länder m.m. Ska vara användbara 🙂

  Anita Malta, jamen ni som har så nära måste ju verkligen åka dit! Det finns mycket fint att se på Sicilien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.