Meny Stäng

Sicilien

Resa till Sicilien? Resan går från norr till söder genom Siciliens bästa resmål. Tycker du om härliga sandstränder, italiensk matkultur eller kanske historiska sevärdheter? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Sicilien! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Sicilien?

28 januari 2019

Sol och bad

Det finns gott om sandstränder och möjligheter till sol och bad runt hela ön.

28 januari 2019
28 januari 2018

Vackra städer

 Många städer är fyllda av vackra byggnader, såsom Trapani, Taormina, Noto och Syrakusa.

28 januari 2018
28 januari 2017

Historiska sevärdheter

Här hittar du allt från imponerande kyrkor till massor av lämningar från romartiden.

28 januari 2017
28 januari 2016

Trevliga människor

Människor är vänliga och öppna och vill gärna prata och hjälpa till, oavsett om de kan engelska eller inte.

28 januari 2016
28 januari 2015

Italiensk mat

Om du gillar italiensk mat så hittar du förstås det här, på västsidan dessutom uppblandat med nordafrikanska influenser.

28 januari 2015
Sicilien

1. San Vito Lo Capo

Udden San Vito Lo Capo ligger i Siciliens nordvästra hörn och norra kust.
Här finns vacker natur i form av dramatiska berg och vackra stränder, samt en mysig liten by med restauranger, barer och butiker. Strax utanför San Vito Lo Capo finns ön Pantelleria med de egadiska öarna Favignana, Levanzo och Marettino.

2. Trapani

Gamla stan i Trapani är mäktig med stora imponerande byggnader. På vägen in mot stan finns långa sandstränder och det finns även en hamn med stora fartyg.

Sicilien

3. Taormina

Staden Taormina är en otroligt charmig stad som ligger högt bland bergen. Bland annat kan man kan ta linbanan till Mazzarostranden och se amfiteatern samt vulkanen Etna. I närheten ligger badorten Giardini Naxos, med fina sandstränder.

Restips om Sicilien

4. Antika tempel i Agrigento

I Agrigento finns flera intressanta antika tempel, som är upptagna på Unescos världsarvslista. Det kan vara bra att vara uppmärksam på den turistbusiness runt om som gör att man lätt råkar betala för mycket.

5. Syrakusa

Syrakusa är en vacker och historiskt intressant stad på Sicilien. Här finns lämningar från de gamla grekerna och från Romartiden blandat med imponerande byggnader från 1600- och 1700-talen. Staden är upptagen på Unescos världsarvslista.

Sicilien

6. Noto

Trots att Noto är en liten stad är den imponerande. Nästan varje hus är speciellt, för att inte tala om balkongerna. Även denna stad är upptagen på Unescos världsarvslista.

7. Marina di Ragusa

Marina di Ragusa är en liten semesterort söder om Ragusa, dit många Ragusabor söker sig om sommaren. Här finns en strand (mycket folk!) på sommaren,  många uteserveringar och tillfälliga stånd med krimskrams.

Läs mer

Saker du inte visste om Sicilien?

 • Sicilien är Medelhavets största ö. Det tar hela 3 h 30 min att åka genom hela Sicilien.
 • Vulkanen Mount Etna som ligger här är Europas största vulkan, och dessutom aktiv vulkan. Den mullrar lite varje år och man vet aldrig hur länge den tänker vila? Taormina ligger inte långt härifrån.

Sagan om Kastanjträdet

 • Världens äldsta och största kastanj finns på Sicilien! Om du ger dig av till den östra sluttningen av vulkanen Etna, och letar upp Linguaglossavägen i Sant’Alfio, så hittar du underverket. Trädet uppmättes 1780 till en omkrets med hela 57,9 meter, och man gissar att den kan vara upp till 4000 år gammal. Trädet heter “De hundra hästarnas kastanj” efter en fin saga. Drottningen av Aragonien red med sina 100 riddare när de råkade ut för ett enormt åskväder, och de sökte skydd under trädet där alla fick plats.
Sicilien

Unesco världsarv på Sicilien

 • Sicilien har hela 7 UNESCO världsarv: 1)Villa Romana Del Casale, listad 1997, 2) Isole Eolie (Eoliska öarna), listad 2000, 3) Val di Noto, listad 2002, 4) Syracuse och Rocky Necropolis of Pantalica, listad 2005, 5) Mount Etna, listad 2013, 6) Arab-Norman Palermo och katedralerna Kefalú och Monreale, listade 2015 och 7) Arkeologiska området Agrigento, listad 1997.

Mer att uppleva på Sicilien

 • Lilla Sicilien har 6 stycken EFF blåflaggade stränder. Det innebär att de är extra fina och väldigt bra och rent vatten!
 • Åk skidor på vintern! Sicilien har en del riktigt höga toppar och över 2000 meter räcker väl för att åka skidor och att ha liftar. De bästa backarna finns i Nicolosi och Linguglossa.
 • Den största teatern och operahuset i Italien ligger i Palermo och är från 1897. Teatern heter Teatro-Massimo Vittorio Emanuele, och du kan också se den i Mario Puzos Gudfadern III på slutet av filmen.
Sicilien
 • Det händer att lokalbefolkningen äter glass till frukost, och vill du smälta in gör du likadant. Brioche con gelato är helt enkelt en brioche med glass. En bra start och börja med en bomb på 1000 kalorier på semestern.
 • Finns italienska maffian Cosa Nostra? JA!
 • Den grekiska matematikern Archimedes är född i Syrakusa, på den tiden när grekerna befäste ön under många år. Han ställde till det för romarna med matematisk taktik när de ville åt Sicilien, men de besegrade både grekerna och honom, och han dog på ön.

Vågar du gå under jord?

 • Har du hört talas om Capuchin-katakomberna? Det här missade vi när vi var runt Sicilien och fasen också. Har du nerver av stål, för det finns inget liknande i hela världen? 8000 balsamerade människor i tidsenliga kläder, som de hade på sig när de dog, finns där nere. Katakomberna ligger i anslutning till kyrkogården och var tänkt för munkarna, men grävdes större för att fler skulle få plats. Från den första munken broder Silvestro från Gubbio år 1599, till den sista lilla 2-åriga Rosalia Lombardo år 1920. Det finns olika kvalitet på balsameringen, men lilla Rosalia ser helt levande ut, som om hon sover sött i sin vagga. Dr. Solafia, som utförde den fantastiska balsameringen, dog och tog sin kunskap med sig ner i graven. Det här vill vi verkligen se!

Nationalsång och nationaldag

 • Mellan 1808 och 1861 var Neapel och Sicilien ett gemensamt och enormt rikt kungadöme. De hade även en egen nationalsång! Inno Al Re och två huvudstäder, Palermo och Neapel.
 • Heliga berget! När du kommer från havet in till Siciliens största stad Palermo, som vi gjorde från Sardinien, ser du till höger ett stort “heligt berg” som är 606 meter högt. Här står Maria Dei Rotoli bredvid ena kyrkogården, och lite högre upp bakom finns Palermos skyddshelgon Rosalia di Sinibaldo. Rosalia kom från en fin familj och skulle giftas bort, men vägrade. Hon hade vigt sitt liv i kyskhet och valde att bo som eremit i en grotta i Pellegrino. Hon blev bara 36 år, och när hon fördes tillbaka 4 september år 1166 för att begravas i Palermo , upphörde pesten samma dag enligt legenden. Nationaldag i Palermo 4 september – skyddshelgon Rosalia di Sinibaldo.

Info och fakta om Sicilien

 • Ö? Sicilien (Italiens största ö)
 • Land? Italien
 • Huvudstad? Palermo ligger i norra Sicilien
 • Språk? Italienska och sicilianska (en del pratar engelska)
 • Invånare? 5 miljoner (2015
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Något billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Som i Sverige
 • Akutnummer? Vid problem ring 112
 • El? Precis som i Sverige
 • Vatten? Gott drickbart vatten
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Nationalsång? Il canto Degli (bröder av Italien)
 • Flagga? Siciliens flagga består av en triskele (treben)
  med ett Medusahuvud över ett rött och ett gult fält.
 • Se upp med? Siciliens maffia är beryktad, men det är ingenting som man märker av som turist. Möjligtvis kan man märka sånt som att sophanteringen inte fungerar på vissa delar av ön.
 • Tänka på? Man äter på samma sätt som i Italien, det vill säga att det finns primi piatti (pasta, risotto etc.) och secondi piatti (kött, fisk etc.) samt att tillbehör som potatis och grönsaker beställs separat.

Resa till Sicilien

 • Flyg går från Arlanda till Palermo Falcone-Borsellino flygplats (PMO) med KLM eller SAS och en mellanlandning under lågsäsong. Räkna med en restid på mellan 6-9 timmar på grund av mellanlandningen. Under högsäsong maj-september flyger fler direkt och du hamnar på dryga 3 timmar.
 • Du kan också flyga från Arlanda till Catania-Fontanarossa flygplats (CTA) med en mellanlandning under lågsäsong. KLM, Swissair eller Turkish Airlines tar mellan 6-9 timmar, men fler bolag flyger direkt under högsäsong med en flygtid på dryga 3 timmar.
 • Flyg går också från Arlanda till Trapani-birgi flygplats (TPS) med en mellanlandning under lågsäsong med Air France eller SAS som tar allt mellan 6-9 timmar. Fler flyger under högsäsong på dryga 3 timmar.
 • Du kan också resa till Sicilien med bil och ta färja över. Här finns det massor att välja på och vad sägs om fem olika färjerederier och hela 42 olika destinationer och förbindelser. Den snabbaste vägen mellan Sicilien och fastlandet, som vi tog själva, går mellan Messina och Villa San Giovanni. Du hittar all information på directferries.se

Mat och dryck på Sicilien

 • Det sicilianska köket har sina rötter i många olika länder, vilket bidragit till dagens stora mix av lokala råvaror. Fenicier, greker, araber, spanjorer, romare och till och med barbarer har lämnat spår på ön. Kanske ska man vara glad att sicilianarna verkar ha en öppnare syn på nya matinfluenser är italienarna på fastlandet, som ofta inte verkar vilja röra gammelmormors recept.
 • Några saker som gör köket till vad det är att de har siffran tre gemensamt. Ett bra kök i Sardinien består av två tredjedelar lantgård och en tredjedel restaurang. Ett bra kök i Sicilien består däremot av en tredjedel gatukök, en tredjedel vegetariskt och den sista tredjedelen är havets och jordens läckerheter, (kött och fisk). Palermo är även känt för sin gatumat och mycket friterat.
 • Nationalrätten på Sicilien heter “Pasta alla Norma”. Den är i sin enkelhet gjord på mustig tomatsås av söta lokala tomater, friterad aubergin, riktigt salt ricotta, massor av basilika och du kan toppa med riven pecorinoost. Pasta alla Norma kom från författaren och matälskaren Nino Martoglio. Han tyckte själv och uttryckte att maträtten var lika bra som Bellinis opera Norma. Italienare har verkligen ett förhållande till klassisk musik och mat, och kanske är de lite självgoda …?

Siciliens delikatesser

 • Fisken på Sicilien är idag en väldigt viktig basföda. Här hittar du hummer, musslor, sjöborre, bläckfisk, sardiner, svärdfisk och massor av andra läckerheterna från havet.
 • Köttet är väldigt varierat och vi börjar med den svarta Nebrodi-grisen med sitt möra kött, från Nebrodi-reservatet i Ragusa. Kyckling och lamm är också det som gäller, och det viktigaste är att de får gå fria på stora ytor.
 • Frukt och grönt finns runt om dig överallt. Här kan man nästan leva under ett citron- eller olivträd. Man har alla bär, frukter och örter inom några meters håll. Citron har stor betydelse liksom tomater och oliver.
 • Bakverk och glass är väldigt stort på Sicilien. Glass kan man till och med börja morgonen med, och varför inte? Ett lokalt bakverk är cannoli, helst med hackade pistagemandlar.

Goda drycker

 • Vinet är en stor sak på Sicilien och vinerna är ofta starka och välsmakande. Vi har starkvinet Marsala som har byggt en grund för fortsatt utveckling. Det röda från druvan Nero d’Avola har ett gott rykte och den vita druvan Catarratto förkommer allt mer.
 • Det finns en hel del likörer och här använder man självklart citron, som i Limoncello eller en amaro (örtlikör) för att skölja ner fyra timmars ätande.
 • Mandelmjölk (Latte di Mandorla) är väldigt populärt, alkoholfri. 
 • Till skillnad från grannön Sardinien har Sicilien egen öl, som vi faktiskt inte kom ihåg hur den smakade, haha, bra betyg?

Boende på Sicilien

 • Boendeformer från en hel ö söker man på Booking.com eller på Airbnb.com, som har blivit riktigt bra på att förmedla olika slags boende, och hjälp till de som har rum att hyra ut. Bra tjänst tycker vi! På Sicilien hittar du både dyrt och billigt och som passar alla.
 • Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du läsa mer om campingar och ställplatser i Sicilien.

3 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. 4000mil säger:

  Oj vilken bra sammanställning!
  Ska komma ihåg den om/när det blir aktuellt att åka till Sicilien.
  /Gunilla

 2. Anita Malta säger:

  Tänk att jag bor så nära och ändå inte varit på Sicilien sen vi kom hit till Malta för snart 16 år sen. Med bilfärja tar det bara 90 minuter men av någon orsak vill maken inte dit. Ska nog försöka övertala honom igen och visa din fina presentation 😀

 3. admin säger:

  4000 mil, roligt att du gillar sammanställningen! Förhoppningen är att våra sidor om olika länder m.m. Ska vara användbara 🙂

  Anita Malta, jamen ni som har så nära måste ju verkligen åka dit! Det finns mycket fint att se på Sicilien!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.