Meny Stäng

Antika tempel i Agrigento, Sicilien

Agrigento på den sicilianska sydkusten är känt för sina antika tempel, från 400-talet före Kristus, i Valle dei Templi. Concordiatemplet är den bäst bevarade doriska helgedomen på Sicilien, och kanske i hela världen. Allra äldst är Herkulestemplet, med de höga kolonnerna.

Tempel i Agrigento

Agrigento grundades av greker i början på ca 581 före Kristus, och hade betydelse under antiken. I början regerade tyrannen Phalaris, men vid år 470 före Kristus övergick staden i demokrati. År 210 före Kristus erövrades staden av romarna och tillföll därmed Rom.

I Agrigento finns många mäktiga lämningar från den antika grekiska tiden. Här finns bland annat en mur med rester av åtta portar samt sju doriska tempel. Det välbevarade Concordiatemplet (översta bilden) omvandlades till kyrka år 597 efter Kristus.

Att tänka på vid besök

Templen är mäktiga och imponerande på grund av sin ålder och det är fascinerande att människor levde här i ett så civiliserat samhälle för så länge sedan. Om du planerar att besöka dem vill vi ändå utfärda några varningar: 1) Besök inte templen mitt på eftermiddagen i den dallrande sommarhettan och 2) Åk för Guds skull inte med de fjantiga sightseeing-bussarna.

Vi tog faktiskt en sådan där buss (15 euro/person). Varför? De var så vansinnigt hett, det fanns ingen skugga någonstans och uppförsbacken från parkeringen till templen tycktes plötsligt tung. Försäljarna lyckades locka oss till denna bussresa då vi skulle få ”guide in English” och ”perfect views for photos”.

Guidningen visade sig dock bestå av hörlurar (vars ljud effektivt överröstades av de italienska tjattrande passagerarna) och ”perfect view”…? Ja, kanske om man har ett väldigt imponerande teleobjektiv …

För att verkligen se något fick vi lämna bussen, lösa en inträdesbiljett (10 euro/person, vilket alltså inte ingick i busspriset) och sedan ändå gå till fots tillbaka, medan vi svettades och muttrade. Se gärna templen, men välj en svalare tidpunkt och hoppa över bussen. Alternativt – stanna på vägen utanför och fotografera på avstånd från din egen bil!

Herkulestemplet i Agrigento, Sicilien
Herkulestemplet i Agrigento, Sicilien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev