Meny Stäng

Ställplats vs camping

Annons

Vi skriver ofta om ”ställplatser” för husbilar här på bloggen, men vad är en ställplats egentligen? Vad är skillnaden på en ställplats och camping – och ser det olika ut i olika länder? Vi tänkte försöka reda ut begreppen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lyxig ställplats eller enkel camping?

En ställplats för husbilar är en plats där man kan övernatta med husbil, som i regel är enklare än en camping. Det är dock stor skillnad på olika ställplatser, precis som det är stor skillnad på olika campingar.

Nere i södra Europa finns en del ställplatser som är så fräscha och har så mycket service att de nästan påminner om campingar. Samtidigt finns det ju campingar som är oerhört enkla. Vi har gjort en liten tabell nedan som bygger på våra erfarenheter från bland annat Sverige, Frankrike, Portugal, Spanien, Italien och Polen – både under högsäsong och lågsäsong.

Ställplats vs camping

Olika i olika länder

I Sverige är det ganska vanligt med små ställplatser i småbåtshamnar. I Frankrike är ställplatserna ofta automatiserade. Antingen betalar man för att köra igenom en bom, eller så är parkeringen gratis medan man får lägga i mynt i en automat för att få vatten och el. I Portugal och Spanien är det vanligt med stora ställplatser med reception och personal.

I Polen finns det mestadels enkla campingar, men vi har också hittat till privata ställplatser i någon persons trädgård. På Sardinien och Sicilien har vi hittat lite mindre ställplatser, med reception eller där vi fått betala i en bar. Vad ska man välja då – ställplats eller camping? Ja, det beror förstås på vad man är ute efter och vad man vill betala!

Ställplats vs camping: Ställplats vid strand på Sicilien, där vi står just nu
Ställplats vid strand på Sicilien, där vi står just nu

Prenumerera på vårt nyhetsbrev